Monday, August 4, 2008

Eurocypria: Ζημιές €1,5 εκ. 5μηνο

Eurocypria: Ζημιές €1,5 εκ. 5μηνο


Ζημιές ύψους €1,5 εκ. παρουσίασε το πρώτο πεντάμηνο του 2008 η αεροπορική εταιρεία ναυλωμένων πτήσεων Eurocypria, που εξαγοράστηκε το 2006 από το κράτος έναντι €23 εκ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Λάζαρος Σαββίδης σε δηλώσεις του στη Stockwatch, ανέφερε ότι «αν και οι ζημιές ήταν αναμενόμενες παρόλα αυτά παρουσιάζονται βελτιωμένες σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα».

Σημείωσε επίσης πως τα έσοδα της εταιρείας για την ίδια περίοδο κυμάνθηκαν γύρω στα €25 εκ., ενώ ο προϋπολογισμός της χρονιάς ανέρχεται στα €115 εκ.

Ο κ. Σαββίδης απέδωσε το ύψος της ζημιάς εξολοκλήρου στις αυξημένες τιμές των καυσίμων, εξηγώντας ότι η Eurocypria ως μικρή εταιρεία δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες καυσίμων. Στόχος, όπως επεσήμανε, είναι «η περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων με εσωτερικές εξοικονομήσεις ούτως ώστε η αυξημένη τιμή των καυσίμων να επηρεάσει την εταιρεία το λιγότερο δυνατόν».

Ο πρόεδρος του ΔΣ απέφυγε να αναφερθεί για την ώρα ποιες θα είναι οι εσωτερικές εξοικονομήσεις τονίζοντας ότι βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης. Μια μέθοδος είπε είναι να περιοριστούν κάποιοι πιο μακρινοί προορισμοί.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η εταιρεία καταγράφει ζημιές από το 2006 αφότου πέρασε εξολοκλήρου στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης. Οι ζημιές το 2006 ανήλθαν στα £2,8 εκ. ενώ το 2007 κυμάνθηκαν στο £1,9 εκ. γεγονός το οποίο ανάγκασε την κυβέρνηση να αναζητήσει διέξοδο για διάσωση της Eurocypria.

Σύμβουλοι και διοίκηση σε πρώτο πλάνο

Στο μεταξύ το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για διάσωση της εταιρείας άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά αφού οι σύμβουλοι του διεθνούς οίκου SH-E που ανέλαβαν την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου είχαν έρθει στην Κύπρο την περασμένη Τρίτη για επαφές με τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Όπως δήλωσε ο κ. Σαββίδης, «σε πρώτο στάδιο οι σύμβουλοι συναντήθηκαν με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και αργότερα, με εκπροσώπους των συντεχνιών». Ο πρόεδρος του ΔΣ ανέφερε επίσης ότι «οι ξένοι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη εντοπίσει αρκετά από τα κενά τα οποία οδηγούν την εταιρεία σε οικονομικά αδιέξοδα. Θα τα στοιχειοθετήσουν και θα επανέλθουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία για να συνεχίσουν τις επαφές τους με το υπόλοιπο προσωπικό με στόχο να βρουν την άκρη και να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη μελέτη».

Ποια σενάρια παίζονται

Το στρατηγικό σχέδιο διάσωσης της εταιρείας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο οπότε και θα υποβληθεί στην κυβέρνηση, η οποία θα λάβει τις αποφάσεις της με βάση τα σενάρια που θα κατατεθούν ενώπιον της.

Μεταξύ αυτών, σημείωσε ο κ. Σαββίδης είναι:

-Η δημιουργία νέας εταιρείας η οποία θα στεγάζει τις δύο εταιρείες, Κυπριακές Αερογραμμές και Eurocypria.
-Η πώληση εξολοκλήρου της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή
-Η ανάθεση της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή με την κυβέρνηση όμως να διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο του κεφαλαίου της εταιρείας.
-Η επέκταση της εταιρείας πέραν των ναυλωμένων πτήσεων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |