Thursday, February 3, 2011

Fitch: Υποβάθμισε σε ΄BB΄ την αξιολόγηση της Αιγύπτου


Fitch: Υποβάθμισε σε ΄BB΄ την αξιολόγηση της Αιγύπτου


Σε ΄BB΄ από ΄BB+΄ υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Αιγύπτου σε ξένο νόμισμα η Fitch Ratings, ενώ υποβάθμισε την αξιολόγηση σε εγχώριο νόμισμα σε ΄BB+΄ από ΄BBB-΄ προηγουμένως.

Και οι δύο αξιολογήσεις τοποθετήθηκαν σε κατηγορία επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση. Η Fitch υποβάθμισε επίσης το Country Ceiling σε ΄BB΄, ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα σε ΄B΄.

"Η υποβάθμιση αντανακλά τη σημαντική κλιμάκωση των αναταραχών στην έναρξη της διαδικασίας μετάβασης σε μια νέα κυβέρνηση και τις αυξανόμενες αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά", σχολιάζει ο Richard Fox, επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρική.

Σημειώνει παράλληλα ότι η τοποθέτηση της αξιολόγησης σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση αντανακλά το μεγάλο κενό στα αιτήματα των διαδηλωτών και την θέση της κυβέρνησης σε σχέση με τη διαδικασία πολιτικών μεταρρυθμίσεων "με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος για περαιτέρω επιδείνωση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης πριν επιτευχθεί κάποια συμφωνία".

Η Fitch εκτιμά ότι οι αναταραχές θα οδηγήσουν σε μεγάλη πτώση το ΑΕΠ, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί. Σημειώνει επίσης ότι τα φορολογικά έσοδα θα υποστούν πλήγμα, ενώ στα αντίποδα οι πιέσεις στις δαπάνες θα ενταθούν και η πορεία του χρέους θα χειροτερέψει. Εκτιμά τέλος ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί πάνω από το 8% του ΑΕΠ.



source: capital.gr

No comments:

Share |