Monday, August 4, 2008

ΔΝΤ: Αισιοδοξία για τις πληθωριστικές πιέσεις το 2008 και 2009

ΔΝΤ: Αισιοδοξία για τις πληθωριστικές πιέσεις το 2008 και 2009

Με αισιοδοξία βλέπει το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, αφού εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2009, ενώ για το 2008 θα είναι στο 1,7%.
Σημειώνεται πως τον Ιούλιο πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Ιούλιο στο ιστορικό υψηλό του 4,1%, αλλά σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία επιβραδύνεται από τα υψηλά κόστη ενέργειας και τροφίμων, τη κρίση στις πιστωτικές αγορές και το ισχυρό ευρώ, και με προϋπόθεση την σταθεροποίηση των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο πληθωρισμός θα πρέπει να υποχωρήσει αισθητά από τα υφιστάμενα επίπεδα, ωστόσο οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι".

Όσον αφορά τα επιτόκια στην Ευρωζώνη, τα στελέχη του ΔΝΤ εμφανίστηκαν διχασμένα, με ορισμένα διοικητικά στελέχη να υποστηρίζουν πώς να επιτόκια πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητα στο 4,25%.

REPORTER.GR

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών το αργό

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών το αργό

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, την ώρα που η τροπική καταιγίδα Edouard φαίνεται να μην «απειλεί» τελικά τις αμερικανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου στο Κόλπο του Μεξικό, ενώ οι συνεχείς αρνητικές ανακοινώσεις των μακροοικονομικών στοιχείων του Ιουνίου για τις ΗΠΑ, καταδεικνύουν περεταίρω μείωση της ζήτησης του αργού.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Σεπτέμβριο υποχώρησε κατά 3,69 δολάρια, ή 3%, στα 121,41 δολάρια το βαρέλι ενώ και το αντίστοιχο του μπρεντ κινήθηκε πτωτικά στην αγορά του Λονδίνου κατά 3,14% στα 119,46 δολάρια το βαρέλι.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης το συμβόλαιο του αργού έφτασε να ενισχύεται κατά 1% στα 126,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ βρέθηκε και σε χαμηλότερα επίπεδα, αφού αγγιξε και τα 120,50 δολάρια, «επιστρέφοντας» στις τιμές που επικρατούσαν μέχρι τις 6 Μαΐου.

Σημαντική επίδραση στην πτώση του αργού είχε η ανακοίνωση για αύξηση κατά 0,6% στις ονομαστικές καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα τη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Επιπλέον, τον Ιούνιο σημειώθηκε και η μεγαλύτερη αύξηση τιμών, της τάξεως του 0,8%, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών δεκαετιών, αφού τα επίπεδα αυτά έχουν να εμφανιστούν από το Φεβρουάριο του 1981. Ωστόσο, η αύξηση αυτή οφείλεται στις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, ενώ οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,2%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι επιστροφές φόρων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες δε στάθηκαν ικανές να τονώσουν την αγοραστική «δύναμη» των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα 4 δολάρια ανά γαλόνι βενζίνης.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, η τροπική καταιγίδα «Edouard» που οδεύει δυτικά προς το Τέξας, τελικά περνά παράλληλα στην ακτή της Λουιζιάνα, ενώ και οι πιθανότητες να ενισχυθεί η ένταση της καταιγίδας πριν φτάσει στην ξηρά υπολογίζονται τώρα σε 20%. Η καταιγίδα, η οποία κινείται με 75 χλμ/ώρα, εκτιμάται ότι θα φτάσει στο Τέξας αύριο το πρωί.

Η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε από τα χαμηλά 11 μηνών την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα της άρνησης του Ιράν να δώσει τέλος στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν καθώς η Τεχεράνη δεν απάντησε στην προθεσμία που έληξε στις 2 Αυγούστου και σύμφωνα με την οποία οι "μεγάλες δυνάμεις" που διαπραγματεύονται με το Ιράν (ΗΠΑ, Ρωσια, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) για το αν δέχεται την πρόταση οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας που της έχει γίνει σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των πυρηνικών δραστηριοτήτων της. Το Ιράν από την πλευρά του υποστηρίζει ότι έχει ήδη απαντήσει ως όφειλε και απέρριψε το τελεσίγραφο. Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Jean-Pierre Lacroix, δήλωσε σήμερα ότι οι έξι δυνάμεις θα προτείνουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν εφόσον η Τεχεράνη απορρίψει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

REPORTER.GR

Chrysler: Αποτυχία συγκέντρωσης κεφαλαίων

Chrysler: Αποτυχία συγκέντρωσης κεφαλαίων

Απέτυχε να συγκεντρώσει το ποσό των 30 δις δολαρίων η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler, ώστε να ενισχύσει τη ρευστότητα της και να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη συνεχή πτώση των πωλήσεων τα τελευταία τρίμηνα.
Οι αναλυτές της εταιρείας έκαναν λόγο για συγκέντρωση μόνο 24 δις δολαρίων χθες, δηλαδή κατά 20% λιγότερα, όμως από ότι φαίνεται θα συγκεντρωθούν πολύ λιγότερα.

REPORTER.GR

ImClone: "Χαμηλή η προσφορά των 4,3 δις δολ από την Bristol-Myers"

ImClone: "Χαμηλή η προσφορά των 4,3 δις δολ από την Bristol-Myers"

Ιδιαίτερα χαμηλή χαρακτήρισε την προσφορά εξαγοράς που κατέθεσε η Bristol-Myers Squibb στην ImClone Systems, το διοικητικό συμβούλιο της τελευταίας.


Το δστης ΙmClone έχει σχηματίσει επιτροπή που μελετά το ζήτημα και έχει προσλάβει συμβούλους που θα βοηθήσουν στην αποτίμηση της προσφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, «η προκαταρκτική άποψη το συμβουλίου είναι ότι η προσφορά υποτιμά σημαντικά την ImClone», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας. Ο πρόεδρος της επιχείρησης, δισεκατομμυριούχος επενδυτής Carl C. Icahn είναι της ίδιας γνώμης.

Υπενθυμίζεται ότι η Bristol-Myers, προσέφερε 60 δολάρια ανά μετοχή στις 31 Ιουλίου για το 83% της ImClone που δεν κατέχει, προκειμένου να καταστεί και πάλι η ΝΟ 1 εταιρεία σκευασμάτων κατά του καρκίνου.

REPORTER.GR

"Θολώνουν το τοπίο" οι ανακοινώσεις των μάκρο για τον Ιούνιο

"Θολώνουν το τοπίο" οι ανακοινώσεις των μάκρο για τον Ιούνιο

Ημέρα ανακοινώσεων μακροοικονομικών στοιχείων για τον Ιούνιο ήταν η σημερινή στις ΗΠΑ, δημιουργώντας «σύγχυση» σε μια περίοδο, όπου ούτως ή αλλιώς υπάρχει κάμψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος.Αναλυτικά, αύξηση 1,7% εμφάνισαν οι παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, ορμώμενες από την αύξηση στη ζήτηση μηχανημάτων, μετάλλων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Επιπλέον, αναθεωρήθηκαν οι παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών το Μάιο, οι οποίες διαμορφώθηκαν τελικά με ανοδο της τάξης του 0,9%, και όχι του 0,6% που αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Αύξηση παρουσίασαν και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, οι οποίες διαμορφώθηκαν κατά 0,8% υψηλότερα, ενώ και για τα μη διαρκή αγαθά η αύξηση ήταν της τάξεως του 2,5%, εξαιτίας του πετρελαίου, των τροφίμων, των πλαστικών και των χημικών.

Στον αντίποδα, αυξημένες κατά 0,6% ήταν οι ονομαστικές καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα τη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Επιπλέον, τον Ιούνιο σημειώθηκε και η μεγαλύτερη αύξηση τιμών, της τάξεως του 0,8%, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών δεκαετιών, αφού τα επίπεδα αυτά έχουν να εμφανιστούν από το Φεβρουάριο του 1981. Ωστόσο, η αύξηση αυτή οφείλεται στις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, ενώ οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,2%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι επιστροφές φόρων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες δε στάθηκαν ικανές να τονώσουν την καταναλωτική «δύναμη» των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα 4 δολάρια ανά γαλόνι βενζίνης.

Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των δαπανών της τάξης του 0,5%.

