Tuesday, June 29, 2010

Eurostat: Χαμηλός ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο


Eurostat: Χαμηλός ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο


Το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων (εταιρικό φόρο) έχει η Κύπρος και η Βουλγαρία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat. Στην Κύπρο και στη Βουλγαρία ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 10% την ίδια ώρα που στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 23,2% και στην ευρωζώνη 25,7%.


Το ψηλότερο φορολογικό συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων έχει η Μάλτα (35%) και ακολουθούν οι Γαλλία (34,4%), Βέλγιο (34%), Ιταλία (31,4%), Ισπανία (30%), Γερμανία (29,8%) και Λουξεμβούργο (28,6%).

Μεγάλη και η μείωση

Πέραν του γεγονότος ότι η Κύπρος κατέχει το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Κύπρος καταγράφει και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης του εταιρικού φόρου την τελευταία δεκαετία. Σε σχέση με το 2000, όπου ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο ανερχόταν στο 29%, υπάρχει μείωση 19%. Η μείωση είναι η μεγαλύτερη μετά τη Γερμανία.

Φορολογία φυσικών προσώπων

Όσον αφορά τη φορολογία των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, η Κύπρος έχει το τέταρτο χαμηλότερο συντελεστή στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, μετά τις Βουλγαρία, Τσεχία και Λιθουανία.

Ο ανώτατος συντελεστής φόρου φυσικών προσώπων στην Κύπρο το 2010 ανέρχεται στο 30%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ φθάνει το 37,5% και στην ευρωζώνη το 42,4%.

Αναφορικά με τον κανονικό συντελεστής ΦΠΑ, Κύπρος και Λουξεμβούργο έχουν το χαμηλότερο (15%). Στην ΕΕ ο μέσος όρος ανέρχεται στο 20,2%.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |