Monday, August 4, 2008

Τα δεδομένα της οικονομίας δεν επιτρέπουν αύξηση των επιτοκίων

Τα δεδομένα της οικονομίας δεν επιτρέπουν αύξηση των επιτοκίων

Aμετάβλητα εκτιμάται ότι θα διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρά την έκρηξη του πληθωρισμού, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία. Ισχυρότερο πλήγμα μεταξύ των οικονομιών του ευρώ φαίνεται να έχει δεχθεί η Ισπανία, ενώ πληθαίνουν τα αρνητικά μηνύματα και για τη μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, τη Γερμανία.


Για πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μίλησε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σόλμπες αποκλείοντας την ύφεση.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σόλμπες, σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές πως η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων είναι η πρωταρχική της έγνοια. Συμφώνησε, ωστόσο, με τις εκτιμήσεις αναλυτών που θέλουν τον Ζαν Κλοντ Τρισέ να τηρεί στάση αναμονής. «Πιστεύω ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφύγει την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, καθώς τα δεδομένα της οικονομίας είναι χειρότερα από ό,τι προβλέπαμε» σημείωσε ο Σόλμπες.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας, ωστόσο, έσπευσε να απορρίψει φόβους για ύφεση. «Εάν δεν υπάρξουν άλλες αρνητικές εκπλήξεις από το πετρέλαιο, θα έχουμε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή και στασιμότητα, όχι όμως ύφεση» τόνισε ο κ. Σόλμπες.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι η Γερμανία θα έλθει αντιμέτωπη με παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση. «Η επιβράδυνση θα διαρκέσει περισσότερο από όσο περιμέναμε και το πλήγμα στις επιχειρήσεις θα είναι μεγαλύτερο» τόνισε σε συνέντευξή του ο κορυφαίος οικονομικός αναλυτής της γερμανικής τράπεζας, Νόρμπερτ Βάλτερ. Πρόσθεσε ακόμη ότι ενώ επί χρόνια οι γερμανικές εξαγωγές παρουσίαζαν διψήφιους ρυθμούς αύξησης, τους επόμενους μήνες η ανάπτυξή τους θα είναι σχεδόν μηδενική.

Πέραν της επιβράδυνσης των εξαγωγών, στοιχεία όπως η σημαντική υποχώρηση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, η αισθητή κάμψη στις λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο, αλλά και οι προειδοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων για την κερδοφορία τους, έχουν εντείνει τους φόβους για την «υγεία» της γερμανικής οικονομίας.

Σε δεινή θέση είναι και η ιταλική οικονομία, για την οποία οι αναλυτές προβλέπουν φέτος ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,5%. «Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιμένοντας ωστόσο στα σχέδιά του για περικοπές των δημοσίων δαπανών. «Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν δύο λύσεις: δημοσιονομική επιβάρυνση ή περικοπή των δαπανών. Επιλέγουμε το δεύτερο», είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Εκτός Ευρωζώνης, στη Βρετανία, η οικονομική επιβράδυνση και η πιστωτική κρίση πιέζει τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 3.560 εταιρείες ήρθαν αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία. Πρόκειται για αύξηση 11,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και 15% σε ετήσια βάση.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |