Wednesday, March 11, 2009

''Βουτιά'' 7,4% για το αργό- Κάτω από τα 43 δολ.

''Βουτιά'' 7,4% για το αργό- Κάτω από τα 43 δολ.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά την ανακοίνωση για ανοδο, υπέρ των εκτιμήσεων, στα αποθέματα της βενζίνης την προηγούμενη εβδομάδα.Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Απριλίου σημείωσε κάμψη 7,4% στα 42,33 δολάρια το βαρέλι. Πτωτικά κατά 4,3% κινήθηκε και το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ στα 41,90 δολάρια το βαρέλι.

Μεικτά ήταν τα στοιχεία για τα πετρελαϊκά αποθέματα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας, καθώς από τη μια τα αποθέματα αργού σημείωσαν νέα απροσδόκητη κάμψη, ενώ αντίθετα σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα αποθέματα βενζίνης.

Τα αποθέματα του αργού υποχώρησαν κατά 749.000 βαρέλια στα 351,3 εκατ. βαρέλια στα 212,5 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κάμψη 1 εκατ. βαρελιών. Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληγε στις 6 Μαρτίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 1,2 εκατ. βαρελιών. Η δυναμικότητα των διυλιστηρίων των ΗΠΑ υποχώρησε 0,4% στο 82,7%, παρά τις προβλέψεις των αναλυτών για κάμψη κατά 0,1%.

REPORTER.GR

Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά 2 δις. λιρών της ΒοΕ

Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά 2 δις. λιρών της ΒοΕ

Με δημόσια προσφορά ύψους 2 δισ. λιρών ξεκίνησε σήμερα η «ποσοτική χαλάρωση» 75 δισ. λιρών στη Βρετανία, με τις τράπεζες και τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων να καλούνται να αποφασίσουν ποια κρατικά ομόλογα θα διαθέσουν και σε ποια τιμή. Τα ομόλογα έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο μετά την εξουσιοδότηση της Bank of England από τον υπουργό Οικονομικών, ʼλιστερ Ντάρλινγκ, να εγκαινιάσει την δρομολογήση της πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο την έξοδο της χώρας από την ύφεση.

Η σημερινή δημόσια προσφορά θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια: το «μη ανταγωνιστικό στάδιο» και το ανταγωνιστικό στάδιο της «αντίστροφης δημόσιας προσφοράς» στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του οποίου οι τράπεζες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά προσφορές στην BoE δηλώνοντας ποια είναι τα επιλέξιμα κρατικά χρεόγραφα που προτίθενται να πωλήσουν και σε ποια τιμή.

Η κεντρική τράπεζα προγραμματίζει και δεύτερη δημόσια προσφορά 2 δισ. λιρών για την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία όμως θα πρέπει να επιβραδύνει το ρυθμό αγορών προκειμένου να επιτύχει το στόχο της. Οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής ευελπιστούν ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι εκδότες τίτλων θα χρησιμοποιήσουν τα εν λόγω κεφάλαια για αγορά άλλων στοιχείων ενεργητικού με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της κυκλοφορίας του χρήματος στη βρετανική οικονομία.


REPORTER.GR

Σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο σχεδιάζει η Marfin

Σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο σχεδιάζει η Marfin

Σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο σχεδιάζει ο όμιλος της Marfin. Σήμερα στην Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας δέχθηκε τον αντιπρόεδρο της Μarfin Popular Bank (MPB) Ανδρέα Βγενόπουλο. Μετά την συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, ο Α. Βγενόπουλος δήλωσε ότι ο όμιλος της Μarfin θα κάνει σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο. «Βρισκόμαστε στη μέση της παγκόσμιας κτίσης και είναι η ώρα για έργα και όχι για λόγια» δήλωσε ο Α. Βγενόπουλος και ανακοίνωσε επένδυση 100 εκατ. δολ. στο HILTON της Λευκωσίας τα οποία θα γίνουν χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του νοσοκομείου. Επίσης θα χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα ένα νέο μεγάλο έργο, η Μαρίνα της Λεμεσού που θα αποτελέσει πόλο τουριστικής ανάπτυξης στον νησί.

Επίσης ο Α Βγενόπουλος ανακοίνωσε ότι η Μarfin Popular Bank (MPB) προσφέρεται να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της Κύπρου στο σύνολό του, ώστε να μην χρειαστεί άμεσα η προσφυγή της χώρας στη διεθνή αγορά σε μια δύσκολη περίοδο.

REPORTER.GR

Στις ΗΠΑ μεταναστεύει η Oppenheimer για να ενταχθεί στο TARP

Στις ΗΠΑ μεταναστεύει η Oppenheimer για να ενταχθεί στο TARP

Την έγκριση των μετόχων αναμένει η επενδυτική τράπεζα Oppenheimer Holdings, ώστε να μεταφέρει την έδρα της στις ΗΠΑ, από τον Καναδά που είναι τώρα, για να μπορέσει να λάβει τις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η αμερικανική κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, η Oppenheimer θέλει να ενταχθεί στα προγράμματα που έχουν εγκριθεί από τις ΗΠΑ και αφορούν την ενίσχυση των επενδυτικών τραπεζών μέσω του TARP και αλλων φοροελαφρύνσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η προοπτική της μεταφοράς της έδρας ήταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο τραπέζι του ΔΣ, αλλά τώρα θεωρείται μια από τις καλύτερες ευκαιρίες.

REPORTER.GR

Απώλειες για το αργό μετά τα αποθέματα

Απώλειες για το αργό μετά τα αποθέματα

Μεικτά ήταν τα στοιχεία για τα πετρελαϊκά αποθέματα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας, καθώς από τη μια τα αποθέματα αργού σημείωσαν νέα απροσδόκητη κάμψη, ενώ αντίθετα σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα αποθέματα βενζίνης. Τα αποθέματα του αργού αυξήθηκαν κατά 700.000 βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κάμψη 1 εκατ. βαρελιών. Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληγε στις 6 Μαρτίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 1,2 εκατ. βαρελιών.

Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Απριλίου σημειώνει κάμψη 2,73% στα 44,46 δολάρια το βαρέλι. Πτωτικά κατά 1,1% κινείται και το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ στα 43,30 δολάρια το βαρέλι.

REPORTER.GR

Cyprus Stock Exchange (CSE) & Athens Stock Exchange (ASE)

XAK

FTSE/CySE 20
254.35 ( -2.67%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
733.10 ( -2.85%)

Όγκος: € 4,542,474

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1538.17 ( -0.85%)

FTSE®/Χ.Α. 20
759.05 ( -1.05%)

ΗΠΑ: Στα σκαριά νέα πρόταση για τα προβληματικά πάγια

ΗΠΑ: Στα σκαριά νέα πρόταση για τα προβληματικά πάγια


Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει κεφαλαιακές ενισχύσεις ως κίνητρο για να καταφέρουν οι αμερικανικές τράπεζες να πουλήσουν προβληματικά πάγια σε επενδυτές, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επενδυτές θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ομοσπονδιακά δάνεια για την αγορά των παγίων αυτών, σε μία διττή στρατηγική που αποσκοπεί και στην αναζωογόνηση της αγοράς των ενυπόθηκων δανείων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Timothy Geithner σε συνέντευξη του στο PBS δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "θα χρειαστεί να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν επαρκή κεφάλαια στο σύστημα, ότι οι τράπεζες έχουν το κίνητρο να αρχίσουν να μετακινούν τα εν λόγω πάγια και ότι υπάρχει ένας μηχανισμός για τη χρηματοδότηση των επενδυτών".

Τα σχόλια του Geithner αντανακλούν την άποψη της κυβέρνησης Ομπάμα ότι θα είναι φθηνότερη η λύση της παροχής χρηματοδότησης για την αγορά αυτών των παγίων, από την απευθείας αγορά των τίτλων αυτών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως εξέταζε η κυβέρνηση Μπους.

Στο πλαίσιο της πρότασης που προωθεί ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, η αμερικανική κυβέρνηση θα προσφέρει κίνητρα τόσο στις τράπεζες όσο και σε εξωτερικούς επενδυτές, όπως εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων και hedge funds.

Οι επενδυτές θα λάβουν κυβερνητική χρηματοδότηση, πιθανώς μέσω ενός νέου προγράμματος, που θα τους επιτρέπει την μόχλευση των χρημάτων τους κατά τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση θα μπορούσε να διοχετεύσει νέα κεφάλαια στις τράπεζες προκειμένου να τις βοηθήσει να αναπληρώσουν τις απώλειες τους και να αναγνωρίσουν τις ζημιές.

Ο Geithner επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στις επόμενες δύο εβδομάδες.

CAPITAL.GR

AT&T: Δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας και επενδύσεις $17-18 δισ.το 2009

AT&T: Δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας και επενδύσεις $17-18 δισ.το 2009


Στη δημιουργία 3.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στο 2009 και τη διάθεση 17-18 δισ. δολαρίων με σκοπό την αναβάθμιση ασύρματων και ευρυζωνικών δικτύων για καλύτερη κάλυψη θα προχωρήσει η AT&T.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ύψος των δαπανών αυτών είναι ανάλογο με τα 17,7 δισ. δολάρια που διέθεσε η εταιρεία το 2007, είναι όμως χαμηλότερο από τα 19,7 δισ. δολάρια που διέθεσε το 2008.
Στην ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνεται ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του έτους γίνεται με σκοπό την κάλυψη αναγκών που δημιουργεί η αυξημένη ζήτηση ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Το Δεκέμβριο, η AT&T ανακοίνωσε την περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας, που αναλογεί στο 4% του ανθρώπινου δυναμικού της. Η περικοπές ξεκίνησαν το Δεκέμβριο και θα συνεχιστούν μέσα στο 2009.

“Η ζήτηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες αυξάνεται καθώς οι καταναλωτές επιθυμούν τη χρήση των νέων εφαρμογών, ενώ παράλληλα η κίνηση του δικτύου μεγαλώνει κατά 50% κάθε χρόνο,” δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας, Randall Stephenson.

Επίσης, η AT&T ανακοίνωσε την διεύρυνση των ευρυζωνικών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς, ή 3G, σε 20 νέες αγορές το 2009.

CAPITAL.GR

"Σφίγγει τα λουριά" η Fed στην AIG

"Σφίγγει τα λουριά" η Fed στην AIG


Νέο κανονισμό εξόδων / δαπανών από τους εργαζομένους, ειδική επιτροπή εταιρικής διακυβέρνησης και αυστηρούς περιορισμούς έχει θέσει πλέον η αμερικανική κυβέρνηση στον πάλαι ποτέ ασφαλιστικό “κολοσσό” AIG, όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Ben Bernanke προς τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών, John Kerry, την οποία επικαλείται το Reuters.

Η νέα πολιτική ως προς τα έξοδα και τις δαπάνες της εταιρείας έχει καθορισθεί από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας και μπορεί να τροποποιηθεί μόνο με “έγγραφη συγκατάθεση του υπουργείου Οικονομίας”, σύμφωνα πάντα με την επιστολή του Bernanke.

H επιστολή ρίχνει φως στο πόση ακριβώς είναι η επιρροή που έχει η Fed και το υπουργείο Οικονομίας στην καθημερινή λειτουργία της AIG. Eπίσης, δείχνει πως η Fed παρέχει σε γερουσιαστή απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα γύρω από την πορεία της AIG.

O Bernanke απάντησε σε επιστολή που είχε λάβει τον Οκτώβριο, όπου ο Kerry ζητούσε τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Henry Paulson να διασφαλίσουν πως η AIG δεν πραγματοποιούσε “περιττές ή υπερβολικές δαπάνες εις βάρος του Αμερικανού φορολογούμενου”.

Ο επικεφαλής της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ τόνισε πως η Fed έχει την δυνατότητα να επιμείνει στην συμμόρφωση της AIG με ελάχιστο επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, να παρακολουθεί την χρηματοπιστωτική κατάσταση της εταιρείας, καθώς και να “περιορίσει ορισμένες σημαντικές αποφάσεις που ενδεχομένως να μείωναν την δυνατότητα της AIG να αποπληρώσει τα δάνεια” που έχει λάβει από την Fed.

Επίσης, έγινε γνωστό πως η Fed γνωστοποιεί ανά τακτά διαστήματα τις απόψεις της στην AIG.

Τέλος, ο Bernanke ανέφερε στην επιστολή πως η Fed στήριξε την επιλογή της AIG να συστήσει ειδική επιτροπή εταιρικής διακυβέρνησης, να εκδώσει νέο κώδικα για τις δαπάνες των εργαζομένων και να ακυρώσει, meetings, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις που δεν ήταν αναγκαίες για τη λειτουργία της εταιρείας.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Σε επίπεδο ρεκόρ οι κατασχέσεις ακινήτων το Φεβρουάριο

ΗΠΑ: Σε επίπεδο ρεκόρ οι κατασχέσεις ακινήτων το Φεβρουάριο


Σε 121.756 ανήλθαν οι ολοκληρωμένες κατασχέσεις ακινήτων στις ΗΠΑ για το μήνα Φεβρουάριο, σημειώνοντας αύξηση 67% έναντι των 72.694 τον Ιανουάριο.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι μετρήσεις καταγράφουν το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της κρίσης, με προηγούμενο υψηλό να είναι οι 104.243 κατασχέσεις που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Ο αριθμός των “προς κατάσχεση ακινήτων” επίσης αυξήθηκε σημαντικά κατά 24% στις 207.703 από 166.860 τον Ιανουάριο.

CAPITAL.GR

Βρετανία: Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος

Βρετανία: Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος

Σημαντική διεύρυνση εμφάνισε το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας τον Ιανουάριο, καθώς το έλλειμμα με τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτινάχθηκε σε επίπεδα – ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα 7,7 δισ. στερλίνες από 7,2 δισ. στερλίνες που ήταν τον Δεκέμβριο.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν διεύρυνσή του στα 7,4 δισ. στερλίνες.

NAFTEMPORIKI

Ενισχύονται Peugeot, Renault εν μέσω φημών περί συγχώνευσης

Ενισχύονται Peugeot, Renault εν μέσω φημών περί συγχώνευσης

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι μετοχές των PSA Peugeot Citroen και Renault εν μέσω φημολογίας ότι οι δύο γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε συνομιλίες για μια πιθανή συγχώνευσή τους.

«Οι μετοχές των Renault και Peugeot ενισχύονται λόγω των φημών ότι οι δύο εταιρείες πιθανόν να συγχωνευθούν», αναφέρει η Marie-Caroline Messager της Newedge.

Η εκπρόσωπος της Renault αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ ο εκπρόσωπος της Peugeot δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

Οι μετοχές της Peugeot ενισχύθηκαν νωρίτερα έως 8,1%, ενώ ο τίτλος της Renault εμφάνισε άνοδο έως 7,9%.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: «Βυθίστηκαν» οι βιομηχανικές παραγγελίες Ιανουαρίου

Γερμανία: «Βυθίστηκαν» οι βιομηχανικές παραγγελίες Ιανουαρίου

Μειωμένες κατά 8% εμφανίζονται οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία για τον μήνα Ιανουάριο, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση των παραγγελιών από την επανένωση, το 1990. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξεως του 2,2%.

Οι εγχώριες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 4,3%, ενώ οι παραγγελίες από το εξωτερικό σημείωσαν πτώση 11,4%.

NAFTEMPORIKI

ΦΠΑ 5% στο υγραέριο

ΦΠΑ 5% στο υγραέριο

Εξαίρεση για ΦΠΑ στους κύλινδρους υγραερίου ύψους 5% πέτυχε η Κύπρος στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN). Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να προτείνουν στα κράτη μέλη εάν το επιθυμούν να διατηρήσουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και σε άλλες υπηρεσίες, όπως είναι τα εστιατόρια και κομμωτήρια.

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση, τα κράτη μέλη που επιθυμούν θα μπορούν να επιβάλουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στην κατασκευή ή την ανακαίνιση ιδιωτικής κατοικίας. Ο χαμηλός συντελεστής θα καλύπτει τόσο τις εργασίες όσο και την αγορά των υλικών. Δεν θα ισχύει ο χαμηλός συντελεστής για την κατασκευή επαγγελματικών χωρών (καταστήματα κ.λπ). Μέχρι σήμερα, μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μπορούσε να επιβληθεί μόνο στην κατασκευή εργατικών κατοικιών.

Αναφορικά με τα εστιατόρια, η πρόταση επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιβάλουν χαμηλό συντελεστή με εξαίρεση τα οινοπνευματώδη, όπου θα συνεχίσει να επιβάλλεται ο κανονικός συντελεστής. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδείξεις των εστιατορίων θα περιλαμβάνουν δύο συντελεστές ΦΠΑ. Η διατήρηση του κανονικού συντελεστή στα οινοπνευματώδη κρίθηκε επιβεβλημένη διότι επιβάλλεται και στα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ θα μπορεί να επιβάλλεται, επίσης, στη συντήρηση και τον καθαρισμό των αυτοκινήτων. Στις επιδιορθώσεις αυτοκινήτων και στα ανταλλακτικά θα συνεχίσει να επιβάλλεται ο κανονικός συντελεστής, προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού σε διασυνοριακό επίπεδο.

Διευρύνεται ακόμη ο φαρμακευτικός τομέας, προκειμένου να μεταταχθούν στο χαμηλό συντελεστή όλα τα προϊόντα υγιεινής (πάνες μωρών κ.λπ), καθώς και τα υλικά και εργαλεία που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικά προσαρμοσμένων οχημάτων.

Σε όλες τις επιδιορθώσεις (υποδήματα, ποδήλατα, ενδύματα, ρολόγια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές) θα μπορεί να επιβάλλεται χαμηλός συντελεστής, όπως επίσης στις υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων, στην κατ’ οίκον φροντίδα, στην ανακαίνιση ναών, στα κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και υπηρεσίες κηπουρών.

STOCKWATCH.COM.CY

UBS: Ζημίες 18 δισ. δολ. το 2008

UBS: Ζημίες 18 δισ. δολ. το 2008

Ζημίες 20,9 δισ. ελβετικών φράγκων (18 δισ. δολ.) εμφάνισε τη χρήση του 2008 η UBS μετά την προσαρμογή των προστίμων ύψους 780 εκατ. δολ. που συμφώνησε να καταβάλλει στις ΗΠΑ, για να αποφύγει τη δίωξή της από τις αμερικανικές αρχές.

NAFTEMPORIKI

Κίνα: Σημαντική μείωση των εξαγωγών

Κίνα: Σημαντική μείωση των εξαγωγών

Σημαντική μείωση σημείωσαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Φεβρουάριο, καθώς η τρίτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο κλονίζεται από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Με την διεθνή οικονομία στην πιο βαθιά ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, η πτώση των κινεζικών εξαγωγών δεν αναμένεται να αναστραφεί σύντομα. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Κίνα μπορεί ακόμη και να καταγράψει έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο το προσεχές διάστημα.

Ωστόσο οι πιο αισιόδοξοι τονίζουν ορισμένα θετικά δεδομένα στους οικονομικούς δείκτες, όπως τις επενδύσεις, και υποστηρίζουν ότι η Κίνα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα γρηγορότερα από άλλες χώρες, εξ αιτίας και της πολιτικής της κυβέρνησης να τονώσει την αγορά με 4 τρεις γιούαν και να δώσει πιστώσεις.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν το Φεβρουάριο κατά 25,7% στο έτος - η πρόβλεψη ήταν ότι θα μειώνονταν μόλις 5% -, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 24,1%, σχεδόν όσο προβλεπόταν (25%).


NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Κάμψη 1,2% στις τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο

Γερμανία: Κάμψη 1,2% στις τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο

Μειωμένες κατά 1,2% εμφανίστηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, σε μηνιαία βάση, τον Ιανουάριο, έναντι πτώσης 0,1% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2%, με τους αναλυτές να προβλέπουν μια άνοδο της τάξεως του 3,4%.

NAFTEMPORIKI

Senate passes $410 billion spending bill

Senate passes $410 billion spending bill

The measure will fund the U.S. government for the rest of the budget year; critics oppose $8 billion in 'pork-barrel' projects.


WASHINGTON (CNN) -- A massive spending bill that funds the U.S. government for the rest of the budget year passed the Senate on Tuesday despite complaints about nearly $8 billion in what critics called "pork-barrel" projects.

Senators voted 62-35 to cut off debate on the $410 billion measure and passed it on a voice vote immediately afterward.

The omnibus spending bill includes more than 8,000 congressional "earmarks," which total almost $8 billion. The earmarks have caused critics to question President Barack Obama's pledge to end wasteful spending, but Obama administration officials say the bill is a holdover from the previous Congress and the Bush administration.

"It is in America's best interest to close the book on the last administration and let the new one hit the ground running," said Sen. Daniel Inouye, the Democratic chairman of the Senate Appropriations Committee.

But Sen. John McCain, a longtime critic of congressional spending and Obama's Republican opponent in the 2008 election, said the vote shows "business as usual" remained the order of the day.

"If the president were serious about his pledge for change, he would veto this bill. He won't," McCain said.

The bill funds the U.S. government through September, when the 2008 budget year ends. Senate Majority Leader Harry Reid, D-Nevada, postponed the vote last week because he wasn't sure supporters had the 60 votes needed to break a potential GOP filibuster.

The measure passed the House of Representatives last week.

According to the watchdog group Taxpayers for Common Sense, only McCain and four other senators had no earmarked spending requests in the bill -- Tom Coburn, R-Oklahoma; Jim DeMint, R-South Carolina; Russ Feingold, D-Wisconsin; and Claire McCaskill, R-Missouri.

Senators defeated an amendment from McCain that would have stripped the bill of most of its earmarks.

CNN

Αντιμέτωπος με 150 χρόνια φυλάκισης ο Madoff

Αντιμέτωπος με 150 χρόνια φυλάκισης ο Madoff


Ένοχος για 11 ποινικές κατηγορίες αναμένεται να δηλώσει την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος του Nasdaq και φερόμενος ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης απάτης της Wall Street, Βernard Madoff. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Madoff ζήτησε από το δικαστήριο να παραμείνει ο Ira Sorkin ως συνήγορος του, καθώς είχε προκύψει θέμα για σύγκρουση συμφερόντων.

Ο Sorkin απαντώντας σε ερώτηση του δικαστή Denny Chin για το “αν ο κ. Madoff θα δηλώσει ένοχος την Πέμπτη” δήλωσε πως “είναι μία εύλογη προσδοκία”.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο βοηθός του Γενικού Εισαγγελέα, Marc Litt, δήλωσε πως κατά του Madoff έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για χρηματιστηριακή απάτη, επενδυτική απάτη, ταχυδρομική απάτη, ηλεκτρονική απάτη, τρεις διαφορετικές κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, ψευδορκία, υποβολή ψευδών στοιχείων στην επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εισφοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Madoff βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 150 έτη, ενώ η Εισαγγελία ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο διακανονισμού, ασχέτως του αν ο Madoff θα δηλώσει ένοχος ή όχι. Μάλιστα, υπάρχει ενδεχόμενο ο Madoff να περάσει τις πόρτες της φυλακής την Πέμπτη 12 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρόεδρος του Nasdaq συνελήφθη στις 11 Δεκεμβρίου, καθώς θεωρείται ύποπτος πως ενορχήστρωσε σχέδιο Ponzi ύψους 50 δισ. δολαρίων και έκτοτε βρίσκεται υπό κατ΄ οίκον περιορισμό.

NAFTEMPORIKI

Κίνα: 26,5% η αύξηση των επενδύσεων

Κίνα: 26,5% η αύξηση των επενδύσεων

Αύξηση σημείωσαν οι επενδύσεις στην Κίνα καθώς η κυβέρνηση διοχέτευσε κεφάλαια για δρόμους, σιδηροδρόμους και μονάδες ηλεκτρικής ενεργείας για να αντισταθμίσει τη μείωση των εξαγωγών, οι οποίες – σύμφωνα με άλλη έκθεση – μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Φεβρουάριο.

Οι επενδύσεις σε υποδομές στα αστικά κέντρα αυξήθηκαν περισσότερο από ότι αναμενόταν το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου κατά 26,5% στο 1,03 τρισ. γιουάν (150 δισ. δολ.) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Πεκίνο. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 25,7%.

Κατά μέσον όρο 11 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 21,5%. Οι επενδύσεις σε υποδομές αποτελούν περίπου το 40% της κινεζικής οικονομίας.

Στο Χρηματιστήριο ο Shanghai index σημείωσε άνοδο 1% στη 1:01 μ.μ. Φέτος ο δείκτης έχει τις καλύτερες επιδόσεις από τους 91 χρηματιστηριακούς δείκτες του Bloomberg. Το νόμισμα της χώρας, γιουάν, διαπραγματεύθηκε στα 6,8420 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 6,8392 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Οι επενδύσεις στους σιδηροδρόμους τριπλασιάστηκαν από πέρυσι, οι δαπάνες στη γεωργία διπλασιάστηκαν και οι αντίστοιχες στα μεταλλεία αναρριχήθηκαν κατά 59,6%, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Ο αριθμός των νέων έργων αυξήθηκε 28% στα 18.533 projects.

Σημειώνεται ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας υποχώρησε στα 4,8 δισ. δολ., περίπου στο 1/8 του προηγούμενο πλεονάσματος, ανακοίνωσαν σήμερα τα τελωνεία της χώρας. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 24,1%.


NAFTEMPORIKI

Με άνοδο 4,55% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 4,55% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 321,14 μονάδων, ποσοστό 4,55%, έκλεισε στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 7.376,12 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Κούρσα πολυτελείας στην auto-κρίση

Κούρσα πολυτελείας στην auto-κρίση



Σταθεροί στις προτιμήσεις τους για αυτοκίνητα πολυτελείας παραμένουν οι κύπριοι παρά τη διεθνή και εγχώρια οικονομική κρίση. Η μεγάλη μείωση 25% που παρουσιάζουν φέτος οι πωλήσεις αυτοκινήτων δεν έχουν επιφέρει, προς το παρόν, μεγάλες ανακατατάξεις στις καταναλωτικές συνήθειες των αγοραστών, αφού ένας στους τέσσερις συνεχίζουν να προτιμούν τα Mercedes και BMW.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΕΒ, από τις 3.158 εγγραφές σαλούν (καινούριων και μεταχειρισμένων), τα 443 ήταν μάρκας Mercedes (μερίδιο αγοράς 14,03%), ενώ 414 ήταν μάρκας BMW με την εταιρεία να κατέχει μερίδιο αγοράς 13,11%.

Στην τρίτη θέση βρέθηκαν τα οχήματα μάρκας Nissan (402 ή 12,73% μερίδιο αγοράς), ενώ τέταρτα ήταν τα Τοyota (356 ή 11,27%). Στην πέμπτη θέση ήταν τα οχήματα μάρκας Suzuki με μερίδιο αγοράς 9,18%.

Μερίδιο αγοράς της τάξης του 5,6% κατέχουν τα οχήματα μάρκας Ford, ενώ μερίδιο 4,75% και 4,43% αντίστοιχα κατέχουν επίσης τα Volkswagen και Honda.

Το Φεβρουάριο πωλήθηκαν συνολικά 130 αυτοκίνητα μάρκας Audi, που αποτελούν το 4,12% των συνολικών εγγραφών ιδιωτικών σαλούν για το μήνα.

Οι συνολικές εγγραφές σαλούν μειώθηκαν το Φεβρουάριο του 2009 κατά 24% στις 3.158 από 4.156 πέρσι.

STOCKWATCH.COM.CY

TODAY'S CALENDAR (US)

10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

Κύπρος: Ανεπαρκή τα μέτρα της νομισματικής πολιτικής

Κύπρος: Ανεπαρκή τα μέτρα της νομισματικής πολιτικής

Ανεπαρκή θεωρεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης τα νομισματικά μέτρα, που έλαβε μέχρι στιγμής η Κυπριακή κυβέρνηση.

Ο κ. Ορφανίδης τόνισε την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων για τόνωση της χρηματοδότησης της οικονομίας με χαμηλό κόστος.

Μιλώντας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε δύο μέτρα, που είχε προτείνει αρχικά στις 29 Ιανουαρίου 2009.

- Το πρώτο μέτρο αφορά την έκδοση ειδικών ομολόγων του Δημοσίου διάρκειας μέχρι και τρία χρόνια με σκοπό την παραχώρησή τους στα πιστωτικά ιδρύματα έναντι εξασφάλισης, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους τίτλους αυτούς για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ", είπε ο κ. Ορφανίδης και πρόσθεσε: "Για την παραχώρηση των τίτλων καταβάλλεται από τα πιστωτικά ιδρύματα στο Δημόσιο προμήθεια καθώς και επαρκείς εξασφαλίσεις. Οι εξασφαλίσεις αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, εκτός από τίτλους άλλων ομολόγων, ενήμερα δάνεια σε φυσικά πρόσωπα (π.χ. στεγαστικά δάνεια) καθώς και ενήμερες απαιτήσεις έναντι επιχειρήσεων".

- Το δεύτερο μέτρο αφορά την παραχώρηση επιχειρηματικών δανείων από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω επιμερισμού του πιστωτικού κινδύνου μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και του κράτους (risk-sharing agreements). Αυτό το μέτρο είναι σημαντικό γιατί η αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην οικονομία αποθαρρύνει την ανάληψη, εκ μέρους των τραπεζών, ολόκληρου του κινδύνου για τη χρηματοδότηση έργων, σημείωσε.

"Ο επιμερισμός του κινδύνου θα μπορούσε να τονώσει τις επενδύσεις και να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διασφαλίζοντας βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης", ανέφερε.

"Η αβεβαιότητα όμως είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω σημαντική επιδείνωση στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα. Επομένως, θα ήταν θεμιτό να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο", προειδοποίησε με νόημα ο κ. Ορφανίδης.

Στη ομιλία του εξήρε τον εποπτικό ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας και απέφυγε να αναφερθεί στο επίμαχο θέμα του ρυθμού μείωσης και του ύψους των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής ΚΤ, που βρίσκονται σήμερα στο 1,5%.

NAFTEMPORIKI
Share |