Monday, August 4, 2008

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών το αργό

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών το αργό

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, την ώρα που η τροπική καταιγίδα Edouard φαίνεται να μην «απειλεί» τελικά τις αμερικανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου στο Κόλπο του Μεξικό, ενώ οι συνεχείς αρνητικές ανακοινώσεις των μακροοικονομικών στοιχείων του Ιουνίου για τις ΗΠΑ, καταδεικνύουν περεταίρω μείωση της ζήτησης του αργού.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Σεπτέμβριο υποχώρησε κατά 3,69 δολάρια, ή 3%, στα 121,41 δολάρια το βαρέλι ενώ και το αντίστοιχο του μπρεντ κινήθηκε πτωτικά στην αγορά του Λονδίνου κατά 3,14% στα 119,46 δολάρια το βαρέλι.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης το συμβόλαιο του αργού έφτασε να ενισχύεται κατά 1% στα 126,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ βρέθηκε και σε χαμηλότερα επίπεδα, αφού αγγιξε και τα 120,50 δολάρια, «επιστρέφοντας» στις τιμές που επικρατούσαν μέχρι τις 6 Μαΐου.

Σημαντική επίδραση στην πτώση του αργού είχε η ανακοίνωση για αύξηση κατά 0,6% στις ονομαστικές καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα τη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Επιπλέον, τον Ιούνιο σημειώθηκε και η μεγαλύτερη αύξηση τιμών, της τάξεως του 0,8%, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών δεκαετιών, αφού τα επίπεδα αυτά έχουν να εμφανιστούν από το Φεβρουάριο του 1981. Ωστόσο, η αύξηση αυτή οφείλεται στις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, ενώ οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,2%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι επιστροφές φόρων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες δε στάθηκαν ικανές να τονώσουν την αγοραστική «δύναμη» των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα 4 δολάρια ανά γαλόνι βενζίνης.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, η τροπική καταιγίδα «Edouard» που οδεύει δυτικά προς το Τέξας, τελικά περνά παράλληλα στην ακτή της Λουιζιάνα, ενώ και οι πιθανότητες να ενισχυθεί η ένταση της καταιγίδας πριν φτάσει στην ξηρά υπολογίζονται τώρα σε 20%. Η καταιγίδα, η οποία κινείται με 75 χλμ/ώρα, εκτιμάται ότι θα φτάσει στο Τέξας αύριο το πρωί.

Η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε από τα χαμηλά 11 μηνών την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα της άρνησης του Ιράν να δώσει τέλος στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν καθώς η Τεχεράνη δεν απάντησε στην προθεσμία που έληξε στις 2 Αυγούστου και σύμφωνα με την οποία οι "μεγάλες δυνάμεις" που διαπραγματεύονται με το Ιράν (ΗΠΑ, Ρωσια, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) για το αν δέχεται την πρόταση οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας που της έχει γίνει σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των πυρηνικών δραστηριοτήτων της. Το Ιράν από την πλευρά του υποστηρίζει ότι έχει ήδη απαντήσει ως όφειλε και απέρριψε το τελεσίγραφο. Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Jean-Pierre Lacroix, δήλωσε σήμερα ότι οι έξι δυνάμεις θα προτείνουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν εφόσον η Τεχεράνη απορρίψει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |