Friday, July 10, 2009

Ρευστοποιήσεις υπό το φόβο νέων κανόνων απειλούν την αγορά πετρελαίου

Ρευστοποιήσεις υπό το φόβο νέων κανόνων απειλούν την αγορά πετρελαίου


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) - Οι εκκλήσεις για αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά πετρελαίου θα μπορούσαν θα επιδεινώσουν την τρέχουσα σημαντική πτώση του αργού, όπως δηλώνουν αναλυτές.

Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν ήδη σημειώσει πτώση 17% από την περασμένη εβδομάδα λόγω των ανησυχιών αναφορικά με την παγκόσμια οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να βρεθούν υπό μεγαλύτερη πίεση αν οι επενδυτές αποφασίσουν να “κλείσουν” τις θέσεις τους εν αναμονή αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα, Gary Gensler δήλωσε ότι η υπηρεσία θα πραγματοποιήσει ακροάσεις αυτό το καλοκαίρι με σκοπό να εξετάσει την εφαρμογή ευρύτερων περιορισμών στις θέσεις παραγώγων σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πιθανώς άλλα εμπορεύματα. Η υπηρεσία, η οποία ελέγχει τις αγορές εμπορευμάτων των ΗΠΑ, θα επανεξετάσει επίσης το αν θα πρέπει να επιτρέπεται σε swap dealers, index traders και διαχειριστές κεφαλαίων στην αγορά συναλλάγματος να παρακάμπτουν αυτά τα όρια μέσω ειδικών απαλλαγών αντασφάλισης.

Τα σχόλια του Gensler και οι επερχόμενες ακροάσεις πιθανώς να οδηγήσουν ορισμένους επενδυτές – όπως οι τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία- να επανεξετάσουν τις long θέσεις τους στο πετρέλαιο, εκτιμούν οι αναλυτές.

Υποστηρίζουν ότι οι νέοι περιορισμοί στις θέσεις καθώς και το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να σηματοδοτήσει την έξοδο των επενδυτών από την αγορά πετρελαίου τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Η τρέχουσα πτώση στην τιμή του συμβολαίου του αργού τύπου light στα περίπου 61 δολάρια το βαρέλι “παίρνει τη μορφή οργανωμένης ρευστοποίησης ενώ ενδέχεται να υπάρξει ενδιαφέρον από ορισμένους που συμμετέχουν στην αγορά είτε να έχουν ήδη ένα πιο ξεκάθαρο χαρτοφυλάκιο ή να μειώσουν την έκθεση τους σε long θέσεις εν όψει του συγκεκριμένου κινδύνου μελλοντικών ρευστοποιήσεων,” τόνισε ο Olivier Jakob, γενικός διευθυντής της Petromatrix στην Ελβετία.

Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Gordon Brown και ο Γάλλος Πρόεδρος Nicholas Sarkozy έδωσαν βάρος στις αγορές πετρελαίου αυτή την εβδομάδα, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το κατά πόσο η συναλλακτική δραστηριότητα ενισχύει ακανόνιστες μεταβολές των τιμών.

“Συνεπώς απευθύνουμε έκκληση στον Διεθνή Οργανισμό Ρυθμιστικών Αρχών να εξετάσει τη βελτίωση της διαφάνειας και την εποπτείας των αγορών προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου για να μειωθεί η επιζήμια κερδοσκοπία,” έγραψαν σε κοινό άρθρο που δημοσίευσε την Τετάρτη η Wall Street Journal.

“Ο εκτροχιασμός δεν είναι σημαντικός και με την στήριξη των χωρών-παραγωγών και του βελτιωμένου διαλόγου για την προσφορά δίκαιης ανταμοιβής για ασφαλή παροχή σε μια τιμή η οποία ενθαρρύνει ακόμα την οικονομική ανάπτυξη για τους καταναλωτές... μια πιο ελεγχόμενη τιμή πετρελαίου κοντά στα τωρινά επίπεδα αποτελεί πλέον πιθανότητα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα”, δήλωσε ο Jason Kenney, αναλυτής στην τράπεζα ING του Εδιμβούργου. “Επίσης, το τέλος για τις θεωρίες της μεγάλης ανατροπής ενδέχεται να είναι κοντά”.

Οι συμμετέχοντες της αγοράς θα παρακολουθούν στενά τα εβδομαδιαία στοιχεία της CFTC για τη δέσμευση των επενδυτών κατά τις προσεχείς εβδομάδες για σημάδια ότι οι “νευρικοί” επενδυτές αποσύρουν τα ρευστά τους από την αγορά πετρελαίου.

“Το μεγάλο ερώτημα είναι, πλέον, αν τα κεφάλαια που επενδύουν σε δείκτες έχουν αρχίσει ήδη να εγκαταλείπονται”, είπε ο Peter Beutel, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας ενεργειακών κινδύνων Cameron Hanover στην πόλη New Canaan στο Κονέκτικατ.

“Κάποιοι διαχειριστές (χρήματος) ενδέχεται να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν οποιαδήποτε διάθεση για μακροπρόθεσμες θέσεις long σε πετρέλαιο ή εμπορεύματα έναντι πιθανών πιο έντονων βραχυπρόθεσμων ενδείξεων ότι οι τιμές πρόκειται να υποχωρήσουν”, συμπλήρωσε.

Η αγορά μπορεί ήδη να παρατηρεί σημάδια ρευστοποίησης που έχουν πυροδοτηθεί από τις κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών.

“Αυτό κάνει την τάση των bulls πιο αδύναμη”, είπε ο Jakob. “Τον περασμένο χρόνο η ρευστοποίηση του αργού συσχετίστηκε με τις ροές των δεικτών, άρα αυτός είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να αγνοηθεί”.

Οι κριτικές για το σχέδιο της CFTC διαφωνούν στο ότι οι μεγάλοι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου παρέχουν ρευστότητα, η οποία όπως λένε δίνει στις τιμές των εμπορευμάτων την δυνατότητα να αντανακλούν την αξία τους με μεγαλύτερη ακρίβεια.

“Ενώ η μεγαλύτερη διαφάνεια είναι πάντα καλοδεχούμενη, οι σκέψεις για τον καθορισμό ορίων στις θέσεις των παραγώγων και τον περιορισμό των απαλλαγών αντιστάθμισης επίσης κερδίζουν έδαφος και θα προειδοποιούσαμε ότι κάθε άστοχη κίνηση θα μπορούσε να συνεισφέρει στην αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές ενέργειας, αντί να τη μειώσει, καθώς η ρευστότητα περιορίζεται,” εκτιμούν αναλυτές της Barclays Capital στο Λονδίνο.

Εν τω μεταξύ, άλλοι αναλυτές επίσης προειδοποιούν ότι οι κινήσεις της CFTC μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές και εγείρουν ερωτήματα για την ικανότητα της να επιβάλλει περισσότερους ελέγχους στη μεγάλου μεγέθους βιομηχανία πετρελαίου.

“Πρόκειται για μια παγκόσμια αγορά”, δήλωσε ο Torbjorn Kjus, αναλυτής της DnB NOR στο Όσλο. “Αν απομακρύνεις παίκτες από την αγορά μπορεί να προκληθεί μεταβλητότητα αυξανόμενου κινδύνου στην αγορά πετρελαίου.”

capital.gr

No comments:

Share |