Thursday, October 30, 2008

ΕΚΤ: Σε επίπεδα - ρεκόρ οι χορηγήσεις προς τράπεζες

ΕΚΤ: Σε επίπεδα - ρεκόρ οι χορηγήσεις προς τράπεζες


Σε επίπεδα-ρεκόρ ανέρχονται οι χορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά από τη διοχέτευση νέων μετρητών στο τραπεζικό σύστημα με στόχο τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης.


Η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη δήλωσε χθες ότι τα ανεξόφλητα δάνεια σε ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της ανέρχονται σε 773,7 δισ. ευρώ, φτάνοντας σε επίπεδα-ρεκόρ. Στο μέγεθος αυτό δεν περιλαμβάνονται τα δάνεια της ΕΚΤ σε δολάρια.


Τα προβλήματα στον διατραπεζικό δανεισμό άρχισαν όταν η Lehman Brothers Holdings Inc. τέθηκε σε καθεστώς προστασίας λόγω χρεοκοπίας στις 15 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» των πιστώσεων. Αιτία ήταν ο κλονισμός της εμπιστοσύνης μεταξύ των δανειοδοτών και η κορύφωση του κόστους δανεισμού.

Έκτοτε, τα επιτόκια χρηματαγοράς του Λονδίνου ακολουθούν πτωτική πορεία χάρη στην εφαρμογή σχεδίων διάσωσης των τραπεζών από τις κυβερνήσεις και στις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να αναθερμάνουν το δανεισμό με «ενέσεις» ρευστότητας.


Η ΕΚΤ δήλωσε έτοιμη να προβεί σε νέα έκτακτη μείωση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, σε συνέχεια της προηγούμενης μείωσης των επιτοκίων της στις 8 Οκτωβρίου.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |