Friday, July 10, 2009

Πιθανή η έξοδος της Γερμανίας από την ύφεση στο β' τρίμηνο

Πιθανή η έξοδος της Γερμανίας από την ύφεση στο β' τρίμηνο

Για πιθανή έξοδο της γερμανικής οικονομίας από την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή νωρίτερα απ' ό,τι είχε προβλέψει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μίλησε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, την ίδια ώρα που τα στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητα και τις εξαγωγές ενδυνάμωναν την άποψη αυτή.


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Π. Στάινμπρουκ.
Κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε ωστόσο να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας του παρέμεινε στάσιμο ή μπορεί να αυξήθηκε ελάχιστα στο δεύτερο τρίμηνο.

Βεβαίως, διευκρίνισε ότι η τάση αυτή δεν υποδηλώνει ακόμη άνοδο, όμως πρόκειται για μία σταθεροποίηση μετά τη μεγάλη οικονομική επιβράδυνση. Το υπουργείο Οικονομικών είχε προβλέψει, στα τέλη Απριλίου, ότι η οικονομία θα συρρικνωνόταν περίπου 6% φέτος, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο είχε προβλέψει πτώση περίπου 1%. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, συρρικνώθηκε 3,8% στο πρώτο τρίμηνο, αντιμετωπίζοντας φέτος τη βαθύτερη μεταπολεμική ύφεση.

Τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν ωστόσο χθες, έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σημείωσε απρόσμενη άνοδο το Μάιο, στα 10,3 δισ. ευρώ, από τα 9 δισ. του Απριλίου, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2008.

Από το 2003, η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγό αγαθών στον κόσμο, μολονότι η μείωση του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο σηματοδοτήθηκε από την πτώση 9,7% των εξαγωγών, στις οποίες βασίζεται η γερμανική οικονομία. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση, αν και σε ετήσια βάση παραμένουν εξασθενημένες, καταγράφοντας πτώση 25%. «Βεβαίως και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αλλαγή τάσης. Ομως η ελεύθερη πτώση φαίνεται ότι σταμάτησε.

Και αυτό δίδει ελπίδες ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες», επισημαίνει οικονομολόγος της Barclays Capital, παρά το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 21% το Μάιο σε ετήσια βάση, στα 52,7 δισ. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2005.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία ενισχύθηκαν 0,1% τον Ιούνιο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ συγκριτικά με το Μάιο, οι τιμές αυξήθηκαν 0,4%.

Θετικές ενδείξεις προήλθαν επίσης και από το εξωτερικό, καθώς η Volkswagen η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, ανακοίνωσε, τον προηγούμενο μήνα, ότι παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις από τους ανταγωνιστές της το Μάιο, χάρη στις αυξανόμενες πωλήσεις όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Κίνα.

naftemporiki

No comments:

Share |