Saturday, December 17, 2011

Προϋπολογισμός μετ’ εμποδίων


Προϋπολογισμός μετ’ εμποδίων

Με σημαντικές αλλαγές που υπολογίζεται ότι περικόπτουν ή δεσμεύουν γύρω στο 5% των συνολικών κρατικών δαπανών εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το βράδυ της Παρασκευής ο προϋπολογισμός του 2012.

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι τριάντα παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.

Κατά του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 17 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο Ζαχαρίας Κουλίας.

Της ψήφιση του προϋπολογισμού προηγήθηκε η ψήφιση δεκάδων τροπολογιών που εκτιμάται ότι επηρεάζουν δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, που συζήτησε σε έκτακτη συνεδρία τις τροπολογίες, το ύψος των περικοπών φθάνει τα €260 εκ.

Περιλαμβάνουν όμως τα €148 εκ. για παγοποίηση των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ που ψηφίστηκαν ήδη με άλλο νόμο την Τρίτη.

Η βουλή δέσμευσε επίσης κονδύλια που υπολογίζεται ότι φθάνουν τα €80 εκ.

Πριν τις σημερινές περικοπές, το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων, ανερχόταν στα €7.537.000.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού συνέπεσε με την τοποθέτηση της Κύπρου σε προθάλαμο έξι χωρών της ευρωζώνης που είναι υποψήφιες για μία ή δύο υποβαθμίσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Το Υπ. Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «η βουλή ψήφισε τροπολογίες για περαιτέρω περικοπές δαπανών, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012».

Είναι η πρώτη φορά που η βουλή επιφέρει τόσο πολλές αλλαγές στον προϋπολογισμό που καταθέτει η εκτελεστική εξουσία, τεστάροντας τα όρια της νομοθετικής εξουσίας αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας της κρατικής
μηχανής.

Πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο Υπ. Οικονομικών απηύθυνε δραματική έκκληση στην Επ. Οικονομικών να αποφύγει περικοπές κονδυλίων για τα οποία υπάρχει συμβατική υποχρέωση του κράτους (π.χ. ενοίκια και συμβόλαια συμβούλων).

Την Τρίτη το κυπριακό κοινοβούλιο ψήφισε αριθμό νομοσχεδίων για δημοσιονομική εξυγίανση, παρά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και οργανωμένων φορέων.

Το Υπουργείο υπολογίζει ότι με το προϋπολογισμό που κατέθεσε και τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Τρίτη το έλλειμμα θα περιοριστεί κοντά στο 2,5% του ΑΕΠ.

Που έπεσε το ψαλίδι και οι σταυροί

Οι περικοπές εστιάστηκαν στις λειτουργικές δαπάνες.

Κατά πλειοψηφία η βουλή, πλην του ΑΚΕΛ, με τροπολογία μείωσε τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους κατά 8%, από τις οποίες εξαιρούνται οι κοινωνικές παροχές, οι δαπάνες αμυντικής θωράκισης, η συνεισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εισφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους διεθνείς Οργανισμούς .

Το ΑΚΕΛ ζήτησε όπως οι λειτουργικές δαπάνες μειωθούν κατά 5% αλλά τελικά η πρόταση του απορρίφθηκε.

Ομόφωνα όλα τα κόμματα ψήφισαν τροπολογία σύμφωνα με την οποία η υπερωριακή αποζημίωση των εργαζόμενων θα καταβάλλεται η χαμηλότερη κλίμακα της κατώτερης θέσης, ανεξάρτητα την κλίμακα της θέσης των εργαζομένων. Παράλληλα σταυρώνεται και μειώνεται κατά 50% το κονδύλι των επιδομάτων υπερωριακής απασχόλησης κρατικών και ωρομίσθιων υπαλλήλων.

Επίσης αποκόπτεται το ποσό που αντιστοιχεί από τις μειώσεις δαπανών που αντιστοιχούν στο πάγωμα των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε δαπάνη για την έκδοση καρτών, ημερολογίων άλλες συναφείς εκδόσεις.

Δεσμεύθηκαν επίσης τα επιδόματα παραστάσεως σε γενικούς διευθυντές και άλλους κρατικούς αξιωματούχους , το επίδομα καλής διαγωγής και αξίας, ευθύνης, πολιτικής περιβολής, ειδικών συνθηκών, ιπτάμενων, δυτών, οδηγού, αναρρίχησης, περιοδείας, λουστραδόρου κλπ., μετά τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία ότι θα καταθέσει πρόταση στη βουλή.

Επίσης τους διαβεβαίωσε ότι ειδική επιτροπή θα εξετάσει τα διάφορα επιδόματα που παραχωρούνται στη δημόσια υπηρεσία.

Εξάλλου για άλλη μια χρονιά η πλειοψηφία της βουλής αποφάσισε το πάγωμα των προσλήψεων πρώτου διορισμού καθώς και τις προαγωγές.

Δεσμεύθηκαν ακόμη τα χρηματικά επιδόματα που παραχωρούνται σε δυσπραγούντες και εκπτοπισθέντες ως έκτακτες παροχές που παραχωρούνται βάσει αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου του 2007. Συγκεκριμένα για κονδύλι πέραν των €15 εκ. θα πρέπει να ενημερώνεται η βουλή.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώνει την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών όταν το κονδύλι για άλλα επιδόματα υπερβαίνει τα €5εκ για την καταβολή χριστουγεννιάτικου και πασχαλινού επιδόματος καθώς επιδόματος θέρμανσης, ειδικής δίαιτας και επιχορήγησης διακοπών.

Σταυρώθηκε και κονδύλι για τις ειδικές χορηγίες προς τους συνταξιούχους, με την πρόνοια όταν θα υπάρχει δαπάνη πέραν των €13 εκ. θα πληροφορείται η βουλή.

Ταυτόχρονα, αποκόπηκε το κονδύλι για την πρόσληψη και εργοδότηση Εκπροσώπων Τύπου για την Ευρωπαϊκή Προεδρία.

Χωρίς την έγκριση και πάλι του ΑΚΕΛ απαγορεύτηκε η παροχή προκαταβολής υπό μορφή άτοκου δανείου για την αγορά ιδιωτικού οχήματος από δημόσιο υπάλληλο από τα κρατικά ταμεία.

Ομόφωνα σταυρώθηκε κονδύλι €11,6 εκ. για το Μέγαρο Πολιτισμού ενώ κατά πλειοψηφία δεσμεύθηκε κονδύλι ύψους €7,3 εκ. για άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, €6 εκ. που είναι η χορηγία στο Κυπριακό Ερευνητικό Ίδρυμα, €3 εκ. για τόκους πληρωτέους, €1 εκ. για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, €2,9 εκ. για την ανέγερση κτηρίων στο εξωτερικό δηλαδή τις Πρεσβείες καθώς και το κονδύλι για σχέδιο θεραπείας ασθενών στο εξωτερικό.

Εξάλλου δεσμεύθηκαν μικρότερα κονδύλια που αφορούν αγορά υπηρεσιών, φιλοξενίας, ενοίκια, τέλη για ενοικίαση πτητικών και θαλάσσιων μέσων, βελτιώσεις άλλων οικοδομικών έργων.

Κατά €1 εκ. από το συνολικό κονδύλι των €5 εκ. μειώνεται και σταυρώνονται οι επιχορηγήσεις πολιτιστικών φορέων και παράλληλα θα πρέπει να κατατίθεται στη βουλή η εισήγηση της κυβέρνησης για τον καθορισμό ανώτατου ορίου επιχορήγησης ανά πολιτιστικό φορέα και εκδήλωση.

Πάγωσε και κονδύλι ύψους €12 εκ. για ανέγερση άλλων οικοδομικών έργων , η χορηγία προς την ΠΑΣΥΔΥ ύψους €2 εκ. καθώς και οι χορηγίες προς τη ΣΕΚ και ΠΕΟ οι οποίες ανέρχονται σε €1 εκ.

Μειώθηκε επίσης κατά 70% το κονδύλι για αγορά επίπλων και σκευών.

Και το 2012 η αντιπολίτευση δεν θα αφήσει να πετάξει το αεροπλάνο του Προέδρου της Δημοκρατίας, συγκεκριμένα σταυρώνεται κονδύλι ύψους €270 χιλ., και παράλληλα αποδεσμεύονται €70 χιλ. για να χρησιμοποιήσει ο Πρόεδρος το αεροπλάνο για τα ταξίδια του στις Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

Σταυρώθηκαν και φέτος τα επίδομα για τους πολιτικούς πρόσφυγες και του αιτητές πολιτικού ασύλου, ύψους €24,5 εκ.

Ομόφωνα ψηφίστηκε η δέσμευση του κονδυλίου €5 εκ. για την αγορά νέων οχημάτων ενώ περιλήφθηκαν και πρόνοιες για τους ρύπους θα εκπέμπουν τα αυτοκίνητα των Υπουργών, των Γενικών Διευθυντών των υπουργείων και των επιβατικών οχημάτων της δημόσιας υπηρεσίας.

Της ίδιας τύχης έτυχε το κονδύλι ύψους €1,7 εκ. για την αγορά καινούργιων λιμουζινών με εξαίρεση τα οχήματα για σκοπούς της Προεδρίας της ΕΕ νοουμένου οι εκπομπές διοξιδίου του άνθρακα δεν υπερβαίνουν τα 165γρ ανά χιλιόμετρο.

Επίσης, από τις δεσμεύσεις εξαιρείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής , ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Γενικού Εισαγγελέα οι οποίοι έχουν δικαίωμα για αγορά και χρήση αυτοκινήτου μέχρι 200cc.

Η βουλή απαγόρευσε και την αγορά τεσσάρων οχημάτων που εκτοξεύουν νερό.

Κατά πλειοψηφία δεσμεύθηκαν και €2 εκ. για χορηγίες προς ημικρατικούς οργανισμούς.

source: stockwatch.com.cy
Share |