Friday, April 27, 2012

ΗΠΑ: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

Επιβράδυνε το α΄ τρίμηνο η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας χάνοντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω κυρίως της μεγάλης υποχώρησης στα αποθέματα των επιχειρήσεων και της μείωσης των κυβερνητικών δαπανών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6%. Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3%. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η βραδύτερη επέκταση "αντανακλά κατά κύριο λόγο την υποχώρηση στις επενδύσεις για τα αποθεματικά των ιδιωτικών επιχειρήσεων και την επιβράδυνση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου εκτός της στεγαστικής αγοράς". Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν 2,1% το πρώτο τρίμηνοι μετά από άνοδο 5,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο μεταξύ οι κυβερνητικές δαπάνες υποχώρησαν 3,0%, έχοντας καταγράψει βουτιά 4,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν 2,9% το α΄ τρίμηνο καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από το δ΄ τρίμηνο του 2010. Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές είχαν να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη καθώς ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 2,4% το τελευταίο τρίμηνο μετά από άνοδο 1,2% gain την προηγούμενη περίοδο.

source: capital.gr
Share |