Monday, August 4, 2008

"Θολώνουν το τοπίο" οι ανακοινώσεις των μάκρο για τον Ιούνιο

"Θολώνουν το τοπίο" οι ανακοινώσεις των μάκρο για τον Ιούνιο

Ημέρα ανακοινώσεων μακροοικονομικών στοιχείων για τον Ιούνιο ήταν η σημερινή στις ΗΠΑ, δημιουργώντας «σύγχυση» σε μια περίοδο, όπου ούτως ή αλλιώς υπάρχει κάμψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος.Αναλυτικά, αύξηση 1,7% εμφάνισαν οι παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, ορμώμενες από την αύξηση στη ζήτηση μηχανημάτων, μετάλλων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Επιπλέον, αναθεωρήθηκαν οι παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών το Μάιο, οι οποίες διαμορφώθηκαν τελικά με ανοδο της τάξης του 0,9%, και όχι του 0,6% που αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Αύξηση παρουσίασαν και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, οι οποίες διαμορφώθηκαν κατά 0,8% υψηλότερα, ενώ και για τα μη διαρκή αγαθά η αύξηση ήταν της τάξεως του 2,5%, εξαιτίας του πετρελαίου, των τροφίμων, των πλαστικών και των χημικών.

Στον αντίποδα, αυξημένες κατά 0,6% ήταν οι ονομαστικές καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα τη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Επιπλέον, τον Ιούνιο σημειώθηκε και η μεγαλύτερη αύξηση τιμών, της τάξεως του 0,8%, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών δεκαετιών, αφού τα επίπεδα αυτά έχουν να εμφανιστούν από το Φεβρουάριο του 1981. Ωστόσο, η αύξηση αυτή οφείλεται στις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, ενώ οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,2%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι επιστροφές φόρων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες δε στάθηκαν ικανές να τονώσουν την καταναλωτική «δύναμη» των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα 4 δολάρια ανά γαλόνι βενζίνης.

Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των δαπανών της τάξης του 0,5%.

Μεγάλη αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των περικοπών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, ειδικά στους κλάδους των αεροπορικών και των χρηματοοικονομικών εταιρειών.Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας Challenger, Gray & Christmas, οι αναγγελίες απόλυσης ανήλθαν τον περασμένο μήνα στις 103.312, υψηλότερα κατά 141%, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2007, όταν είχαν διαμορφωθεί στις 42.897.

Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη από το Νοέμβριο του 2001, όταν είχε τελειώσει η τελευταία επίσημη οικονομική ύφεση.

REPORTER.GR

No comments:

Share |