Friday, July 10, 2009

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
462.51 ( -2.21%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1352.93 ( -2.25%)

Όγκος: € 2,479,326

=====================

ASE

Γενικός Δείκτης
2106.13 ( -2.53%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1060.95 ( -2.57%)

Βουτιά 28% στις εισαγωγές

Βουτιά 28% στις εισαγωγές


Τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων ετών κατέγραψε το Μάιο του 2009 η αξία των εισαγωγών στην Κύπρο, αντανακλώντας την αισθητή μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και τη μείωση του κόστους εισαγωγής καυσίμων. Πτωτικά κινείται επίσης και η αξία των εξαγωγών, λόγω της μειωμένης ζήτησης σε βασικούς, για την Κύπρο, εξαγωγικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, η αξία των εισαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών στην Κύπρο σημείωσε βουτιά 27,8% το Μάιο. Με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου για το μήνα Μάιο 2009, οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις περιορίστηκαν στα €478,6 εκ., (εκ των οποίων €352,9 εκ. ήταν αφίξεις από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και €125,7 εκ. εισαγωγές από τρίτες χώρες) από €663,3 εκ. το Μάιο του 2008. Το πεντάμηνο του 2009, η αξία των εισαγωγών περιορίζεται στα €2.305,4 εκ. από €2.964,4 εκ. το πεντάμηνο του 2008.

Μείωση καταγράφουν και οι εξαγωγές. Περιορίστηκαν τον πέμπτο μήνα του έτους στα €90,4 εκ., (εκ των οποίων €61,1 εκ. ήταν αποστολές προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και €29,2 εκ. εξαγωγές σε τρίτες χώρες) έναντι €112,9 εκ. πέρσι, σημειώνοντας μείωση 20%. Το πεντάμηνο του 2009, η αξία των εξαγωγών περιορίζεται στα €395,1 εκ. από €478,7 εκ. το πεντάμηνο του 2008.

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα €1.910,3 εκ. από €2.485,7 εκ. το πεντάμηνο του 2008.

stockwatch.com.cy

Χειραγωγείται η άνοδος του Χρηματιστηρίου;

Χειραγωγείται η άνοδος του Χρηματιστηρίου;


Αξίζει τον κόπο να γνωρίσουμε λεπτομερειακά πως αντιμετώπιζαν οι χρηματιζόμενοι Έλληνες, αρκετές δεκαετίες πριν, μία μεγάλη άνοδο ή και πτώση του Χρηματιστηρίου, αντίστοιχα, φαινόμενα που και τότε αλληλοδιαδέχονταν το ένα το άλλο με την ίδια περιοδικότητα που παρατηρείται και στις μέρες μας.

Μολονότι το Χρηματιστήριο τότε ήταν περιορισμένης εμβέλειας και οι τίτλοι που διακινούνταν λιγοστοί (κάτω από πενήντα) και ενώ η χώρα βρισκόταν στη δίνη σοβαρών εσωτερικών και πολεμικών γεγονότων (Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος), εντούτοις οι αρμόδιοι δεν το άφηναν στην τύχη του, μεριμνώντας για την προστασία του ευρύτερου επενδυτικού κοινού από τα φαινόμενα της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Κάθε μεγάλη άνοδος του Χρηματιστηρίου, όπως και κάθε πτώση, προβλημάτιζαν τις αρχές και την πολιτεία, που επιδίωκαν την πρόληψη και την καταστολή της «κυβείας» με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Μια τέτοια απροσδόκητη άνοδος στο Χρηματιστήριο άρχισε στις αρχές του 1918 και συνεχίστηκε όλο το χρόνο μέχρι και το Δεκέμβρη, δημιουργώντας μεγάλο πονοκέφαλο στα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης.

Στο διάστημα αυτό είναι αξιοσημείωτο πως καταβλήθηκαν πάσης φύσεως προσπάθειες και έγιναν πειραματισμοί -ατελέσφοροι επί το πλείστον- για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της έξαρσης κερδοσκοπικών κυκλωμάτων σε βάρος ενός ανυποψίαστου και ορμητικού κοινού, όπως είναι το ελληνικό.

Ασυνήθιστη ζωηρότητα στις συναλλαγές οδηγούσε πλήθος συναλλασσόμενων Ελλήνων καθημερινά στο προαύλιο του Χρηματιστηρίου. Ήταν τόσο μεγάλη, μάλιστα, η κοσμοσυρροή στους πέριξ δρόμους ώστε όλη η οδός Πεσμαζόγλου κατακλυζόταν από θαμώνες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης.

Στις καθημερινές αυτές συγκεντρώσεις εντύπωση έκανε και η σημαντική εκπροσώπηση του ωραίου φύλου που δεν έχανε την ευκαιρία να επιδεικνύει τα πολυτελή του ντυσίματα.

Όλες σχεδόν οι τιμές των μετοχών ανέβαιναν με έντονο ρυθμό καθημερινά, εξαιτίας των αθρόων αγορών. Μεγαλύτερη άνοδο, μάλιστα, παρουσίαζαν οι μετοχές των Ατμοπλοϊκών Εταιριών.

Για την απότομη άνοδο των μετοχών της Εθνικής Ατμοπλοΐας, μάλιστα, γράφτηκε στον Τύπο πως οφειλόταν στην αγορά «πακέτου» 6.000 μετοχών από τον επιχειρηματία Μ. Εμπειρίκο.

Όταν κάποια στιγμή οι τιμές ξεπέρασαν κάθε αναμενόμενη αύξηση, από φόβο μη συνεχίσουν, επενέβη η Επιτροπή του Χρηματιστηρίου και όρισε συμβατικές τιμές στις μετοχές του Παληού, της Εθνικής Ατμοπλοΐας, της Τραπέζης Αθηνών και των Οίνων. Αυτά τα πέντε ήταν τα περισσότερο κερδοσκοπικά χαρτιά και οι τιμές τους είχαν λάβει τη μεγαλύτερη άνοδο, γύρω στις 23 Ιανουαρίου του 1918, όπως φαίνεται στον πίνακα:



ΜΕΤΟΧΕΣ

ΤΙΜΕΣ
30-12-1917

ΤΙΜΕΣ
22-1-1918

ΤΙΜΕΣ
ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ
23-1-1918

ΠΑΛΗΟΥ


189,75
244,25
230

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΤΜΟΠΛΟΙΑΣ
274,50
342,50
335

ΟΙΝΩΝ


179,5
213
210

ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
78,5
88
85

Επί πλέον, η Επιτροπή απαγόρευσε από την 1η Φεβρουαρίου τη διενέργεια προθεσμιακών πράξεων για τα πέντε αυτά χρεόγραφα. Επέτρεπε μόνο πράξεις τοις μετρητοίς. Έπρεπε δε να γίνεται εκκαθάριση μέσα σε 24 ώρες ανυπερθέτως.

Αν και το πρακτικό της 23ης Ιανουαρίου δεν αιτιολογεί τη ληφθείσα απόφαση, φαίνεται, μάλλον, πως η Επιτροπή ήθελε να ελέγξει μήπως υπάρχει αδυναμία κάποιου μέλους να πληρώσει ώστε να αποτραπούν μεγαλύτερες ζημιές.



Στα τέλη Φεβρουαρίου νέα μεγάλη άνοδος παρατηρήθηκε.

Τότε η κυβέρνηση για να επιτύχει αποκλεισμό της κυβείας «τα θύματα της οποίας συναντώνται στις λιγότερο εύπορες τάξεις», όπως ανέφερε ο οικονομικός Τύπος της εποχής, εξέδωσε ένα Β. Διάταγμα που δημοσιεύτηκε αυθημερόν στο, με αριθμό 45, ΦΕΚ.

Σύμφωνα με αυτό:

1. Απαγορεύονταν οι επί προθεσμία συναλλαγές από 1ης Μαρτίου 1918.
2. Επιτρεπόταν οι συναλλαγές που συνάφθηκαν, επί προθεσμία, μέχρι τέλους Φεβρουαρίου να μεταφερθούν μέχρι τέλος Μαρτίου.
3. Οι πράξεις τοις μετρητοίς έπρεπε να καθαρίζονται το αργότερο την επόμενη εργάσιμη .
4. Απειλούνταν με αποβολή το μέλος του Χρηματιστηρίου (χρηματιστής) που θα ενεργούσε παράβαση του Διατάγματος.

Αλλά ούτε αυτά τα δραστικά μέτρα κατάφεραν να περιορίσουν την κυβεία που εύρισκε τρόπους να δρα στα κρυφά, έξω από τα νόμιμα πλαίσια.



«Εξάλλου ο περιορισμός των προθεσμιακών πράξεων σε μία αγορά όπου κυκλοφορούσε άφθονο χρήμα, άφηνε ελεύθερο πεδίον δράσης στους μεγάλους κεφαλαιούχους, οι οποίοι, ελλείψει αντιπάλου, εύκολα κυριαρχούσαν στην αγορά αφού η υποτιμητική κερδοσκοπία μπορούσε να ασκηθεί μόνο με προθεσμιακές πράξεις». Μ. Πλατανόπουλος


Δεν αδράνησαν, εν τούτοις, οι αρχές. Μετά από σαράντα μέρες, στις 8 Απριλίου, αποφάσισαν να δοκιμάσουν άλλο μέτρο για την ανάσχεση της κερδοσκοπικής διάθεσης.

Επιβλήθηκε, έτσι, περιορισμός των ημερών εργασίας του Χρηματιστηρίου σε τρεις (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και ώρα 10-12 π.μ.)

Στην πράξη, παρά ταύτα, αποδείχτηκε ότι το μέτρο αυτό διηύρυνε, μάλλον, παρά περιέστειλε την αναπτυσσόμενη εκτός Χρηματιστηρίου κυβεία τις μέρες και τις ώρες που αυτό δεν λειτουργούσε.

Έτσι, στις 21 Μαΐου, αποφασίστηκε οι συναλλαγές τοις μετρητοίς -οι μόνες επιτρεπόμενες- να διενεργούνται κάθε μέρα από τις 10 μέχρι τις 11 το πρωί. Περιορίστηκε, λοιπόν, η διάρκεια της συνεδρίασης σε μία ώρα για να μη μεταβληθεί ο συνολικός αριθμός των ωρών εβδομαδιαίας λειτουργίας του Χ.Α.

Αλλά ο εντεινόμενος ρυθμός αύξησης των καθημερινών συναλλαγών απέδειξε και πάλι ανεπαρκή τα μέτρα και συγκεκριμένα τη μία ώρα λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα πλείστες εντολές ή να μένουν ανεκτέλεστες η συνηθέστερα να εκτελούνται εκτός του Χρηματιστηρίου «απ΄ έξω» κατά την καθιερωμένη έκφραση. Ως εκ τούτου και κατόπιν σχετικού υπομνήματος του Χ.Α. προς το Υπουργείο Οικονομικών από της 9ης Ιουλίου καθιερώθηκε και πάλι η λειτουργία του Χρηματιστηρίου τις τρεις μέρες της εβδομάδας. Το καθεστώς αυτό εξακολούθησε μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

Από την ημέρα αυτή καθιερώθηκε και πάλι η καθημερινή συνεδρίαση.

Σ.σ: Τα παραπάνω στοιχεία ελήφθησαν από την οικονομική εφημερίδα «Πλούτος» της εποχής εκείνης, γιατί στα Πρακτικά της Επιτροπής του Χρηματιστηρίου τίποτα δεν είναι καταχωρημένο σχετικά με τη λειτουργία του Χ.Α, την ιστορική αυτή εποχή.

http://www.capital.gr/history_of_xaa/Default.aspx?id=772373

capital.gr

ΕΚΤ: Αγορά των πρώτων καλυμμένων ομολογιών

ΕΚΤ: Αγορά των πρώτων καλυμμένων ομολογιών


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Την πρώτη σγορά καλυμμένων ομολογιών πραγματοποίησε το Ευρωσύστημα που αποτελείται από την ΕΚΤ και τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών που έχουν υιοθετήσει το ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρώτης.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη το Ευρωσύστημα απέκτησε ομολογίες αξίας 23 εκατ. ευρώ. Η αγορά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών ύψους έως 60 δισ. ευρώ που στοχεύει στη μείωση των επιτοκίων επιχειρηματικών δανείων. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών.

Λεπτομέρειες για το ποια Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε τις αγορές ή ποιους τίτλους αφορά, δεν θα γίνουν γνωστές, σημείωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

capital.gr

Γερμανία: Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία "bad bank" ενέκρινε η Άνω Βουλή

Γερμανία: Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία "bad bank" ενέκρινε η Άνω Βουλή

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Το νομοσχέδιο για τη σύσταση "bad bank" στη Γερμανία ενέκρινε σήμερα η γερμανική Άνω Βουλή.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί μόλις υπογραφεί από τον γερμανό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Horst Koehler, και θα δημοσιευθεί στο κυβερνητικό περιοδικό Bundesgesetzblatt.


capital.gr

Ο Μπέρναρντ Μάντοφ δεν ασκεί έφεση κατά της ποινής κάθειρξης 150 ετών

Ο Μπέρναρντ Μάντοφ δεν ασκεί έφεση κατά της ποινής κάθειρξης 150 ετών

Όλη η περιουσία του Μάντοφ έχει πλέον δημευθεί.
Ουάσινγκτον: Ο Μπέρναρντ Μάντοφ γνωστοποίησε την Πέμπτη μέσω των συνηγόρων του ότι δεν πρόκειται να εφεσιβάλει τη δικαστική απόφαση της 29ης Ιουνίου, με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 150 ετών για το σκάνδαλο 70 δισ. δολαρίων της «πυραμίδας Πόζνι».

Ο χρηματιστής και πρώην πρόεδρος του Nasdaq είναι έγκλειστος σε φυλακή πολύ κοντά στο δικαστήριο που τον κήρυξε ένοχο, στην περιοχή του Μανχάταν.

Η πλησιέστερη φυλακή απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από τη Νέα Υόρκη, αλλά οριστική απόφαση της Αρχής για τις Μεταγωγές Κρατουμένων δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Η ποινή των 150 ετών κάθειρξης είναι η βαρύτερη ποινή, που απαγγέλθηκε ποτέ στις ΗΠΑ σε ένα άτομο με «λευκό κολάρο» που διαπράττει οικονομικό έγκλημα.

Όλη η περιουσία του έχει πλέον δημευθεί, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών διαμερισμάτων και θαλαμηγών. Στις 2 Ιουλίου κατασχέθηκε και το διαμέρισμα όπου διέμενε.

Αρχικά, οι διωκτικές αρχές φέρονται να είχαν συμφωνήσει να μπορεί ο Μάντοφ να διατηρήσει στην κατοχή του 2,5 εκατ. δολάρια λόγω της συνεργασίας του με τον εισαγγελέα, αργότερα, όμως, η εισαγγελία υπαναχώρησε.

philenews.com

Εκατομμύρια δολάρια για μπόνους σε υψηλόβαθμα στελέχη της θα δαπανήσει η AIG

Εκατομμύρια δολάρια για μπόνους σε υψηλόβαθμα στελέχη της θα δαπανήσει η AIG

Ουάσινγκτον: Η εταιρία American International Group (AIG) είναι έτοιμη να δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια για να καταβάλει μπόνους σε δεκάδες κορυφαία στελέχη της, γράφει η εφημερίδα Washington Post, υπενθυμίζοντας ότι την προηγούμενη φορά που κατεβλήθησαν υπέρογκες έκτακτες αμοιβές σε εταιρικά στελέχη είχε ξεσπάσει σάλος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η AIG ασκεί πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να εγκρίνει τις πληρωμές μπόνους, ελπίζοντας ότι έτσι θα προεξοφλήσει ότι δεν θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων από την κοινή γνώμη.


philenews.com

China Fails to Attract Enough Buyers in Bill Sales

China Fails to Attract Enough Buyers in Bill Sales

July 10 (Bloomberg) -- China failed to attract enough bidders in a government debt sale for a second time this week on speculation record bank lending will spark inflation in the world’s third-largest economy.

The Ministry of Finance sold 25.1 billion yuan ($3.7 billion) in bills of the 35 billion yuan it had sought, according to traders at China Postal Savings Bank and Industrial Securities Co., who asked not to be identified. The government also failed to complete a bond sale on July 8 for the first time in almost six years.

The auction’s failure reflects concern that Premier Wen Jiabao’s 4 trillion yuan stimulus package will cause bubbles in stock and housing markets, forcing the central bank to tighten monetary policy. The People’s Bank of China this week pushed up money-market rates and drained cash from banks, the biggest investors in the nation’s $2.2 trillion debt market.

“The central bank’s open-market operations suggest concerns that the rapid surge in new bank lending in the first half of this year could fuel inflation,” said Tommy Xie, an economist at Oversea-Chinese Banking Corp. in Singapore. “Some people speculate the central bank will raise interest rates this year but I don’t think they can as global growth slows.”

Rising Yields

The Ministry sold 12.48 billion yuan of 91-day bills at 1.15 percent, compared with 0.84 percent at the last such auction on June 19. It issued 12.65 billion yuan of 273-day bills at 1.25 percent, up from 0.88 percent at a previous sale on June 5.

The People’s Bank of China yesterday resumed one-year bill sales after an eight-month pause, signaling an shift from an “extremely loose” policy, Goldman Sachs Group Inc. said.

Chinese banks extended 1.53 trillion yuan of new loans in June, more than double the amount in May, the central bank said on July 8. Housing sales surged 45.3 percent in the first five months of this year, the National Development and Reform Commission said today.

The Shanghai Composite Index has jumped more than 80 percent from last year’s Nov. 4 low. Guilin Sanjin Pharmaceutical Co. and Zhejiang Wanma Cable Co., the first two companies allowed to go public in China since September, were suspended in Shenzhen trading after surging on their stock market debut today.

More IPOs

“Investors are quite bearish on short-term bonds as the government is probably seeking to curb money supply,” said Shi Lei, an analyst in Beijing at Bank of China Ltd., the nation’s third-largest lender. “More initial public offerings will come, which will further tighten liquidity.”

The yield on the 4.23 percent treasury note due August 2015 surged seven basis points to 2.78 percent, and the price of the security dropped 0.45 per 100 yuan face amount to 108.03, according to the Interbank Bond Market. A basis point is 0.01 percentage point.

China bond yields “have not tracked the V-shape move in U.S. Treasury yields” as the global credit crisis eased, Tim Condon, Singapore-based head of Asia research at ING Groep NV, wrote in a research note today. “Over the next six to 12 months we expect monetary tightening to drive the five-year Treasury bond yield back to 4 percent.”

Rate Outlook

China’s bond market swelled in size by 16 percent in the year-ended March 31, paced by corporate bond sales, according to the Asian Development Bank. Demand has been waning in recent weeks. Before this week’s failed one-year auction, a sale of five-year government securities on July 3 drew bids for 1.42 times the debt on offer, compared with a 1.65 bid-to-cover ratio in a sale of 10-year notes on June 17.

Policy makers will probably refrain from raising interest rates as the government aims for 8 percent economic growth this year to create jobs and maintain social stability, according to a Bloomberg survey of economists. China’s consumer prices dropped 1.4 percent in May from a year earlier, after falling 1.5 percent in April, according to the statistics bureau.

The benchmark one-year lending rate will stay at 5.31 percent and the deposit rate at 2.25 percent this year, according to the median estimate of 15 economists surveyed by Bloomberg News.

“Despite the lack of success in selling the intended amount of bills, it is unlikely that the government would switch its tactics to hiking interest rates,” said Sherman Chan, an economist with Moody’s Economy.com in Sydney. “They are trying to mop up excess liquidity without raising rates.”

bloomberg

ΔΝΤ: Εξετάζει νέο δανεισμό προς Αν. Ευρώπη

ΔΝΤ: Εξετάζει νέο δανεισμό προς Αν. Ευρώπη



Το ενδεχόμενο παροχής νέων δανείων σε τουλάχιστον 10 χώρες της Αν. Ευρώπης εξετάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Handelsblatt».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές του ΔΝΤ, Βουλγαρία, Κροατία και ΠΓΔΜ είναι μεταξύ των χωρών με τις οποίες διαπραγματεύεται ο διεθνής οργανισμός.

Παράλληλα Ουκρανία, Σερβία, Ρουμανία, Λευκορωσία και Λετονία ευελπιστούν ότι το ΔΝΤ θα «αυξήσει» την αξία των δανείων που ήδη έχει υποσχεθεί να τους παράσχει.

«Η απάντηση στα αιτήματα θα δοθεί όσο το δυνατόν συντομότερα», επισημαίνει ανώνυμη πηγή του ΔΝΤ στη γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Η είδηση ήταν αρκετή για να ασκήσει πιέσεις στο ευρώ έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του γεν.

euro2day.gr

Ρευστοποιήσεις υπό το φόβο νέων κανόνων απειλούν την αγορά πετρελαίου

Ρευστοποιήσεις υπό το φόβο νέων κανόνων απειλούν την αγορά πετρελαίου


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) - Οι εκκλήσεις για αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά πετρελαίου θα μπορούσαν θα επιδεινώσουν την τρέχουσα σημαντική πτώση του αργού, όπως δηλώνουν αναλυτές.

Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν ήδη σημειώσει πτώση 17% από την περασμένη εβδομάδα λόγω των ανησυχιών αναφορικά με την παγκόσμια οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να βρεθούν υπό μεγαλύτερη πίεση αν οι επενδυτές αποφασίσουν να “κλείσουν” τις θέσεις τους εν αναμονή αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα, Gary Gensler δήλωσε ότι η υπηρεσία θα πραγματοποιήσει ακροάσεις αυτό το καλοκαίρι με σκοπό να εξετάσει την εφαρμογή ευρύτερων περιορισμών στις θέσεις παραγώγων σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πιθανώς άλλα εμπορεύματα. Η υπηρεσία, η οποία ελέγχει τις αγορές εμπορευμάτων των ΗΠΑ, θα επανεξετάσει επίσης το αν θα πρέπει να επιτρέπεται σε swap dealers, index traders και διαχειριστές κεφαλαίων στην αγορά συναλλάγματος να παρακάμπτουν αυτά τα όρια μέσω ειδικών απαλλαγών αντασφάλισης.

Τα σχόλια του Gensler και οι επερχόμενες ακροάσεις πιθανώς να οδηγήσουν ορισμένους επενδυτές – όπως οι τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία- να επανεξετάσουν τις long θέσεις τους στο πετρέλαιο, εκτιμούν οι αναλυτές.

Υποστηρίζουν ότι οι νέοι περιορισμοί στις θέσεις καθώς και το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να σηματοδοτήσει την έξοδο των επενδυτών από την αγορά πετρελαίου τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Η τρέχουσα πτώση στην τιμή του συμβολαίου του αργού τύπου light στα περίπου 61 δολάρια το βαρέλι “παίρνει τη μορφή οργανωμένης ρευστοποίησης ενώ ενδέχεται να υπάρξει ενδιαφέρον από ορισμένους που συμμετέχουν στην αγορά είτε να έχουν ήδη ένα πιο ξεκάθαρο χαρτοφυλάκιο ή να μειώσουν την έκθεση τους σε long θέσεις εν όψει του συγκεκριμένου κινδύνου μελλοντικών ρευστοποιήσεων,” τόνισε ο Olivier Jakob, γενικός διευθυντής της Petromatrix στην Ελβετία.

Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Gordon Brown και ο Γάλλος Πρόεδρος Nicholas Sarkozy έδωσαν βάρος στις αγορές πετρελαίου αυτή την εβδομάδα, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το κατά πόσο η συναλλακτική δραστηριότητα ενισχύει ακανόνιστες μεταβολές των τιμών.

“Συνεπώς απευθύνουμε έκκληση στον Διεθνή Οργανισμό Ρυθμιστικών Αρχών να εξετάσει τη βελτίωση της διαφάνειας και την εποπτείας των αγορών προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου για να μειωθεί η επιζήμια κερδοσκοπία,” έγραψαν σε κοινό άρθρο που δημοσίευσε την Τετάρτη η Wall Street Journal.

“Ο εκτροχιασμός δεν είναι σημαντικός και με την στήριξη των χωρών-παραγωγών και του βελτιωμένου διαλόγου για την προσφορά δίκαιης ανταμοιβής για ασφαλή παροχή σε μια τιμή η οποία ενθαρρύνει ακόμα την οικονομική ανάπτυξη για τους καταναλωτές... μια πιο ελεγχόμενη τιμή πετρελαίου κοντά στα τωρινά επίπεδα αποτελεί πλέον πιθανότητα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα”, δήλωσε ο Jason Kenney, αναλυτής στην τράπεζα ING του Εδιμβούργου. “Επίσης, το τέλος για τις θεωρίες της μεγάλης ανατροπής ενδέχεται να είναι κοντά”.

Οι συμμετέχοντες της αγοράς θα παρακολουθούν στενά τα εβδομαδιαία στοιχεία της CFTC για τη δέσμευση των επενδυτών κατά τις προσεχείς εβδομάδες για σημάδια ότι οι “νευρικοί” επενδυτές αποσύρουν τα ρευστά τους από την αγορά πετρελαίου.

“Το μεγάλο ερώτημα είναι, πλέον, αν τα κεφάλαια που επενδύουν σε δείκτες έχουν αρχίσει ήδη να εγκαταλείπονται”, είπε ο Peter Beutel, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας ενεργειακών κινδύνων Cameron Hanover στην πόλη New Canaan στο Κονέκτικατ.

“Κάποιοι διαχειριστές (χρήματος) ενδέχεται να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν οποιαδήποτε διάθεση για μακροπρόθεσμες θέσεις long σε πετρέλαιο ή εμπορεύματα έναντι πιθανών πιο έντονων βραχυπρόθεσμων ενδείξεων ότι οι τιμές πρόκειται να υποχωρήσουν”, συμπλήρωσε.

Η αγορά μπορεί ήδη να παρατηρεί σημάδια ρευστοποίησης που έχουν πυροδοτηθεί από τις κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών.

“Αυτό κάνει την τάση των bulls πιο αδύναμη”, είπε ο Jakob. “Τον περασμένο χρόνο η ρευστοποίηση του αργού συσχετίστηκε με τις ροές των δεικτών, άρα αυτός είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να αγνοηθεί”.

Οι κριτικές για το σχέδιο της CFTC διαφωνούν στο ότι οι μεγάλοι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου παρέχουν ρευστότητα, η οποία όπως λένε δίνει στις τιμές των εμπορευμάτων την δυνατότητα να αντανακλούν την αξία τους με μεγαλύτερη ακρίβεια.

“Ενώ η μεγαλύτερη διαφάνεια είναι πάντα καλοδεχούμενη, οι σκέψεις για τον καθορισμό ορίων στις θέσεις των παραγώγων και τον περιορισμό των απαλλαγών αντιστάθμισης επίσης κερδίζουν έδαφος και θα προειδοποιούσαμε ότι κάθε άστοχη κίνηση θα μπορούσε να συνεισφέρει στην αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές ενέργειας, αντί να τη μειώσει, καθώς η ρευστότητα περιορίζεται,” εκτιμούν αναλυτές της Barclays Capital στο Λονδίνο.

Εν τω μεταξύ, άλλοι αναλυτές επίσης προειδοποιούν ότι οι κινήσεις της CFTC μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές και εγείρουν ερωτήματα για την ικανότητα της να επιβάλλει περισσότερους ελέγχους στη μεγάλου μεγέθους βιομηχανία πετρελαίου.

“Πρόκειται για μια παγκόσμια αγορά”, δήλωσε ο Torbjorn Kjus, αναλυτής της DnB NOR στο Όσλο. “Αν απομακρύνεις παίκτες από την αγορά μπορεί να προκληθεί μεταβλητότητα αυξανόμενου κινδύνου στην αγορά πετρελαίου.”

capital.gr

ΗΠΑ: Με discount αποπληρώνουν τράπεζες τη στήριξη του TARP

ΗΠΑ: Με discount αποπληρώνουν τράπεζες τη στήριξη του TARP


Με discount έχουν επαναγοράσει κυβερνητικές εγγυήσεις 11 τράπεζες των ΗΠΑ, σύμφωνα με πόρισμα της επιτροπής COP (Congressional Oversight Panel) που επιβλέπει την εφαρμογή του προγράμματος TARP.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, οι τράπεζες προέβησαν στην επαναγορά σε τιμή που αντιστοιχούσε στο 66% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ οι τρεις ειδικοί του Πανεπιστημίου Harvard που προσελήφθησαν για τη σύνταξη του πορίσματος, Robert Merton, Daniel Bergstresser και Victoria Ivashina, ανέφεραν ότι οι φορολογούμενοι θα είχαν εισπράξει περίπου 10 εκατ. δολάρια περισσότερα αν η επαναγορά είχε γίνει στα επίπεδα της ονομαστικής αξίας.

Όπως σημειώνεται, αν μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν αντίστοιχο discount στις επαναγορές τους, τότε οι απώλειες για τους φορολογούμενους θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 2,1 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 32 εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου προχωρούν ήδη σε αποπληρωμή της στήριξης που έλαβαν μέσω του TARP, ύψους περίπου 70,2 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, όπως το ίδιο πόρισμα αναφέρει, ενδεχομένως το υπουργείο Οικονομικών να έχει κάποιο άλλο στόχο πέραν της μεγιστοποίησης της επιστροφής προς τους φορολογούμενους και γι’ αυτό επιτρέπει το συγκεκριμένο discount. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα, όπως αναφέρεται, να εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών η πώληση των συγκεκριμένων εγγυήσεων στην ελεύθερη αγορά μέσω δημοπρασίας, που ως εναλλακτική λύση θα μπορούσε να αποφέρει καλύτερες αποτιμήσεις.

Πάντως η επιτροπή εγείρει το ζήτημα της καταλληλότητας της συγκεκριμένης χρονική περιόδου για την αποπληρωμή των κεφαλαίων του TARP, το οποίο θα αναλύσει στο επόμενο πόρισμά της.

Me επικεφαλής την επίσης καθηγήτρια του Harvard, Elizabeth Warren, το πάνελ ζητά από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να καταστήσει τη διαδικασία αποπληρωμής όσο το δυνατόν πιο διαφανή.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει εισπράξει μέσω μερισμάτων από εταιρείες που έλαβαν στήριξη στο πλαίσιο του TARP, συνολικά κεφάλαια ύψους 6,7 δισ. δολαρίων.

capital.gr

UBS: Δεν αποκαλύπτει τα στοιχεία των πελατών της στις ΗΠΑ

UBS: Δεν αποκαλύπτει τα στοιχεία των πελατών της στις ΗΠΑ

Εσωτερικό σημείωμα, στο οποίο τονίζει ότι η UBS δεν μπορεί να συμμορφωθεί στην απαίτηση της αμερικανικής κυβέρνησης και να αποκαλύψει στοιχεία για 52.000 πελάτες της, φέρεται να απέστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής τράπεζας Όσβαλντ Γκρούεμπελ προς τα ανώτατα στελέχη της.

Όπως αποκάλυψε στο Reuters άτομο προσκείμενο στο θέμα – επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά δημοσίευμα των New York Times – στο σημείωμα αναφέρεται ότι η αποκάλυψη των ανωτέρω στοιχείων σημαίνει ότι η UBS θα πρέπει να παραβιάσει την ποινική νομοθεσία της Ελβετίας. «Απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό», επισημαίνει ο Γκρούεμπελ.

Δικαστήριο των ΗΠΑ ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση την Τετάρτη να ξεκαθαρίσει, αν είναι έτοιμη να διατάξει τη διακοπή της λειτουργίας της UBS στη χώρα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αναγκάσει την τράπεζα να αποκαλύψει τα ονόματα Αμερικανών που φοροδιαφεύγουν.

Εκπρόσωπος της UBS στο Χονγκ Κονγκ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

naftemporiki

Πιθανή η έξοδος της Γερμανίας από την ύφεση στο β' τρίμηνο

Πιθανή η έξοδος της Γερμανίας από την ύφεση στο β' τρίμηνο

Για πιθανή έξοδο της γερμανικής οικονομίας από την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή νωρίτερα απ' ό,τι είχε προβλέψει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μίλησε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, την ίδια ώρα που τα στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητα και τις εξαγωγές ενδυνάμωναν την άποψη αυτή.


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Π. Στάινμπρουκ.
Κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε ωστόσο να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας του παρέμεινε στάσιμο ή μπορεί να αυξήθηκε ελάχιστα στο δεύτερο τρίμηνο.

Βεβαίως, διευκρίνισε ότι η τάση αυτή δεν υποδηλώνει ακόμη άνοδο, όμως πρόκειται για μία σταθεροποίηση μετά τη μεγάλη οικονομική επιβράδυνση. Το υπουργείο Οικονομικών είχε προβλέψει, στα τέλη Απριλίου, ότι η οικονομία θα συρρικνωνόταν περίπου 6% φέτος, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο είχε προβλέψει πτώση περίπου 1%. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, συρρικνώθηκε 3,8% στο πρώτο τρίμηνο, αντιμετωπίζοντας φέτος τη βαθύτερη μεταπολεμική ύφεση.

Τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν ωστόσο χθες, έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σημείωσε απρόσμενη άνοδο το Μάιο, στα 10,3 δισ. ευρώ, από τα 9 δισ. του Απριλίου, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2008.

Από το 2003, η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγό αγαθών στον κόσμο, μολονότι η μείωση του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο σηματοδοτήθηκε από την πτώση 9,7% των εξαγωγών, στις οποίες βασίζεται η γερμανική οικονομία. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση, αν και σε ετήσια βάση παραμένουν εξασθενημένες, καταγράφοντας πτώση 25%. «Βεβαίως και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αλλαγή τάσης. Ομως η ελεύθερη πτώση φαίνεται ότι σταμάτησε.

Και αυτό δίδει ελπίδες ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες», επισημαίνει οικονομολόγος της Barclays Capital, παρά το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 21% το Μάιο σε ετήσια βάση, στα 52,7 δισ. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2005.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία ενισχύθηκαν 0,1% τον Ιούνιο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ συγκριτικά με το Μάιο, οι τιμές αυξήθηκαν 0,4%.

Θετικές ενδείξεις προήλθαν επίσης και από το εξωτερικό, καθώς η Volkswagen η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, ανακοίνωσε, τον προηγούμενο μήνα, ότι παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις από τους ανταγωνιστές της το Μάιο, χάρη στις αυξανόμενες πωλήσεις όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Κίνα.

naftemporiki

MPB: Στις 28/8 συνεδριάζει το δ.σ.

MPB: Στις 28/8 συνεδριάζει το δ.σ.

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009 θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο της Marfin Popular Bank για να εξετάσει μεταξύ άλλων τα οικονομικά αποτελέσματα για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2009.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την ίδια ημέρα.

naftemporiki

Τρ. Κύπρου: Εισαγωγή 7,1 εκ. μετοχών από επανεπένδυση μερίσματος

Τρ. Κύπρου: Εισαγωγή 7,1 εκ. μετοχών από επανεπένδυση μερίσματος


ΕΙΣΑΓΩΓΗ METOΧΩΝ ΑΠΟ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΛΟΓΩ ΕΠΑΝΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ (η «Τράπεζα») ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2002, εγκρίθηκε η εφαρμογή του Σχεδίου Επανεπένδυσης Μερισμάτων οι όροι του οποίου τροποποιήθηκαν σε συνεδρίες του Συμβουλίου στις 9 Οκτωβρίου 2008 και 25 Φεβρουαρίου 2009.

Κατόπι του πιο πάνω εκδόθηκαν 7.082.906 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας €1,00 κατά μετοχή, που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω της επανεπένδυσης μερίσματος που καταβλήθηκε στις 10 Ιουνίου 2009. Οι νέες κοινές ονομαστικές μετοχές που εκδίδονται σύμφωνα με τα ανωτέρω παραχωρούνται στους δικαιούχους μετόχους οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή στο Σχέδιο Επανεπένδυσης Μερισμάτων με έκπτωση 10% από τον μεσοσταθμικό όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής όπως αυτή διαμορφώθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) τις πρώτες πέντε εργάσιμες μέρες που η μετοχή διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα μερίσματος (ex-dividend). Η τιμή διάθεσης με βάση την προαναφερθείσα έκπτωση ανέρχεται σε €3,93 κατά μετοχή.

Στα πλαίσια της άνω επανεπένδυσης μερίσματος που καταβλήθηκε στις 10 Ιουνίου 2009, οι δικαιούχοι μέτοχοι ενημερώθηκαν με προσωπική επιστολή για τον αριθμό των μετοχών που τους αναλογεί. 24.878 μέτοχοι άσκησαν το δικαίωμα και ζήτησαν να συμμετέχουν στο Σχέδιο Επανεπένδυσης Μερισμάτων από το οποίο συνολικά προέκυψαν 7.082.906 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές και συνεπεία αυτού, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας αυξάνεται κατά €7.082.906 και ανέρχεται πλέον σε €593.744.562,00 αποτελούμενο από 593.744.562 μετοχές ονομαστικής αξίας €1,00 έκαστη, και ο λογαριασμός αποθεματικό από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο αυξήθηκε κατά €20.752.914,58.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου κατά την συνεδρίασή του στις 9 Ιουλίου 2009 και το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά την συνεδρίασή του στις 2 Ιουλίου 2009 ενέκριναν την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των πιο πάνω νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Τράπεζας.

Από την Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των 7.082.906 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από την ίδια ημερομηνία, η τιμή εκκίνησης διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς των δύο χρηματιστηρίων. Από την ίδια ημερομηνία, οι νέες κοινές ονομαστικές μετοχές που αντιστοιχούν σε δικαιούχους που επέλεξαν να εγγράψουν τις μετοχές τους στα Ελληνικά Χρηματιστήρια θα έχουν πιστωθεί στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιών των εν λόγω δικαιούχων στο Σύστημα Άϋλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.).

Για περισσότερες πληροφορίες το επενδυτικό κοινό μπορεί να ενημερώνεται από το σχετικό έντυπο το οποίο είναι διαθέσιμο από τις 25 Ιουνίου 2009 σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Συγκροτήματος www.bankofcyprus.com (επιλέξτε Σχ. Επενδυτών/ Ενημερωτικά Δελτία).

stockwatch.com.cy

Today's Calendar (US)

8:30 AM
International Trade
Dept of Commerce


8:30 AM
Import and Export Prices
Dept of Labor

Πλήρης απαγόρευση καπνίσματος και με τη σφραγίδα της Βουλής

Πλήρης απαγόρευση καπνίσματος και με τη σφραγίδα της Βουλής

Λευκωσία: Με 27 ψήφους υπέρ, τρεις εναντίον, μία αποχή και μετά από έντονη συζήτηση που διάρκεσε γύρω στη μιάμιση ώρα, η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε νόμο την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, περιλαμβανομένων των κέντρων αναψυχής. Παραμένει ωστόσο ανοικτό το παράθυρο για βελτιώσεις σε οποιαδήποτε ζητήματα θεωρηθεί αναγκαία η περαιτέρω νομοθετική ρύθμισή τους, νοουμένου ότι αυτές (οι βελτιώσεις) θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2009, αφού η έναρξη ισχύος του νόμου έχει ως γνωστό καθορισθεί για την 1η Ιανουαρίου του 2010.

Η προοπτική ενδεχόμενων βελτιώσεων καταγράφεται άλλωστε και στην έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας (μετά από εισήγηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ) προς την ολομέλεια της Βουλής, ενώ υπήρξε και δέσμευση από το μέλος της επιτροπής, βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελο Βότση, ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν κάποιες λεπτομέρειες.

Ξεκινώντας τη συζήτηση η αναπληρώτρια πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, αναφέρθηκε στις πολύμηνες προσπάθειες που οδήγησαν τελικά στην ομόφωνη απόφαση για προώθηση της ψήφισης της πρότασης νόμου και κάλεσε όλους να ψηφίσουν όχι με βάση τα ατομικά δικαιώματα, αλλά την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, μίλησε για κοινωνικό ρατσισμό και για το δικαίωμα επιλογής που δεν διασφαλίζεται από την πρόταση νόμου και επεσήμανε ότι θα μπορούσαν να εξευρεθούν μέσες λύσεις. Δήλωσε, επίσης, ότι θα κρατούσε αποχή από την ψηφοφορία.

Ιδιαίτερα καυστικός και έντονος ήταν ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος μίλησε για κοινωνικό ρατσισμό, στιγματισμό και για ένα νόμο ο οποίος ήταν βασισμένος στην παραπληροφόρηση.

Ο Άγγελος Βότσης ανέφερε από πλευράς του ότι δεν είχαν καμιά βοήθεια από το Υπουργείο Υγείας και επεσήμανε ότι ο νόμος αυτός μπορεί να αποτελέσει σταθμό και απαρχή για την αλλαγή νοοτροπιών.

Τελικά και μετά από παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Νίκου Κατσουρίδη, ότι υπάρχει η ευχέρεια για περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση, η πρόταση νόμου τέθηκε σε ψηφοφορία. Ο ψηφισθείς πλέον νόμος, διευρύνει τον όρο «χώρος απαγόρευσης» καπνίσματος, ώστε να διασφαλίζεται μεγαλύτερη προστασία του κοινού.

Διευκρινίζει ότι το κάπνισμα επιτρέπεται στους ανοικτούς εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους των καθορισμένων χώρων απαγόρευσης καπνίσματος, ενώ διαφοροποιεί τις προβλεπόμενες ποινές, ώστε σε περίπτωση που πρόσωπο παραβαίνει τις πρόνοιες του νόμου και καπνίζει σε χώρο απαγόρευσης καπνίσματος, να υπόκειται σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ και στην περίπτωση που πρόσωπο παραβαίνει τις πρόνοιες που αφορούν την τοποθέτηση πινακίδων να υπόκειται σε πρόστιμο, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

philenews
Share |