Thursday, February 3, 2011

Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ


Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ


Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της Ευρωζώνης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ευρέως αναμενόταν.

Ειδικότερα, αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,00 %, 1,75 % και 0,25 % αντιστοίχως.

Η νομισματική αρχή διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στα ίδια επίπεδα τους τελευταίους 21 μήνες. Την περίοδο αυτή η οικονομία της Ευρωζώνης κλήθηκε να αντιμετωπίσει την χειρότερη ύφεση από την εισαγωγή του ευρώ το 1999, ωστόσο σταδιακά ανέκαμψε, καταγράφοντας εκτιμώμενη ανάπτυξη 1,7% το περασμένο έτος.

Οι προσδοκίες για το πότε η ΕΚΤ θα ακολουθήσει άλλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης στην αύξηση των επιτοκίων δείχνουν πιο μπροστά στο μέλλον. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού που για σύντομο χρονικό διάστημα πέρασε σε αρνητικό έδαφος το 2009, έχει φτάσει άνω του 2%, επίπεδο που η ΕΚΤ θέτει ως στόχο για την νομισματική σταθερότητα -αν και η τράπεζα ορίζει τη νομισματική σταθερότητα σε μεσοπρόθεσμη βάση, παρά σε μηνιαία.

Σύμφωνα με την Eurostat, τον Ιανουάριο ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 2,4%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των δύο ετών. Η εξέλιξη αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας.

Ωστόσο οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις τιμές πετρελαίου και αγροτικών τροφίμων που δεν αποκλείεται να παραμείνουν αυξημένες για κάποιο διάστημα λόγω της ταχείας ανάπτυξης της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα βλέμματα στρέφονται στην συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο επικεφαλης της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet στις 15:30, ώρα Ελλάδος.

Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου ο Trichet είχε προειδοποιήσει πως η τράπεζα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για την απειλή του πληθωρισμού.

Με ιδιαίτερη ανησυχία αναμένεται το "μήνυμα" που θα επιχειρήσει να δώσει σήμερα η ΕΚΤ όσο αφορά τις προθέσεις της για την πορεία των βασικών επιτοκίων του ευρώ.

Ήδη από τις 13 Ιανουαρίου ο κ. Τρισέ είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αλλαγής της μέχρι τώρα στάσης της ΕΚΤ υποχρεώνοντας τις αγορές να εισάγουν στις προσδοκίες τους και το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων μέσα στο 2011.

Η όποια απόφαση θα επηρεάσει και τις αποφάσεις της Ε.Ε. η οποία στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να συνυπολογίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο την ίδια στιγμή που δρομολογεί την "συνολική λύση" για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους με βασικό στοιχείο την σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών σε μια αυστηρότερη κατεύθυνση δημοσιονομικής πολιτικής.

Η άνοδος του πληθωρισμού στο 2,4% τον Ιανουάριο και κυρίως οι προοπτικές ανόδου των πληθωριστικών πιέσεων λόγω των εξελίξεων στις χώρες της Β. Αφρικής με αυξητικές επιπτώσεις στις τιμές των καυσίμων, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο του εισαγόμενου πληθωρισμού ενάντια στον οποίο προειδοποίησε πριν από τρεις εβδομάδες ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Οι συνέπειες του μηνύματος του κ. Τρισέ σήμερα αναμένεται ότι θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων αλλά και στα χρηματιστήρια.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας


Απότομη πτώση σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιανουαρίου, αντιστρέφοντας την εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας και υποδεικνύοντας βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 42.000 στις 415.000, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 31.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας, το οποίο επηρεάστηκε από το χιόνι που έπληξε τις Νότιες πολιτείες, αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 457.000.από 454.000

Παρά τις διακυμάνσεις, τα επιδόματα εμφανίζουν μια σταδιακή καθοδική τάση από τον Αύγουστο του 2010. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – παρέμεινε αμετάβλητος στις 430.000.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων μειώθηκε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Ιανουαρίου κατά 84.000 στις 3.925 εκατ.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αυξημένη κατά 2,6% η παραγωγικότητα το δ’ τρίμηνο του 2010


ΗΠΑ: Αυξημένη κατά 2,6% η παραγωγικότητα το δ’ τρίμηνο του 2010


Τη δεύτερη διαδοχική αύξηση εμφάνισε το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, καθώς οι επιχειρήσεις ενίσχυσαν την παραγωγή αλλά κράτησαν χαμηλά το κόστος εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο δείκτης παραγωγικότητας αυξήθηκε κατά 2,6% κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έπειτα από την αύξηση κατά 2,4% στο τρίτο τρίμηνο.

Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση κατά 2,1%.

Παράλληλα, το κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 0,6% ετησίως, σε σχέση με τη μείωση της τάξης του 0,1% που είχε καταγράψει στο τρίτο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να ενισχυθεί κατά 0,1%.



source: capital.gr

Fitch: Υποβάθμισε σε ΄BB΄ την αξιολόγηση της Αιγύπτου


Fitch: Υποβάθμισε σε ΄BB΄ την αξιολόγηση της Αιγύπτου


Σε ΄BB΄ από ΄BB+΄ υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Αιγύπτου σε ξένο νόμισμα η Fitch Ratings, ενώ υποβάθμισε την αξιολόγηση σε εγχώριο νόμισμα σε ΄BB+΄ από ΄BBB-΄ προηγουμένως.

Και οι δύο αξιολογήσεις τοποθετήθηκαν σε κατηγορία επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση. Η Fitch υποβάθμισε επίσης το Country Ceiling σε ΄BB΄, ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα σε ΄B΄.

"Η υποβάθμιση αντανακλά τη σημαντική κλιμάκωση των αναταραχών στην έναρξη της διαδικασίας μετάβασης σε μια νέα κυβέρνηση και τις αυξανόμενες αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά", σχολιάζει ο Richard Fox, επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρική.

Σημειώνει παράλληλα ότι η τοποθέτηση της αξιολόγησης σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση αντανακλά το μεγάλο κενό στα αιτήματα των διαδηλωτών και την θέση της κυβέρνησης σε σχέση με τη διαδικασία πολιτικών μεταρρυθμίσεων "με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος για περαιτέρω επιδείνωση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης πριν επιτευχθεί κάποια συμφωνία".

Η Fitch εκτιμά ότι οι αναταραχές θα οδηγήσουν σε μεγάλη πτώση το ΑΕΠ, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί. Σημειώνει επίσης ότι τα φορολογικά έσοδα θα υποστούν πλήγμα, ενώ στα αντίποδα οι πιέσεις στις δαπάνες θα ενταθούν και η πορεία του χρέους θα χειροτερέψει. Εκτιμά τέλος ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί πάνω από το 8% του ΑΕΠ.



source: capital.gr

S&P: Δεν υποβαθμίζουμε τις ΗΠΑ για την ώρα


S&P: Δεν υποβαθμίζουμε τις ΗΠΑ για την ώρα


Δεν σχεδιάζει να υποβαθμίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, αλλά θεωρεί πως το πιστωτικό ρίσκο μπορεί να αυξηθεί μακροπρόθεσμα.

Όπως σχολίασε ο Scott Bugie, managing director στην S&P, «έχουμε σταθερό outlook επομένως δεν αναμένουμε μια υποβάθμιση βραχυ-μεσοπρόθεσμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον από την S&P».

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s Investors Service προειδοποίησε πριν από μία εβδομάδα ότι η έλλειψη κυβερνητικής δράσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αύξησε τις πιθανότητες για μια αρνητική θεώρηση στην ΑΑΑ πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Την ίδια ημέρα η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιαπωνίας για πρώτη φορά από το 2002, αναφέροντας ότι το Τόκιο δεν έχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης του διογκούμενου χρέους της.

Ο Bugie δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν παρόμοια αλλά λιγότερο έντονα πιστωτικά ρίσκα.



source: capital.gr

Καινοτομία και Εφεύρεση: ποια η διαφορά;


Καινοτομία και Εφεύρεση: ποια η διαφορά;


Η εφεύρεση θεωρείται συχνά πηγή οικονομικής ανάπτυξης. Δεν είναι. Η καινοτομία είναι αυτή που δημιουργεί νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας. Ως χώρα, οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν στην καινοτομία, τώρα περισσότερο από ποτέ.

Εφεύρεση και καινοτομία έχουν αναμειχθεί τόσο καλά που είναι δύσκολο να δει κανείς σε τι διαφέρουν, ωστόσο δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές η μία από την άλλη.

Οι επιπτώσεις αυτής της σύγχυσης είναι σημαντικές, οδηγώντας τους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες σε λάθος μονοπάτια, τσακίζοντας την ανάπτυξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων και παραπλανώντας τη δημόσια πολιτική που προορίζεται για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Ήρθε ο καιρός λοιπόν οι δύο έννοιες να διασαφηνιστούν και να επαναπροσδιορίσει η διαφορά μεταξύ εφεύρεσης και καινοτομίας.

Αξία της αγοράς

Η εφεύρεση γίνεται ορθά αντιληπτή ως ο ακρογωνιαίος λίθος της καινοτομίας. Παράγει νέες ιδέες, ευρεσιτεχνίες, πρότυπα, μελέτες, πειράματα, ανακαλύψεις και μοντέλα εργασίας. Ωστόσο, η καινοτομία είναι αυτή που μεταμορφώνει αυτές τις εφευρέσεις σε εμπορικά προϊόντα, υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Τελικά πραγματική αξία στην εφεύρεση θα δώσει μόνο από την αγορά, όταν θα υπάρξουν πελάτες που θα τη χρησιμοποιήσουν ή θα την αγοράσουν. Για παράδειγμα, η τεχνολογία πίσω από επίπεδες τηλεοράσεις εφευρέθηκε πριν από δεκαετίες. Η επαναστατική καινοτομία ήταν η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας για την ακόρεστη όρεξη του κοινού για κρυστάλλινη ψηφιακή εικόνας μεγάλες οθόνες HDTV.

Tα τελευταία 30 χρόνια διδάσκω μαθήματα με θέμα την καινοτομία στο πλαίσιο προγράμματος κατάρτισης στελεχών της Σχολής Διοίκησης Kellogg Northwestern και παρέχω υπηρεσίες συμβούλου σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο σχετικά με το ίδιο θέμα. Όταν ξεκινούσα την καριέρα μου, η χρήση του όρου για νέα προϊόντα και υπηρεσίες ήταν ξεκάθαρη και απαλλαγμένη από μπερδεμένες ερμηνείες. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι του μάρκετινγκ ανακάλυψαν την "καινοτομία". Είχαν βρει μια λέξη που προκαλεί ένα θετικό αίσθημα χωρίς το βάρος του να είναι πολύ συγκεκριμένη. Θέλετε να αποφύγετε τη φράση «νέο και βελτιωμένο»; Απλά πείτε ότι το προϊόν είναι αποτέλεσμα καινοτομίας. Η λέξη έχει καταλήξει να σημαίνει σχεδόν οτιδήποτε νέο, όρος όμως που είναι πολύ ευρύς για να είναι χρήσιμος.

Την προσοχή που απολαμβάνει η καινοτομία διεκδικεί από την άλλη πλευρά η εφεύρεση, η οποία επίσης περιβάλλεται από μια αύρα θετικών συναισθημάτων, ζωντανεύοντας εικόνες όπως αυτή ενός υπολογιστή που φτιάχνεται σε ένα γκαράζ και του εφευρέτη του που αναδεικνύεται σε δισεκατομμυριούχο λαϊκό ήρωα. Ως αποτέλεσμα, η εφεύρεση έχει συνδεθεί στο μυαλό του κοινού με την επιτυχία στην αγορά, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Όταν αναδύεται μία νέα ιδέα ή κατοχυρώνεται μία πατέντα – αυτό είναι η εφεύρεση. Είναι η κλασική στιγμή «εύρηκα» που κάποιος έχει μια ιδέα και ρίχνεται στη δουλειά για να την κατασκευάσει, αφήνοντας κατά μέρος την ανησυχία για το ποιος θα την αγοράσει. Σε ένα διαφορετικό επίπεδο, μεγάλο μέρος της βασικής έρευνας που γίνεται στα εργαστήρια Ε&Α εταιρειών και στα πανεπιστήμια αποτελεί τη διαδικασία της εφεύρεσης. Είναι έρευνα για χάρη της γνώσης της κατασκευής, η οποία είναι βεβαίως σημαντική, αλλά δεν γίνεται με απότερο σκοπό την εμπορευματοποίηση.

Ικανοποιώντας την ανάγκη

Η καινοτομία είναι μια πολύ διαφορετική έννοια. Καινοτομία είναι όταν εντοπίζεται μία ανάγκη και ένα προϊόν ή μια υπηρεσία δημιουργείται για να ικανοποιηθεί η ανάγκη αυτή. Οι άνθρωποι μιλούν για την «εφεύρεση» του ηλεκτρικού λαμπτήρα ή την «εφεύρεση» του iPhone, ενώ στην πραγματικότητα ούτε ο Thomas Edison ούτε ο SteveJobs ήταν εφευρέτες. Και οι δύο χρησιμοποίησαν την υπάρχουσα τεχνολογία με νέους τρόπους, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους μία μεγάλη αγορά που θα παραλάμβανε το αποτέλεσμα της εργασίας τους. Ήταν καινοτόμοι.

Αυτή δεν είναι απλώς μια άσκηση λεξιλογίου. Οι επιχειρηματίες εργάζονται ακούραστα για να χτίσουν και να οργανώσουν επιχειρήσεις και χρειάζονται όση περισσότερη βοήθεια μπορεί να τους δοθεί. Όταν ξεκινούν την πρώτη τους επιχείρηση, είναι σημαντικό για αυτούς να καταλάβουν ότι μια εφεύρεση, όσο εμπνευσμένη και αν είναι, δεν θα αξίζει τίποτα αν κανείς δεν θέλει να το αγοράσει. Για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που αναζητούν νέα κέντρα κέρδους, είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι ο καταιγισμός με ιδέες για νέα προϊόντα έχει πολύ μικρότερη αξία από τον εντοπισμό του τι θέλουν και τι έχουν ανάγκη οι καταναλωτές και τη δημιουργία προϊόντων ή υπηρεσιών που μπορούν να τους ικανοποιήσουν. Για αυτούς που χαράσσουν πολιτική και προσπαθούν να δουν πώς μπορούν να στηρίξουν το επιχειρηματικό πνεύμα μιας περιοχής, η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ εφεύρεσης και καινοτομίας μπορεί να οδηγήσει σε δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις.

Το μήνυμά μου προς τον εφευρέτη είναι να σκέφτεται περισσότερο σαν καινοτόμος. Η επιτυχία του σίγουρα θα είναι μεγαλύτερη. Μιλούσα πρόσφατα με τον Michael Schuster, του οποίου το προϊόν, το HydroRight, μετατρέπει εύκολα ένα τυποποιημένο καζανάκι σπιτιού σε διπλό σύστημα ροής, προσφέροντας επιλογή χρήσης μικρότερης ποσότητας νερού για την απορροή υγρών και μεγαλύτερη ποσότητα για πλήρη χρήση. Μου είπε ότι είχε τουλάχιστον 60 καλές ιδέες για εφευρέσεις, αλλά επικεντρώθηκε στο HydroRight επειδή σχετίζεται με την επιθυμία των ανθρώπων για εξοικονόμηση νερού και εκπληρώνει την επιθυμία αυτή με λιγότερο από 20 δολάρια. Οι πωλήσεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στο HomeDepot (HD) και το Amazon.com (AMZN). Σίγουρα, έχει διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις μικρές εφευρέσεις που χρειάστηκαν για τη δημιουργία της καινοτομίας του αυτής, αλλά δεν είναι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που του έχουν φέρει τα χρήματα. Είναι η ευρεία αποδοχή της αγοράς.

Το μήνυμά μου για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και έχουν ίσως βασιστεί σε ένα και μοναδικό επιτυχημένο προϊόν και επιδιώκουν να επεκταθούν, είναι να μάθουν τη διαδικασία της καινοτομίας. Αφιερώνοντας χρόνο στην παρατήρηση της πρώτης γραμμής των αναγκών της αγοράς, αντί να προσπαθούμε να χτίσουμε μια φοβερή εκστρατεία μάρκετινγκ γύρω από μία εντυπωσιακή εφεύρεση για την οποία όμως κανείς δεν ενδιαφέρεται, είναι ένας καλός τρόπος για να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει την εγγύηση νέων πηγών εσόδων με τη βοήθεια της καινοτομίας.

Η κρατική στήριξη

Η αρένα της δημόσιας πολιτικής προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατότητα για τόνωση της οικονομίας μέσω της υποστήριξης των καινοτόμων. Στο Σικάγο, σε συνεργασία με ένα συνάδελφό μου έχουμε ξεκινήσει μια ετήσια εκδήλωση αναγνώρισης, τα Βραβεία Καινοτομίας Σικάγου. Πιστοί στον ορισμό μου περί καινοτομίας, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν φέρει στην αγορά ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και να έχουν αποδείξει την επιρροή τους. Πριν από δύο χρόνια ο νικητής ήταν τότε μια μικρή επιχείρηση με την επωνυμία Groupon. Μερικά χρόνια πριν αναγνωρίσαμε το Archipelago, που έγινε η ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στην πλευρά της πιο απλής τεχνολογίας, τιμήσαμε φέτος το HydroRight, καθώς και το Liftaem, ένα φουσκωτό στρώμα νοσοκομείου του οποίου η καινοτομία συνίσταται στο γεγονός ότι προσφέρει ένα τρόπο να μεταφέρεται ο ασθενής διολισθαίνοντας από το ένα κρεβάτι στο άλλο σχεδόν χωρίς κόπο.

Οι υπεύθυνοι για την οικονομική ανάπτυξη θα ήταν καλό να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους καινοτόμους. Ρωτήστε οποιονδήποτε από αυτούς για το πώς πιστεύουν πως ένα συγκεκριμένο επενδυτικό κεφάλαιο μπορεί να μετατραπεί σε ένα συγκεκριμένο αριθμό νέων θέσεων εργασίας. Να είστε σίγουροι ότι ο καθένας τους θα έχει στο μυαλό τους μία ξεκάθαρη, πρακτική ιδέα. Εγώ βρίσκω ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συνεργάζομαι με καινοτόμους για την εξεύρεση στρατηγικών με σκοπό την παραγωγή των προϊόντων τους στην περιοχή όπου η γεννήθηκε η καινοτομία τους. Η δημόσια πολιτική που σχεδιάζεται για να βοηθά όσους έχουν αναλάβει ήδη τον επιχειρηματικό κίνδυνο και έφεραν στην αγορά ένα επιτυχημένο προϊόν στην αγορά είναι, πιστεύω, ένα παιχνίδι υψηλού επιπέδου, ένα σημαντικό θέμα που λίγα έχει να κάνει με τα δολάρια των φορολογούμενων.

Πόλεις και πολιτείες δαπανούν πολλά χρήματα προσπαθώντας να προσελκύσουν νέες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, που έχουν ήδη δημιουργήσει μία τοπική δέσμευση. Ρωτήστε τους για τις ιδέες τους για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, και βοηθείστε τους να φέρουν τις καινοτομίες τους στην αγορά. Κάντε τη διαδικασία αυτή απλή και άμεση. Ένας καινοτόμος μου είπε ότι κοίταξε τα κρατικά προγράμματα και είδε ότι «συνέβαλλαν σημαντικά στο τίποτα απολύτως». Οι άνθρωποι που έχουν εμπλακεί σε ένα καθημερινό αγώνα να διαχειριστούν μια επιχείρηση, ιδιαίτερα μία μικρή επιχείρηση, δεν έχουν πολλά χρήματα ή χρόνο να ξοδέψουν στη διαδικασία. Χρειάζονται συγκεκριμένη, άμεση και ταχεία δράση.

Υπάρχουν εφευρέτες και υπάρχουν και καινοτόμοι. Ο ένας δημιουργεί ένα προϊόν με το όνειρο της επιτυχίας. Ο άλλος φέρνει ένα προϊόν στην αγορά με τη βεβαιότητα ότι υπάρχει μία ανάγκη για να ικανοποιήσει. Η κατανόηση της διαφοράς και η αντίστοιχη ανάληψη δράσης μπορεί να προσφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομία στις δύσκολες εποχές που έρχονται.



source: capital.gr

Ποιες μετοχές "φλερτάρουν" με τα υψηλά 12μήνου


Ποιες μετοχές "φλερτάρουν" με τα υψηλά 12μήνου



Ριζική αλλαγή σκηνικού παρατηρείται τις τελευταίες λίγες εβδομάδες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, γεγονός που απεικονίζεται ανάγλυφα και στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος "ξεχείλιζε" η λίστα με τις μετοχές που έγραφαν νέα χαμηλά δωδεκαμήνου, σήμερα (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα της SOLIDUS Χρηματιστηριακής) το 14% του συνόλου των μετοχών απέχει από το μέγιστο του 12μήνου λιγότερο από 10%!

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον, στη σημαντική ανάκαμψη που έχει σημειώσει ο Γενικός Δείκτης μέσα στο 2011.

Δεύτερον, στο ότι αρκετές μετοχές είχαν καταφέρει να επιδείξουν μέσα στο 2010 σθεναρή άμυνα στο ταμπλό.

Και τρίτον, στο γεγονός πως αρκετές μετοχές που διακρίνονται για την ιδιαίτερα χαμηλή τους εμπορευσιμότητα συνήθως είναι διαπραγματεύσιμες σε πολύ στενό εύρος τιμών.

Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει χθες 23,4% χαμηλότερα από το υψηλό του δωδεκαμήνου, βλέπουμε πως μια ανάσα από το υψηλό (απόσταση έως 5%), βρίσκονται εταιρίες όπως: η MLS (πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, μηδενικός δανεισμός), η Eurodrip, Στέλιος Κανάκης, (ισχυρή άμυνα στην κρίση), η Έλτον Χημικά και η Flexopack, το "εξαγωγικό" χαρτί της Coca Cola Τρία Έψιλον, ο όμιλος Μυτιληναίου ("χρυσή" πορεία η θυγατρική Μέτκα, θετικές εξελίξεις στην ενέργεια και στο Αλουμίνιο), η Mevaco (ανακάμπτει λόγω των αυξημένων παραγγελιών της Frigoglass) κ.ά.


Να σημειωθεί επίσης το… θαύμα που προκάλεσε ο Γεωργιανός ιδιοκτήτης του Linnaeus Fund, καθώς, σε συνδυασμό με τις ανεβασμένες τιμές της τσιπούρας, έχει ενισχύσει τις μετοχές τόσο της Νηρεύς (-3,3%) όσο και της Ιχθυοτροφεία Σελόντα (-2,2%).

Απόσταση μεταξύ του 5% και του 10% από το υψηλό 12μήνου παρουσιάζουν μεταξύ άλλων μετοχές όπως: Καράτζης (-5,82%), οι "εξαγωγικές" Frigoglass, Βιοχάλκο και Μέτκα, η γεμάτη μετρητά Quest Holdings, η Επίλεκτος που μπαίνει στην ενέργεια και βελτιώνει τις επιδόσεις της στις κλωστές, η Καθημερινή, η Inform Λύκος (το μεγαλύτερο ποσοστό κερδών από την αυστριακή θυγατρική), η Ευρωπαϊκή Πίστη (ανεβάζει τον κύκλο εργασιών σε πτωτική ασφαλιστική αγορά), η ΕΤΕΜ, το Πλαίσιο, η Dionic κ.ά.

Αντίθετα, οι τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται αρκετά μακρύτερα από τα μέγιστα του τελευταίου δωδεκαμήνου, παρά το σημαντικό rebound που έχουν σημειώσει τελευταία: -14,3% για την Τράπεζα Κύπρου, -32,1% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, -34,6% για την Αττικής, -37,6% για την Alpha Bank, -38,9% για τη Marfin-Λαϊκή, -47,4% για την Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς -54,4%, ΑΤΕbank -55,8% κ.λπ.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι αποστάσεις από το μέγιστο 12μήνου και πολλών άλλων μετοχών, όπως για παράδειγμα: ΟΛΘ (-10,6%), Autohellas (-11,1%), S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (-12,6%), ΟΠΑΠ (-13,2%), ΟΛΠ (-14,5%), Motor Oil (-15,1%), Revoil (-16,2%), Ελληνικά Πετρέλαια (-16,7%), Eurobank Properties (-18,1%), ΕΥΑΘ (-19,6%), Σιδενόρ (-21,9%), Jumbo (-35%) κ.ά.

Στον αντίποδα, υπάρχουν μετοχές που έχουν τεράστια απόσταση από το υψηλό τους το τελευταίο 12μηνο (πάνω από 80% πτώση σε σχέση με το υψηλό), παρότι με την άνοδο του Χ.Α. καταγράφουν άνοδο από τα χαμηλά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα σημαντική (σε επίπεδα 40% - 45%). Μεταξύ αυτών, όπως φαίνεται και στον συνοδευτικό πίνακα, η Εικόνα Ήχος, η Πήγασος, η Βιοτέρ, η ΑΛΤΕΡ, η Ηλεκτρονική Αθηνών και η Alapis.


source: euro2day.gr

Υψηλότερη των προβλέψεων η κερδοφορία της Sony


Υψηλότερη των προβλέψεων η κερδοφορία της Sony

Πτώση κερδών σημείωσε το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής της χρήσης η Sony ωστόσο τα αποτελέσματα της είναι καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών. Τα λειτουργικά κέρδη της υποχώρησαν στα 137.52 δισ. γεν μειωμένα κατά 5.9% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 127 δισ. γεν. Τα καθαρά της κέρδη έπεσαν κατά 8.96 % στα 72.3 δισ. γεν ποσό υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα 66.96 δισ. γεν. Οι πωλήσεις της υποχώρησαν ελαφρά κατά 1,7% στο 1.98 τρισ. γεν. Η διοίκηση της διατήρησε τις προβλέψεις της για ετήσια λειτουργικά κέρδη ύψους 200 δισ. γεν και καθαρά κέρδη 70 δισ, γεν ενώ μείωσε ελαφρά τις προβλέψεις όσον αφορά τον κύκλο εργασιών στα 7.2 τρισ. γεν από 7.4 τρισ.

source: reporter.gr

Μ. Βρετανία: Ανακάμπτει ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες τον Ιανουάριο


Μ. Βρετανία: Ανακάμπτει ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες τον Ιανουάριο

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Βρετανίας ανέκαμψε σημαντικά τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία, με τον δείκτη της Markit CIPS δείκτη για τον κλάδο να έχει ανέλθει σε 54,5 από το 20 μηνών χαμηλό των 49,7 που εμφάνιζε το Δεκέμβριο. Μια ανάγνωση πάνω από 50 δείχνει ανάπτυξη, ενώ ένα ποσοστό κάτω από το 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση.

"Ο τομέας των υπηρεσιών ανέκαμψε τον Ιανουάριο, καθώς η χώρα βγήκε από τον πιο κρύο Δεκέμβριο σε 100 χρόνια. Αλλά η υποκείμενη τάση παραμένει σε πολύ μέτρια ανάπτυξη", δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

source: reporter.gr

Ευρωζώνη: Αυξήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο


Ευρωζώνη: Αυξήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε εννέα μήνες, τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη της Markit . Ο δείκτης αυξήθηκε στο 57,0 τον Ιανουάριο, από το 55,5 στο οποίο βρισκόταν το Δεκέμβριο, ξεπερνώντας μια προηγούμενη εκτίμηση του 56,3. Μια ανάγνωση πάνω από 50 δείχνει ανάπτυξη, ενώ ένα ποσοστό κάτω από το 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση.

Η Γερμανία και η Γαλλία συνέχισαν να οδηγούν την ανάπτυξη, αν και οι περιφερειακές χώρες έδειξαν σημεία βελτίωσης, με τη δραστηριότητα στην Ιρλανδία δείχνουν εντονότερη ανάκαμψή της από τον Αύγουστο του 2007. Επίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ιταλία ανέκαμψε μετά από ένα χαμηλό τριών μηνών.

source: reporter.gr

Υπερτριπλασιάστηκαν τα κέρδη της Shell


Υπερτριπλασιάστηκαν τα κέρδη της Shell

Υπερτριπλάσια κέρδη ανακοίνωσε η Royal Dutch Shell για το τέταρτο τρίμηνο του 2010 χάρη στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και τα περιθώρια διύλισης δέχθηκαν πιέσεις.

Υπερτριπλάσια κέρδη ανακοίνωσε η Royal Dutch Shell για το τέταρτο τρίμηνο του 2010 χάρη στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και τα περιθώρια διύλισης δέχθηκαν πιέσεις.

Τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν στα 6,79 δισ. δολάρια ή 1,10 δολάρια ανά μετοχή από 1,96 δισ. δολάρια ή 19 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Εξαιρουμένων των έκτακτων αποτελεσμάτων και των μεταβολών στα αποθέματα, η Shell εμφάνισε κέρδη ύψους 4,1 δισ. δολαρίων, 48% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο χαμηλότερα από τα 4,74 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

«Τα κέρδη μας επηρεάστηκαν από τα αδύναμα περιθώρια διύλισης, την πίεση στις τιμές φυσικού αερίου σε συγκεκριμένες περιοχές και την αστάθεια των περιθωρίων στον τομέα της εμπορίας ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών πετρελαίου», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πίτερ Βόζερ.

Οι μετοχές της εταιρείας στο Λονδίνο υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 3%.

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό η συνεδρίαση της ΕΚΤ


Με το βλέμμα στον πληθωρισμό η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Ισχυρό μήνυμα αναφορικά με την ετοιμότητά της να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού αναμένεται να στείλει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ισχυρό μήνυμα αναφορικά με την ετοιμότητά της να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού αναμένεται να στείλει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει τους τελευταίους δύο μήνες πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 2,4%. Εν τω μεταξύ, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη της αναμενόμενης το Δεκέμβριο, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας.

Τον προηγούμενο μήνα, ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ χρησιμοποίησε σκληρότερη γλώσσα όσον αφορά στους πληθωριστικούς κινδύνους, τονίζοντας πως «χρειάζεται πολύ στενή παρακολούθηση των εξελίξεων στις τιμές», ενώ προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για τις τιμές, αν και είναι ισορροπημένοι αυτή τη στιγμή, θα μπορούσαν να αυξηθούν.

Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

source: naftemporiki.gr

Ευρωζώνη: Πτώση 0,6% στις λιανικές πωλήσεις το Δεκέμβριο (εκτ.:+0,3%)


Ευρωζώνη: Πτώση 0,6% στις λιανικές πωλήσεις το Δεκέμβριο (εκτ.:+0,3%)



source: capital.gr

Ισπανία: Άντλησε 3,5 δισ. ευρώ από την πώληση 3ετών και 5ετών ομολόγων


Ισπανία: Άντλησε 3,5 δισ. ευρώ από την πώληση 3ετών και 5ετών ομολόγων

Κρατικά ομόλογα τριετούς και πενταετούς διάρκειας διέθεσε η ισπανική κυβέρνηση αντλώντας το ποσό των 3,507 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών στόχευε στην άντληση 3 εώς 4 δισ. ευρώ από την πώληση των ομολόγων.





source: capital.gr

Apple: Συμφωνία $4 δισ. με LG, Toshiba και Sharp


Apple: Συμφωνία $4 δισ. με LG, Toshiba και Sharp

Σε πιθανή διετή συμφωνία μεταξύ της Apple Inc., κατασκευάστριας εταιρείας των συσκευών iPhone και iPad, και των LG Display Co., Toshiba Mobile Display Co., και Sharp Corp αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές της εταιρείας Isuppli που ανήκει στην IHS Inc.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Apple συμφώνησε να προχωρήσει στην αγορά οθονών αξίας $4 δισ. από τις εταιρείες που αναφέρονται.

Η Apple ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα έδινε περίπου $3.9 δισ. ως προπληρωμή για εξαρτήματα από τρεις εταιρείες, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει. Η επένδυση είναι πιθανό να αφορά οθόνες των εταιρειών LG και Sharp όπως υποστηρίζει η εταιρεία ερευνών ISuppli βασιζόμενη σε μελέτη των σχέσεων της Apple με τους προμηθευτές, των δικαιωμάτων χορήγησης αδειών και της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία προσπαθεί να εξασφαλίσει την προμήθεια οθονών υψηλής ανάλυσης για τις συσκευές iPhone και iPad, εν μέσω ενίσχυσης του ανταγωνισμού από smartphones και Η/Υ παλάμης που λειτουργούν με το λογισμικό Android της Google Inc. Η επένδυση της Apple μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη την απόκτηση οθονών για μικρότερους ανταγωνιστές, αναφέρει η ISuppli.

source: stockwatch.com.cy

Fifth Third: Επαναγορά προνομιούχων μετοχών $3,4 δισ. από το TARP


Fifth Third: Επαναγορά προνομιούχων μετοχών $3,4 δισ. από το TARP


Η Fifth Third Bancorp ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στην επαναγορά των προνομιούχων μετοχών αξίας 3,4 δισ. δολ. από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε περισσότερα από 350 εκατ. δολ. σε μερίσματα από την Fifth Third από την ένταξη της τράπεζας στο πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας TARP το 2008.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να κρατά δικαιώματα για την αγορά περισσότερων από 43,6 εκατ. μετοχών της τράπεζας.


source: capital.gr

Visa: Αύξηση κερδών και πωλήσεων


Visa: Αύξηση κερδών και πωλήσεων


Αύξηση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε η Visa Inc. για το πρώτο τρίμηνο χρήσης, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, τα κέρδη σημείωσαν άνοδο 16% και διαμορφώθηκαν σε 884 εκατ. δολ. ή 1,23 δολ. ανά μετοχή από 763 εκατ. δολ. ή 1,03 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 14% και ανήλθαν σε 2,24 δισ. δολ. από 1,96 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη στα 1,21 δολ. ανά μετοχή με έσοδα ύψους 2,23 δισ. δολ.


source: capital.gr
Share |