Thursday, February 3, 2011

Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ


Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ


Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της Ευρωζώνης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ευρέως αναμενόταν.

Ειδικότερα, αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,00 %, 1,75 % και 0,25 % αντιστοίχως.

Η νομισματική αρχή διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στα ίδια επίπεδα τους τελευταίους 21 μήνες. Την περίοδο αυτή η οικονομία της Ευρωζώνης κλήθηκε να αντιμετωπίσει την χειρότερη ύφεση από την εισαγωγή του ευρώ το 1999, ωστόσο σταδιακά ανέκαμψε, καταγράφοντας εκτιμώμενη ανάπτυξη 1,7% το περασμένο έτος.

Οι προσδοκίες για το πότε η ΕΚΤ θα ακολουθήσει άλλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης στην αύξηση των επιτοκίων δείχνουν πιο μπροστά στο μέλλον. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού που για σύντομο χρονικό διάστημα πέρασε σε αρνητικό έδαφος το 2009, έχει φτάσει άνω του 2%, επίπεδο που η ΕΚΤ θέτει ως στόχο για την νομισματική σταθερότητα -αν και η τράπεζα ορίζει τη νομισματική σταθερότητα σε μεσοπρόθεσμη βάση, παρά σε μηνιαία.

Σύμφωνα με την Eurostat, τον Ιανουάριο ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 2,4%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των δύο ετών. Η εξέλιξη αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας.

Ωστόσο οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις τιμές πετρελαίου και αγροτικών τροφίμων που δεν αποκλείεται να παραμείνουν αυξημένες για κάποιο διάστημα λόγω της ταχείας ανάπτυξης της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα βλέμματα στρέφονται στην συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο επικεφαλης της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet στις 15:30, ώρα Ελλάδος.

Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου ο Trichet είχε προειδοποιήσει πως η τράπεζα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για την απειλή του πληθωρισμού.

Με ιδιαίτερη ανησυχία αναμένεται το "μήνυμα" που θα επιχειρήσει να δώσει σήμερα η ΕΚΤ όσο αφορά τις προθέσεις της για την πορεία των βασικών επιτοκίων του ευρώ.

Ήδη από τις 13 Ιανουαρίου ο κ. Τρισέ είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αλλαγής της μέχρι τώρα στάσης της ΕΚΤ υποχρεώνοντας τις αγορές να εισάγουν στις προσδοκίες τους και το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων μέσα στο 2011.

Η όποια απόφαση θα επηρεάσει και τις αποφάσεις της Ε.Ε. η οποία στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να συνυπολογίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο την ίδια στιγμή που δρομολογεί την "συνολική λύση" για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους με βασικό στοιχείο την σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών σε μια αυστηρότερη κατεύθυνση δημοσιονομικής πολιτικής.

Η άνοδος του πληθωρισμού στο 2,4% τον Ιανουάριο και κυρίως οι προοπτικές ανόδου των πληθωριστικών πιέσεων λόγω των εξελίξεων στις χώρες της Β. Αφρικής με αυξητικές επιπτώσεις στις τιμές των καυσίμων, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο του εισαγόμενου πληθωρισμού ενάντια στον οποίο προειδοποίησε πριν από τρεις εβδομάδες ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Οι συνέπειες του μηνύματος του κ. Τρισέ σήμερα αναμένεται ότι θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων αλλά και στα χρηματιστήρια.



source: capital.gr

No comments:

Share |