Friday, July 10, 2009

Πλήρης απαγόρευση καπνίσματος και με τη σφραγίδα της Βουλής

Πλήρης απαγόρευση καπνίσματος και με τη σφραγίδα της Βουλής

Λευκωσία: Με 27 ψήφους υπέρ, τρεις εναντίον, μία αποχή και μετά από έντονη συζήτηση που διάρκεσε γύρω στη μιάμιση ώρα, η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε νόμο την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, περιλαμβανομένων των κέντρων αναψυχής. Παραμένει ωστόσο ανοικτό το παράθυρο για βελτιώσεις σε οποιαδήποτε ζητήματα θεωρηθεί αναγκαία η περαιτέρω νομοθετική ρύθμισή τους, νοουμένου ότι αυτές (οι βελτιώσεις) θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2009, αφού η έναρξη ισχύος του νόμου έχει ως γνωστό καθορισθεί για την 1η Ιανουαρίου του 2010.

Η προοπτική ενδεχόμενων βελτιώσεων καταγράφεται άλλωστε και στην έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας (μετά από εισήγηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ) προς την ολομέλεια της Βουλής, ενώ υπήρξε και δέσμευση από το μέλος της επιτροπής, βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελο Βότση, ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν κάποιες λεπτομέρειες.

Ξεκινώντας τη συζήτηση η αναπληρώτρια πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, αναφέρθηκε στις πολύμηνες προσπάθειες που οδήγησαν τελικά στην ομόφωνη απόφαση για προώθηση της ψήφισης της πρότασης νόμου και κάλεσε όλους να ψηφίσουν όχι με βάση τα ατομικά δικαιώματα, αλλά την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, μίλησε για κοινωνικό ρατσισμό και για το δικαίωμα επιλογής που δεν διασφαλίζεται από την πρόταση νόμου και επεσήμανε ότι θα μπορούσαν να εξευρεθούν μέσες λύσεις. Δήλωσε, επίσης, ότι θα κρατούσε αποχή από την ψηφοφορία.

Ιδιαίτερα καυστικός και έντονος ήταν ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος μίλησε για κοινωνικό ρατσισμό, στιγματισμό και για ένα νόμο ο οποίος ήταν βασισμένος στην παραπληροφόρηση.

Ο Άγγελος Βότσης ανέφερε από πλευράς του ότι δεν είχαν καμιά βοήθεια από το Υπουργείο Υγείας και επεσήμανε ότι ο νόμος αυτός μπορεί να αποτελέσει σταθμό και απαρχή για την αλλαγή νοοτροπιών.

Τελικά και μετά από παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Νίκου Κατσουρίδη, ότι υπάρχει η ευχέρεια για περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση, η πρόταση νόμου τέθηκε σε ψηφοφορία. Ο ψηφισθείς πλέον νόμος, διευρύνει τον όρο «χώρος απαγόρευσης» καπνίσματος, ώστε να διασφαλίζεται μεγαλύτερη προστασία του κοινού.

Διευκρινίζει ότι το κάπνισμα επιτρέπεται στους ανοικτούς εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους των καθορισμένων χώρων απαγόρευσης καπνίσματος, ενώ διαφοροποιεί τις προβλεπόμενες ποινές, ώστε σε περίπτωση που πρόσωπο παραβαίνει τις πρόνοιες του νόμου και καπνίζει σε χώρο απαγόρευσης καπνίσματος, να υπόκειται σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ και στην περίπτωση που πρόσωπο παραβαίνει τις πρόνοιες που αφορούν την τοποθέτηση πινακίδων να υπόκειται σε πρόστιμο, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

philenews

No comments:

Share |