Friday, May 18, 2012

HP: Φήμες για απολύσεις 25.000 υπαλλήλων

HP: Φήμες για απολύσεις 25.000 υπαλλήλων

Την περικοπή 25.000 θέσεων εργασίας ήτοι το 8% του εργατικού δυναμικού της φέρεται να σχεδιάζει η Hewlett- Packard, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνει η διοίκηση του Ομίλου. Σύμφωνα με πηγές της εταιρίας που επικαλείται το Bloomberg, o αριθμός της μείωσης του προσωπικού δεν είναι οριστικός.

source: euro2day.gr

Facebook: Πρεμιέρα σήμερα στο χρηματιστήριο

Facebook: Πρεμιέρα σήμερα στο χρηματιστήριο

Ντεμπούτο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κάνει σήμερα η Facebook, μετά την άντληση περίπου 16 δισ. δολαρίων σε μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές (IPO) στην αμερικανική ιστορία. Με την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται στα 104 δισ. δολάρια, η Facebook ξεπερνά πλέον τις εταιρείες Starbucks και Hewlett-Packard μαζί, πυροδοτώντας εικασίες για το πόσο θα αυξηθεί η αξία της μόλις τεθούν υπό διαπραγμάτευση οι μετοχές. Όπως έγινε γνωστό χθες, η δημόσια εγγραφή του μεγαλύτερου website κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο τιμολογήθηκε στα 38 δολάρια ανά μετοχή, τιμή η οποία ωστόσο μπορεί να αυξηθεί κατά την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών με το σύμβολο «FB» στον Nasdaq [.IXIC] .

Οι αναλυτές θεωρούν πάντως ότι, αν το Facebook έκανε το ντεμπούτο του στο Nasdaq σε μία περίοδο που η αγορά ήταν ενθουσιασμένη από τις μετοχές και την οικονομία, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Ο Nasdaq, παρόλο που είναι αυξημένος 11,5% σε ετήσια βάση, έχει υποχωρήσει 7% από το Μάρτιο, οπότε και άγγιξε υψηλό 52 εβδομάδων. Επιπλέον, αρκετές μετοχές εταιρειών τεχνολογίας έχουν καταγράψει υποχώρηση. Ενδεικτικά, η μετοχή της Apple έχει σημειώσει κάμψη 13% από το υψηλό έτους της. Επιπλέον, η ενίσχυση του δολαρίου, λόγω των αναταραχών στην Ελλάδα, και οι χαμηλές αποδόσεις ομολόγων αποτελούν κακό οιωνό για τις μετοχές. Ιδρυθέν το 2004 στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Facebook εξελίχθηκε στο κυρίαρχο website κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως με συνολικά 900 εκατομμύρια χρήστες.

source: naftemporiki.gr

Ισπανία: Σε νέο υψηλό 17 ετών τα επισφαλή δάνεια στις τράπεζες

Ισπανία: Σε νέο υψηλό 17 ετών τα επισφαλή δάνεια στις τράπεζες

ΜΑΔΡΙΤΗ (Dow Jones) – Σε νέο υψηλό 17 ετών σκαρφάλωσαν τα επισφαλή δάνεια στις ισπανικές τράπεζες το Μάρτιο όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς ολοένα και περισσότερο επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με την εγχώρια αγορά ακινήτων να διανύει πλέον τον πέμπτο χρόνο συρρίκνωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της χώρας, το 8,37% των δανείων στην κατοχή των τραπεζών ή 147,97 δισ. ευρώ, ήταν σε καθυστέρηση για πάνω από τρεις μήνες το Μάρτιο από 8,3% το Φεβρουάριο. Είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 1994. Ο συνολικός αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πλέον σχεδόν 10 φορές υψηλότερος από τα επίπεδα του 2007 όταν κορυφώθηκε η εκρηκτική ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων στη χώρα. Με την ισπανική οικονομία να συρρικνώνεται από το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους, η Moody΄s Investors Service υποβάθμισε το βράδυ της Πέμπτης 16 ισπανικές τράπεζες καθώς και την Santander UK PLC, τη βρετανική θυγατρική της Banco Santander SA (STD).

source: capital.gr

Ιαπωνία: Ανάπτυξη 1% το α' τρίμηνο

Ιαπωνία: Ανάπτυξη 1% το α' τρίμηνο

Η ιαπωνική οικονομία ανέκαμψε το α' τρίμηνο του έτους σε σχέση με το τέλος του 2011, χάρη στην ανοικοδόμηση ύστερα από το «τσουνάμι» που έπληξε τις νοτιοανατολικές περιοχές, την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και τη βελτίωση στις εξαγωγές. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε κατά 1% το α' τρίμηνο του έτους, μόλις πάνω από το 0,9% που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία δ' τριμήνου του 2011 που κατέγραφαν συρρίκνωση 0,2% αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω, για να δείξουν τελικά μηδενική μεταβολή τη συγκεκριμένη περίοδο. Αναλυτές εκτιμούν πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιβραδυνθούν στην πορεία, πλην όμως, δεν προβλέπουν αλλαγή πολιτικής της τράπεζας της Ιαπωνίας στην επιτοκιακή της σύνοδο, την επόμενη εβδομάδα.

source: stockwatch.com.cy

Facebook: Έκλεισε στα $38 η τιμή IPO

Facebook: Έκλεισε στα $38 η τιμή IPO

Στα $38 τιμολογήθηκε η κάθε μετοχή της Facebook στην αρχική δημόσια πρόταση που πραγματοποίησε η εταιρεία. Αυτή είναι η τρίτη μεγαλύτερη αρχική δημόσια πρόταση στην ιστορία των ΗΠΑ, αξιολογώντας το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο στα $104 δισ. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η αξιολόγηση της εταιρείας πλησιάζει την αξιολόγηση της Amazon.com Inc και ξεπερνά τη συνδυασμένη αξιολόγηση των εταιρειών Hewlett-Packard Co και Dell Inc. Οι προβλέψεις των αναλυτών αναφορικά με την άνοδο που θα σημειώσει η τιμή της μετοχής κατά την πρώτη μέρα συναλλαγών της, ποικίλουν με κάποιους ειδικούς να αναφέρουν ότι οποιαδήποτε αύξηση κάτω από το 50% θα είναι απογοητευτική.

source: stockwatch.com.cy

Ο Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα σε CCC

Ο Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα σε CCC

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, σε CCC από Β- προηγουμένως προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος την αύξηση του κινδύνου η χώρα να μην κατορθώσει να διασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη και τελικά να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ. Τα αυξημένα ποσοστά των αντιμνημονιακών κομμάτων στις κάλπες της 6ης/5, αναφέρει ο οίκος, και η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης, αποδεικνύει την έλλειψη δημόσιας και πολιτικής στήριξης στα πακέτα διάσωσης της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 173 δισ. ευρώ.

Εάν, κατά τη Fitch, οι νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου αποτύχουν στην κατεύθυνση σχηματισμού μιας κυβέρνησης που θα έχει βασική αποστολή να συνεχίσει το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τότε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ κρίνεται δεδομένη.

 source: stockwatch.com.cy

Oι Moody's υποβάθμισαν 16 ισπανικές τράπεζες

Oι Moody's υποβάθμισαν 16 ισπανικές τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε σήμερα έως και κατά τρεις βαθμίδες τη δανειοληπτική ικανότητα 16 τραπεζών στην Ισπανία, επικαλούμενος ως λόγο τις δυσκολίες της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα εν γένει, τα δημοσιονομικά προβλήματα και την ''περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση''.

Η υποβάθμιση των τραπεζών κυμαίνεται από μία έως τρεις βαθμίδες, με μείωση δύο βαθμίδων του αξιόχρεου της Santander, της μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα, η οποία έπεσε στο ''Α3'', και υποβάθμιση τριών βαθμίδων της δεύτερης μεγάλης τράπεζας BBVA, η οποία επίσης έπεσε στο ''Α3''.

source: stockwatch.com.cy

Λαϊκή: Το κράτος ανάδοχος έκδοσης €1,8 δισ.

Λαϊκή: Το κράτος ανάδοχος έκδοσης €1,8 δισ.

 Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αναλάβει την αναδοχή της έκδοσης rights ύψους €1,8 δισ. από τη Λαϊκή Τράπεζα, στο πλαίσιο των προσπαθειών ανακεφαλαιοποίησης της. Ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρει ότι «έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αναφορικά με το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας, στη βάση των προνοιών της νομοθεσίας περί στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος». «Ως η σχετική νομοθεσία, η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών έχει εγκριθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Με βάση την έγκρισή του, η Κυπριακή Δημοκρατία θα λειτουργήσει ως ανάδοχος της έκδοσης κεφαλαίου της Τράπεζας ύψους €1.800.000.000 μέσω δικαιωμάτων προτίμησης».

Οι σχετικές ρυθμίσεις τέθηκαν γύρω στις 1 μμ σε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, με στόχο την άμεση προώθησή τους. «Οι όροι της έκδοσης θα περιληφθούν στο Ενημερωτικό Δελτίο που θα κατατεθεί για έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας». Η διοίκηση του Ομίλου βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το κράτος τις τελευταίες βδομάδες για να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή ιδιωτών μετόχων – υφιστάμενων και νέων – στην έκδοση του €1,8 δισ. Η Τράπεζα ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι θα παρέχει κίνητρα στους μετόχους για συμμετέχουν, που σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, στηρίζονται στη βάση του risk sharing. Μία από τις ρυθμίσεις που μελετήθηκε είναι το μελλοντικό δικαίωμα αγοράς μετοχών, σε περίπτωση που εξασκηθεί προσεχώς ένα ποσοστό των rights που αναλογούν στον κάθε μέτοχο. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας το οποίο ενέκρινε τους όρους αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου εκφράζει την ικανοποίηση του για τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία διευκολύνει την υλοποίηση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

 Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Σαρρής και ο Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου κ. Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσαν τα ακόλουθα: «Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στο Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την άριστη συνεργασία και τη συλλογική προσπάθεια ώστε να υπάρξει ολοκλήρωση των διεργασιών κάτω από εξαιρετικά πιεστικά χρονικά πλαίσια. Χαιρετίζουμε την απόφαση αναδοχής της έκδοσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέλιξη η οποία θα λειτουργήσει θετικά στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας μέσα από ιδιωτικά κεφάλαια. Σημειώνουμε ότι οι προσπάθειες για υλοποίηση και των υπολοίπων πυλώνων του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ώστε να υπάρξει πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012».

source: stockwatch.com.cy
Share |