Thursday, November 22, 2007

Kelda Receives Approach From Citigroup, HSBC Units

Kelda Receives Approach From Citigroup, HSBC Units (Update2)

By Nicholas Larkin and Paul Dobson

Nov. 22 (Bloomberg) -- Kelda Group Plc, which supplies water to about 4.7 million people in northeastern England, said it received an approach from a group including units of Citigroup Inc. and HSBC Holdings Plc. The shares rose to a record.

Kelda stockholders were offered 1,100.65 pence ($22.72) a share, the Bradford, England-based company said today in a statement distributed by the Regulatory News Service. That's 17 percent more than yesterday's closing price of 937 pence.

The shares gained as much as 15 percent to 1,075 pence, the highest since they started trading in July 1991. They were at 1,066 pence as of 3:49 p.m. U.K. time, giving Kelda a market value of 2.9 billion pounds.

Investors are attracted to U.K. water utilities because they provide ``safe, steady, regulated returns,'' Angelos Anastasiou, an analyst at Pali International Ltd. in London with a ``neutral'' rating on the stock, said by telephone today. ``There are people there who are totally willing to pay the premiums.''

Anastasiou said the bid may boost share prices for other water stocks. ``It looks good for the sector. You'd be mad to go against that trend,'' he said.

Shares of other U.K. water companies rose, including Severn Trent Plc, which jumped 9.2 percent. Northumbrian Group Plc climbed as much as 13 percent.

JPMorgan Chase & Co. and a group of investors last month agreed to buy Southern Water Capital Ltd. for 4.2 million pounds, including debt. Alinda Infrastructure Fund also in October agreed to buy South Staffordshire Plc, which was valued at a minimum of 400 million pounds including debt, people familiar with the sale said at the time.

ΧΑΚ - ΧΑ: Συστράτευση κατά dual listing

ΧΑΚ - ΧΑ: Συστράτευση κατά dual listing
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22/11/2007 17:53:33


Κοινός στόχος αποτελεί για το ΧΑΚ και το ΧΑ η αποφυγή της επέκτασης της παράλληλης εισαγωγής εταιρειών και στα δύο Χρηματιστήρια. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΧΑΚ, με την ευκαιρία της λήξης των επαφών που είχε στην Αθήνα, τα δύο μέρη συμφωνούν ότι μέσω της Κοινής Πλατφόρμας παρέχεται η δυνατότητα σε όλες τις εισηγμένες εταιρείες των δύο Χρηματιστηρίων να ωφεληθούν, χωρίς επιπλέον αύξηση του κόστους τους. «Οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν τις οικονομίες κλίμακας και την ευκολία πρόσβασης των συντελεστών της Αγοράς στην Κοινή Πλατφόρμα», τονίζεται.

Να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος του ΧΑ, Σωκράτης Λαζαρίδης, είχε δηλώσει την προηγούμενη Τρίτη ότι το ελλαδικό χρηματιστήριο απέρριψε αιτήσεις κυπριακών εταιρειών για dual listing. Παρά τις επίμονες προσπάθειες της StockWatch, δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον κ. Λαζαρίδη, ώστε να διευκρινίσει σε ποιες εταιρείες αναφερόταν. Πάντως μέχρι στιγμής δεδομένο θεωρείται το ότι η Ελληνική Τράπεζα μελετά το dual listing.

Στην ίδια ανακοίνωση του ΧΑΚ, σημειώνεται ακόμη ότι συζητήθηκε το θέμα της ανάπτυξης Περιφερειακών Συνεργασιών με άξονα την Κοινή Πλατφόρμα, καθώς και η εισαγωγή νέων προϊόντων (π.χ. παραγώγων) στις δύο αγορές. Μάλιστα για το θέμα των παραγώγων επήλθε κατ’ αρχή συμφωνία μεταξύ των δύο Χρηματιστηρίων για ετοιμασία παράγωγου προϊόντος στον τραπεζικό τομέα των δύο Αγορών. «Αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, το προϊόν θα παρουσιαστεί στους κυριότερους ειδικούς διαπραγματευτές και εφόσον διαπιστωθεί σχετικό ενδιαφέρον, τότε η πρόταση θα παρουσιαστεί στα Συμβούλια των δύο Χρηματιστηρίων για σχετικές εγκρίσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


STOCKWATCH.COM.CY

MPΒ: Εκτίμηση για κέρδη €445 εκ.

MPΒ: Εκτίμηση για κέρδη €445 εκ.
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22/11/2007 16:57:17


Άνοδο 122% αναμένεται να σημειώσουν τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular το πρώτο εννιάμηνο του 2007, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις έξι οίκων που δημοσιεύονται στο Thomson Financial (Deutsche Bank, KBW, National Sec-P&K, HSBC Pantelakis Securities, Euroxx Securities), τα καθαρά κέρδη της MPB αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ των €393 εκ. και €473 εκ. σε σχέση με τα pro forma κέρδη των €200 εκ. που σημειώθηκαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η βελτίωση των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται την ερχόμενη Τετάρτη 28 Νοεμβρίου οφείλεται στην αύξηση της λιανικής δανειοδότησης σε Ελλάδα και Κύπρο, στην αύξηση των εσόδων, καθώς και στη διαχείριση του κόστους.

Όλοι οι αναλυτές σημειώνουν ότι χρησιμοποιούν τα pro forma αποτελέσματα για το 2006, γιατί τα ακριβή νούμερα δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα.

«Περιμένω ότι η τράπεζα θα σημειώσει ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο και η πιστωτική επέκταση θα παραμείνει περίπου στο 30%, δίνοντας στην MPB πλεονεκτική θέση στην Κύπρο και στην Ελλάδα», αναφέρει ο αναλυτής της National Sec-P&K Sec, Παναγιώτης Κλαδής.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να αυξηθούν κατά 43%, φθάνοντας τα €503,5 εκ. «Αναμένω ισχυρή ανάπτυξη, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα που μπορεί να «συγκριθεί» με άλλες τράπεζες του ιδίου μεγέθους, παρόλο που ενδεχομένως να υπάρχει κάποια πίεση στα περιθώρια κέρδους»», σημείωσε ο αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods, Antonio Ramirez.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η MIG αναμένεται να συνεισφέρει στα έσοδα της MPB. «Η MPB άρχισε από το τρίτο τρίμηνο να χρεώνει το 1% για τις διοικητικές υπηρεσίες που προφέρει στην MIG, με αποτέλεσμα να αναμένονται πρόσθετα κέρδη €12 εκ.», σημείωσε ο κ. Ramirez.

Σύμφωνα με την αναλύτρια της HSBC Pantelakis Securities Σοφία Σκουρτή, αναμένεται ανάκαμψη στα έσοδα από αμοιβές, λόγω της συμφωνία για 1% αμοιβή της τράπεζας επί των κεφαλαίων της MIG. Επίσης, αναμένεται αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους από τις εργασίες στην Κύπρο. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αναμένεται να αυξηθούν κατά 23%, φθάνοντας τα €186 εκ.

«Έχουμε ήδη αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις μας για το συγκρότημα και αναμένουμε πλέον κέρδη €869 εκ. το 2009», δήλωσε ο αναλυτής της Deutsche Bank, Gaelle Cibelly. Με έκθεσή της, η DB διατηρεί την τιμή στόχο των €13 και τη σύσταση αγορά για τη μετοχή της τράπεζας. Αναμένεται τα καθαρά κέρδη της MPB να ανέλθουν το τρίτο τρίμηνο στα €118 εκ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2007, η MPB σημείωσε ενοποιημένα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, €343,1 εκ., σημειώνοντας αύξηση 164% σε συγκρίσιμη βάση με την αντίστοιχη περίοδο των «προφόρμα» του 2006.

STOCKWATCH.COM.CY

Πλεόνασμα £306,4 εκ. το εννιάμηνο

Πλεόνασμα £306,4 εκ. το εννιάμηνο
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22/11/2007 14:52:26



• Αύξηση 18,9% στα δημόσια έσοδα

• Μικρότερη άνοδος στις δαπάνες

Η σημαντική άνοδος που καταγράφεται στα δημόσια έσοδα και η μικρότερη αύξηση στις δαπάνες είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πλεόνασμα £306,4 εκ. το πρώτο εννιάμηνο του 2007. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 18,9%, ενώ οι δημόσιες δαπάνες σημείωσαν μικρότερη άνοδο 6,1%. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε πλεόνασμα £306,4 εκ. σε σύγκριση με έλλειμμα £16,7 εκ. το πρώτο εννιάμηνο του 2006.


Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία των οικονομικών λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2007, το σύνολο των εσόδων ανήλθε σε £3.000,7 εκ. έναντι £2.529,4 εκ. πέρσι.

Οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων για την περίοδο ήταν οι φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών που ανήλθαν σε £1.302,9 εκ. συγκριτικά με £1.090,9 εκ. πέρσι (+19,4%). Τα έσοδα από το ΦΠΑ έφθασαν τα £734 εκ. από £642,5 εκ., σημειώνοντας αύξηση 14,2%.

Οι φόροι στο εισόδημα και πλούτο σημείωσαν αύξηση 35%. Έφθασαν τα £870 εκ. από £644,5 εκ. Οι κοινωνικές εισφορές σημείωσαν άνοδο 14,8%, φθάνοντας τα £529,8 εκ. από £461,5 εκ. Οι άλλες τρέχουσες μεταβιβάσεις μειώθηκαν κατά £53,5 εκ. Οι μεταβιβάσεις αυτές είναι προς οργανισμούς ή άτομα για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, καθώς και οι συνεισφορές του κράτους σε διεθνείς οργανισμούς.

Δαπάνες

Οι συνολικές δαπάνες ανήλθαν σε £2.700,9 εκ. έναντι £2.546,1 εκ. το 2006. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, οι κυριότερες κατηγορίες δαπανών ήταν οι απολαβές προσωπικού που έφθασαν τα £934,8 εκ. σε σχέση με £881,2 εκ. πέρσι (+6,1%). Οι κοινωνικές παροχές, καταγράφοντας αύξηση 13,9%, έφθασαν τα £782,6 εκ. σε σχέση με £687,3 εκ. το πρώτο εννιάμηνο του 2006.

Σημαντική αύξηση 28,4% ή £64,8 εκ. σημείωσαν και οι άλλες τρέχουσες μεταβιβάσεις, φθάνοντας τα £292,8 εκ.

Μείωση £22,2 εκ. σημείωσαν οι μεταβιβάσεις κεφαλαίου (μεταβιβάσεις σε χρήμα ή σε είδος για την απόκτηση κεφαλαιουχικών αγαθών από οργανισμούς και υπηρεσίες). Ακόμη μείωση £15,5 εκ. και £13,2 εκ. αντίστοιχα σημείωσαν οι πληρωθέντες τόκοι και τα κεφαλαιουχικά αγαθά (δαπάνες για κτίρια, δρόμους, μηχανικό εξοπλισμό κ.λ.π.).

STOCKWATCH.COM.CY

Ρωσία: Ξένες επενδύσεις $27,3 δισ. από Κύπρο

Ρωσία: Ξένες επενδύσεις $27,3 δισ. από Κύπρο
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22/11/2007 11:52:32


Στο μεγαλύτερο τροφοδότη ξένων επενδύσεων στη Ρωσία εξελίσσεται η Κύπρος, λόγω της έντονης παρουσίας Ρωσικών και ξένων υπεράκτιων εταιρειών στο νησί. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας, το πρώτο εννιάμηνο του 2007 οι συνολικές ξένες επενδύσεις (FDIs) στη Ρωσία ανήλθαν στα $87,8 δισ. Το ένα τρίτο περίπου, $27,3 δισ., προήλθε από την Κύπρο και άλλα $32,3 δισ. από την Ολλανδία. Οι επενδύσεις από τις δύο χώρες αποτελούν τα δύο τρίτα περίπου των ξένων επενδύσεων στη Ρωσία.

Οι επενδύσεις διοχετεύονται κυρίως στον τομέα της εξόρυξης καυσίμων, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Ρωσικής οικονομίας την τελευταία πενταετία, λόγω της έντονης ζήτησης που υπάρχει διεθνώς και της συνεπαγόμενης αύξησης των τιμών. Στον τομέα αυτό διοχετεύεται το 63,5% του συνόλου των επενδύσεων. Ακολουθούν οι επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, των ακινήτων και του εμπορικού κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξένα κεφάλαια που διοχετεύονται στη Ρωσία το 2007 είναι υπό τη μορφή δανείων και εμπορικών πιστώσεων. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις επενδύσεις στον τραπεζικό κλάδο, ούτε τις επενδύσεις που γίνονται σε εγχώριο νόμισμα μετατρεπόμενες στο ισοδύναμό τους δολάριο.

Οι ξένες επενδύσεις στη Ρωσία γίνονται κυρίως μέσω Ρωσικών, αλλά και ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, λόγω των χαμηλών φορολογικών συντελεστών που υπάρχουν.

Σύμφωνα με το διευθύνων συνέταιρο της εταιρείας KPMG, Ανδρέα Χριστοφίδη, η διοχέτευση επενδύσεων στη Ρωσία γίνεται, είτε από Ρωσικές, είτε από ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Ο κ. Χριστοφίδης σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του όγκου εργασιών που έρχεται στην Κύπρο από ρωσικές υπεράκτιες εταιρείες. «Στην εταιρεία μας παρατηρείται αύξηση του συνολικού όγκου εργασιών κατά 35%. Ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από τη Ρωσία», σημείωσε.

Η έντονη δραστηριοποίηση στο νησί των εταιρειών αυτών αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην κυπριακή οικονομία, κυρίως μέσω της μεγέθυνσης του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου (τράπεζες, λογιστές), αλλά και των δικηγορικών γραφείων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες επιχειρούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Ρωσία, για να εξυπηρετούν καλύτερα, τόσο τους υφιστάμενους Ρώσους πελάτες τους, αλλά και νέους πελάτες.

Όσον αφορά την ανάπτυξη των εργασιών από ρωσικές εταιρείες τα επόμενα χρόνια, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι σε σχέση με τις επενδύσεις ρώσων στη Ρωσία μέσω Κύπρου θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται εάν παραμείνει το υφιστάμενο φορολογικό και νομικό καθεστώς.

Αναφορικά με τις επενδύσεις ξένων στη Ρωσία μέσω Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας που φαίνεται να κλυδωνίζεται από τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές». «Σε αυτόν τον τομέα ίσως να παρατηρηθεί μείωση του όγκου εργασιών», επεσήμανε.

STOCKWATCH.COM.CY

Μετάταξη της K. Athienitis στην Παράλληλη Αγορά

XAK: Μετάταξη της K. Athienitis στην Παράλληλη Αγορά
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22/11/2007 11:37:55


Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου ανακοινώνει τη μετάταξη των τίτλων της εταιρείας K. Athienitis Contractors Developers Public Ltd από την Εναλλακτική Αγορά στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, λόγω συμμόρφωσης της με τη διαδικασία για μετάταξη σε αγορά με περισσότερο αναβαθμισμένα κριτήρια από την αγορά στην οποία ήταν ήδη εισηγμένη.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης των τίτλων της πιο πάνω εταιρείας στην Παράλληλη Αγορά θα ξεκινήσει την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007.

STOCKWATCH.COM.CY

NYSE short interest rises in mid-November

NYSE short interest rises in mid-NovemberReuters Wednesday November 21 2007

By Emily Chasan

NEW YORK, Nov 21 (Reuters) - Short interest on the New York Stock Exchange rose 3.8 percent in mid-November, the exchange said on Wednesday, suggesting an increase in bearish sentiment in the stock market.
The increase represented the largest rise in short interest since mid-July.
As of Nov. 15, short interest rose to about 12.39 billion shares, compared with 11.93 billion shares as of Oct. 31.

Short interest as of Nov. 15 was equal to about 3.3 percent of the total shares outstanding on the NYSE, the exchange said.
Investors who sell securities "short" profit from betting that stocks will fall. Short-sellers borrow shares and then sell them, waiting for the stock to fall so they can buy the shares back at the lower price, return them to the lender and pocket the difference.

NYSE short interest has been inching back toward its July record of 12.95 billion shares as investors worried financial services firms could suffer even more credit losses amid the fallout from the housing slump.
"The shorts sold a staggering amount of stock - unloading huge volumes of shares, which have weighed heavily on the overall market," said Dylan Wetherill, president of ShortSqueeze.com, a Web site that tracks short interest data.
"They profit from the dramatic price drop we have seen."
The Dow Jones industrial average <.DJI> has fallen more than 8 percent since the end of October.

From the beginning of 2007 through the end of October short seller portfolios were up 0.81 percent on average, compared with 0.61 percent through September, according to Treflie Capital Management. The investment firm publishes a short selling index once a month. (Reporting by Emily Chasan; editing by Andre Grenon and Carol Bishopric)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 21/11/2007

XAK

FTSE/CySE 20
1594.93 ( -4.11%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
4655.19 ( -4.06%)

Όγκος: € 16,041,769
---------------------

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,799.04 -211.10 -1.62%
S&P 500 INDEX 1,416.77 -22.93 -1.59%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,562.15 -34.66 -1.33%

--------------------

EUROPE

FTSE 100 INDEX 6,070.90 -155.60 -2.50%
CAC 40 INDEX 5,381.30 -125.38 -2.28%
DAX INDEX 7,518.42 -111.89 -1.47%

--------------------

Κατρακύλα στο ΧΑΚ
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/11/2007 11:13:16



• Στη δίνη των διεθνών εξελίξεων

• Πόσο έχασαν blue chips από ιστορικά ψηλά

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριμηνίας έκλεισε σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο, το οποίο δείχνει μέχρι στιγμής ανήμπορο να τα βάλει με τις διεθνείς εξελίξεις. Η αναρρίχηση του πετρελαίου κοντά στα $100 ανά βαρέλι, η διολίσθηση του δολαρίου και η υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας από τη Federal Reserve ήταν οι κυριότεροι λόγοι της σημερινής πτώσης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ με ζημιές 4,06% υποχώρησε στις 4.655,2 μονάδες, δεχόμενος σημαντικές πιέσεις από τους τραπεζικούς τίτλους. Συνολικά, από τα ιστορικά ψηλά της 31ης Οκτωβρίου του 2007 το κυπριακό χρηματιστήριο σημειώνει ζημιές 15,6%.

Χαρακτηριστικό της αρνητικής εικόνας που επικρατεί στο ΧΑΚ είναι και ότι όλοι οι τίτλοι που διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά καταγράφουν απώλειες από τα ιστορικά ψηλά του έτους άνω του 10%. Όπως φαίνεται και στον πίνακα, τις μικρότερες απώλειες, ύψους 10%, είχε ο Ζορπάς και τις μεγαλύτερες η Ασπίς με 52,7%.


Σχετικά με τις τράπεζες, η Ελληνική Τράπεζα με ζημιές 4,38% υποχώρησε σήμερα στα €4,80, επίδοση η οποία είναι κατά 14,9% χαμηλότερη από τα ιστορικά υψηλά των €5,64. Απώλειες 4% σημείωσε και η Marfin Popular, κλείνοντας στα €9,12. Αυτή τη στιγμή, η τράπεζα υπολείπεται των ιστορικών της ψηλών κατά 18,9%. Πτώση 3,97% κατέγραψε και η Τράπεζα Κύπρου, κλείνοντας στα €11,60. H BOCY απέχει κατά 15,8% από το φετινό ρεκόρ των €13,78.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε σήμερα στα €16,04 εκ. Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, μόνο 15 κινήθηκαν ανοδικά, 67 πτωτικά και 22 παρέμειναν αμετάβλητοι.

Σε επίπεδο εταιρικών εξελίξεων, αναστέλλεται από σήμερα μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου η διαπραγμάτευση των μετοχών της Sea Star Capital. Η αναστολή της διαπραγμάτευσης αποφασίστηκε από το ΧΑΚ μετά από αίτημα της εταιρείας, προκειμένου να εκδοθεί Συμπληρωματικό Δελτίο, στο οποίο θα παρουσιάζονται διευκρινίσεις για τις πληροφορίες που παρείχε το Ενημερωτικό Δελτίο ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2007.

WWW.STOCKWATCH.COM.CY

-----------------------
Mr. Easy: Γιατί δεν επένδυσα στην Κύπρο
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/11/2007 10:54:55



• Πικρία για στάση ΧΑΚ με Stelmar Shipping

• Έρχονται τα Easy Hotel

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή «Έτσι Απλά» στο Σίγμα ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου. Ο Mr. Easy, όπως είναι γνωστός, εξήγησε το γιατί δεν επένδυσε στην Κύπρο μέχρι στιγμής, εκφράζοντας παράλληλα και την πικρία του για τους χειρισμούς του ΧΑΚ σε σχέση με την πρώην εταιρεία του πετρελαιοφόρων, Stelmar Shipping, την οποία εισήγαγε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πώλησε αργότερα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου, ο λόγος που δεν επένδυσε στην Κύπρο είναι επειδή δεν γνωρίζει καθόλου την κυπριακή αγορά. «Δεν γνωρίζω πως λειτουργούν οι κρατικοί μηχανισμοί στην Κύπρο, καθώς, παρά το ότι είναι εδώ η καταγωγή μου, έχω μεγαλώσει στην Ελλάδα. Αντίθετα, στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη όπου γνωρίζω τα πάντα αυτό μου επιτρέπει να δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά με ταχείς ρυθμούς. Παρόλα αυτά, στις σκέψεις μου είναι να φέρω σύντομα στο νησί τα Easy Hotels, τα οποία θα συνδυάζουν φθηνή διαμονή σε δωμάτια με τους απαραίτητους χώρους. Ήδη ψάχνω τους κατάλληλους συνεργάτες», τόνισε.

Ο κ. Χατζηιωάννου εξέφρασε και την πικρία του για την απόφαση του ΧΑΚ να μην εγκρίνει την εισαγωγή της εταιρείας πετρελαιοφόρων που κατείχε, της Stelmar Shipping. «Αυτό με ανάγκασε να την εισαγάγω στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2001 και να την πουλήσω το 2005 για $1,3 δισ. ή $48 ανά μετοχή, τη στιγμή που όταν εισήχθηκε η τιμή της βρισκόταν στα $12. Δηλαδή οι Κύπριοι επενδυτές έχασαν την ευκαιρία να τετραπλασιάσουν τα λεφτά τους», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα μελλοντικά του πλάνα, ο κ. Χατζηιωάννου αποκάλυψε ότι τον ερχόμενο μήνα θα ξεκινήσει να λειτουργεί η 17η του επιχείρηση, η Easy Office. «Θα είναι μια πρωτοποριακή εταιρεία, η οποία θα λειτουργήσει αρχικά στο Λονδίνο και θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους επαγγελματίες κυρίως να ενοικιάζουν ανάλογα με τις ανάγκες τους γραφειακούς χώρους για τους οποίους θα πληρώνουν ενοίκιο ανά εβδομάδα. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν μειωμένα κόστη και θα μπορούν να μετρήσουν καλύτερα τις δυνάμεις τους χωρίς να αναγκαστούν να κάνουν επικίνδυνα ξανοίγματα από την αρχή», επεσήμανε.

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος προτιμά να τον αποκαλούν με το μικρό του όνομα, είναι ευρύτερα γνωστός ως ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε την ευρωπαϊκή αεροπορική σκηνή προς όφελος εκατομμυρίων καταναλωτών. Η εταιρεία ΕasyJet, την οποία ίδρυσε σε ηλικία 28 ετών, είναι ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, με στόλο πέραν των 100 αεροσκαφών. Σήμερα, η EasyJet είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και ο κύριος Χατζηιωάννου παραμένει κύριος μέτοχός της με ποσοστό 40%.


STOCKWATCH.COM.CY

------------------

Sea Star: Αναστολή διαπραγμάτευσης, παράταση για rights και αγωγές κατά Nel Lines
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/11/2007 09:05:56
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2007 11:10:23


Η εταιρεία SEA STAR CAPITAL PLC (η «Sea Star», η «Εταιρεία») πληροφορεί τους μετόχους της και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ενορχηστρωμένη προσπάθεια από ανταγωνιστικά συμφέροντα να πληγεί το όνομα της Εταιρείας μας. Απώτερος στόχος της προσπάθειας είναι να αποτραπεί η επιτυχής άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης («ΔΠ») που εξέδωσε η Εταιρεία. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σύγχυση και σκιές με αποτέλεσμα να μην αφήνονται οι κάτοχοι των ΔΠ να αποφασίσουν απερίσπαστοι κατά πόσο θα ασκήσουν τα ΔΠ τους ή όχι. Ως εκ τούτου η Εταιρεία έλαβε τα εξής μέτρα:

• Αιτήθηκε, και το αίτημά της έγινε αποδεκτό από το ΧΑΚ, την άμεση αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων της Εταιρείας μέχρι και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007, προκειμένου να αναχαιτισθεί η οργανωμένη επίθεση που επιχειρείται κατά της μετοχής της Sea Star Capital Plc και να προστατευθεί το επενδυτικό κοινό,

• Ζητήθηκε η άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για υποβολή Συμπληρωματικού Ενημερωτικού Δελτίου ώστε να διαφωτίζεται ακόμα περισσότερο το επενδυτικό κοινό για όλα τα ουσιώδη ζητήματα που αφορούν την Εταιρεία μας αλλά και την έκδοση τόσο του συγκεκριμένου κεφαλαίου όσο και των ΔΠ και να ρίχνει άπλετο φως σε κάθε πτυχή των επενδυτικών στόχων της Εταιρείας, ώστε και οι πλέον κακόπιστοι να μην δύνανται να αναζητούν προφάσεις εν αμαρτίαις,

• Αιτήθηκε, και το αίτημά της έγινε αποδεκτό από το ΧΑΚ, παράταση της περιόδου άσκησης των ΔΠ ώστε να μπορέσουν οι κάτοχοι να κρίνουν ανεπηρέαστοι και αφού θα έχουν δει το Συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο που αναφέρεται ανωτέρω, κατά πόσο θα ασκήσουν τα εν λόγω ΔΠ. Ως εκ τούτου η εξάσκηση των ΔΠ της Εταιρείας παρατείνεται μέχρι και την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007,

• Ζητήθηκε η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την διεξαγωγή άμεσου ελέγχου για θέματα χειραγώγησης της αγοράς και πάταξη των φαινομένων που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες με παραδειγματικές τιμωρίες, ώστε να προστατευθεί το επενδυτικό κοινό της Κύπρου από τους «καλοθελητές» που έσπευσαν να το διαφωτίσουν μέσω διάδοσης φημών και παραπλανητικών ειδήσεων.

• Δόθηκαν οδηγίες στους δικηγόρους και νομικούς συμβούλους της Εταιρείας, όπως καταχωρήσουν άμεσα αγωγές κατά της εταιρείας NEL LINES, του διευθύνοντα της συμβούλου, κ. Απόστολου Βεντούρη, καθώς και άλλων προσώπων που ενεργούν σε σύμπραξη μαζί τους αναφορικά με τις ενέργειές τους κατά της Sea Star, περιλαμβανομένων πρόσφατων δυσφημιστικών δημοσιευμάτων. Αγωγές λιβέλου θα καταχωρηθούν και κατά της εφημερίδας «Πολίτης» που προέβηκε στη δημοσίευση του δυσφημιστικού κειμένου στις 20 Νοεμβρίου 2007.

Η Εταιρεία θα συνεχίσει να τηρεί τους μετόχους της αλλά και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό πλήρως ενήμερους αναφορικά με τις εξελίξεις.

STOCKWATCH.COM.CY

------------------

ORFANIDES PROFIT WARNING

http://www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/2007-11/Nov21_2007_ORF.pdf
Share |