Friday, July 10, 2009

ΗΠΑ: Με discount αποπληρώνουν τράπεζες τη στήριξη του TARP

ΗΠΑ: Με discount αποπληρώνουν τράπεζες τη στήριξη του TARP


Με discount έχουν επαναγοράσει κυβερνητικές εγγυήσεις 11 τράπεζες των ΗΠΑ, σύμφωνα με πόρισμα της επιτροπής COP (Congressional Oversight Panel) που επιβλέπει την εφαρμογή του προγράμματος TARP.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, οι τράπεζες προέβησαν στην επαναγορά σε τιμή που αντιστοιχούσε στο 66% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ οι τρεις ειδικοί του Πανεπιστημίου Harvard που προσελήφθησαν για τη σύνταξη του πορίσματος, Robert Merton, Daniel Bergstresser και Victoria Ivashina, ανέφεραν ότι οι φορολογούμενοι θα είχαν εισπράξει περίπου 10 εκατ. δολάρια περισσότερα αν η επαναγορά είχε γίνει στα επίπεδα της ονομαστικής αξίας.

Όπως σημειώνεται, αν μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν αντίστοιχο discount στις επαναγορές τους, τότε οι απώλειες για τους φορολογούμενους θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 2,1 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 32 εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου προχωρούν ήδη σε αποπληρωμή της στήριξης που έλαβαν μέσω του TARP, ύψους περίπου 70,2 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, όπως το ίδιο πόρισμα αναφέρει, ενδεχομένως το υπουργείο Οικονομικών να έχει κάποιο άλλο στόχο πέραν της μεγιστοποίησης της επιστροφής προς τους φορολογούμενους και γι’ αυτό επιτρέπει το συγκεκριμένο discount. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα, όπως αναφέρεται, να εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών η πώληση των συγκεκριμένων εγγυήσεων στην ελεύθερη αγορά μέσω δημοπρασίας, που ως εναλλακτική λύση θα μπορούσε να αποφέρει καλύτερες αποτιμήσεις.

Πάντως η επιτροπή εγείρει το ζήτημα της καταλληλότητας της συγκεκριμένης χρονική περιόδου για την αποπληρωμή των κεφαλαίων του TARP, το οποίο θα αναλύσει στο επόμενο πόρισμά της.

Me επικεφαλής την επίσης καθηγήτρια του Harvard, Elizabeth Warren, το πάνελ ζητά από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να καταστήσει τη διαδικασία αποπληρωμής όσο το δυνατόν πιο διαφανή.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει εισπράξει μέσω μερισμάτων από εταιρείες που έλαβαν στήριξη στο πλαίσιο του TARP, συνολικά κεφάλαια ύψους 6,7 δισ. δολαρίων.

capital.gr

No comments:

Share |