Friday, April 27, 2012

ΗΠΑ: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

Επιβράδυνε το α΄ τρίμηνο η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας χάνοντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω κυρίως της μεγάλης υποχώρησης στα αποθέματα των επιχειρήσεων και της μείωσης των κυβερνητικών δαπανών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6%. Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3%. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η βραδύτερη επέκταση "αντανακλά κατά κύριο λόγο την υποχώρηση στις επενδύσεις για τα αποθεματικά των ιδιωτικών επιχειρήσεων και την επιβράδυνση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου εκτός της στεγαστικής αγοράς". Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν 2,1% το πρώτο τρίμηνοι μετά από άνοδο 5,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο μεταξύ οι κυβερνητικές δαπάνες υποχώρησαν 3,0%, έχοντας καταγράψει βουτιά 4,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν 2,9% το α΄ τρίμηνο καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από το δ΄ τρίμηνο του 2010. Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές είχαν να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη καθώς ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 2,4% το τελευταίο τρίμηνο μετά από άνοδο 1,2% gain την προηγούμενη περίοδο.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Υψηλότερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ΗΠΑ: Υψηλότερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Άνοδο διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις σημείωσε στο τέλος Απριλίου ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Thomson Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 76,4 από 76,2 μονάδες τον Μάρτιο και 75,7 μονάδες στα μέσα Απριλίου όπου και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν να διατηρηθεί.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 82,9 μονάδες έναντι 86 μονάδων τον Μάρτιο και 80,6 μονάδων στα μέσα Απριλίου ενώ ο δείκτης των προσδοκιών σημείωσε άνοδο στις 72,3 μονάδες από 69,8 και 72,5 μονάδων αντίστοιχα. Ο δείκτης για τον πληθωρισμό σε ορίζοντας ενός έτους υποχώρησε στο 3,2% από 3,9% και 3,4% στα μέσα Μαρτίου ενώ σε βάθος πέντε ετών μειώθηκε στο 2,9% από 3%.

source: capital.gr

«Αλμα» 61% για τα κέρδη της Honda

«Αλμα» 61% για τα κέρδη της Honda

Θεαματική άνοδο της τάξεως του 60,7% εμφάνισαν τα κέρδη της Honda Motor στο τέταρτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις της εταιρείας στην Ιαπωνία και τη Βόρεια Αμερική και η περικοπή δαπανών αντιστάθμισαν την ανατίμηση του γεν. Συγκεκριμένα, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 71,59 δισ. γεν στο τρίμηνο μέχρι το Μάρτιο από 44,55 δισ. γεν ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ο σεισμός της 11ης Μαρτίου είχε επηρεάσει την παραγωγή της εταιρείας.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 93,2 δισ. δολαρίων. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,7% στα 2,405 τρισ. Γεν. Για την ετήσια χρήση που λήγει το Μάρτιο του 2013, η Honda αναμένει υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών της στα 470 δισ. γεν και αύξηση των εσόδων της κατά 29,6% στα 10,30 τρισ. γεν.

source: naftemporiki.gr

Ισπανία: Στο 24,44% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας το α΄ τρίμηνο

Ισπανία: Στο 24,44% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας το α΄ τρίμηνο

(Dow Jones)- Νέα άνοδο κατέγραψε η ανεργία στην Ισπανία στο α΄ τρίμηνο, καθώς η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να πληρώνει το υψηλό τίμημα των μέτρων λιτότητας και της υποτονικής ιδιωτικής ζήτησης. Αναλυτικότερα, το ποσοστό ανεργίας αναρριχήθηκε στο 24,44% από 22,85%, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

 Η Ισπανία υποφέρει από την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων και τις ραγδαίες περικοπές δαπανών καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το διογκούμενο έλλειμμα. Το ποσοστό ανεργίας της χώρας είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης που διαμορφώνεται στο 10,7%.

source: capital.gr

Amazon. Μπουμ πωλήσεων λόγω Kindle

Amazon. Μπουμ πωλήσεων λόγω Kindle

Άνοδο 34% στις πωλήσεις της για το πρώτο τρίμηνο του 2012 ανακοίνωσε η μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακού εμπορίου στον κόσμο, Amazon.com Inc. Η άνοδος αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση για τις συσκευές Kindle και για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου σε εξωτερικούς πωλητές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι πωλήσεις της εταιρείας έφτασαν τα $13,2 δισ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πωλήσεις $12,9 δισ. Οι αυξημένες πωλήσεις οδήγησαν σε ράλι της μετοχής της Amazon.com στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης όπου σημείωσε άνοδο 12% φτάνοντας στα $218,21. Τα καθαρά κέρδη της Amazon.com περιορίστηκαν στα $130 εκ. ή στα $0,28 ανά μετοχή σε σχέση με $201 εκ. ή $0,44 ανά μετοχή την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους $0,07.

source: stockwatch.com.cy

S&P: Υποβάθμιση Ισπανίας σε «ΒΒΒ+»

S&P: Υποβάθμιση Ισπανίας σε «ΒΒΒ+»

 
 Στην υποβάθμιση της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε η Standard & Poor΄s, επικαλούμενη τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που απορρέουν από το υψηλό χρέος της χώρας, δεδομένης της συρρίκνωσης της οικονομίας της. Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε τη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε "BBB+" από "A" προηγουμένως.

Το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό, αντικατοπτρίζοντας τους σημαντικούς εξωτερικούς και εγχώριους κινδύνους που απειλούν την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας αλλά και την επίδοση των μεγεθών του προϋπολογισμού. Στην έκθεσή της η S&P αναφέρει πως αναμένει συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας με "φόντο" τα μειούμενα διαθέσιμα εισοδήματα, την απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, την υλοποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και τις αβέβαιες προοπτικές της εξωτερικής ζήτησης για βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, το ισπανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2012 και κατά 0,5% το 2013, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,3% και 1% αντίστοιχα. Παράλληλα, εξαιτίας των υψηλότερων - από ό,τι προηγουμένως - εκτιμήσεων για το ισπανικό έλλειμμα και άλλων μεγεθών που δίνουν ώθηση στο χρέος, η S&P προβλέπει πως το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ισπανίας θα ανέλθει στο 76,6% του ΑΕΠ το 2014, από 64,6% που είχε εκτιμήσει αρχικά. Στην έκθεση επισημαίνεται εξάλλου πως η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα επιδεινωθεί λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας, ενώ αυξάνεται η πιθανότητα η κυβέρνηση να χρειαστεί να παράσχει περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη στον τραπεζικό κλάδο.

 source: stockwatch.com.cy
Share |