Thursday, November 22, 2007

Ρωσία: Ξένες επενδύσεις $27,3 δισ. από Κύπρο

Ρωσία: Ξένες επενδύσεις $27,3 δισ. από Κύπρο
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22/11/2007 11:52:32


Στο μεγαλύτερο τροφοδότη ξένων επενδύσεων στη Ρωσία εξελίσσεται η Κύπρος, λόγω της έντονης παρουσίας Ρωσικών και ξένων υπεράκτιων εταιρειών στο νησί. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας, το πρώτο εννιάμηνο του 2007 οι συνολικές ξένες επενδύσεις (FDIs) στη Ρωσία ανήλθαν στα $87,8 δισ. Το ένα τρίτο περίπου, $27,3 δισ., προήλθε από την Κύπρο και άλλα $32,3 δισ. από την Ολλανδία. Οι επενδύσεις από τις δύο χώρες αποτελούν τα δύο τρίτα περίπου των ξένων επενδύσεων στη Ρωσία.

Οι επενδύσεις διοχετεύονται κυρίως στον τομέα της εξόρυξης καυσίμων, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Ρωσικής οικονομίας την τελευταία πενταετία, λόγω της έντονης ζήτησης που υπάρχει διεθνώς και της συνεπαγόμενης αύξησης των τιμών. Στον τομέα αυτό διοχετεύεται το 63,5% του συνόλου των επενδύσεων. Ακολουθούν οι επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, των ακινήτων και του εμπορικού κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξένα κεφάλαια που διοχετεύονται στη Ρωσία το 2007 είναι υπό τη μορφή δανείων και εμπορικών πιστώσεων. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις επενδύσεις στον τραπεζικό κλάδο, ούτε τις επενδύσεις που γίνονται σε εγχώριο νόμισμα μετατρεπόμενες στο ισοδύναμό τους δολάριο.

Οι ξένες επενδύσεις στη Ρωσία γίνονται κυρίως μέσω Ρωσικών, αλλά και ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, λόγω των χαμηλών φορολογικών συντελεστών που υπάρχουν.

Σύμφωνα με το διευθύνων συνέταιρο της εταιρείας KPMG, Ανδρέα Χριστοφίδη, η διοχέτευση επενδύσεων στη Ρωσία γίνεται, είτε από Ρωσικές, είτε από ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Ο κ. Χριστοφίδης σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του όγκου εργασιών που έρχεται στην Κύπρο από ρωσικές υπεράκτιες εταιρείες. «Στην εταιρεία μας παρατηρείται αύξηση του συνολικού όγκου εργασιών κατά 35%. Ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από τη Ρωσία», σημείωσε.

Η έντονη δραστηριοποίηση στο νησί των εταιρειών αυτών αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην κυπριακή οικονομία, κυρίως μέσω της μεγέθυνσης του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου (τράπεζες, λογιστές), αλλά και των δικηγορικών γραφείων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες επιχειρούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Ρωσία, για να εξυπηρετούν καλύτερα, τόσο τους υφιστάμενους Ρώσους πελάτες τους, αλλά και νέους πελάτες.

Όσον αφορά την ανάπτυξη των εργασιών από ρωσικές εταιρείες τα επόμενα χρόνια, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι σε σχέση με τις επενδύσεις ρώσων στη Ρωσία μέσω Κύπρου θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται εάν παραμείνει το υφιστάμενο φορολογικό και νομικό καθεστώς.

Αναφορικά με τις επενδύσεις ξένων στη Ρωσία μέσω Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας που φαίνεται να κλυδωνίζεται από τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές». «Σε αυτόν τον τομέα ίσως να παρατηρηθεί μείωση του όγκου εργασιών», επεσήμανε.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |