Thursday, March 15, 2012

Οι 15 από τις 19 τράπεζες των ΗΠΑ πέρασαν τα stress tests


Οι 15 από τις 19 τράπεζες των ΗΠΑ πέρασαν τα stress tests

Την ανάκαμψη του αμερικανικού χρηματο-οικο-νομικού συστήματος επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα των stress tests της Fed, βάσει των οποίων οι περισσότεροι από τους 19 μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς των ΗΠΑ -εξαιρουμένων τεσσάρων, μεταξύ των οποίων και η Citigroup- πέρασαν επιτυχώς τις «εξετάσεις».

Τα κριτήρια της Fed ήταν ιδιαιτέρως αυστηρά, καθώς οι τράπεζες «δοκιμάστηκαν» στο σενάριο μιας αυστηρής παγκόσμιας ύφεσης, που υπέθετε ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ 13%, «βουτιά» 21% στις τιμές κατοικιών, κρίση στα διεθνή χρηματιστήρια, σοβαρή επιβράδυνση σε Ευρώπη και Ασία, καθώς και μια ενδεχόμενη κατάρρευση ευρωπαϊκής τράπεζας. «Όταν θέτεις τις τράπεζες σε τόσο σκληρή δοκιμασία και υπό ένα τόσο δραματικό σενάριο -και οι επιδόσεις τους παραμένουν θετικές- αυτό δείχνει πόσο δυναμικά εξήλθαν από αυτήν την κρίση ορισμένοι τραπεζικοί κολοσσοί», σχολίασε ο Μάικλ Σάνλον της Manulife Asset Management.

Τα θετικά αποτελέσματα δίνουν το «πράσινο φως» στις τράπεζες που πέρασαν με επιτυχία τη δοκιμασία να αυξήσουν τα μερίσματά τους και να επαναγοράσουν μετοχές τους. H JPMorgan Chase -η οποία πριν ακόμη δημοσιοποιηθούν επισήμως τα αποτελέσματα είχε σπεύσει να ανακοινώσει τους άριστους «βαθμούς» της, εξαναγκάζοντας τη Fed να τα δώσει στη δημοσιότητα νωρίτερα- θα αυξήσει το τριμηνιαίο μέρισμά της κατά 5 σεντς στα 30 σεντς, και θα προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών ύψους 15 δισ. δολ. έως το 2013. Η Wells Fargo ανακοίνωσε πως το μέρισμά της σχεδόν θα διπλασιαστεί.

Αντιθέτως, η Citigroup δεν θα καταφέρει τελικά να αυξήσει το μέρισμά της, καθώς με τα αποτελέσματά της στο stress test εξέπληξε αρνητικά τις αγορές. Άλλοι «αποτυχόντες» ήταν η MetLife, μεγαλύτερη ασφαλιστική στις ΗΠΑ, η Ally Financial και η SunTrust.

Η Βofa

H δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, Bank of America, πέρασε τη δοκιμασία, πλην όμως δεν ζήτησε από τη Fed την άδεια να αυξήσει το μέρισμά της. Μόνον εάν, υπό το υποθετικό σενάριο κρίσης, ο ελάχιστος δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών παρέμενε άνω του 5%, θα μπορούσαν οι τράπεζες να αυξήσουν τις αποδόσεις στους μετόχους τους. Ο δείκτης αυτός ήταν στο 4,9%, 2,5% και 4,8% αντιστοίχως για τις Citigroup, Ally Financial και SunTrust.

Παρά τα αυστηρά κριτήρια της δοκιμασίας, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως είναι πολύ νωρίς να δοθεί από τη Fed το «πράσινο φως» στις τράπεζες να προχωρήσουν σε δράσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν τα κεφάλαιά τους. Το σπουδαιότερο ερώτημα από όλα, είναι ωστόσο, εάν αυτά τα τεστ θα μπορέσουν να βελτιώσουν το κλίμα εμπιστοσύνης των αγορών στο χρηματο-οικονομικό σύστημα. Στις 20.00 ώρα Ελλάδας χθες, στη Wall Street, ο τραπεζικός δείκτης KBW bank ενισχυόταν κατά 1,12% στις 48,02 μονάδες, και οι τιμές μετοχών των δυνατών τραπεζών κατέγραφαν άνοδο από 1% και 3%.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |