Tuesday, February 17, 2009

Πτώση 7% για το αργό- Κάτω από τα 35 δολάρια

Πτώση 7% για το αργό- Κάτω από τα 35 δολάρια

Κάτω από τα 35 δολάρια υποχώρησε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, αφού για ακόμη μία φορά η ανασφάλεια που επικρατεί για την πορεία των ανεπτυγμένων οικονομιών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, επηρέασε την επενδυτική συμπεριφορά. «Βαρίδι» στη διαμόρφωση της τιμής του αργού αποτέλεσε και η ανακοίνωση για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, η οποία βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό. Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου του αργού υποχώρησαν κατά 7% στα 34,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο -8,2%. Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού από την αρχή του έτους έχουν υποχωρήσει 22%. Το αργό τύπου brent υποχώρησε κατά 4,6% στα 41,31 δολάρια το βαρέλι.

Συρρίκνωση ρεκόρ κατέγραψε ο κλάδος της μεταποίησης στη Νέα Υόρκη το Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας ότι η ύφεση διαρκώς επιδεινώνεται. Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκε στο -34,7, στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της καταμέτρησης των στοιχείων το 2001, από το -22,2 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -23,8 μονάδες.

Η έλλειψη πίστωσης και η κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως, αναγκάζουν τις εταιρίες όπως η General Motors και η Alcoa να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής και μείωση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό ενέργειας, Hussain al-Shahristani, εάν η ζήτηση του αργού συνεχίσει σε αυτά τα επίπεδα, τότε ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει στη σύνοδο της 15ης Μαρτίου σε πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής.

REPORTER.GR

No comments:

Share |