Tuesday, February 17, 2009

Πτώση 7% για το αργό- Κάτω από τα 35 δολάρια

Πτώση 7% για το αργό- Κάτω από τα 35 δολάρια

Κάτω από τα 35 δολάρια υποχώρησε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, αφού για ακόμη μία φορά η ανασφάλεια που επικρατεί για την πορεία των ανεπτυγμένων οικονομιών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, επηρέασε την επενδυτική συμπεριφορά. «Βαρίδι» στη διαμόρφωση της τιμής του αργού αποτέλεσε και η ανακοίνωση για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, η οποία βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό. Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου του αργού υποχώρησαν κατά 7% στα 34,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο -8,2%. Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού από την αρχή του έτους έχουν υποχωρήσει 22%. Το αργό τύπου brent υποχώρησε κατά 4,6% στα 41,31 δολάρια το βαρέλι.

Συρρίκνωση ρεκόρ κατέγραψε ο κλάδος της μεταποίησης στη Νέα Υόρκη το Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας ότι η ύφεση διαρκώς επιδεινώνεται. Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκε στο -34,7, στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της καταμέτρησης των στοιχείων το 2001, από το -22,2 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -23,8 μονάδες.

Η έλλειψη πίστωσης και η κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως, αναγκάζουν τις εταιρίες όπως η General Motors και η Alcoa να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής και μείωση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό ενέργειας, Hussain al-Shahristani, εάν η ζήτηση του αργού συνεχίσει σε αυτά τα επίπεδα, τότε ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει στη σύνοδο της 15ης Μαρτίου σε πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής.

REPORTER.GR

«Στο χείλος του γκρεμού η βιομηχανία των hedge funds»

«Στο χείλος του γκρεμού η βιομηχανία των hedge funds»

Κατάρρευση της βιομηχανίας των hedge funds «βλέπει» η UBS το 2009 και καταβύθιση της αξίας τους στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου, από το ζενίθ των σχεδόν 2 τρις δολαρίων που άγγιζαν πριν 7 μόλις μήνες. Αυτή η πτώση ύψους 35% και η συρρίκνωση παραπάνω από ένα τρίτο των assets των κερδοσκοπικών κεφαλαίων διεθνώς, αναμένεται λόγω της μείωσης των hedge funds managers λόγω απολύσεων καθώς και στις αλλαγές της στρατηγικής τους μακριά από την μόχλευση, η οποία ήταν και ο ηγέτης των στρατηγικών τους τα τελευταία χρόνια.

Οπως τονίζει ο κ. Timothy Bell, διευθυντής της αγοράς των hedge funds στην UBS, θα δούμε τεράστια μείωση στο ενεργητικό των hedge funds, πολλά λουκέτα και στρατηγικές που δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν σε αυτό το πολύ δύσκολο πια περιβάλλον.

Από τα 1,93 τρις δολάρια στα μέσα του 2008, και τα 1,4 τρις στα τέλη του 2008, η βιομηχανία των επιθετικών κεφαλαίων θα αξίζει περίπου 1,2 τρις δολάρια στα τέλη του φετινού Μαρτίου. Το περασμένο έτος, οι επενδυτές τράπηκαν σε μαζική φυγή από την αγορά των hedge funds παίρνοντας μαζί τους συνολικά 155 δισ. δολάρια, τιμωρώντας έτσι την άλλοτε καυτή asset class η οποία σημείωσε τις χειρότερες αποδόσεις της ιστορίας της.

Σύμφωνα με τον κ. Bell, οι επενδυτές θα επωφεληθούν από αυτήν την συρρίκνωση της βιομηχανίας καθώς θα υπάρχουν λιγότερα κεφάλαια αλλά και καλύτεροι διαχειριστές οι οποίοι θα κυνηγούν τις ευκαιρίες που πιθανώς θα υπάρχουν και θα επικεντρώνονται λιγότερο σε στρατηγικές που βασίζονται σε βαρύ δανεισμό. Οι μακροοικονομικές στρατηγικές των προοπτικών της οικονομίας, τα παράγωγα και οι παραδοσιακές short και long στρατηγικές, είναι αυτές που θα κυριαρχήσουν.

REPORTER.GR

Έρχεται η μεγαλύτερη βουτιά εδώ και 30 χρόνια στον τουρισμό!

Έρχεται η μεγαλύτερη βουτιά εδώ και 30 χρόνια στον τουρισμό!

Συγκλονιστική μελέτη του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της Eurobank κάνει λόγο ότι για φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα του, εδώ και τριάντα χρόνια! Επιπλέον, η πιθανότητα για σημαντικά μειωμένα έσοδα από τουρισμό το 2010 είναι επίσης μεγάλη. Παρότι η Ελλάδα ευνοείται τον τελευταίο καιρό από αυξημένη ζήτηση από νέες αγορές (όπως Ρωσία, Ανατολική Ευρώπη, Ασία κ.ά.), η παρούσα κρίση επηρεάζει τις κύριες αγορές της με μεγάλη σφοδρότητα. Οι τουρίστες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία αναμένεται να περιορίσουν φέτος τα ταξίδια τους στη χώρα μας λόγω της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που πλήττει τις οικονομίες τους. Η ταυτόχρονη και έντονη πτώση των αφίξεων από τις χώρες αυτές θα επηρεάσει σημαντικά τις τουριστικές εισπράξεις. Το κενό που θα δημιουργηθεί στις εισπράξεις εκτιμάται ότι δεν είναι πιθανό να καλυφθεί από τις αφίξεις από τις νέες αγορές. Επιπλέον, η κρίση θα επηρεάσει και αυτές τις χώρες, μειώνοντας τις συνολικές εισροές ξένων τουριστών στην Ελλάδα.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η διάρκεια και το βάθος της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, ιστορικά, ο τουρισμός στη χώρα μας ανακάμπτει όταν ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης είναι πάνω από το 2% ετησίως όπως συμπεραίνεται στη μελέτη. Καθώς οι προβλέψεις της Eurobank και πολλών έγκυρων διεθνών οίκων για την επόμενη διετία δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τους ρυθμούς μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, οι ανησυχίες για την πορεία του κλάδου αυξάνονται. Ωστόσο,θετικό στοιχείο στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη εμφανίζουν ιστορικά μεγαλύτερες αντοχές απέναντι στην πτώση ζήτησης, κατά τη διάρκεια οικονομικών επιβραδύνσεων, σε αντιδιαστολή με την Αθήνα. Επιπλέον, πιο ισχυρός τις περιόδους αυτές εμφανίζεται ο εγχώριος τουρισμός, ο οποίος μειώνεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς από ότι ο ξένος.

Στη μελέτη επισημαίνεται, τέλος, ότι πέρα από την επίδραση της παγκόσμιας ανάπτυξης, το επίπεδο τιμών, η οικονομική επιφάνεια των τουριστών και μια σειρά από ποιοτικούς παράγοντεςδιαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και επηρεάζουν την ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες. Το εισόδημα των ξένων τουριστών συνιστά σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα των τουριστικών αφίξεων για χώρες θερινού τουρισμού όπως η Ελλάδα και η Αυστραλία, ενώ για τη Γαλλία και την Ισπανία ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι το κόστος ζωής. Σε μακροχρόνια βάση, οι αλλαγές στις προτιμήσεις και άλλους ποιοτικούς προσδιοριστικούς παράγοντες είναι θετικές για την Ελλάδα και την Αυστραλία και αρνητικές για τη Γαλλία και την Ισπανία. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα που εξηγεί τις καλές έως τώρα επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, παρά το σταθερά υψηλό της πληθωρισμό σε σχέση με την Ευρωζώνη (διαφορικό πληθωρισμό). Οι αλλαγές στα γούστα και στις τουριστικές προτιμήσεις του ξένου τουρίστα ευνόησαν και ευνοούν τη χώρα μας παρά την ακρίβεια. Ωστόσο, υπό το πρίσμα της σφοδρότητας της παρούσας κρίσης, η τιμολόγηση των τουριστικών υπηρεσιών εύλογα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα των διαφόρων τουριστικών προορισμών στηνΕυρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο το 2009.

Συμπερασματικά, η παγκόσμια ύφεση θα επηρεάσει σημαντικά την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, οδηγώντας σε μειωμένες αφίξεις ξένων και ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2009 και, πιθανώς και το 2010. Για μια χώρα που βασίζεται στον τουρισμό, αυτό θέτει σοβαρές προκλήσεις, όχι μόνο για τον κλάδο του τουρισμού αλλά και για το σύνολο της εθνικής οικονομίας, απαιτώνταςιδιαίτερη προσοχή και αντιμετώπιση τόσο από φορείς του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
297.85 ( -5.00%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
861.54 ( -4.99%)

Όγκος: € 3,620,400

===================

XAA

Γενικός Δείκτης
1603.80 ( -5.19%)

FTSE®/Χ.Α. 20
808.95 ( -5.42%)

===================

FTSE 100 INDEX 4,034.13 -100.62 -2.43%
CAC 40 INDEX 2,875.23 -86.99 -2.94%
DAX INDEX 4,216.60 -150.04 -3.44%

ΗΠΑ: Στις 34,7 μονάδες ο βιομηχανικός δείκτης Empire State

ΗΠΑ: Στις 34,7 μονάδες ο βιομηχανικός δείκτης Empire State


Σημαντική πτώση κατέγραψε ο βιομηχανικός δείκτης Empire State το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στις -34,65 μονάδες από τις -22,2 τον Ιανουάριο. Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις -30,51 μονάδες από τις -22,8 τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στις -39,08 μονάδες από τις -26,14 μονάδες. Ο δείκτης τιμών που πληρώθηκαν διαμορφώθηκε στις -20,69 μονάδες από τις -3,41 μονάδες.

REPORTER.GR

Προς πώληση μετοχών αξίας 2 δις. δολαρίων η Fiat

Προς πώληση μετοχών αξίας 2 δις. δολαρίων η Fiat

Διάφορες επενδυτικές τράπεζες βολιδοσκοπεί η μεγαλύτερη ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, η Fiat, προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση δύο δις. ευρώ, εν μέσω της κατακόρυφης κάμψης που σημειώνει η ζήτηση αυτοκινήτων. Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα προχωρήσει στην πώληση αυτή και ανακοίνωσε σήμερα ότι δε σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Η Fiat έχει εξασφαλίσει δάνειο έως 1 δισ. ευρώ -λιγότερο απ’ όσο επιθυμούσε- από τις Intesa Sanpaolo, UniCredit και Credit Agricole.

Η εταιρία είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα ότι πρέπει να αποπληρώσει φέτος χρέος ύψους 4,8 δισ. ευρώ και ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης. Είναι ακόμη αποφασισμένη να αξιοποιήσει το οικονομικό «πακέτο» στήριξης των αυτοκινητοβιομηχανιών, συνολικού ύψους δύο δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση αυτόν το μήνα. Σημειώνεται ότι οι Γάλλοι ανταγωνιστές της έχουν λάβει δάνεια έξι δισ. ευρώ.

REPORTER.GR

Νέο δάνειο 4 δισ. δολαρίων σήμερα για τη GM

Νέο δάνειο 4 δισ. δολαρίων σήμερα για τη GM

Νέα χορήγηση 4 δισ. δολαρίων στην General Motors έχει προγραμματιστεί για σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου εν όψει της λήξης της προθεσμίας για υποβολή σχεδίου αναδιάρθρωσης, στο οποίο η GM θα παραθέτει τρόπους περικοπής του κόστους και αποπληρωμής των δανείων. Εν τω μεταξύ η αυτοκινητοβιομηχανία πρόκειται να ασκήσει πιέσεις για νέες παραχωρήσεις από το συνδικάτο εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους πιστωτές, σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου διάσωσης ύψους 13,4 δισ. δολαρίων. Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει εισπράξει ομοσπονδιακά κεφάλαια ύψους 9,4 δισ. ευρώ με τα οποία κατόρθωσε να επιβιώσει.

Η GM πρέπει επίσης να παρουσιάσει ένα εξελιγμένο σχέδιο στο αμερικανικό Υπουργείο Οικονομίας σήμερα, το οποίο θα πρέπει να δείχνει κάποια εξέλιξη που να αποδεικνύει ότι μπορεί να αναδιαρθρωθεί και να καταστεί βιώσιμη και ικανή αποπληρώσει τα δάνειά της μέχρι το τέλος του 2011. Εάν η GM δεν παρουσιάσει κάποια εξέλιξη η κυβέρνηση μπορεί να ανακαλέσει τα δάνεια ή να επιβάλλει στην εταιρία να προχωρήσει σε αναγκαστική πτώχευση.

Η κρατική βοήθεια που έχει λάβει έως σήμερα η Chrysler τον έλεγχο της οποίας έχει η Cerberus Capital Management, ανέρχεται σε 4 δισ. δολαρίων και η εταιρεία ζητά πρόσθετη ενίσχυση 3 δισ. δολαρίων.

Πιθανό «λουκέτο» σε τέσσερα εργοστάσια στην Ευρώπη

Ακόμη, η αυτοκινητοβιομηχανία εξετάζει το κλείσιμο ή την πώληση έως τεσσάρων εργοστασίων της στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της ικανοποίηση των όρων που έθεσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την οικονομική ενίσχυση της εταιρείας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία ενδέχεται να βάλει «λουκέτο» στα εργοστάσια της θυγατρικής Opel στην Αμβέρσα του Βελγίου και στην πόλη Μπόχουμ της Γερμανίας. Παράλληλα, είναι πιθανόν να πουλήσει το εργοστάσιο στο Aιζεναχ της Γερμανίας. Στόχος της GM είναι να εξοικονομήσει περίπου 1,5 δισ. δολάρια.

Επίσης η εταιρεία εξετάζει και το ενδεχόμενο να κλείσει ακόμη ένα εργοστάσιο, λόγω του «λουκέτου» ή της πώλησης της μονάδας Saab στη Σουηδία.

REPORTER.GR

Τρύπα ακινήτων στα φορολογικά έσοδα

Τρύπα ακινήτων στα φορολογικά έσοδα



Βουτιά της τάξης του 84,5% έκαναν τον Ιανουάριο του 2009 οι εισπράξεις του κράτους από τον τομέα των ακινήτων, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η αγορά οδεύει σε απότομη διόρθωση. Όπως διαφαίνεται από στοιχεία του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών μειώθηκαν τον πρώτο μήνα του έτους στα €4,2 εκ. από €26,8 εκ. τον Ιανουάριο του 2008.


Όπως διαφαίνεται από επιπρόσθετα στοιχεία που επεξεργάστηκε η StockWatch, τα έσοδα του κράτους από το Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών, που χρεώνεται στην υπεραξία ακινήτων κατά την πώληση τους, επέστρεψαν το 2009 στα επίπεδα του 2005. Αν και τα στοιχεία Ιανουαρίου δεν είναι ενδεικτικά των τάσεων για ολόκληρο το έτος, σε περίπτωση που οι τάσεις των τελευταίων μηνών συνεχιστούν για ολόκληρο το έτος, το κράτος αναμένεται να περιορίσει τα φετινά έσοδα του από τα ακίνητα στα €100 εκ., όσα ήταν και το 2005, έναντι €470 εκ. που ήταν το 2007 και €300 εκ. που ήταν το 2008.

Τα στοιχεία του ΤΕΠ ενισχύουν τα στοιχεία δημοσίευσε προ ημερών η StockWatch που δείχνουν ότι οι πωλήσεις ακινήτων παρουσιάζουν ετήσια μείωση 72% τον Ιανουάριο.

Πέραν της μείωσης των εισπράξεων από το ΦΚΚ, πτώση καταγράφεται και στις εισπράξεις από τα τέλη χαρτοσήμου, φόρο ακίνητης περιουσίας και άλλους φόρους.

Αντίθετα, αύξηση καταγράφεται στις εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα και τον εταιρικό φόρο.

Οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα, που περιλαμβάνουν και τα μερίσματα εταιρειών, σημείωσαν αύξηση 3,2% ή €3,5 εκ., φθάνοντας τα €112,4 εκ. από €108,9 εκ. τον Ιανουάριο του 2008. Αύξηση 5,5% ή €3,1 εκ. παρατηρήθηκε και στις εισπράξεις από τον εταιρικό φόρο στα €59,7 εκ. από €56,6 εκ.

Οι εισπράξεις από το φόρο των υπαλλήλων με σημαντική αύξηση 29,5% ή €9 εκ. έφθασαν τα €39,5 εκ. από €30,5 εκ., ενώ οι εισπράξεις των αυτοεργοδοτούμενων με άνοδο 18,7% ανήλθαν στα €5,5 εκ.

Οι συνολικές εισπράξεις του ΤΕΠ περιορίστηκαν τον Ιανουάριο του 2009 στα €229,3 εκ. από €238,5 εκ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας μείωση 3,9%. Τον Ιανουάριο του 2008 η αύξηση που παρατηρήθηκε στις εισπράξεις του ΤΕΠ έφθασε το 23%.

STOCKWATCH.COM.CY

Λονδίνο: Οι μικρομεσαίοι τα θύματα της κρίσης

Λονδίνο: Οι μικρομεσαίοι τα θύματα της κρίσης


Οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Λονδίνο έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα από την ύφεση, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εταιρίες σε όλη τη Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Χρηματοδοτήσεων και Μακροχρόνιων Μισθώσεων (FLA), στην οποία διαπιστώνεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγωνίζονται να εξασφαλίσουν πιστώσεις και αναγκάζονται να προβούν σε απολύσεις προσωπικού για να επιβιώσουν.

Η έρευνα, με δείγμα 1.300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη Βρετανία, έδειξε ότι το 71% των εταιριών αυτού του μεγέθους στο Λονδίνο απάντησαν ότι έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τη μείωση των πωλήσεων στο τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών των επιχειρήσεων απάντησαν ότι "έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση προσωπικού, για να αντιμετωπίσουν την ύφεση".

Στον αντίποδα, βρίσκονται οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στη βορειοανατολική Αγγλία και στη Σκοτία, τις οποίες δεν έχει επηρεάσει -τουλάχιστον μέχρι τώρα- η ύφεση, αν και οι επιχειρηματίες δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον.

"Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία, που δείχνουν ότι τα προβλήματα στην πρωτεύουσα εξαπλώνονται και σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας και οι μικρές επιχειρήσεις σε όλες τις περιφέρειες θα αντιμετωπίσουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της FLA, Στίβεν Σκλάροφ.

STOCKWATCH.COM.CY

Daimler: Πτώση 65% στα κέρδη του 2008

Daimler: Πτώση 65% στα κέρδη του 2008

Πτώση 65% σημείωσαν τα ετήσια καθαρά κέρδη της γερμανικής κατασκευάστριας αυτοκινήτων Daimler και διαμορφώθηκαν στα 1,4 δισ. ευρώ.Ο κύκλος εργασιών της υποχώρησε κατά 3,5% στα 95,9 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν στα 2,73 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 69%, λόγω δαπανών ύψους 3,2 δισ. ευρώ που σχετίζονται με την επένδυσή της στην Chrysler.

Η εταιρεία θα μειώσει το μέρισμά της για τη χρήση 2008 σε 0,60 ευρώ ανά μετοχή, από 2 ευρώ ανά μετοχή το 2007. Οσον αφορά τα αποτελέσματα του 2009 έκανε λόγο για «σημαντικές επιβαρύνσεις» λόγω της κρίσης.

Σύμφωνα με την Daimler, η παγκόσμια ζήτηση αυτοκινήτων πιθανόν να καταγράψει επιπλέον πτώση 10% φέτος, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση τον όγκο των πωλήσεων αλλά και των και των εσόδων.

REPORTER.GR

Την κάλυψη της MIG ξεκίνησε η Cheuvreux

Την κάλυψη της MIG ξεκίνησε η Cheuvreux

Την κάλυψη της MIG ξεκίνησε η Cheuvreux χωρίς όμως να δίνει σύσταση και τιμή στόχο καθώς η Calyon, συγγενική εταιρεία με τη CA Cheuvreux είναι μεταξύ των συμβούλων που έχουν αναλάβει την αύξηση κεφαλαίου. Η εταιρεία έχει ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα λέει ο οίκος, ενώ η καθαρή αξία ενεργητικού είναι στα 5,1 ευρώ ανά μετοχή ή σε discount 40% της τρέχουσας τιμής. Στις αδυναμίες που εντοπίζει περιλαμβάνεται το γεγονός πως ένα σημαντικό μέρος της αξία έρχεται από μία μόνο εταιρεία (Vivartia), ενώ αναμένει περιορισμένα μερίσματα από τις θυγατρικές βραχυπρόθεσμα και σημειώνει πως οι πρόσφατες εξαγορές έγιναν αργά στον κύκλο.

REPORTER.GR

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 από την εταιρεία καζίνο του D. Trump

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 από την εταιρεία καζίνο του D. Trump


Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Δικαίου των ΗΠΑ φέρεται να έχει υποβάλλει η Trump Entertainment Resorts Inc, η εταιρεία διαχείρισης καζίνο, που ανήκει κατά 28% στον μεγαλοεπενδυτή του real estate Donald Trump, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται επίσημα δικαστικά έγγραφα από το Πτωχευτρικό Δικαστήριο του Νιου Τζέρσει.

Παράλληλα, εννέα θυγατρικές της εταιρείας διαχείρισης καζίνο κατέφυγαν στο Πτωχευτικό Δίκαιο ζητώντας προστασία από τους πιστωτές της, καθώς η εταιρεία δεν κατάφερε να καταβάλλει τη ν πληρωμή του τόκου της ύψους 53,1 εκατ. δολαρίων σε ομόλογα.

Νωρίτερα σήμερα η The Wall Street Journal ανέφερε πως το διοικητικό συμβούλιο εξέταζε το ενδεχόμενο πτώχευσης. Σημειώνεται πως η σημερινή κίνηση είναι η τρίτη φορά που η Trump Entertainment Resorts Inc καταφεύγει στα πτωχευτικά δικαστήρια. Σημειώνεται πως ο Donald Trump παραιτήθηκε από πρόεδρος της εταιρείας την Παρασκευή.

CAPITAL.GR

Ηνωμένο Βασίλειο: Περιορίστηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Ηνωμένο Βασίλειο: Περιορίστηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Ελαφρώς περιορίστηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο, καθώς η πτώση-ρεκόρ στα καύσιμα και τα λιπαντικά αντισταθμίστηκε από την άνοδο στις τιμές του δομικού δείκτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,7% τον Ιανουάριο, ενώ αυξήθηκε 3% σε ετήσια βάση, αύξηση που είναι η χαμηλότερη από το Μάρτιο του 2008. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, έκαναν λόγο για πτώση 1% για το μήνα στον πληθωρισμό και άνοδο 2,7% στο έτος.

Το κόστος μεταφοράς υποχώρησε 1,9% σε ετήσια τον Ιανουάριο, καθώς το κόστος στα καύσιμα και τα λιπαντικά μειώθηκε 15,2%, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από όταν ξεκίνησε η καταμέτρηση του δείκτη το 1997. Το κόστος για τις υπηρεσίες στα νοικοκυριά, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών επίσης επέδρασε πάνω στον πληθωρισμό.

Ωστόσο, ο δομικός δείκτης, υποχώρησε 0,8% για το μήνα, ενώ επιταχύνθηκε στο έτος, εμφανίζοντας άνοδο 1,3%, γεγονός που αντιστάθμισε τον πληθωρισμό. Ο κλάδος της ψυχαγωγίας, των ειδών νοικοκυριού, των αλκοολούχων ποτών, και όχι μόνο, ενίσχυσαν τον πληθωρισμό.

Αξιωματούχος της ONS δήλωσε πως οι μεγαλύτερες των συνηθισμένων εκπτώσεις το Δεκέμβριο περιόρισαν την πτώση στο γενικό επίπεδο των τιμών τον Ιανουάριο.

CAPITAL.GR

Ρουμανία: Σε επίπεδα - ρεκόρ τα τραπεζικά κέρδη το 2008

Ρουμανία: Σε επίπεδα - ρεκόρ τα τραπεζικά κέρδη το 2008

Τα καθαρά κέρδη του τραπεζικού συστήματος της Ρουμανίας το 2008 διαμορφώθηκαν στο επίπεδο ρεκόρ του 1,27 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 67% περίπου σε σχέση με το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στις σχετικές ετήσιες εκθέσεις που υπέβαλαν οι τράπεζες στην Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] της Ρουμανίας.

Η επίδοση αυτή καθορίζει το 2008 ως την καλύτερη χρονιά για τον τραπεζικό τομέα της Ρουμανίας μετά από το 1990, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν τα τραπεζικά ιδρύματα στο πρώτο εξάμηνο του έτους αντιστάθμισαν την κάμψη που ξεκίνησε το φθινόπωρο ως αποτέλεσμα των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο το μεγαλύτερο μερίδιο κερδών απέσπασαν τα ισχυρότερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, όπως η BCR, BRD, CEC και Banca Transilvania. Η κερδοφορία των τραπεζών αυτών υποστηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό και από την πώληση των συμμετοχών τους σε εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα κάθε μία από τις παραπάνω τράπεζες εισέπραξε 62 εκατ. ευρώ από την πώληση του μεριδίου της στην εταιρεία Asiban, ενώ η BCR εισέπραξε άλλα 244 από την πώληση της BCR Asigurari de Viata και του μεριδίου της στην BCR Asigurari και η Banca Transilvania άλλα 90 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής της στην BT Asigurari.

NAFTEMPORIKI

Moody’s: Ενδεχόμενο υποβάθμισης τραπεζών λόγω έκθεσης στην Αν. Ευρώπη

Moody’s: Ενδεχόμενο υποβάθμισης τραπεζών λόγω έκθεσης στην Αν. Ευρώπη

Μεγάλη είναι η πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των αυστριακών, σουηδικών και άλλων τραπεζών που διατηρούν θυγατρικές στην Ανατολική Ευρώπη καθώς η οικονομία της περιοχής επιδεινώνεται με γοργούς ρυθμούς, αναφέρει η Υπηρεσία Επενδυτών της Moody’s.

Οι τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι θυγατρικές μεγάλων τραπεζικών κολοσσών όπως οι Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG και Swedbank AB, είναι πιθανό να δεχθούν ισχυρές «πιέσεις υποβάθμισης» με αντίκτυπο στις μητρικές τους, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης που δόθηκε σήμερα στο φως της δημοσιότητας.

«Η ύφεση στην Ανατολική Ευρώπη θα είναι ακόμη πιο σφοδρή εξαιτίας του μεγάλου βαθμού εξάρτησης πολλών χωρών από τις ροές κεφαλαίων από τις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης», υποστηρίζουν οι αναλυτές της Moody’s.

Ως εκ τούτου, οι τράπεζες της δυτικής Ευρώπης ενδέχεται να γίνουν επιλεκτικές ως προς την υποστήριξη που θα παρέχουν στις θυγατρικές τους, ενώ «οι τράπεζες στις χώρες που σχετίζονται με υψηλότερο συστημικό κίνδυνο ίσως δεν λάβουν την ίδια υποστήριξη», σύμφωνα με την έκθεση.

Επιπλέον, οι δυτικές κυβερνήσεις είναι πιθανό να επιβάλουν κανονισμούς προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες που λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις δεν θα στηρίζουν τις θυγατρικές τους στην αλλοδαπή, επισημαίνει η Moody’s. Η μείωση της στήριξης προς τις θυγατρικές, ωστόσο, ενδέχεται να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη της αγοράς προς τη μητρική.

NAFTEMPORIKI

Daimler: Κάμψη 65% στα κέρδη το 2008

Daimler: Κάμψη 65% στα κέρδη το 2008

Μείωση των καθαρών κερδών της για το 2008 κατά 65%, στα 1,4 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κατασκευάστρια αυτοκινήτων Daimler, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι θα «ψαλιδίσει» το μέρισμά της στα 0,60 ευρώ ανά μετοχή.

Τα έσοδα της εταιρείας υποχώρησαν κατά 3,5% στα 95,9 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν στα 2,73 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 69%, κυρίως λόγω δαπανών ύψους 3,2 δισ. ευρώ που σχετίζονται με την επένδυσή της στην Chrysler

Εξαιρουμένων των δαπανών αναδιάρθρωσης αλλά και άλλων έκτακτων χρεώσεων, η Daimler ανακοίνωσε πως πέτυχε τον στόχο της για κέρδη EBIT 6 δισ. ευρώ.

Ο γερμανικός όμιλος προτίθεται να μειώσει το μέρισμά του για τη χρήση 2008 σε 0,60 ευρώ ανά μετοχή, από 2 ευρώ ανά μετοχή το 2007. Προβλέπει, παράλληλα, «σημαντικές επιβαρύνσεις» στα αποτελέσματα του 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την Daimler, η παγκόσμια ζήτηση αυτοκινήτων πιθανόν να καταγράψει επιπλέον πτώση 10% φέτος, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των πωλήσεων – σε μονάδες – και των εσόδων.

NAFTEMPORIKI

Ολυμπιακή: Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις με MIG και Swissport

Ολυμπιακή: Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις με MIG και Swissport

Ξεκίνησαν, χθες, οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, που θα έχουν διάρκεια έως τρεις εβδομάδες, τόσο της Marfin Investment Group (MIG) όσο και της Swissport, μετά την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του πτητικού έργου και την Τεχνική Βάση από την πρώτη και για την επίγεια εξυπηρέτηση από τη δεύτερη.

αυτόχρονα, η ΜΙG αναμένεται, τις επόμενες ημέρες, να ανακοινώσει την συμμετοχή Ελλήνων εφοπλιστών στο σχήμα της εταιρείας που διεκδικεί την Ολυμπιακή Αεροπορία

Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Marfin Investment Group, A. Bγενόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠAΣOK, Γ. Παπανδρέου, στα σχέδια της MIG είναι να προχωρήσει σε private placement, ούτως ώστε να συμμετάσχουν οι εφοπλιστές που ενδιαφέρονται με μειοψηφικό ποσοστό και οι οποίοι είναι «φίλα προσκείμενοι στον επενδυτικό όμιλο».

Η MIG ανακοίνωσε χθες και επίσημα ότι υπέβαλε προς τους επενδυτικούς συμβούλους της κυβέρνησης δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το πτητικό έργο και την τεχνική βάση της Ολυμπιακής, μέσω της απόκτησης της εταιρείας «Πάνθεον Α.Ε.» και νέας εταιρείας τεχνικής βάσης, στις οποίες θα περιέλθουν τα περιουσιακά στοιχεία, στο πλαίσιο διαδικασίας αποκλειστικών απευθείας διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και τους συμβούλους της.

Το ύψος της προσφοράς ανέρχεται:

α) στο ποσό των 45,7 εκατ. ευρώ και 16,7 εκατ. ευρώ αντιστοίχως για τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με το πτητικό έργο και την τεχνική βάση της Ολυμπιακής και

β) σε ποσό ίσο με την καθαρή θέση της «Πάνθεον Α.Ε.» αφενός και της ως άνω νέας εταιρείας αφετέρου, κατά το χρόνο υπογραφής των σχετικών συμφωνιών.

Η δεσμευτική προσφορά της MIG, καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας, υπόκειται στους συνήθεις όρους και προϋποθέσεις για συναλλαγές αυτού του είδους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η έγκριση των τελικών όρων της συναλλαγής από το διοικητικό συμβούλιο της MIG.

Χρηματιστηριακά σχόλια

Εν τω μεταξύ, θετικά είναι και τα σχόλια χρηματιστηριακών εταιρειών, όπως της Alpha Finance, οι οποίες σημειώνουν ότι η κυβέρνηση ίσως δεν έχει άλλη ευκαιρία να πουλήσει την εταιρεία δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών στις αγορές.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν μια σειρά λεπτομέρειες, όπως το πώς θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση, ώστε να είναι κερδοφόρα η εταιρεία και οι προθέσεις της MIG αναφορικά με πιθανή αναπροσαρμογή του επιχειρησιακού της μοντέλου.

H Alpha Finance εκτιμά ότι η MIG έχει καλές πιθανότητες να αποκτήσει την Ο.Α., καθώς οι προσφορές από τον αποτυχημένο διεθνή διαγωνισμό ήταν πολύ χαμηλότερες, δεν διαφαίνεται ενδιαφέρον από άλλη εταιρεία προς το παρόν και η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να μην έχει άλλη ευκαιρία να προχωρήσει στην πώληση της Ολυμπιακής, δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών στις αγορές.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,645.51 -104.66 -1.35%
HANG SENG INDEX 12,945.40 -510.48 -3.79%
CSI 300 INDEX 2,385.29 -76.95 -3.13%

ΕΚ: Αθωωτική απόφαση για Lepto

ΕΚ: Αθωωτική απόφαση για Lepto


Φαίνεται ότι όντως λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης τα τραπεζικά ιδρύματα δεν έδιναν τα λεφτά που ζητούσε η Leptos . Αθωωτική απόφαση για το Συγκρότημα Εταιρειών Λεπτού, έλαβε τελικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του InBusinessNews. H απόφαση αφορούσε την κίνηση της Armonia Estates, ιθύνουσας εταιρείας του Συγκροτήματος Εταιρειών Λεπτού να αποσύρει την πρόθεση της για υποβολή δημόσιας πρότασης με την οποία θα εξαγόραζε μέχρι το 100% των Πανδώρα Επενδύσεις και της Lepto Calypso Hotel.

Η πρόθεση της εταιρείας είχε ανακοινωθεί στις 26 Μαρτίου του 2008 και η σκοπούμενη αντιπαροχή για την απόκτηση των μετοχών της Πανδώρας ανέρχοταν σε €0,95 ανά μετοχή σε μετρητά και της Lepto Calypso €0,45 ανά μετοχή ως αντιπαροχή σε μετρητά.

Στις 26 Μαΐου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ενόψει της επιδείνωσης των διεθνών και εγχώριων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και των όρων δανεισμού, αποφάσισε όπως μη προχωρήσει στην οριστικοποίηση της πρόθεσης της δια διατύπωση δημόσιας πρότασης κάτι το οποίο οδήγησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει σε έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας η ΕΚ συνέλεξε πληροφορίες από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με το κατά πόσον μπορούσαν ή όχι να δανείσουν το Συγκρότημα Λεπτού ώστε να ευοδωθεί η εξαγορά. Με βάση λοιπόν αυτές τις πληροφορίες φαίνεται ότι όντως λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης τα τραπεζικά ιδρύματα δεν έδιναν τα λεφτά που ζητούσε η Leptos.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η Επιτροπή είχε επαφές με περισσότερα από πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για το θέμα αυτό.Μετά από αυτή την εξέλιξη η νομοθεσία προνοεί ότι σε περίπτωση που θελήσει τώρα η Leptos να υποβάλει δημόσια πρόταση θα πρέπει να περάσει ένας χρόνος από την τελευταία την προσπάθεια που ήταν η 26 Μαρτίου του 2008. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα περίπου μήνα δικαιούται να υποβάλει νέα δημόσια πρόταση, με πολύ χαμηλότερη αντιπαροχή εννοείται.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η ΕΚ θα δημοσιοποιήσει την απόφαση της σήμερα ή το αργότερο αύριο.

INBUSINESSNEWS.COM

RIM: Προς πρόσληψη 3.000 εργαζομένων λόγω ζήτησης για Blackberry

RIM: Προς πρόσληψη 3.000 εργαζομένων λόγω ζήτησης για Blackberry


ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (AFP)- Στην πρόσληψη 3.000 υπαλλήλων θα προχωρήσει η καναδική εταιρεία Research in Motion Ltd. (RIM), στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, εν τω μέσω της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. Υπενθυμίζεται πως η RIM είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τα Blackberry.

“Το 2008 αυξήσαμε την υπαλληλική μας βάση κατά 50%. Πραγματοποιούμε συνεχώς νέες προσλήψεις και έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. Η εταιρεία μας επεκτείνεται συνεχώς”, δήλωσε στο AFP ο συν-διευθύνων σύμβουλος της RΙΜ, Jim Balsillie, στο περιθώριο επιχειρηματικής εκδήλωσης.

“Προσλάβαμε περίπου 4.000 άτομα το 2008 και έχουμε ακόμα 3.000 ακάλυπτες θέσεις. Εξακολουθούμε να προσλαμβάνουμε αρκετό κόσμο”, πρόσθεσε.

Η αισιοδοξία που επικρατεί στη Research in Motion έρχεται σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Για παράδειγμα η Nokia (NOK), παρότι είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συσκευών χειρός, ανακοίνωσε την περικοπή 1.200 θέσεων στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Επίσης, ο σουηδο-ιαπωνικός όμιλος Sony-Ericsson έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να “κόψει” 2.000 θέσεις.

Σημειώνεται ότι η RIM αύξησε τις πωλήσεις της κατά 66% την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2008 σε σχέση με τo 2007.

“Συνεχίζουμε να παρατηρούμε εκπληκτικό momentum όσον αφορά το Blackberry. Φτάσαμε αισίως στην αποστολή του 50ου εκατομμυριουστού Blackberry” συμπλήρωσε ο Balsillie.

Η μεγαλύτερη εκδήλωση κινητής τηλεφωνίας, το Mobile World Congress, ανοίγει σήμερα τις πύλες του στην Βαρκελώνη. Αναμένεται να προσελκύσει 60.000 μέλη της σχετικής βιομηχανίας.

CAPITAL.GR

MPB: Συνεδρία Δ.Σ. για εξέταση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων

MPB: Συνεδρία Δ.Σ. για εξέταση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων


Η Marfin Popular Bank Public Co Ltd ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της θα συνέλθει την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, 2009 για να εξετάσει, μεταξύ άλλων, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το 2008, καθώς και την καταβολή μερίσματος.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την ίδια ημέρα, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί και η ενημέρωση των αναλυτών.

CAPITAL.GR

General Motors: Εξετάζει το κλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη

General Motors: Εξετάζει το κλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη


Η General Motors Corp. ενδεχομένως να κλείσει ή να πουλήσει τέσσερα εργοστάσια της στην Ευρώπη στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει για την δραματική μείωση των δαπανών, ώστε να εκπληρώσει τα κριτήρια που της έχει επιβάλει το αμερικανικό Κογκρέσο για την χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα εργοστάσια που λειτουργεί η θυγατρική της Opel στην Αντβέρπη (Βέλγιο) και Μπόχουμ (Γερμανία), ενώ το εργοστάσιο στο Άιζεναχ (Γερμανία) ενδεχομένως να πουληθεί. Η GM ενδεχομένως να κλείσει άλλο ένα εργοστάσιο στην Σουηδία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η General Motors θα καταθέσει αύριο στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Tim Geithner το αναθεωρημένο της σχέδιο για την περικοπή των δαπανών προκειμένου να διατηρήσει τα 13,4 δισ. δολ. που έχει λάβει σε κυβερνητική βοήθεια.

CAPITAL.GR

Santander: Επιδιώκει αναστολή των εξοφλήσεων από fund

Santander: Επιδιώκει αναστολή των εξοφλήσεων από fund

Την αναστολή των εξοφλήσεων για δύο χρόνια από το fund της στον κλάδο του real estate Santander Banif Inmobiliario, επιδιώκει η ισπανική Banco Santander, ύστερα από τις αιτήσεις των επενδυτών για εκταμιεύσεις που ανήλθαν στο 80% του κεφαλαίου του fund. Σε ανακοίνωση της εταιρίας προς τις ρυθμιστικές αρχές η Santander δήωσε ότι οι αιτήσεις εξοφλήσεων από επενδυτές ανήλθαν στα 2,62 δις. ευρώ, το ύψος του οποίου δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το fund στο βραχυπρόθεσμο διάστημαλόγω έλλειψης ρευστότητας.

Το fund επενδύσει την Ισπανία και το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει 32 συγκροτήματα κατοικιών με 7.195 διαμερίσματα, 25 συγκροτήματα γραφείων, καθώς και εμπορικά και νοσοκομεία.

REPORTER.GR

Foster’s: Δεν πουλά το σκέλος κρασιού

Foster’s: Δεν πουλά το σκέλος κρασιού

Ματαίωσε το σχέδιο πώλησης του σκέλους των οίνων η μεγαλύτερη ζυθοποιΐα της Αυστραλίας, Foster’s Group Ltd., καθώς η παγκόσμια ύφεση καθιστά δύσκολη την εύρεση αγοραστή αυτής της δραστηριότητας αξίας 6,8 δισ. δολ. Αυστραλίας (4,4 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Η εταιρεία θα χρεωθεί με 415 εκατ. δολ. Αυστραλίας για να κλείσει τα οινοποιεία να πουλήσει σήματα και να μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά 300. Οι αλλαγές θα μειώσουν το ετήσιο κόστος της εταιρείας κατά 100 εκατ. δολ. Αυστραλίας έως το 2011, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Μελβούρνη.

Με την οικονομική συρρίκνωση και τη χαμηλή ζήτηση στις ΗΠΑ, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Ιαν Τζόνστον, προσπαθεί να αυξήσει τα κέρδη με τη δημιουργία διαφορετικών ομάδων πώλησης για μπύρα και κρασί.

Οι μετοχές της Foster’s υποχώρησαν 1% στα 5,20 δολ. Αυστραλίας η μία στη 1:11 μ.μ. στο Σύδνεϋ. Από το 2001 οι μετοχές σημείωναν για δύο έτη άνοδο.

Ο Τζόνστον θα πουλήσει 36 εκτάσεις με αμπέλια (5.000 εκτάρια) στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Επίσης θα πουλήσει ή θα καταργήσει 37 σήματα κρασιού με πωλήσεις ύψους 60 εκατ. δολ. Αυστραλίας το 2008.

Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 3,2% των κερδών της το πρώτο εξάμηνο, στα 411,3 εκατ. δολ. Αυστραλίας το εξάμηνο που έληξε στον Δεκέμβριο. Κατά μέσον όρο επτά οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι η εταιρεία θα εμφανίσει κέρδη 401 εκατ. δολ. Αυστραλίας.

Τα προ φόρων και τόκων κέρδη στην Αυστραλία και σε Ασία-Ειρηνικό μειώθηκαν 2,3% φθάνοντας στα 503,6 εκατ. δολ. Αυστραλίας, καθώς η ζήτηση για μπύρα δεν ήταν αρκετή για να ισοσταθμίσει τη μείωση της πώλησης κρασιών, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του νομίσματος της χώρας.

Τα κέρδη της από την Αμερική αυξήθηκαν 19,3% στα 117,3 εκατ. δολ. Αυστραλίας, καθώς η υποτίμηση του δολαρίου της Αυστραλίας έναντι του αντίστοιχου των νομίσματος των ΗΠΑ αύξησε τα κέρδη.

Τα κέρδη από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν 30% στα 58,7 εκατ. δολ. Αυστραλίας.


NAFTEMPORIKI

Ισπανία: Κατά 28,6% υποχώρησαν οι πωλήσεις κατοικιών το 2008

Ισπανία: Κατά 28,6% υποχώρησαν οι πωλήσεις κατοικιών το 2008

Ζοφερή είναι η εικόνα της ισπανικής αγοράς στέγης. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι πωλήσεις κατοικιών το 2008 υποχώρησαν σε ποσοστό 28,6%, καθώς έσκασε η κερδοσκοπική «φούσκα» στην αγορά ακινήτων.

Ο χειρότερος μήνας ήταν ο Νοέμβριος με τις πωλήσεις να υποχωρούν 35,6% σε ετήσια βάση. Το Δεκέμβριο κατέγραψαν πτώση της τάξης του 26%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι τιμές υποχωρώντας, βάσει των επίσημων στοιχείων, σε ποσοστό 3,2%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η διολίσθηση των τιμών ήταν ακόμη μεγαλύτερη, ξεπερνώντας το 8%. Η εταιρεία ερευνών Tinsa εκτιμά ότι φέτος οι τιμές θα υποχωρήσουν περίπου 20%.

Την ίδια ώρα, η ισπανική τράπεζα Santander ζήτησε από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να «παγώσουν» για δύο χρόνια οι αναλήψεις από το επενδυτικό κεφάλαιό της στον τομέα των ακινήτων, Banif Fund. Η κίνηση ήρθε μετά τις μαζικές αιτήσεις των επενδυτών για εκταμιεύσεις, που συνολικά ανήλθαν στο 80% του κεφαλαίου του fund.


NAFTEMPORIKI

Αγορά: Αυξάνεται η προσφορά μετοχών στην Ευρώπη

Αγορά: Αυξάνεται η προσφορά μετοχών στην Ευρώπη

Αύξηση καταγράφει για πρώτη φορά από το 2005 η προσφορά μετοχών στην Ευρώπη, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση αναγκάζει τις εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια από μετόχους. Σύμφωνα με την Goldman Sachs οι επιχειρήσεις της γηραιάς ηπείρου αναμένεται να αντλήσουν φέτος κεφάλαια ύψους 300 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης μετοχών.

Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν τότε, για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές δεν θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις μετοχών. Αναλυτές τονίζουν ότι όταν αυξάνεται η προσφορά μετοχών συνήθως ακολουθεί και αύξηση των μετοχικών τιμών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg τρεις ευρωπαϊκοί όμιλοι, η Xstrata η Cookson και η SEB ΑΒ είδαν φέτος τη μετοχή τους να ενισχύεται 20%, μετά την απόφασή τους να αντλήσουν ρευστό από έκδοση μετοχών.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Royal Bank of Scotland, το 72% περίπου 390 ευρωπαϊκών εταιρειών, που προέβησαν σε εκδόσεις δικαιωμάτων την τελευταία δεκαετία, είδαν την τιμή της μετοχή τους να ενισχύεται σε ορίζοντα εξαμήνου.


NAFTEMPORIKI

Με απώλειες 1,35% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 1,35% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 104,66 μονάδων, ποσοστό 1,35%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 7.645,51 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Coffee Risks Squeezing Starbucks, Hedge Funds as Supply Drops

Coffee Risks Squeezing Starbucks, Hedge Funds as Supply Drops


Feb. 17 (Bloomberg) -- An unexpected coffee rally sparked by dwindling supplies risks squeezing Starbucks Corp., Kraft Foods Inc. and hedge funds betting on a decline.

Demand may exceed output by 8 million 60-kilogram bags in the coming year -- almost what Germany consumes -- and exporter stockpiles are the lowest since 1965, the International Coffee Organization said. Arabica coffee futures may jump 25 percent this year after falling for the first time since 2001 as output drops in Brazil and Colombia, the Western Hemisphere’s top two growers, Goldman Sachs Group Inc. said Feb. 9.

“We see coffee prices increasing in 2009,” Sandra Bachofer, who helps manage $1.2 billion for Zug, Switzerland-based Tiberius Group, said yesterday in a telephone interview. “We expect coffee to be one of the most promising commodities in 2009.”

Expectations for a rebound show what happens when speculator-driven futures markets collide with real-world supply and demand. The rally would drive up costs for Seattle-based Starbucks and Kraft Foods’s Maxwell House, while enriching growers and increasing export revenue in countries such as Vietnam and Brazil.

While Fortis Bank says the recession may stall demand and keep prices in check, coffee is up 2.6 percent this year at $1.15 a pound on ICE Futures U.S. as of Feb. 13. Contracts for December delivery indicate the rally will continue.

Price Forecasts

Judith Ganes-Chase, a former Merrill Lynch & Co. analyst who runs a consulting firm in Katonah, New York, said coffee may rise as much as 52 percent to $1.70 by June 30. Morgan Stanley forecast an average of $1.41 in the year starting Oct. 1, and Goldman Sachs predicted $1.40 in the next 12 months.

Starbucks, the world’s largest coffee chain, said Jan. 28 it expects “unfavorable” coffee costs in the year ending Sept. 30 to erode the benefit of lower dairy prices. The company said its cost of first-quarter sales rose 2.9 percentage points from a year earlier, partly because of higher coffee expenses.

“We are confident that we have the coffee we need and that increased premiums in specific countries will have little or no effect on our existing or future contracts,” Stacey Krum, a Starbucks spokeswoman, said in an e-mail.

The company usually has supply commitments for a year to 18 months into the future, so the impact of changing coffee costs may take that long to show up in financial results, said Jeffrey Farmer, an analyst with Jefferies & Co. in Boston, who rates the shares a “hold.”

Northfield, Illinois-based Kraft, the world’s second-largest food company, raised Maxwell House coffee prices twice in early 2008 as bean costs jumped, followed by three reductions. No price changes were made this year, spokeswoman Bridget MacConnell said.

Speculators

Higher prices may hurt hedge funds and other large speculators who sold 19,379 futures contracts valued at more than $864 million as of Feb. 10, based on the May delivery contract, in a bet that prices would fall, data from the Commodity Futures Trading Commission show.

Coffee fell 14 percent in the fourth quarter on the ICE exchange even as the premium for Colombian beans over the most- active New York futures jumped 54 percent, reflecting demand at a time when investors fled commodity markets. Open interest, or the number of outstanding contracts, fell almost 10 percent.

“Coffee fell victim to massive fund liquidation” last year, said Roland Veit, chairman of importer Paragon Coffee Trading Co. in White Plains, New York. “The coffee market was driven too low for non-fundamental reasons.” Buyers in the physical market “started to ignore” futures that didn’t reflect supply and demand, he said.

Commodity Rally

Investors stocked up on commodity futures early last year, hoping to profit from rising demand for food, feed and fuel. A weakening dollar made raw materials priced in the currency more appealing for overseas buyers and as an inflation hedge.

The number of outstanding coffee futures in New York reached a record 204,360 contracts on Feb. 15, 2008. At 37,500 pounds per contract, that’s equal to almost half of all the coffee consumed globally last year. The surge in speculator holdings helped push the price to a 10-year high of $1.719 a pound on Feb. 29, 2008.

Then the credit crisis and the recession erased optimism about commodity demand and sparked a rush by investors to sell assets. From October through December, hedge funds and other large speculators were betting coffee prices would drop as the Standard & Poor’s 500 Index posted the biggest quarterly decline since 1987. The Reuters/Jefferies CRB Index of 19 commodities, after reaching a record high July 3, plunged 36 percent last year, the most in more than five decades.

By December, coffee reached a two-year low and open interest had fallen 39 percent from its record.

Colombia Premium

Tighter supplies are pushing up the cost of coffee from Colombia, where a growers group on Jan. 26 reported 2008 production dropped 9 percent to 11.5 million bags. The decline means export shipments “may arrive late” to some buyers, said Jorge Lozano, head of the Association of Colombian Exporters.

Colombian beans, embodied by the image of sombrero-clad Juan Valdez and his mule, cost 27.42 cents more than the price of most-active New York futures on Feb. 13. The premium reached 28.85 cents on Feb. 4, the highest since at least 2001.

Similar premiums were reported for Costa Rican and Guatemalan beans, according to a Feb. 6 report from analyst F.O. Licht of Ratzeburg, Germany.

Stockpiles in warehouses monitored by ICE Futures U.S. on Feb. 12 reached the lowest since July 2007. Stockpiles held by shippers fell 32 percent from a year earlier to 17.26 million bags on Oct. 1, partly because consumption in coffee-exporting countries jumped 37 percent in the past decade, ICO data show.

Production Deficit

The financial crisis also may contribute to reduced output, according to Tiberius Group’s Bachofer.

“Coffee is very labor intensive and requires lots of fertilizer,” she said. “Financial credit is not as available as before. This may lead to lower inputs in these two areas. The reduced fertilizer input will mainly have an impact on the marketing year 2010-2011.”

Global demand may reach 130 million bags, exceeding supply by 6 million to 8 million bags in the year that starts Oct. 1, said Nestor Osorio, the ICO’s executive director. Brazil estimates its harvest will drop as much as 20 percent to 36.9 million bags this year as trees enter the smaller phase of a two- year crop cycle.

“It’s a very tight market,” Osorio said in a telephone interview from London. “The supply will be in deficit. There are no reasons to believe prices could come down.”

BLOOMBERG

Πάγωσε η εξωγενής ζήτηση ακινήτων

Πάγωσε η εξωγενής ζήτηση ακινήτων


Τη δραματική μείωση της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων το 2008 αλλά και το κυριολεκτικό πάγωμα των αγορών ξένων στις αρχές του 2009 δείχνουν νέα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Κτηματολόγιο. Τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε η StockWatch, δείχνουν πως η εξωγενής ζήτηση επέστρεψε το 2008 στα επίπεδα του 2005, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τάσεις που παρουσιάζονται φέτος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Πάφο και στην ελεύθερη Αμμόχωστο, όπου η ζήτηση περιορίστηκε το 2008 σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2005. Στις άλλες επαρχίες, οι αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2007, αλλά είναι περισσότερες από αυτές που είχαν γίνει το 2005.

Σύμφωνα με πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο, οι ξένοι απέκτησαν πέρσι 6636 ακίνητα, 41% λιγότερα από ότι το 2007. Η μείωση στη ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρήθηκε σε ολόκληρη την αγορά, όπου προέκυψε μείωση 31%, και ενισχύει την εκτίμηση ότι το πρόβλημα στην κτηματαγορά δημιουργείται κυρίως από την εξωγενή ζήτηση.

Επιπλέον στοιχεία που επεξεργάστηκε η StockWatch δείχνουν όμως ότι και οι Κύπριοι άρχισαν να «τραβούν πίσω» από την αγορά ακινήτων. Η μείωση των πωλητηρίων εγγράφων με κύπριους αγοραστές πλησιάζει το 20%.


Η Πάφος και η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι οι μεγαλύτεροι δέκτες των κραδασμών που δημιουργεί η συρρίκνωση της εξωγενούς ζήτησης. Η ετήσια μείωση των πωλήσεων στην Πάφο ανέρχεται στο 54% και στην Αμμόχωστο στο 48%. Στις υπόλοιπες επαρχίες η μείωση είναι γύρω στο 20%.

Στην Πάφο, όμως, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς παρατηρείται σημαντική μείωση στην εξωγενή ζήτηση, όχι μόνο σε σύγκριση με το «καλό» 2007, που ήταν χρονιά ρεκόρ, αλλά και σύγκριση με το 2005. Η μείωση σε σύγκριση με το 2005 φθάνει το 37%, ενισχύοντας την εντύπωση ότι αρκετοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο στην Πάφο, αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα βιωσιμότητας.

Οι τάσεις που παρατηρούνται το 2009 είναι ακόμα πιο ανησυχητικές, καθώς η εξωγενής ζήτηση φαίνεται να έχει κυριολεκτικά παγώσει. Στην ελεύθερη Κύπρο πωλήθηκαν τον Ιανουάριο μόλις 131 ακίνητα σε αλλοδαπούς. Αν και δεν υπάρχουν απόλυτα συγκρίσιμα στοιχεία για τα υπόλοιπα χρόνια, η μείωση εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη δραματική μείωση στο σύνολο των αγορών ακινήτων (από ξένους και ντόπιους) τον περασμένο μήνα, που όπως έγραψε την περασμένη βδομάδα η StockWatch, έφθασε το 72%.

STOCKWATCH.COM.CY

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=97357

Final score: $8,000 for homebuyers

Final score: $8,000 for homebuyers
First-time purchasers get a tax credit windfall if they buy before December.


NEW YORK (CNNMoney.com) -- There's a nice windfall for some homebuyers in the economic stimulus bill awaiting President Obama's signature on Tuesday. First-time buyers can claim a credit worth $8,000 - or 10% of the home's value, whichever is less - on their 2008 or 2009 taxes.

A big plus is that the credit is refundable, meaning tax filers see a refund of the full $8,000 even if their total tax bill - the amount of witholding they paid during the year plus anything extra they had to pony up when they filed their returns - was less than that amount. But there has been a lot of confusion over this provision. Adam Billings of Knoxville, Tenn. wrote to CNNMoney.com asking:

"I will qualify as a first-time home buyer, and I am currently set to get a small tax refund for 2008. Does that mean if I purchased now that I would get an extra $8,000 added on top of my current refund?"

Not exactly. Billings won't get $8,000 on top of his current refund, but he would turn that small refund into a much larger one. If his total tax liability came to $6,000, but he had $7,000 withheld from his payroll, he would normally receive a $1,000 refund. With this credit, his refund would total $8,000. If the credit were non-refundable, as was originally proposed in the Senate version of the stimulus package, he would have only received $6,000, or the total amount he paid in.

To qualify for the credit, the purchase must be made between Jan. 1, 2009 and Nov. 30, 2009. Buyers may not have owned a home for the past three years to qualify as "first time" buyer. They must also live in the house for at least three years, or they will be obligated to pay back the credit.

Additionally, there are income restrictions: To qualify, buyers must make less than $75,000 for singles or $150,000 for couples. (Higher-income buyers may receive a partial credit.)

Applying for the credit will be easy - or at least as easy as doing your income taxes. Just claim it on your return. No other forms or papers have to be filed. Taxpayers who have already completed their returns can file amended returns for 2008 to claim the credit.

Lukewarm reception
The housing industry is somewhat pleased with the result because the stimulus plan improves on the current $7,500 tax credit, which was passed in July and was more of a low-interest loan than an actual credit. But the industry was also disappointed that Congress did not go even further and adopt the Senate's proposal of a $15,000 non-refundable credit for all homebuyers.

"[The Senate version] would have done a lot more to turn around the housing market," said Bernard Markstein, an economist and director of forecasting for the National Association of Homebuilders (NAHB). "We have a lot of reports of people who would be coming off the fence because of it."

Even so, the $8,000 credit will bring an additional 300,000 new homebuyers into the market, according to estimates by Lawrence Yun, chief economist for the National Association of Realtors.

The credit could also create a domino effect, he said, because each first-time homebuyer sale will lead to two more trade-up transactions down the line. "I think there are many homeowners who would be trading-up but they have had no buyers for their own homes," Yun said.

Who won't benefit, according to Mark Goldman, a real estate lecturer at San Diego State University, are those first-time homebuyers struggling to come up with down payments. The credit does not help get them over that hurdle - they still have to close the sale before claiming the bonus.

Instead, many may look at the tax credit as a discount on the home price, according to Yun. A $100,000 purchase effectively becomes a $92,000 one. That can reassure buyers apprehensive about purchasing and then watching prices continue falling, he added.

And it provides a nice nest egg for the often-difficult early years of homeownership, when unexpected repairs and expenses often crop up. Recipients could also use the money to buy new stuff for their home - a lawnmower, a rug, a sofa - and, in that way, help stimulate the economy.

CNN
Share |