Wednesday, March 11, 2009

"Σφίγγει τα λουριά" η Fed στην AIG

"Σφίγγει τα λουριά" η Fed στην AIG


Νέο κανονισμό εξόδων / δαπανών από τους εργαζομένους, ειδική επιτροπή εταιρικής διακυβέρνησης και αυστηρούς περιορισμούς έχει θέσει πλέον η αμερικανική κυβέρνηση στον πάλαι ποτέ ασφαλιστικό “κολοσσό” AIG, όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Ben Bernanke προς τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών, John Kerry, την οποία επικαλείται το Reuters.

Η νέα πολιτική ως προς τα έξοδα και τις δαπάνες της εταιρείας έχει καθορισθεί από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας και μπορεί να τροποποιηθεί μόνο με “έγγραφη συγκατάθεση του υπουργείου Οικονομίας”, σύμφωνα πάντα με την επιστολή του Bernanke.

H επιστολή ρίχνει φως στο πόση ακριβώς είναι η επιρροή που έχει η Fed και το υπουργείο Οικονομίας στην καθημερινή λειτουργία της AIG. Eπίσης, δείχνει πως η Fed παρέχει σε γερουσιαστή απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα γύρω από την πορεία της AIG.

O Bernanke απάντησε σε επιστολή που είχε λάβει τον Οκτώβριο, όπου ο Kerry ζητούσε τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Henry Paulson να διασφαλίσουν πως η AIG δεν πραγματοποιούσε “περιττές ή υπερβολικές δαπάνες εις βάρος του Αμερικανού φορολογούμενου”.

Ο επικεφαλής της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ τόνισε πως η Fed έχει την δυνατότητα να επιμείνει στην συμμόρφωση της AIG με ελάχιστο επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, να παρακολουθεί την χρηματοπιστωτική κατάσταση της εταιρείας, καθώς και να “περιορίσει ορισμένες σημαντικές αποφάσεις που ενδεχομένως να μείωναν την δυνατότητα της AIG να αποπληρώσει τα δάνεια” που έχει λάβει από την Fed.

Επίσης, έγινε γνωστό πως η Fed γνωστοποιεί ανά τακτά διαστήματα τις απόψεις της στην AIG.

Τέλος, ο Bernanke ανέφερε στην επιστολή πως η Fed στήριξε την επιλογή της AIG να συστήσει ειδική επιτροπή εταιρικής διακυβέρνησης, να εκδώσει νέο κώδικα για τις δαπάνες των εργαζομένων και να ακυρώσει, meetings, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις που δεν ήταν αναγκαίες για τη λειτουργία της εταιρείας.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |