Wednesday, March 11, 2009

ΦΠΑ 5% στο υγραέριο

ΦΠΑ 5% στο υγραέριο

Εξαίρεση για ΦΠΑ στους κύλινδρους υγραερίου ύψους 5% πέτυχε η Κύπρος στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN). Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να προτείνουν στα κράτη μέλη εάν το επιθυμούν να διατηρήσουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και σε άλλες υπηρεσίες, όπως είναι τα εστιατόρια και κομμωτήρια.

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση, τα κράτη μέλη που επιθυμούν θα μπορούν να επιβάλουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στην κατασκευή ή την ανακαίνιση ιδιωτικής κατοικίας. Ο χαμηλός συντελεστής θα καλύπτει τόσο τις εργασίες όσο και την αγορά των υλικών. Δεν θα ισχύει ο χαμηλός συντελεστής για την κατασκευή επαγγελματικών χωρών (καταστήματα κ.λπ). Μέχρι σήμερα, μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μπορούσε να επιβληθεί μόνο στην κατασκευή εργατικών κατοικιών.

Αναφορικά με τα εστιατόρια, η πρόταση επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιβάλουν χαμηλό συντελεστή με εξαίρεση τα οινοπνευματώδη, όπου θα συνεχίσει να επιβάλλεται ο κανονικός συντελεστής. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδείξεις των εστιατορίων θα περιλαμβάνουν δύο συντελεστές ΦΠΑ. Η διατήρηση του κανονικού συντελεστή στα οινοπνευματώδη κρίθηκε επιβεβλημένη διότι επιβάλλεται και στα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ θα μπορεί να επιβάλλεται, επίσης, στη συντήρηση και τον καθαρισμό των αυτοκινήτων. Στις επιδιορθώσεις αυτοκινήτων και στα ανταλλακτικά θα συνεχίσει να επιβάλλεται ο κανονικός συντελεστής, προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού σε διασυνοριακό επίπεδο.

Διευρύνεται ακόμη ο φαρμακευτικός τομέας, προκειμένου να μεταταχθούν στο χαμηλό συντελεστή όλα τα προϊόντα υγιεινής (πάνες μωρών κ.λπ), καθώς και τα υλικά και εργαλεία που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικά προσαρμοσμένων οχημάτων.

Σε όλες τις επιδιορθώσεις (υποδήματα, ποδήλατα, ενδύματα, ρολόγια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές) θα μπορεί να επιβάλλεται χαμηλός συντελεστής, όπως επίσης στις υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων, στην κατ’ οίκον φροντίδα, στην ανακαίνιση ναών, στα κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και υπηρεσίες κηπουρών.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |