Thursday, October 30, 2008

Shell: Ανοδος 22% στα κέρδη γ’ τριμήνου

Shell: Ανοδος 22% στα κέρδη γ’ τριμήνου


Στα 8,45 δισ. δολάρια ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης Royal Dutch Shell στο τρίτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, χάρη στην εκτίναξη των τιμών του αργού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ το εν λόγω διάστημα.

Εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων αποτελεσμάτων, τα κέρδη της Shell διαμορφώθηκαν στα 8,04 δισ. δολάρια, έναντι 7,22 δισ. δολάρια που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Η κερδοφορία της εταιρείας ενισχύθηκε από την άνοδο της τιμής του αργού στα ιστορικά υψηλά των 147,27 δολαρίων το βαρέλι στις 11 Ιουλίου. Από τότε, οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει απώλειες άνω του 50%.

Η άνοδος του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές αντιστάθμισε τη μείωση της παραγωγής της εταιρείας στη Νιγηρία και τον Κόλπο του Μεξικού, λόγω των στρατιωτικών επιθέσεων και των τυφώνων «Γκουστάβ» και «Αικ», αντίστοιχα.

Χθες, η Shell ανακοίνωσε ότι ο οικονομικός της διευθυντής Πίτερ Βόζερ θα αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου από τον επόμενο Ιούλιο, αντικαθιστώντας τον Τζερόεν βαν ντερ Βιρ, ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί.

Οι μετοχές “Class A” της εταιρείας έκλεισαν χθες στις 1.705 πένες, μειωμένες από τις αρχές του έτους κατά 19%. Η ανταγωνίστριά της, BP κατέγραψε την ίδια περίοδο απώλειες 18%.

Σημειώνεται ότι αργότερα σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματά της και η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στον κόσμο, Exxon Mobil η οποία εκτιμάται πως εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο καθαρά κέρδη 11,9 δισ. δολαρίων.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |