Thursday, November 22, 2007

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 21/11/2007

XAK

FTSE/CySE 20
1594.93 ( -4.11%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
4655.19 ( -4.06%)

Όγκος: € 16,041,769
---------------------

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,799.04 -211.10 -1.62%
S&P 500 INDEX 1,416.77 -22.93 -1.59%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,562.15 -34.66 -1.33%

--------------------

EUROPE

FTSE 100 INDEX 6,070.90 -155.60 -2.50%
CAC 40 INDEX 5,381.30 -125.38 -2.28%
DAX INDEX 7,518.42 -111.89 -1.47%

--------------------

Κατρακύλα στο ΧΑΚ
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/11/2007 11:13:16



• Στη δίνη των διεθνών εξελίξεων

• Πόσο έχασαν blue chips από ιστορικά ψηλά

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριμηνίας έκλεισε σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο, το οποίο δείχνει μέχρι στιγμής ανήμπορο να τα βάλει με τις διεθνείς εξελίξεις. Η αναρρίχηση του πετρελαίου κοντά στα $100 ανά βαρέλι, η διολίσθηση του δολαρίου και η υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας από τη Federal Reserve ήταν οι κυριότεροι λόγοι της σημερινής πτώσης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ με ζημιές 4,06% υποχώρησε στις 4.655,2 μονάδες, δεχόμενος σημαντικές πιέσεις από τους τραπεζικούς τίτλους. Συνολικά, από τα ιστορικά ψηλά της 31ης Οκτωβρίου του 2007 το κυπριακό χρηματιστήριο σημειώνει ζημιές 15,6%.

Χαρακτηριστικό της αρνητικής εικόνας που επικρατεί στο ΧΑΚ είναι και ότι όλοι οι τίτλοι που διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά καταγράφουν απώλειες από τα ιστορικά ψηλά του έτους άνω του 10%. Όπως φαίνεται και στον πίνακα, τις μικρότερες απώλειες, ύψους 10%, είχε ο Ζορπάς και τις μεγαλύτερες η Ασπίς με 52,7%.


Σχετικά με τις τράπεζες, η Ελληνική Τράπεζα με ζημιές 4,38% υποχώρησε σήμερα στα €4,80, επίδοση η οποία είναι κατά 14,9% χαμηλότερη από τα ιστορικά υψηλά των €5,64. Απώλειες 4% σημείωσε και η Marfin Popular, κλείνοντας στα €9,12. Αυτή τη στιγμή, η τράπεζα υπολείπεται των ιστορικών της ψηλών κατά 18,9%. Πτώση 3,97% κατέγραψε και η Τράπεζα Κύπρου, κλείνοντας στα €11,60. H BOCY απέχει κατά 15,8% από το φετινό ρεκόρ των €13,78.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε σήμερα στα €16,04 εκ. Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, μόνο 15 κινήθηκαν ανοδικά, 67 πτωτικά και 22 παρέμειναν αμετάβλητοι.

Σε επίπεδο εταιρικών εξελίξεων, αναστέλλεται από σήμερα μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου η διαπραγμάτευση των μετοχών της Sea Star Capital. Η αναστολή της διαπραγμάτευσης αποφασίστηκε από το ΧΑΚ μετά από αίτημα της εταιρείας, προκειμένου να εκδοθεί Συμπληρωματικό Δελτίο, στο οποίο θα παρουσιάζονται διευκρινίσεις για τις πληροφορίες που παρείχε το Ενημερωτικό Δελτίο ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2007.

WWW.STOCKWATCH.COM.CY

-----------------------
Mr. Easy: Γιατί δεν επένδυσα στην Κύπρο
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/11/2007 10:54:55



• Πικρία για στάση ΧΑΚ με Stelmar Shipping

• Έρχονται τα Easy Hotel

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή «Έτσι Απλά» στο Σίγμα ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου. Ο Mr. Easy, όπως είναι γνωστός, εξήγησε το γιατί δεν επένδυσε στην Κύπρο μέχρι στιγμής, εκφράζοντας παράλληλα και την πικρία του για τους χειρισμούς του ΧΑΚ σε σχέση με την πρώην εταιρεία του πετρελαιοφόρων, Stelmar Shipping, την οποία εισήγαγε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πώλησε αργότερα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου, ο λόγος που δεν επένδυσε στην Κύπρο είναι επειδή δεν γνωρίζει καθόλου την κυπριακή αγορά. «Δεν γνωρίζω πως λειτουργούν οι κρατικοί μηχανισμοί στην Κύπρο, καθώς, παρά το ότι είναι εδώ η καταγωγή μου, έχω μεγαλώσει στην Ελλάδα. Αντίθετα, στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη όπου γνωρίζω τα πάντα αυτό μου επιτρέπει να δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά με ταχείς ρυθμούς. Παρόλα αυτά, στις σκέψεις μου είναι να φέρω σύντομα στο νησί τα Easy Hotels, τα οποία θα συνδυάζουν φθηνή διαμονή σε δωμάτια με τους απαραίτητους χώρους. Ήδη ψάχνω τους κατάλληλους συνεργάτες», τόνισε.

Ο κ. Χατζηιωάννου εξέφρασε και την πικρία του για την απόφαση του ΧΑΚ να μην εγκρίνει την εισαγωγή της εταιρείας πετρελαιοφόρων που κατείχε, της Stelmar Shipping. «Αυτό με ανάγκασε να την εισαγάγω στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2001 και να την πουλήσω το 2005 για $1,3 δισ. ή $48 ανά μετοχή, τη στιγμή που όταν εισήχθηκε η τιμή της βρισκόταν στα $12. Δηλαδή οι Κύπριοι επενδυτές έχασαν την ευκαιρία να τετραπλασιάσουν τα λεφτά τους», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα μελλοντικά του πλάνα, ο κ. Χατζηιωάννου αποκάλυψε ότι τον ερχόμενο μήνα θα ξεκινήσει να λειτουργεί η 17η του επιχείρηση, η Easy Office. «Θα είναι μια πρωτοποριακή εταιρεία, η οποία θα λειτουργήσει αρχικά στο Λονδίνο και θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους επαγγελματίες κυρίως να ενοικιάζουν ανάλογα με τις ανάγκες τους γραφειακούς χώρους για τους οποίους θα πληρώνουν ενοίκιο ανά εβδομάδα. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν μειωμένα κόστη και θα μπορούν να μετρήσουν καλύτερα τις δυνάμεις τους χωρίς να αναγκαστούν να κάνουν επικίνδυνα ξανοίγματα από την αρχή», επεσήμανε.

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος προτιμά να τον αποκαλούν με το μικρό του όνομα, είναι ευρύτερα γνωστός ως ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε την ευρωπαϊκή αεροπορική σκηνή προς όφελος εκατομμυρίων καταναλωτών. Η εταιρεία ΕasyJet, την οποία ίδρυσε σε ηλικία 28 ετών, είναι ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, με στόλο πέραν των 100 αεροσκαφών. Σήμερα, η EasyJet είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και ο κύριος Χατζηιωάννου παραμένει κύριος μέτοχός της με ποσοστό 40%.


STOCKWATCH.COM.CY

------------------

Sea Star: Αναστολή διαπραγμάτευσης, παράταση για rights και αγωγές κατά Nel Lines
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/11/2007 09:05:56
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2007 11:10:23


Η εταιρεία SEA STAR CAPITAL PLC (η «Sea Star», η «Εταιρεία») πληροφορεί τους μετόχους της και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ενορχηστρωμένη προσπάθεια από ανταγωνιστικά συμφέροντα να πληγεί το όνομα της Εταιρείας μας. Απώτερος στόχος της προσπάθειας είναι να αποτραπεί η επιτυχής άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης («ΔΠ») που εξέδωσε η Εταιρεία. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σύγχυση και σκιές με αποτέλεσμα να μην αφήνονται οι κάτοχοι των ΔΠ να αποφασίσουν απερίσπαστοι κατά πόσο θα ασκήσουν τα ΔΠ τους ή όχι. Ως εκ τούτου η Εταιρεία έλαβε τα εξής μέτρα:

• Αιτήθηκε, και το αίτημά της έγινε αποδεκτό από το ΧΑΚ, την άμεση αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων της Εταιρείας μέχρι και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007, προκειμένου να αναχαιτισθεί η οργανωμένη επίθεση που επιχειρείται κατά της μετοχής της Sea Star Capital Plc και να προστατευθεί το επενδυτικό κοινό,

• Ζητήθηκε η άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για υποβολή Συμπληρωματικού Ενημερωτικού Δελτίου ώστε να διαφωτίζεται ακόμα περισσότερο το επενδυτικό κοινό για όλα τα ουσιώδη ζητήματα που αφορούν την Εταιρεία μας αλλά και την έκδοση τόσο του συγκεκριμένου κεφαλαίου όσο και των ΔΠ και να ρίχνει άπλετο φως σε κάθε πτυχή των επενδυτικών στόχων της Εταιρείας, ώστε και οι πλέον κακόπιστοι να μην δύνανται να αναζητούν προφάσεις εν αμαρτίαις,

• Αιτήθηκε, και το αίτημά της έγινε αποδεκτό από το ΧΑΚ, παράταση της περιόδου άσκησης των ΔΠ ώστε να μπορέσουν οι κάτοχοι να κρίνουν ανεπηρέαστοι και αφού θα έχουν δει το Συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο που αναφέρεται ανωτέρω, κατά πόσο θα ασκήσουν τα εν λόγω ΔΠ. Ως εκ τούτου η εξάσκηση των ΔΠ της Εταιρείας παρατείνεται μέχρι και την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007,

• Ζητήθηκε η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την διεξαγωγή άμεσου ελέγχου για θέματα χειραγώγησης της αγοράς και πάταξη των φαινομένων που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες με παραδειγματικές τιμωρίες, ώστε να προστατευθεί το επενδυτικό κοινό της Κύπρου από τους «καλοθελητές» που έσπευσαν να το διαφωτίσουν μέσω διάδοσης φημών και παραπλανητικών ειδήσεων.

• Δόθηκαν οδηγίες στους δικηγόρους και νομικούς συμβούλους της Εταιρείας, όπως καταχωρήσουν άμεσα αγωγές κατά της εταιρείας NEL LINES, του διευθύνοντα της συμβούλου, κ. Απόστολου Βεντούρη, καθώς και άλλων προσώπων που ενεργούν σε σύμπραξη μαζί τους αναφορικά με τις ενέργειές τους κατά της Sea Star, περιλαμβανομένων πρόσφατων δυσφημιστικών δημοσιευμάτων. Αγωγές λιβέλου θα καταχωρηθούν και κατά της εφημερίδας «Πολίτης» που προέβηκε στη δημοσίευση του δυσφημιστικού κειμένου στις 20 Νοεμβρίου 2007.

Η Εταιρεία θα συνεχίσει να τηρεί τους μετόχους της αλλά και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό πλήρως ενήμερους αναφορικά με τις εξελίξεις.

STOCKWATCH.COM.CY

------------------

ORFANIDES PROFIT WARNING

http://www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/2007-11/Nov21_2007_ORF.pdf

No comments:

Share |