Thursday, March 15, 2012

Ο Σιαρλής στη θέση του Κίκη


Ο Σιαρλής στη θέση του Κίκη

Βέβαιος ο ανασχηματισμός, ανακοινώνεται Δευτέρα ή Τρίτη. Βέβαιη και μη ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε πριν από λίγο στο Alithia Online, είναι 100% σίγουρο ότι θα γίνει ο μίνι ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Χριστόφια και μέχρι στιγμής τα πλάνα είναι να ανακοινωθεί Δευτέρα ή Τρίτη, λόγω του ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

Νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο τέως γενικός διευθυντής του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου και νυν πρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Σχεδίου Υγείας, Βάσος Σιαρλής, ενώ το Εσωτερικών αναλαμβάνει η τέως δήμαρχος Λευκωσίας, Ελένη Μαύρου. Ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, μετακινείται στο Εμπορίου και Βιομηχανίας, για να χειριστεί με ταχύτητα τα θέματα υδρογονανθράκων το αμέσως επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν από τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης.

Εδώ και μέρες βρισκόταν σε εξέλιξη ένα οργιώδες παρασκήνιο σε σχέση με την παραίτηση ή όχι του Κίκη Καζαμία από το υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Καζαμίας αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο δεν τον αφήνει να επιτελέσει τα καθήκοντα του έτσι όπως ο ίδιος θα ήθελε, ωστόσο κατέβαλλε προσπάθεια μέσω επιλεγμένων συνεργατών να ανταποκρίνεται και φαίνεται ότι τα κατάφερνε περίφημα μέχρι ...χθες αργά το βράδυ τουλάχιστον. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ προεδρικού – ΑΚΕΛ κορυφώθηκαν ψες και η είδηση έσκασε σήμερα το πρωί με το πρωτοσέλιδο του «Φ». Ο ανασχηματισμός είναι και ο λόγος της αναβολής για την Τετάρτη της αυριανής προγραμματισμένης διάσκεψης Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όλο το παρασκήνιο της αποχώρησης Κίκη Καζαμία και Πραξούλας Αντωνιάδου στην αυριανή έκδοση της «Αλήθειας».
Στο μεταξύ, η ίδια κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε την πληροφορία που θέλει να μην ανανεώνεται η θητεία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, όπως επίσης ότι στο προεδρικό υπάρχει λίστα ενός τουλάχιστον μέτρου με ονόματα υποψηφίων για την θέση του Διοικητή.

source: alithia.com.cy

UBS: Περικοπές 40% στα μπόνους το 2011


UBS: Περικοπές 40% στα μπόνους το 2011




Η UBS ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσό που διέθεσε για τραπεζικά μπόνους το 2011 μειώθηκε κατά 40% στα 2,6 δισ. ελβετικά φράγκα.

Οι περικοπές έγιναν στο πλαίσιο των δύσκολων συνθηκών στην αγορά στο τέλος του έτους, πλήττοντας τις επενδυτικές τράπεζες, όπου τα μπόνους των διευθυντών μειώθηκαν κατά 60%, σύμφωνα με την τράπεζα.

Η απότομη πτώση στα συνολικά μπόνους των στελεχών πραγματοποιήθηκε αφότου η τράπεζα είδε τα καθαρά κέρδη της να μειώνονται στα 4,16 δισ. ελβετικά φράγκα, από 7,53 δισ. το προηγούμενο έτος.

Η UBS ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας έλαβε συνολικά αποζημιώσεις ύψους 70,13 εκατ. ελβετικά φράγκα, με τον Διευθύνων Σύμβουλο του Wealth Management Americas, Robert J. McCann να είναι ο πιο καλοπληρωμένος, με 9,18 εκατ. ελβετικά φράγκα.



source: euro2day.gr

Και η Standard & Poor's προανήγγειλε αναβάθμιση της Ελλάδας



Και η Standard & Poor's προανήγγειλε αναβάθμιση της Ελλάδας

Την αναβάθμιση της Ελλάδας προανήγγειλε η Standard & Poor's, ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση της Fitch.
Με δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οίκου J. Chambers στο πλαίσιο συνεδρίου, εκτίμησε ότι είναι πιθανόν η Standard & Poor's να αποκαταστήσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε CCC, μετά την κατηγορία του «Selective Default (επιλεκτική χρεοκοπία)» στην οποία κατέταξε την Ελλάδα ενόψει του PSI.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν αναμένεται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας, ωστόσο, πως με τη λύση που έχει δοθεί αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας, η Ελλάδα απλώς κερδίζει χρόνο.

source: reporter.gr

Ινδία: Στο 7,6% ο ρυθμός ανάπτυξης στο έτος 2012/13


Ινδία: Στο 7,6% ο ρυθμός ανάπτυξης στο έτος 2012/13

Με ταχύτερο ρυθμό αναμένεται να «τρέξει» η ινδική οικονομία στο δημοσιονομικό έτος που ξεκινά την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, ο ρυθμός ανάπτυξης πιθανόν να διαμορφωθεί στο 7,6%.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2011, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ινδία είχε διαμορφωθεί στο χαμηλό τριετίας του 6,1%, ενώ για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κάτω από το 7% για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ετών.

Στο δημοσιονομικό έτος 2013/14 η ανάπτυξη αναμένεται στο 8,6%.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και προειδοποίησε για επανεμφάνιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Συγκεκριμένα, η Reserve Bank of India διατήρησε το επιτόκιο repo στο 8,5%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, και το επιτόκιο ταμειακών αποθεμάτων (cash reserve ratio) στο 4,75%.

source: naftemporiki.gr

Οι 15 από τις 19 τράπεζες των ΗΠΑ πέρασαν τα stress tests


Οι 15 από τις 19 τράπεζες των ΗΠΑ πέρασαν τα stress tests

Την ανάκαμψη του αμερικανικού χρηματο-οικο-νομικού συστήματος επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα των stress tests της Fed, βάσει των οποίων οι περισσότεροι από τους 19 μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς των ΗΠΑ -εξαιρουμένων τεσσάρων, μεταξύ των οποίων και η Citigroup- πέρασαν επιτυχώς τις «εξετάσεις».

Τα κριτήρια της Fed ήταν ιδιαιτέρως αυστηρά, καθώς οι τράπεζες «δοκιμάστηκαν» στο σενάριο μιας αυστηρής παγκόσμιας ύφεσης, που υπέθετε ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ 13%, «βουτιά» 21% στις τιμές κατοικιών, κρίση στα διεθνή χρηματιστήρια, σοβαρή επιβράδυνση σε Ευρώπη και Ασία, καθώς και μια ενδεχόμενη κατάρρευση ευρωπαϊκής τράπεζας. «Όταν θέτεις τις τράπεζες σε τόσο σκληρή δοκιμασία και υπό ένα τόσο δραματικό σενάριο -και οι επιδόσεις τους παραμένουν θετικές- αυτό δείχνει πόσο δυναμικά εξήλθαν από αυτήν την κρίση ορισμένοι τραπεζικοί κολοσσοί», σχολίασε ο Μάικλ Σάνλον της Manulife Asset Management.

Τα θετικά αποτελέσματα δίνουν το «πράσινο φως» στις τράπεζες που πέρασαν με επιτυχία τη δοκιμασία να αυξήσουν τα μερίσματά τους και να επαναγοράσουν μετοχές τους. H JPMorgan Chase -η οποία πριν ακόμη δημοσιοποιηθούν επισήμως τα αποτελέσματα είχε σπεύσει να ανακοινώσει τους άριστους «βαθμούς» της, εξαναγκάζοντας τη Fed να τα δώσει στη δημοσιότητα νωρίτερα- θα αυξήσει το τριμηνιαίο μέρισμά της κατά 5 σεντς στα 30 σεντς, και θα προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών ύψους 15 δισ. δολ. έως το 2013. Η Wells Fargo ανακοίνωσε πως το μέρισμά της σχεδόν θα διπλασιαστεί.

Αντιθέτως, η Citigroup δεν θα καταφέρει τελικά να αυξήσει το μέρισμά της, καθώς με τα αποτελέσματά της στο stress test εξέπληξε αρνητικά τις αγορές. Άλλοι «αποτυχόντες» ήταν η MetLife, μεγαλύτερη ασφαλιστική στις ΗΠΑ, η Ally Financial και η SunTrust.

Η Βofa

H δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, Bank of America, πέρασε τη δοκιμασία, πλην όμως δεν ζήτησε από τη Fed την άδεια να αυξήσει το μέρισμά της. Μόνον εάν, υπό το υποθετικό σενάριο κρίσης, ο ελάχιστος δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών παρέμενε άνω του 5%, θα μπορούσαν οι τράπεζες να αυξήσουν τις αποδόσεις στους μετόχους τους. Ο δείκτης αυτός ήταν στο 4,9%, 2,5% και 4,8% αντιστοίχως για τις Citigroup, Ally Financial και SunTrust.

Παρά τα αυστηρά κριτήρια της δοκιμασίας, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως είναι πολύ νωρίς να δοθεί από τη Fed το «πράσινο φως» στις τράπεζες να προχωρήσουν σε δράσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν τα κεφάλαιά τους. Το σπουδαιότερο ερώτημα από όλα, είναι ωστόσο, εάν αυτά τα τεστ θα μπορέσουν να βελτιώσουν το κλίμα εμπιστοσύνης των αγορών στο χρηματο-οικονομικό σύστημα. Στις 20.00 ώρα Ελλάδας χθες, στη Wall Street, ο τραπεζικός δείκτης KBW bank ενισχυόταν κατά 1,12% στις 48,02 μονάδες, και οι τιμές μετοχών των δυνατών τραπεζών κατέγραφαν άνοδο από 1% και 3%.

source: stockwatch.com.cy

Fitch: Υποβάθμιση outlook Βρετανίας, σταθερό το AAA



Fitch: Υποβάθμιση outlook Βρετανίας, σταθερό το AAA

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης προοπτικής της Βρετανίας σε αρνητική από σταθερή προχώρησε ο οίκος Fitch επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας ΑΑΑ.

Όπως ανακοινώθηκε από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η αρνητική αναθεώρηση αντανακλά το πολύ περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο να απορροφηθούν περαιτέρω δυσμενείς οικονομικές αναταραχές υπό το φως των αυξανόμενων επιπέδων χρέους και της αδύναμης οικονομικής ανάκαμψης.

Η αλλαγή αντιπροσωπεύει πιθανότητες 50% για υποβάθμισης της αξιολόγησης της Βρετανίας κατά τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρει ο οίκος Fitch, επικαλούμενος τις συνεχιζόμενες χρηματοοικονομικές εντάσεις στην Ευρωζώνη.

«Ο περιορισμός των εντάσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές της Ευρωζώνη κατά τους τελευταίους μήνες έχει μειώσει τους κινδύνους για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η άποψη των Fitch, η κρίση δεν έχει επιλυθεί και θα μπορούσε να ενταθεί και πάλι», σημειώνει στην ανακοίνωση του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Οι Fitch αναφέρουν ότι η επιβεβαίωση της αξιολόγησης ΑΑΑ αντικατοπτρίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε για μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος του κυβερνητικού προϋπολογισμού.

«Η αξιολόγηση AAA του Ηνωμένου Βασιλείου βασίζεται στο υψηλό εισόδημα, στη διαφοροποιημένη και ευέλικτη οικονομία, καθώς και στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα», σημειώνει ο Οίκος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το έλλειμμα είναι το δεύτερο σε μέγεθος μετά από αυτό των ΗΠΑ και το χρέος είναι «σημαντικά πάνω» από το μέσο όρο της αξιολόγησης AAA.

source: stockwatch.com.cy
Share |