Μεγάλη αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των περικοπών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, ειδικά στους κλάδους των αεροπορικών και των χρηματοοικονομικών εταιρειών.Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας Challenger, Gray & Christmas, οι αναγγελίες απόλυσης ανήλθαν τον περασμένο μήνα στις 103.312, υψηλότερα κατά 141%, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2007, όταν είχαν διαμορφωθεί στις 42.897.

Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη από το Νοέμβριο του 2001, όταν είχε τελειώσει η τελευταία επίσημη οικονομική ύφεση.

REPORTER.GR

Citigroup: «Λουκέτο» σε arbitrage fund 400 εκατ. δολ.

Citigroup: «Λουκέτο» σε arbitrage fund 400 εκατ. δολ.

«Λουκέτο» σε arbitrage fund αξίας 400 εκατ. δολαρίων φέρεται να βάζει η Citigroup, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης της Tribeca Global Investments.Σημειώνεται ότι η Tribeca Convertible δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την απόσυρση κεφαλαίων από τους επενδυτές. Οι managers του fund, Andrew Wang και Jeffry Chmielewski, είναι πιθανόν ακόμα και να αποχωρήσουν από τη Citigroup.

Το κλείσιμο της Tribeca Global, που είχε δημιουργηθεί το 2004 με στόχο να συγκεντρώσει περί τα 20 δισ. δολάρια, έρχεται σε μια περίοδο που η Citigroup «δίνει μάχη» για τη μονάδα alternative-asset management.


Σημειώνεται ότι η Citi έχει ήδη προχωρήσει στο κλείσιμο του hedge fund, Old Lane Partners που είχε υπό τον έλεγχό του ο CEO Vikram Pandit, ενώ το Μάρτιο ξεκίνησε ανάλογες διαδικασίες για τα hedge funds Falcon Strategies.

REPORTER.GR

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

10:00 AM
ISM Non-Mfg Index
ISM


2:00 PM
FOMC Policy Statement
Federal Reserve Bank

ΗΠΑ: Αυξημένες κατά 0,6% οι καταναλωτικές δαπάνες Ιουνίου

ΗΠΑ: Αυξημένες κατά 0,6% οι καταναλωτικές δαπάνες Ιουνίου

Αύξηση της τάξης του 0,6% εμφάνισαν οι ονομαστικές καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών καυσίμων, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των δαπανών κατά 0,5%.

Οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,2%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: 1,7% πάνω οι βιομηχανικές παραγγελίες Ιουνίου

ΗΠΑ: 1,7% πάνω οι βιομηχανικές παραγγελίες Ιουνίου

Αυξημένες κατά 1,7%, έναντι 0,9% που ανέμεναν οι αναλυτές, εμφανίστηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,3%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο.


NAFTEMPORIKI

HSBC: Μειωμένα κατά 29% τα κέρδη α' εξαμήνου

HSBC: Μειωμένα κατά 29% τα κέρδη α' εξαμήνου

Πτώση της τάξης του 29% εμφάνισαν τα κέρδη της HSBC Holdings στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς και διαμορφώθηκαν στα 7,72 δισ. δολάρια, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων επισφαλειών για δάνεια και άλλους πιστωτικούς κινδύνους.

Το αντίστοιχο διάστημα του 2007, η HSBC είχε εμφανίσει κέρδη 10,9 δισ. δολαρίων, ενώ για το φετινό εξάμηνο οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη ύψους 7,3 δισ. δολαρίων κατά μέσο όρο.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ευρώπης, τα προ φόρων κέρδη του υποχώρησαν κατά 28% στα 10,25 δισ. δολάρια, ενώ οι επισφάλειες εκτινάχθηκαν κατά 58% στα 10,06 δισ. δολάρια.

Το δ.σ. της εταιρείας ενέκρινε τη διανομή δεύτερου ενδιάμεσου μερίσματος 18 σεντς ανά μετοχή, το οποίο τοποθετεί το συνολικό μέρισμα μέχρι στιγμής φέτος 6% υψηλότερα σε σχέση με το περυσινό.

Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 της HSBC διαμορφώθηκε στα τέλη Ιουνίου στο 8,8%.

Οι μετοχές της εταιρείας ενισχύονταν λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κατά 0,8% στις 843,75 πένες, διαμορφώνοντας την αξία της στα 101,6 δισ. στερλίνες (200 εκατ. δολάρια).


NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
997.93 ( -0.43%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2914.63 ( -0.45%)

Όγκος: € 1,813,583

---

FTSE 100 INDEX 5,320.20 -34.50 -0.64%
CAC 40 INDEX 4,280.63 -33.71 -0.78%
DAX INDEX 6,349.81 -46.65 -0.73%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,284.15 -42.17 -0.37%
S&P 500 INDEX 1,249.01 -11.30 -0.90%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,285.56 -25.40 -1.10%

Ευρωζώνη: Στα ύψη οι τιμές παραγωγού τον Ιούνιο

Ευρωζώνη: Στα ύψη οι τιμές παραγωγού τον Ιούνιο

Αύξηση – ρεκόρ κατέγραψαν σε ετήσια βάση, τον Ιούνιο, οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας μια ακόμα αρνητική είδηση από το μέτωπο της οικονομίας, τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 8% ενώ σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 0,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat

Το ετήσιο ποσοστό της ανόδου είναι το υψηλότερο που καταγράφεται από το 1991, όταν ξεκίνησε η μέτρηση των εν λόγω στοιχείων. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο των τιμών κατά 0,8% σε μηνιαία βάση και κατά 7,1% σε ετήσια.


NAFTEMPORIKI

BA: Κοντά σε συμφωνία συνεργασίας με American Airlines

Εντός των επόμενων εβδομάδων φιλοδοξεί να οριστικοποιήσει τη συμφωνία συνεργασίας με την American Airlines η British Airways, η οποία βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες για συγχώνευσή της με τον εθνικό αερομεταφορέα της Ισπανίας Iberia.

Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρείας, η BA εκτιμά πως οι οριστικές προετοιμασίες για τη συμφωνία θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ενώ η αίτηση για έγκρισή της από τις αμερικανικές αρχές θα κατατεθεί λίγο αργότερα.

Η ΒΑ και η American Airlines, η Νο1 αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, δεν έχουν κατορθώσει στο παρελθόν να λάβουν έγκριση για εξαίρεση από το καθεστώς ανταγωνισμού στις ΗΠΑ, προκειμένου να συνεργαστούν στενότερα, λόγω της κυριαρχίας τους στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 12,933.18 -161.41 -1.23%
HANG SENG INDEX 22,514.92 -347.68 -1.52%
CSI 300 INDEX 2,773.15 -67.64 -2.38%

ΗΠΑ: Νέα χρεοκοπία τράπεζας από διαγραφές και δάνεια

ΗΠΑ: Νέα χρεοκοπία τράπεζας από διαγραφές και δάνεια

Η First Priority είναι η όγδοη αμερικανική τράπεζα που χρεοκόπησε το τρέχον έτος, εν μέσω διαγραφών και δανείων, που συνδέονται άμεσα με τις τιμές στην αγορά στέγης. Πρόκειται για μία μικρή περιφερειακή τράπεζα της Φλόριντα, η οποία διέθετε 259 εκατομμύρια δολάρια σε ενεργητικό.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) προειδοποίησε για περαιτέρω προβλήματα στη ρευστότητα ακόμη τεσσάρων αμερικανικών τραπεζών, την MetroPacific Bank, την Bank Haven in Haven, την Clarkston State Bank και την Hastings State Bank, ενώ παράλληλα πώλησε καταθέσεις ύψους 227 εκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες βρίσκονταν στην First Priority, στην SunTrust Bank της Ατλάντα.

Tην ίδια στιγμή, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άρχισε επίσημη έρευνα σε σχέση με την πώληση χρεογράφων με επιτόκιο πλειστηριασμού (auction rate securities) από την Citigroup καθώς η συγκεκριμένη αγορά άρχισε να καταρρέει τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω της παγκόσμιας κρίσης, αφήνοντας έκθετους τους επενδυτές με τίτλους που δεν μπορούσαν να πωλήσουν. Ωστόσο η Citigroup εξακολουθεί να παρουσιάζει στους πελάτες της τα εν λόγω χρεόγραφα ως ασφαλή.


NAFTEMPORIKI

Τα δεδομένα της οικονομίας δεν επιτρέπουν αύξηση των επιτοκίων

Τα δεδομένα της οικονομίας δεν επιτρέπουν αύξηση των επιτοκίων

Aμετάβλητα εκτιμάται ότι θα διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρά την έκρηξη του πληθωρισμού, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία. Ισχυρότερο πλήγμα μεταξύ των οικονομιών του ευρώ φαίνεται να έχει δεχθεί η Ισπανία, ενώ πληθαίνουν τα αρνητικά μηνύματα και για τη μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, τη Γερμανία.


Για πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μίλησε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σόλμπες αποκλείοντας την ύφεση.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σόλμπες, σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές πως η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων είναι η πρωταρχική της έγνοια. Συμφώνησε, ωστόσο, με τις εκτιμήσεις αναλυτών που θέλουν τον Ζαν Κλοντ Τρισέ να τηρεί στάση αναμονής. «Πιστεύω ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφύγει την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, καθώς τα δεδομένα της οικονομίας είναι χειρότερα από ό,τι προβλέπαμε» σημείωσε ο Σόλμπες.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας, ωστόσο, έσπευσε να απορρίψει φόβους για ύφεση. «Εάν δεν υπάρξουν άλλες αρνητικές εκπλήξεις από το πετρέλαιο, θα έχουμε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή και στασιμότητα, όχι όμως ύφεση» τόνισε ο κ. Σόλμπες.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι η Γερμανία θα έλθει αντιμέτωπη με παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση. «Η επιβράδυνση θα διαρκέσει περισσότερο από όσο περιμέναμε και το πλήγμα στις επιχειρήσεις θα είναι μεγαλύτερο» τόνισε σε συνέντευξή του ο κορυφαίος οικονομικός αναλυτής της γερμανικής τράπεζας, Νόρμπερτ Βάλτερ. Πρόσθεσε ακόμη ότι ενώ επί χρόνια οι γερμανικές εξαγωγές παρουσίαζαν διψήφιους ρυθμούς αύξησης, τους επόμενους μήνες η ανάπτυξή τους θα είναι σχεδόν μηδενική.

Πέραν της επιβράδυνσης των εξαγωγών, στοιχεία όπως η σημαντική υποχώρηση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, η αισθητή κάμψη στις λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο, αλλά και οι προειδοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων για την κερδοφορία τους, έχουν εντείνει τους φόβους για την «υγεία» της γερμανικής οικονομίας.

Σε δεινή θέση είναι και η ιταλική οικονομία, για την οποία οι αναλυτές προβλέπουν φέτος ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,5%. «Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιμένοντας ωστόσο στα σχέδιά του για περικοπές των δημοσίων δαπανών. «Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν δύο λύσεις: δημοσιονομική επιβάρυνση ή περικοπή των δαπανών. Επιλέγουμε το δεύτερο», είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Εκτός Ευρωζώνης, στη Βρετανία, η οικονομική επιβράδυνση και η πιστωτική κρίση πιέζει τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 3.560 εταιρείες ήρθαν αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία. Πρόκειται για αύξηση 11,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και 15% σε ετήσια βάση.


NAFTEMPORIKI

Απώλειες 60 δισ. ευρώ για το χρηματιστήριο φέτος

Απώλειες 60 δισ. ευρώ για το χρηματιστήριο φέτος

Υπάρχει συνημμένο αρχείο τύπου Acrobat (56 KBytes). Κάντε κλικ εδώ για να το δείτε
Δώδεκα συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις είναι ένα από τα... ρεκόρ του Γενικού Δείκτη για το επτάμηνο 2008, στη διάρκεια του οποίου έχει χάσει περισσότερες από 1.800 μονάδες

Το τέλος Ιουλίου βρήκε το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη μειωμένο κατά 34,45%, στα επίπεδα των 3.394 μονάδων έναντι 5.178,83 μονάδων στο τέλος του 2007.

Παράλληλα, η μέση αξία συναλλαγών για το 2008 διαμορφώνεται σε 385,18 εκ ευρώ έναντι 455,38 εκ ευρώ το 2007, εμφανίζεται δηλαδή μειωμένη κατά 15,41%.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, μόνο τρεις μετοχές παραμένουν θετικές (ΔΟΛ, Ανέκ (πο΄996) και Βασιλόπουλος), ενώ οι υπόλοιποι 83 τίτλοι εμφανίζονται να χάνουν από 1,2% έως 55% από τις αρχές του έτους.

Ανάλογα άσχημη είναι η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με 12 ανοδικές και 153 πτωτικές μετοχές αλλά και στην κατηγορία των Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών όπου 25 τίτλοι έχουν αρνητικό πρόσημο και μόλις 4 διατηρούν κέρδη από τις αρχές του έτους.

Μοναδική αγορά στην οποία επικρατεί το θετικό πρόσημο είναι η Εναλλακτική, καθώς 5 από τις 6 συνολικά εταιρείες που διαπραγματεύονται σε αυτή παραμένουν κερδισμένες.

Στην κατηγορία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τις καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν: Τηλέτυπος (53,28%, Βιοσώλ [VILr.AT] (κ) (43,59%), Βιοσώλ (π) (42,86%), Nexans [ALCr.AT] (40,2%), Κυριακούλης (36,55%). Στην πρώτη θέση των απωλειών βρίσκεται η εταιρεία Λιβάνης (73,81%) και ακολουθούν, Vell [TASr.AT] Group (69,50%), SATO (62,24%), Betanet (62,125), Koύμπας (59,67%), Compucon [CMPr.AT] (58,11%).

Στις λοιπές κατηγορίες -Ειδικά Χρηματιστηριακά Χαρακτηριστικά και Επιτήρηση- την καλύτερη επίδοση παρουσιάζει η μετοχή της Crown Hellas Can [HLCr.AT] (+56,25%) και τη χειρότερη ο τίτλος του Κατσέλη (-67,75%).

Οσον αφορά στην Εναλλακτική Αγορά, μόνο η μετοχή της Εpsilon Net εμφανίζεται αρνητική (-7%) ενώ στις υπόλοιπες 5 τα κέρδη κυμαίνονται από 19,05% σε 108,28% (Euroxx).

Κεφαλαιοποιήσεις

Οι απώλειες που παρουσιάζουν οι κεφαλαιοποιήσεις των μεγαλύτερων εταιρειών είναι ενδεικτικές: Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] -7.207,4 εκ. ευρώ, Εurobank -4.209,78 εκ. ευρώ, Αlpha -2.424,76 εκ. ευρώ, ΟΠΑΠ -1.409,98 εκ. ευρώ, ΟΤΕ [OTEr.AT] -5.783,77 εκ. ευρώ.

Στο τέλος του προηγούμενου μήνα, οι δέκα πρώτες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες του Χ.Α. ήταν (σε παρένθεση η κεφαλαιοποίηση τους σε εκ. ευρώ): Εθνική (15.138,02), Εurobank (8.430,91), Alpha (7.808,56), ΟΠΑΠ (7.337), ΟΤΕ (6.568,02), Πειραιώς (6.347,01), Coca Cola (5.758,29), Κύπρου (4.908,39), ΔΕΗ [DEHr.AT] (4.616,8), Μarfin Bank (3.801,98).

Σε επίπεδο δεικτών, ο ftse/X.A. Mid 40 ήταν αυτός που υπέστη μεγαλύτερες απώλειες (-34,02%) σε σχέση με τον 20αρη (-32,3%) αλλά και τον SmallCap 80 (-25,49%). Από τους κλαδικούς δείκτες, οι απώλειες για το δείκτη τεχνολογίας αγγίζουν το 50% ενώ εξίσου μεγάλη είναι η πτώση για αυτόν των τηλεπικοινωνιών (-46,83%) αλλά και τροφίμων (-44,79%).

Μεγαλύτερες διακυμάνσεις

Διακύμανση... 306,06% παρουσιάζει ο τίτλος των Εκδόσεων Λιβάνη που έχει κινηθεί μεταξύ 0,61 και 2,63 ευρώ και ακολουθούν: Διεκάτ [DIEr.AT] (250%), Vell Group (237,21%), Kατσέλης (219,1%), Μαΐλλης (184,62%), Βetanet (180%), Sprider [SPDr.AT] Stores (176,64%), EXAE (176,6%), Axon Συμμετοχών ( 171,7%), Forthnet [FORr.AT] (171,17%). Ολοι οι παραπάνω τίτλοι βρίσκονται σήμερα πολύ κοντά στην ελάχιστη τιμή έτους και από την αρχή του 2008 παρουσιάζουν απώλειες από 62,57% έως 73,81%.

Από τις 142 συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο επτάμηνο του 2008, 64 επεφύλασσαν θετική μεταβολή στο Γενικό Δείκτη και 78 αρνητική. Η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος ήταν 8% και σημειώθηκε στις 24 Ιανουαρίου και η μεγαλύτερη πτώση 6,17% και σημειώθηκε στις 21 Ιανουαρίου.

NAFTEMPORIKI

Eurocypria: Ζημιές €1,5 εκ. 5μηνο

Eurocypria: Ζημιές €1,5 εκ. 5μηνο


Ζημιές ύψους €1,5 εκ. παρουσίασε το πρώτο πεντάμηνο του 2008 η αεροπορική εταιρεία ναυλωμένων πτήσεων Eurocypria, που εξαγοράστηκε το 2006 από το κράτος έναντι €23 εκ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Λάζαρος Σαββίδης σε δηλώσεις του στη Stockwatch, ανέφερε ότι «αν και οι ζημιές ήταν αναμενόμενες παρόλα αυτά παρουσιάζονται βελτιωμένες σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα».

Σημείωσε επίσης πως τα έσοδα της εταιρείας για την ίδια περίοδο κυμάνθηκαν γύρω στα €25 εκ., ενώ ο προϋπολογισμός της χρονιάς ανέρχεται στα €115 εκ.

Ο κ. Σαββίδης απέδωσε το ύψος της ζημιάς εξολοκλήρου στις αυξημένες τιμές των καυσίμων, εξηγώντας ότι η Eurocypria ως μικρή εταιρεία δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες καυσίμων. Στόχος, όπως επεσήμανε, είναι «η περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων με εσωτερικές εξοικονομήσεις ούτως ώστε η αυξημένη τιμή των καυσίμων να επηρεάσει την εταιρεία το λιγότερο δυνατόν».

Ο πρόεδρος του ΔΣ απέφυγε να αναφερθεί για την ώρα ποιες θα είναι οι εσωτερικές εξοικονομήσεις τονίζοντας ότι βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης. Μια μέθοδος είπε είναι να περιοριστούν κάποιοι πιο μακρινοί προορισμοί.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η εταιρεία καταγράφει ζημιές από το 2006 αφότου πέρασε εξολοκλήρου στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης. Οι ζημιές το 2006 ανήλθαν στα £2,8 εκ. ενώ το 2007 κυμάνθηκαν στο £1,9 εκ. γεγονός το οποίο ανάγκασε την κυβέρνηση να αναζητήσει διέξοδο για διάσωση της Eurocypria.

Σύμβουλοι και διοίκηση σε πρώτο πλάνο

Στο μεταξύ το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για διάσωση της εταιρείας άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά αφού οι σύμβουλοι του διεθνούς οίκου SH-E που ανέλαβαν την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου είχαν έρθει στην Κύπρο την περασμένη Τρίτη για επαφές με τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Όπως δήλωσε ο κ. Σαββίδης, «σε πρώτο στάδιο οι σύμβουλοι συναντήθηκαν με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και αργότερα, με εκπροσώπους των συντεχνιών». Ο πρόεδρος του ΔΣ ανέφερε επίσης ότι «οι ξένοι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη εντοπίσει αρκετά από τα κενά τα οποία οδηγούν την εταιρεία σε οικονομικά αδιέξοδα. Θα τα στοιχειοθετήσουν και θα επανέλθουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία για να συνεχίσουν τις επαφές τους με το υπόλοιπο προσωπικό με στόχο να βρουν την άκρη και να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη μελέτη».

Ποια σενάρια παίζονται

Το στρατηγικό σχέδιο διάσωσης της εταιρείας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο οπότε και θα υποβληθεί στην κυβέρνηση, η οποία θα λάβει τις αποφάσεις της με βάση τα σενάρια που θα κατατεθούν ενώπιον της.

Μεταξύ αυτών, σημείωσε ο κ. Σαββίδης είναι:

-Η δημιουργία νέας εταιρείας η οποία θα στεγάζει τις δύο εταιρείες, Κυπριακές Αερογραμμές και Eurocypria.
-Η πώληση εξολοκλήρου της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή
-Η ανάθεση της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή με την κυβέρνηση όμως να διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο του κεφαλαίου της εταιρείας.
-Η επέκταση της εταιρείας πέραν των ναυλωμένων πτήσεων.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |