Tuesday, June 29, 2010

Καίνε οι τιμές γαλακτοκομικών


Καίνε οι τιμές γαλακτοκομικών



Τα πιο ακριβά γαλακτοκομικά προϊόντα στο σύνολο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει η Κύπρος και η Ιρλανδία. Σύμφωνα με μελέτη της Eurostat, οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κύπρο βρίσκονται αρκετά πιο πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο βάσει της μέτρησης price level indices (PLIs). Στην ΕΕ ο μέσος δείκτης τιμών ανέρχεται στις 100 μονάδες, ενώ στην Κύπρο φθάνει τις 137 μονάδες.

Πέραν της Κύπρου, ακριβά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν οι Ελλάδα (132), Ιταλία (124), Βέλγιο (122), Λουξεμβούργο (120) Δανία (115), Πορτογαλία (111), Φινλανδία (111) και Ισπανία (105). Τα πιο φθηνά γαλακτοκομικά προϊόντα έχει η Πολωνία (63).

Όσον αφορά τις τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, τις πιο ακριβές έχουν η Δανία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία και τις χαμηλότερες η Πολωνία και η Ρουμανία. Στην Κύπρο οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών είναι επίσης πιο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ (108).

Για το ψωμί και τα δημητριακά τις πιο ψηλές διατιμήσεις έχουν η Ιρλανδία και η Αυστρία και τις χαμηλότερες η Πολωνία και η Ρουμανία. Στην Κύπρο οι τιμές είναι και πάλιν πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ (116).

Οι τιμές του κρέατος είναι ψηλότερες στη Δανία και στη Γερμανία και χαμηλότερες στη Ρουμανία και στη Λιθουανία. Στην Κύπρο οι τιμές του κρέατος είναι κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ (90). Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ είναι και οι τιμές των καπνικών προϊόντων στην Κύπρο. (88)

Η έρευνα της Eurostat αφορά το 2009 και συμμετείχαν συνολικά 37 χώρες.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |