Thursday, October 30, 2008

Πακέτο κινήτρων προσφέρει τώρα η ιαπωνική κυβέρνηση

Πακέτο κινήτρων προσφέρει τώρα η ιαπωνική κυβέρνηση


Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Άσο ανακοίνωσε σήμερα την παροχή πακέτου κινήτρων ύψους 275 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τους φόβους για παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση με διεύρυνση των πιστώσεων στις μικρές επιχειρήσεις και την επιστροφή μετρητών στα νοικοκυριά.

Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του μέσου νοικοκυριού», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του οικονομικού πακέτου.

«Στόχος του πακέτου δεν είναι μόνο η τόνωση της ζήτησης», διευκρίνισε. «Κύριο μέλημα είναι η οικονομική ανάπτυξη μέσω μιας σταθερής εγχώριας ζήτησης».

Το πακέτο περιλαμβάνει κονδύλι αξίας 20 εκατ. δολαρίων που θα χορηγηθεί με τη μορφή εφάπαξ παροχής 600 δολαρίων σε κάθε τετραμελή οικογένεια.

Επίσης, προβλέπει την εκταμίευση διευρυμένων δανείων και πιστώσεων στις «στριμωγμένες» μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείωση των μισθολογικών κρατήσεων υπέρ ασφαλιστικού φορέα, καθώς και μείωση των διοδίων.

Ο κ. Άσο δήλωσε επίσης ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιαπωνίας θεωρείται σταθερό σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η δίνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία της Ιαπωνίας».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι μόλις η ιαπωνική οικονομία ανακάμψει, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου κατανάλωσης από τα επίπεδα του 5% που βρίσκεται σήμερα.

Καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση άρχισε να εξαπλώνεται νωρίτερα το ίδιο έτος, η οικονομία της Ιαπωνίας βρισκόταν σε καλύτερη φόρμα από τις υπόλοιπες, αποφεύγοντας «κακοτοπιές» όπως η χρεοκοπία μεγάλων τραπεζών και τα σχέδια διάσωσης.

Η ιαπωνική οικονομία, ωστόσο, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές με αποτέλεσμα να δέχεται σήμερα ισχυρούς κλυδωνισμούς. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ τους ερχόμενους μήνες αναμένεται περαιτέρω μείωση.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |