Wednesday, March 11, 2009

Κίνα: 26,5% η αύξηση των επενδύσεων

Κίνα: 26,5% η αύξηση των επενδύσεων

Αύξηση σημείωσαν οι επενδύσεις στην Κίνα καθώς η κυβέρνηση διοχέτευσε κεφάλαια για δρόμους, σιδηροδρόμους και μονάδες ηλεκτρικής ενεργείας για να αντισταθμίσει τη μείωση των εξαγωγών, οι οποίες – σύμφωνα με άλλη έκθεση – μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Φεβρουάριο.

Οι επενδύσεις σε υποδομές στα αστικά κέντρα αυξήθηκαν περισσότερο από ότι αναμενόταν το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου κατά 26,5% στο 1,03 τρισ. γιουάν (150 δισ. δολ.) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Πεκίνο. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 25,7%.

Κατά μέσον όρο 11 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 21,5%. Οι επενδύσεις σε υποδομές αποτελούν περίπου το 40% της κινεζικής οικονομίας.

Στο Χρηματιστήριο ο Shanghai index σημείωσε άνοδο 1% στη 1:01 μ.μ. Φέτος ο δείκτης έχει τις καλύτερες επιδόσεις από τους 91 χρηματιστηριακούς δείκτες του Bloomberg. Το νόμισμα της χώρας, γιουάν, διαπραγματεύθηκε στα 6,8420 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 6,8392 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Οι επενδύσεις στους σιδηροδρόμους τριπλασιάστηκαν από πέρυσι, οι δαπάνες στη γεωργία διπλασιάστηκαν και οι αντίστοιχες στα μεταλλεία αναρριχήθηκαν κατά 59,6%, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Ο αριθμός των νέων έργων αυξήθηκε 28% στα 18.533 projects.

Σημειώνεται ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας υποχώρησε στα 4,8 δισ. δολ., περίπου στο 1/8 του προηγούμενο πλεονάσματος, ανακοίνωσαν σήμερα τα τελωνεία της χώρας. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 24,1%.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |