Thursday, October 30, 2008

Στα 66 δολάρια το αργό- Πτώση 2,3%

Στα 66 δολάρια το αργό- Πτώση 2,3%

Με πτώση τελικά έκλεισαν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, υποχωρώντας κάτω από τα 66 δολάρια το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2008, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου για το αργό υποχώρησε κατά 2,3% και διαμορφώθηκε στα 65.96 δολάρια, ενώ νωρίτερα σήμερα είχε βρεθεί πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ βρέθηκε στα 62,20 δολάρια, με πτώση 3,18%.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ εμφάνισε συρρίκνωση 0,3% κατά την περίοδο του τρίτου τριμήνου, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν σε χαμηλό 28 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν μεγαλύτερη συρρίκνωσή του κατά 0,5%.

Η UBS μείωσε τις εκτιμήσεις της για τις τιμές του πετρελαίου το επόμενο έτος κατά 43%, στα 60 δολάρια το βαρέλι, από τα 105 δολάρια που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, λόγω πιθανής κάμψης της ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ακόμη, ο ΟΠΕΚ, σύμφωνα με την PFC Energy, αναμένεται να μειώσει την παραγωγή κατά 850.000 βαρέλια τη μέρα μέχρι τον Ιανουάριο, με τη Σαουδική Αραβία να μειώνει την παραγωγή της κατά 600.000 βαρέλια τη μέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, η ζήτηση για το αργό και τα προϊόντα του τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες υποχώρησε κατά 7,8%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

REPORTER.GR

American Express: Περικοπές 7.000 θέσεων εργασίας

American Express: Περικοπές 7.000 θέσεων εργασίας

Περίπου το 10% του συνολικού εργατικού της δυναμικού θα περικόψει η American Express, με σκοπό της μείωση του λειτουργικού κόστους. Το 10% του δυναμικού αντιστοιχεί σε περίπου 7.000 θέσεις εργασίας, χωρίς γεωγραφικά όρια.
Επιπλέον, η American Express θα εξετάσει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση των αποδοχών στα στελέχη του management για το έτος 2009.

REPORTER.GR

Πρόβλημα ρευστότητας σε κατασκευαστική εταιρεία

Πρόβλημα ρευστότητας σε κατασκευαστική εταιρεία

Το κλείσιμο της στρόφιγγας των τραπεζών στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων έχει δημιουργήσει ήδη αρκετά προβλήματα σε πολλές εισηγμένες. Υπενθυμίζουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες που η εταιρεία ζήτησε προστασία από τους πιστωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει μικρή εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία. Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να βρει 35 εκατ. ευρώ περίπου προκειμένου να καλύψει δανειακές υποχρεώσεις που λήγουν. Οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες προς το παρόν να χορηγήσουν νέα δάνεια στην εταιρεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εταιρεία έχει ξεκινήσει απολύσεις.

REPORTER.GR

Σύσταση Ιδρύματος Marfin

Σύσταση Ιδρύματος Marfin


Ανακοινώθηκε χθες η σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με τον τίτλο «Ίδρυμα Marfin» ή «Marfin Foundation». Η μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία συστάθηκε ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου από τη Marfin Investment Group (MIG), τη Marfin Popular Bank (MPB) και τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Ίδρυμα Marfin θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της ήδη πολύπλευρης κοινωνικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητας του Ομίλου που επεκτείνεται σε πολλούς τομείς με έμφαση την αρωγή σε ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τους νέους, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βοήθεια σε πυρόπληκτους και την προστασία δασών.

Σύμφωνα με το καταστατικό που έχει εγκριθεί, σκοπός του Ιδρύματος είναι:

α) Η χρηματοδότηση, η συμμετοχή και η στήριξη κοινωφελών έργων πρωτοβουλιών και προσπαθειών στους τομείς της υγείας, της επιστήμης, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος και η ενίσχυση, υλική και ηθική, της πνευματικής, πολιτιστικής, επιστημονικής και κοινωνικής πρωτοβουλίας.

β) Η χρηματοδότηση, η συμμετοχή και η στήριξη πάσης φύσεως έργων, πρωτοβουλιών και προσπαθειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που αναφέρονται στη συμπαράσταση και ενίσχυση, οικονομική και μη, ατόμων με περιορισμένους πόρους, με στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων σε αυτά υπηρεσιών υγείας, την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξή τους.

Το Ίδρυμα Marfin (Marfin Foundation) καταρτίζει προγράμματα και συμμετέχει σε πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στους σκοπούς που εξυπηρετεί. Μεταξύ των πρωτοβουλιών αυτών περιλαμβάνονται:

Μαραθώνιος Αγάπης για τα παιδιά 2008: Μια επιτυχημένη δράση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Marfin Egnatia Bank και συνδυάζει την εθελοντική δράση των υπαλλήλων της τράπεζας με τη διάθεση προσφοράς των πελατών της. Χάρη στην πρωτοβουλία αυτή που εφέτος θα πραγματοποιηθεί το δίμηνο Δεκεμβρίου 2008 – Ιανουαρίου 2009, ενισχύονται δεκάδες φορείς περίθαλψης και εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες αλλά και οικογένειες που δεν διαθέτουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν.

SHOPE: Διαβάζεται ως κατάστημα αλλά και ελπίδα. Mια μεγάλη αποθήκη στην οποία εργαζόμενοι στην τράπεζα αλλά και τις άλλες εταιρείες που ανήκουν στην MIG, προσφέρουν ρούχα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα προϊόντα. Τα υλικά αυτά ελέγχονται και προσφέρονται σε φορείς και οικογένειες που τα χρειάζονται.

Οι πόροι του Ιδρύματος παρέχονται κυρίως από προσφορές των ιδρυτικών μελών του. Η Marfin Investment Group (MIG) και η Marfin Popular Bank έχουν δεσμευτεί να καταβάλλουν από €10 εκ. η κάθε εταιρεία. Ήδη οι κοινωνικές δράσεις των δύο εταιρειών τον τελευταίο χρόνο, μόνον στην Ελλάδα, έχουν απορροφήσει πάνω από €2,5 εκ. Επίσης οι πόροι του ιδρύματος ενισχύονται και από εισφορές των μεγάλων μετόχων.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
537.78 ( 1.55%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1570.61 ( 1.59%)

Όγκος: € 7,411,116

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1998.99 ( 1.48%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1085.59 ( 1.46%)

=====================

FTSE 100 INDEX 4,291.65 49.11 1.16%
CAC 40 INDEX 3,407.82 5.25 0.15%
DAX INDEX 4,869.30 60.61 1.26%

=====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 9,180.69 189.73 2.11%
S&P 500 INDEX 954.09 24.00 2.58%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,698.52 41.31 2.49%

Ζημίες 397 εκατ. δολ. για τη Motorola

Ζημίες 397 εκατ. δολ. για τη Motorola


Απρόσμενες ζημίες εμφάνισε η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στον κόσμο Motorola το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι ανταγωνίστριές της, Samsung Electronics και Nokia απέσπασαν μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 397 εκατ. δολαρίων ή 18 σεντς ανά μετοχή, έναντι κερδών 60 εκατ. δολαρίων ή τριών σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδά της υποχώρησαν κατά 15% στα 7,48 δισ. δολάρια.

Οι πωλήσεις της Motorola διαμορφώθηκαν στα 25,4 εκατ. συσκευές, μειωμένες κατά 32% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν στα μοντέλα touch-screen της Samsung και αυτά της Nokia

Εξαιρουμένων των δαπανών από τις περικοπές θέσεων εργασίας, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη πέντε σεντς ανά μετοχή, έναντι δύο σεντς ανά μετοχή που εκτιμούσαν, κατά μέσο όρο, οι αναλυτές.

Οι μετοχές της Motorola υποχώρησαν χθες στο NYSE κατά 6,5% στα 5,46 δολάρια. Από τις αρχές του έτους έχουν χάσει το 66% της αξίας τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία Gartner, το μερίδιο της Motorola στην παγκόσμια αγορά μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο στο 10% από 14,5% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Το αντίστοιχο μερίδιο της Nokia ανήλθε σε 39,5% και της Samsung σε 15,2%.


NAFTEMPORIKI

Συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία το γ' τρίμηνο

Συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία το γ' τρίμηνο


Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2001 συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, καθώς τερματίστηκε η 20ετής επέκταση – ρεκόρ των καταναλωτικών δαπανών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%, σε ετήσια βάση, το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, έναντι μείωσης 0,5% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, το αμερικανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,8%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες για περαιτέρω «καθοδικούς κινδύνους», ακόμα και μετά τη διπλή μείωση των επιτοκίων αυτόν το μήνα και τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές.

NAFTEMPORIKI

Πακέτο κινήτρων προσφέρει τώρα η ιαπωνική κυβέρνηση

Πακέτο κινήτρων προσφέρει τώρα η ιαπωνική κυβέρνηση


Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Άσο ανακοίνωσε σήμερα την παροχή πακέτου κινήτρων ύψους 275 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τους φόβους για παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση με διεύρυνση των πιστώσεων στις μικρές επιχειρήσεις και την επιστροφή μετρητών στα νοικοκυριά.

Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του μέσου νοικοκυριού», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του οικονομικού πακέτου.

«Στόχος του πακέτου δεν είναι μόνο η τόνωση της ζήτησης», διευκρίνισε. «Κύριο μέλημα είναι η οικονομική ανάπτυξη μέσω μιας σταθερής εγχώριας ζήτησης».

Το πακέτο περιλαμβάνει κονδύλι αξίας 20 εκατ. δολαρίων που θα χορηγηθεί με τη μορφή εφάπαξ παροχής 600 δολαρίων σε κάθε τετραμελή οικογένεια.

Επίσης, προβλέπει την εκταμίευση διευρυμένων δανείων και πιστώσεων στις «στριμωγμένες» μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείωση των μισθολογικών κρατήσεων υπέρ ασφαλιστικού φορέα, καθώς και μείωση των διοδίων.

Ο κ. Άσο δήλωσε επίσης ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιαπωνίας θεωρείται σταθερό σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η δίνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία της Ιαπωνίας».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι μόλις η ιαπωνική οικονομία ανακάμψει, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου κατανάλωσης από τα επίπεδα του 5% που βρίσκεται σήμερα.

Καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση άρχισε να εξαπλώνεται νωρίτερα το ίδιο έτος, η οικονομία της Ιαπωνίας βρισκόταν σε καλύτερη φόρμα από τις υπόλοιπες, αποφεύγοντας «κακοτοπιές» όπως η χρεοκοπία μεγάλων τραπεζών και τα σχέδια διάσωσης.

Η ιαπωνική οικονομία, ωστόσο, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές με αποτέλεσμα να δέχεται σήμερα ισχυρούς κλυδωνισμούς. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ τους ερχόμενους μήνες αναμένεται περαιτέρω μείωση.


NAFTEMPORIKI

ΕΚΤ: Σε επίπεδα - ρεκόρ οι χορηγήσεις προς τράπεζες

ΕΚΤ: Σε επίπεδα - ρεκόρ οι χορηγήσεις προς τράπεζες


Σε επίπεδα-ρεκόρ ανέρχονται οι χορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά από τη διοχέτευση νέων μετρητών στο τραπεζικό σύστημα με στόχο τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης.


Η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη δήλωσε χθες ότι τα ανεξόφλητα δάνεια σε ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της ανέρχονται σε 773,7 δισ. ευρώ, φτάνοντας σε επίπεδα-ρεκόρ. Στο μέγεθος αυτό δεν περιλαμβάνονται τα δάνεια της ΕΚΤ σε δολάρια.


Τα προβλήματα στον διατραπεζικό δανεισμό άρχισαν όταν η Lehman Brothers Holdings Inc. τέθηκε σε καθεστώς προστασίας λόγω χρεοκοπίας στις 15 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» των πιστώσεων. Αιτία ήταν ο κλονισμός της εμπιστοσύνης μεταξύ των δανειοδοτών και η κορύφωση του κόστους δανεισμού.

Έκτοτε, τα επιτόκια χρηματαγοράς του Λονδίνου ακολουθούν πτωτική πορεία χάρη στην εφαρμογή σχεδίων διάσωσης των τραπεζών από τις κυβερνήσεις και στις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να αναθερμάνουν το δανεισμό με «ενέσεις» ρευστότητας.


Η ΕΚΤ δήλωσε έτοιμη να προβεί σε νέα έκτακτη μείωση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, σε συνέχεια της προηγούμενης μείωσης των επιτοκίων της στις 8 Οκτωβρίου.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


Αμετάβλητες στις 479.000 παρέμειναν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για μείωση των νέων αιτήσεων στις 473.000. Ένα χρόνο νωρίτερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας είχαν διαμορφωθεί στις 332.000.

ΝΑFTEMPORIKI

ΑΚΡΩΣ ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ WALL STREET!

ΑΚΡΩΣ ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES (+345 ΜΟΝΑΔΕΣ)!

Disclaimer: We accept no responsibility for the accuracy of this information. This information should not be treated as accurate or precise. The use of any information is the investors' responsibility. This information does not in any way constitute investment advice!

Ισπανία: Στο 3,6% ο πληθωρισμός Οκτωβρίου

Ισπανία: Στο 3,6% ο πληθωρισμός Οκτωβρίου

Στο 3,6% υποχώρησε ο εναρμονισμένος με την Ε.Ε. πληθωρισμός της Ισπανίας τον Οκτώβριο, από 4,6% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση του στο 3,9%.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση της ισπανικής υπηρεσίας, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο κατά 7,2%, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, έναντι πτώσης 6,3% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

NAFTEMPORIKI

Πυρά κατά της Τράπεζας της Αγγλίας

Πυρά κατά της Τράπεζας της Αγγλίας


Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προειδοποιητικές ενδείξεις της επικείμενης κρίσης και ήταν λάθος της που άργησε τόσο πολύ να μειώσει τα επιτόκια προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και η διόγκωση της ανεργίας, δήλωσε χθες το βράδυ ο Ντέιβιντ Μπλαντσφλάουερ, μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BoE.

Ο αξιωματούχος της BoE, αναφερόμενος στη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα του 1% με σκοπό την ανακοπή της ύφεσης, εξαπόλυσε πυρά προς τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής για την υπεραισιοδοξία τους σχετικά με την ανθεκτικότητα της βρετανικής οικονομίας στην παγκόσμια κρίση, η οποία πιστεύεται ότι θα επιμείνει για 18 τουλάχιστον μήνες οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής.

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed με μείωση των βρετανικών επιτοκίων τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές θεωρούν επιβεβλημένη τη μείωση μίας μονάδας, μετά τη δημοσίευση στοιχείων για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο.

Ο ηγέτης των Τόρις, Ντέιβιντ Κάμερον, ασκώντας δριμεία κριτική στον Γκόρντον Μπράουν, έθεσε τα εξής ερωτήματα σχετικά με την οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού: «Γιατί δεν παραδέχεται ότι οι κανόνες της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε έχουν καταρρεύσει; Ας τους θυμηθούμε –υπήρξε τόσο περήφανος για αυτούς. Πρώτος κανόνας: «Δανειζόμαστε μόνο για να επενδύουμε»: σήμερα αναγκάζεται να δανειστεί για να καταβάλλει τις παροχές στους ανέργους. Ο κανόνας κατέρρευσε. Δεύτερος κανόνας: «Το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40% του εθνικού εισοδήματος». Ακόμη και σύμφωνα με τα δικά του «μαγειρεμένα» στοιχεία, και αυτός ο κανόνας έχει καταρρεύσει. Γιατί δεν παραδέχεται ότι οι κανόνες του δεν αποδείχθηκαν συνεπείς τις καλές ημέρες και κατέρρευσαν αμέσως μόλις ήρθαν οι άσχημες ημέρες;»

Ο Μπλάντσφλάουερ ήταν το μοναδικό μέλος της επιτροπής που ζήτησε μείωση των επιτοκίων ήδη από το καλοκαίρι. «Εάν δεν προβεί [η επιτροπή στη συνεδρίασή της την ερχόμενη εβδομάδα] σε γενναία μείωση των επιτοκίων, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο βαθιάς και μακροχρόνιας ύφεσης». Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE δίστασε να μειώσει τα επιτόκια το περασμένο καλοκαίρι λόγω της ανόδου του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο στο 5,2%, το υψηλότερο επίπεδο της 16ετίας.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 9,029.76 817.86 9.96%
HANG SENG INDEX 14,329.85 1,627.78 12.82%
CSI 300 INDEX 1,697.66 39.43 2.38%

Απροσδόκητα κέρδη για την Deutsche Bank

Απροσδόκητα κέρδη για την Deutsche Bank


Απροσδόκητα κέρδη εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο η μεγαλύτερης τράπεζα της Γερμανίας Deutsche Bank καθώς οι νέοι λογιστικοί κανόνες της επέτρεψαν να προχωρήσει σε λιγότερες διαγραφές ενεργητικού.

Τα καθαρά κέρδη της μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας υποχώρησαν στα 435 εκατ. ευρώ (573 εκατ. δολάρια) από 1,6 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών που ανέμεναν οι αναλυτές. Σύμφωνα με την τράπεζα, οι ανωτέρω κανόνες περιόρισαν τις διαγραφές της στο τρίμηνο κατά 845 εκατ. ευρώ σε 1,2 δισ. ευρώ.

Στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής εμφανίστηκαν ζημίες προ φόρων ύψους 789 εκατ. ευρώ, ενώ στη μονάδα καταναλωτικής τραπεζικής η εταιρεία εμφάνισε προ φόρων κέρδη 449 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποτρέψει τα χειρότερα για την εταιρεία του, εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ έχει αντισταθεί και στις πιέσεις για αύξηση κεφαλαίου ή κυβερνητική βοήθεια.

«Μετά από μία περίοδο ιδιαίτερα έντονων αναταραχών στην αγορά, οι προοπτικές για την επιχείρησή μας παραμένουν γεμάτες προκλήσεις», αναφέρει ο Άκερμαν σε σημερινή ανακοίνωσή του και διευκρινίζει ότι η Deutsche Bank θα διατηρήσει τη μερισματική της πολιτική με τη δέσμευση να προφυλάξει την κεφαλαιακή της βάση.

Οι μετοχές του γερμανικού ομίλου έχουν υποχωρήσει από τις αρχές του έτους στη Φρανκφούρτη κατά 72%, περιορίζοντας τη χρηματιστηριακή του αξία στα 14,2 δισ. ευρώ. Ο δείκτης Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index σημείωσε την ίδια περίοδο απώλειες 58%.


NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Κάμψη ρεκόρ στις τιμές κατοικίας Οκτωβρίου

Βρετανία: Κάμψη ρεκόρ στις τιμές κατοικίας Οκτωβρίου


Μειωμένες κατά 1,4% εμφανίστηκαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία, σε μηνιαία βάση, τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1991, σύμφωνα με τη Nationwide.

Πρόκειται για τη δωδέκατη κατά σειρά μηνιαία πτώση των τιμών. Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα οι τιμές κατοικίας μειώθηκαν κατά 14,6%, διαμορφούμενες στις 158.872 στερλίνες, σχεδόν 30.000 στερλίνες χαμηλότερα συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2007.

«Η διαφαινόμενη ύφεση και η συνεχιζόμενη αστάθεια στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν ανησυχητικές επιπτώσεις στις αγορές κατοικίας και ενυπόθηκων δανείων και θα επηρεάσουν αναμφίβολα τον ρυθμό ανάκαμψης των τιμών κατοικίας», επισημαίνει η επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Φιονούλα Ίρλεϊ.

NAFTEMPORIKI

Shell: Ανοδος 22% στα κέρδη γ’ τριμήνου

Shell: Ανοδος 22% στα κέρδη γ’ τριμήνου


Στα 8,45 δισ. δολάρια ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης Royal Dutch Shell στο τρίτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, χάρη στην εκτίναξη των τιμών του αργού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ το εν λόγω διάστημα.

Εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων αποτελεσμάτων, τα κέρδη της Shell διαμορφώθηκαν στα 8,04 δισ. δολάρια, έναντι 7,22 δισ. δολάρια που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Η κερδοφορία της εταιρείας ενισχύθηκε από την άνοδο της τιμής του αργού στα ιστορικά υψηλά των 147,27 δολαρίων το βαρέλι στις 11 Ιουλίου. Από τότε, οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει απώλειες άνω του 50%.

Η άνοδος του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές αντιστάθμισε τη μείωση της παραγωγής της εταιρείας στη Νιγηρία και τον Κόλπο του Μεξικού, λόγω των στρατιωτικών επιθέσεων και των τυφώνων «Γκουστάβ» και «Αικ», αντίστοιχα.

Χθες, η Shell ανακοίνωσε ότι ο οικονομικός της διευθυντής Πίτερ Βόζερ θα αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου από τον επόμενο Ιούλιο, αντικαθιστώντας τον Τζερόεν βαν ντερ Βιρ, ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί.

Οι μετοχές “Class A” της εταιρείας έκλεισαν χθες στις 1.705 πένες, μειωμένες από τις αρχές του έτους κατά 19%. Η ανταγωνίστριά της, BP κατέγραψε την ίδια περίοδο απώλειες 18%.

Σημειώνεται ότι αργότερα σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματά της και η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στον κόσμο, Exxon Mobil η οποία εκτιμάται πως εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο καθαρά κέρδη 11,9 δισ. δολαρίων.


NAFTEMPORIKI

ΕΝΤΟΝΑ ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ! (30/10/08)

ΕΝΤΟΝΑ ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ! (30/10/08)

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΟΚΥΟ ME TΟN ΔΕΙΚΤΗ ΝΙΚΚΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 10%!

ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 320 ΜΟΝΑΔΩΝ!

Disclaimer: We accept no responsibility for the accuracy of this information. This information should not be treated as accurate or precise. The use of any information is the investors' responsibility. This information does not in any way constitute investment advice!

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
GDP
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor

Fed: Swaps με Ν. Κορέα, Βραζιλία, Μεξικό και Σιγκαπούρη

Fed: Swaps με Ν. Κορέα, Βραζιλία, Μεξικό και Σιγκαπούρη


ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τη παροχή 30 δισ. δολ. σε κάθε μία από τις κεντρικές τράπεζες της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Ν. Κορέας και της Σιγκαπούρης έκλεισε η Federal Reserve των ΗΠΑ, διευρύνοντας τις προσπάθειές της να στηρίξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές στις αναδυόμενες αγορές για πρώτη φορά.

Η Fed θα προχωρήσει στην ανταλλαγή χρεογράφων ίσης αξίας με τις κεντρικές τράπεζες των παραπάνω σημαντικών οικονομιών από τις 30 Απριλίου, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Η συμφωνία έχει στόχο την άμβλυνση της επέκτασης των δυσκολιών στην χρηματοδότηση σε δολάρια.

Στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας ο δείκτης Kospi σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο τουλάχιστον από το 1980 και το νόμισμα της χώρας, ουόν, κινήθηκε ανοδικά. Η Fed και η Κίνα μείωσαν χθες τα επιτόκια δανεισμού, κάτι που έκαναν σήμερα Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν.

Ο Kospi αναρριχήθηκε 10,5% φθάνοντας στις 1.072,81 μονάδες στις 12:33 μ.μ. στη Σεούλ. Το ουόν σημείωσε άνοδο 10% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times σημείωσε άνοδο 3,6%%.

Η ανακοίνωση της Fed συνέπεσε με την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να προχωρήσει σχεδόν στον διπλασιασμό των ορίων δανεισμού για τις οικονομίες των αναδυομένων χωρών.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, είπε ότι οι κινήσεις της Fed και του ΔΝΤ δείχνουν τη διεθνή απόφαση στήριξης των αναδυόμενων χωρών με καλές επιδόσεις.


NAFTEMPORIKI

Με άνοδο 9,96% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei 225

Με άνοδο 9,96% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei 225

Με άνοδο 817,86 μονάδων, ποσοστό 9,96%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.029,76 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Japan May Announce $51 Billion Stimulus, Delay Election Timing

Japan May Announce $51 Billion Stimulus, Delay Election Timing


Oct. 30 (Bloomberg) -- Japan's Prime Minister Taro Aso is set to announce a second stimulus package for the world's second- largest economy today, putting election plans on hold as his government's popularity slumps.

Aso, 68, will probably unveil a 5 trillion yen ($51 billion) plan that includes financial assistance for families and tax relief on home loans, the Yomiuri and Asahi newspapers reported, without saying where they obtained the information. The government will submit a supplementary budget to finance the measures, the Yomiuri said.

Japan's Finance Ministry yesterday cut its economic assessment in all of the nation's 11 regions for the first time in a decade as the global financial crisis slowed overseas demand and consumer spending. Slumping economic growth has forced Aso to reconsider plans to call elections that would risk ending his party's more than 50-year grip on power.

``These are more election measures than economic measures,'' said Kazutaka Kirishima, an economics professor at Josai University northwest of Tokyo. ``Aso has had to keep delaying the contest because of surveys predicting the ruling Liberal Democratic Party will lose.''

The LDP's own internal poll predicted such an outcome for a lower house election held now, the Nikkei newspaper said today. The opposition Democratic Party of Japan would take more than 240 of 480 seats, the newspaper said, without saying how it obtained the poll.

``Regardless of whether there will be an election or not I will do a campaign tour of Japan,'' Aso told reporters today.

Approval Rating

Approval for Aso's Cabinet fell 9 percentage points to 36 percent in a Mainichi newspaper survey published Oct. 20 while the disapproval rating rose 15 points from last month to 41 percent. When asked which party the respondents want to win in the next elections, 48 percent chose the DPJ compared with 36 percent who favored the LDP. The paper didn't provide a margin of error.

Aso had intended to ``ask the public's will'' and call an election at the start of the parliamentary session that began Sept. 24, he wrote in an article in the Bungei Shunju magazine published this month. Yomiuri reported in September that Aso had targeted a date as early as Oct. 26.

The premier backtracked earlier this month, saying he intended to prioritize ``economic measures'' over dissolving the lower house. Parliament approved a 1.8 trillion yen supplementary budget to fund the first stimulus package on Oct. 16.

Households, Companies

Aso is set to disclose the new measures at a 6 p.m. Tokyo press briefing. The plan is tailored to help households and small and mid-sized companies because consumer sentiment is at the lowest level on record. Confidence among Japan's small and medium-sized companies has dropped to a decade low, the Shoko Chukin Bank reported yesterday.

The yen rose to a 13-year high last week, eroding the value of the nation's exports. Japan's benchmark Nikkei 225 Stock Average has fallen 42 percent this year and slumped to the lowest level in 26 years this week, on concern the global economy will enter a recession and crimp world trade.

Squeezed company earnings are likely to cause tax revenue to ``fall significantly,'' Vice Finance Minister Kazuyuki Sugimoto said this month. The government is bidding to balance the budget by 2011. Economic and Fiscal Policy Minister Kaoru Yosano has said Japan should maintain that target although it's becoming more difficult as the economy slows.

Aso's spending choices are constrained because the nation's public debt, at about 180 percent of gross domestic product, is the highest among industrialized nations.

``Japan is limited in what it can do. The U.S. is like a giant elephant in comparison,'' said Masaaki Kanno, chief economist at JPMorgan Chase & Co. in Tokyo. ``In the end, the economy will just have to wait for the U.S. to recover, while being careful not to get trampled underfoot.''

BLOOMBERG

Treasury, FDIC Said to Consider Guarantees to Stem Foreclosures

Treasury, FDIC Said to Consider Guarantees to Stem Foreclosures

Oct. 30 (Bloomberg) -- The U.S. Treasury and the Federal Deposit Insurance Corp. are considering a program that may offer about $500 billion in guarantees for troubled mortgages to stem record foreclosures, people familiar with the matter said.

The plan, which might put as many as 3 million homeowners into affordable loans, would require lenders to restructure mortgages based on a borrower's ability to repay. Under one option, the industry would keep lower monthly payments for five years before raising interest rates, the people said.

FDIC Chairman Sheila Bair mentioned the program at an international deposit insurers conference in Arlington, Virginia, yesterday without offering details. ``A framework is needed to modify loans on a scale large enough to have a major impact,'' Bair said.

A program of guarantees backed by the $700 billion bank rescue would be the Bush administration's most aggressive step on behalf of homeowners since the subprime crisis began more than a year ago. The government until now has relied mainly on a voluntary, industry-led alliance to spur loan modifications and avert foreclosures.

``It will take a massive and quick infusion of funds for refinancings and other foreclosure prevention to turn the tide,'' said David Abromowitz, a senior fellow at the Center for American Progress, a Washington-based public policy research organization.

Multiple options to stem foreclosures are being considered by the agencies and a final decision on a ``particular approach'' hasn't been made, said Jennifer Zuccarelli, a Treasury spokeswoman. ``The administration is looking at ways to reduce foreclosures, and that process is ongoing.''

Rising Foreclosures

Bair, whose Washington-based agency insures deposits at U.S. banks, is pressing the mortgage industry to modify more loans to curb foreclosures, which rose to the highest on record in the third quarter led by California, Florida, Arizona, Ohio, Michigan and Nevada, according to California-based RealtyTrac.

``The FDIC has had better ideas about how to solve this mortgage crisis than anyone else in the Bush administration,'' said Senator Charles Schumer, a New York Democrat. ``We hope that the White House will listen very carefully to the FDIC's proposals.''

The FDIC and Treasury program would provide incentives to mortgage lenders and loan-servicing companies to change their loans, ``along with a framework for modifying them systematically into long-term and sustainable, affordable mortgages,'' Bair said.

Banks, Hedge Funds

The plan would apply to banks, savings and loans, hedge funds and other mortgage holders, the people said. While it would provide guarantees for about $500 billion in mortgages, it would cost about $50 billion that would be covered by the bailout package.

The government also is considering guaranteeing a second home loan, such as a home-equity line of credit, to assure mortgage holders they wouldn't lose money when they change loan terms, the people said. A guarantee in effect would put taxpayers on the hook for the loan if borrowers default.

Treasury's plan ``was very necessary legislation to keep the fundamental financial institutions and the financial markets from collapsing,'' Ara Hovnanian, chief executive officer of homebuilder Hovnanian Enterprises Inc., said last week. ``We think in isolation it will fail if it's not combined with something that stabilizes the housing market right now.''

The FDIC would manage the program, the people said, adding that details are still being worked out and might change.

`Productive Conversations'

While the FDIC has had ``productive conversations'' with Treasury on using loan guarantees, ``it would be premature to speculate about any final framework or parameters of a potential program,'' FDIC spokesman Andrew Gray said in an e-mailed statement.

Bair last week said the rescue plan lets the government set standards for mortgage modifications and offer loan guarantees for mortgages that meet the standards.

``Loan guarantees could be used as an incentive for servicers to modify loans,'' Bair said in her Oct. 23 testimony before the Senate Banking Committee. ``The FDIC is working closely and creatively with Treasury to realize the potential benefits of this authority.''

BLOOMBERG
Share |