Monday, August 4, 2008

ΗΠΑ: Νέα χρεοκοπία τράπεζας από διαγραφές και δάνεια

ΗΠΑ: Νέα χρεοκοπία τράπεζας από διαγραφές και δάνεια

Η First Priority είναι η όγδοη αμερικανική τράπεζα που χρεοκόπησε το τρέχον έτος, εν μέσω διαγραφών και δανείων, που συνδέονται άμεσα με τις τιμές στην αγορά στέγης. Πρόκειται για μία μικρή περιφερειακή τράπεζα της Φλόριντα, η οποία διέθετε 259 εκατομμύρια δολάρια σε ενεργητικό.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) προειδοποίησε για περαιτέρω προβλήματα στη ρευστότητα ακόμη τεσσάρων αμερικανικών τραπεζών, την MetroPacific Bank, την Bank Haven in Haven, την Clarkston State Bank και την Hastings State Bank, ενώ παράλληλα πώλησε καταθέσεις ύψους 227 εκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες βρίσκονταν στην First Priority, στην SunTrust Bank της Ατλάντα.

Tην ίδια στιγμή, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άρχισε επίσημη έρευνα σε σχέση με την πώληση χρεογράφων με επιτόκιο πλειστηριασμού (auction rate securities) από την Citigroup καθώς η συγκεκριμένη αγορά άρχισε να καταρρέει τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω της παγκόσμιας κρίσης, αφήνοντας έκθετους τους επενδυτές με τίτλους που δεν μπορούσαν να πωλήσουν. Ωστόσο η Citigroup εξακολουθεί να παρουσιάζει στους πελάτες της τα εν λόγω χρεόγραφα ως ασφαλή.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |