Tuesday, February 17, 2009

Ηνωμένο Βασίλειο: Περιορίστηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Ηνωμένο Βασίλειο: Περιορίστηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Ελαφρώς περιορίστηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο, καθώς η πτώση-ρεκόρ στα καύσιμα και τα λιπαντικά αντισταθμίστηκε από την άνοδο στις τιμές του δομικού δείκτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,7% τον Ιανουάριο, ενώ αυξήθηκε 3% σε ετήσια βάση, αύξηση που είναι η χαμηλότερη από το Μάρτιο του 2008. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, έκαναν λόγο για πτώση 1% για το μήνα στον πληθωρισμό και άνοδο 2,7% στο έτος.

Το κόστος μεταφοράς υποχώρησε 1,9% σε ετήσια τον Ιανουάριο, καθώς το κόστος στα καύσιμα και τα λιπαντικά μειώθηκε 15,2%, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από όταν ξεκίνησε η καταμέτρηση του δείκτη το 1997. Το κόστος για τις υπηρεσίες στα νοικοκυριά, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών επίσης επέδρασε πάνω στον πληθωρισμό.

Ωστόσο, ο δομικός δείκτης, υποχώρησε 0,8% για το μήνα, ενώ επιταχύνθηκε στο έτος, εμφανίζοντας άνοδο 1,3%, γεγονός που αντιστάθμισε τον πληθωρισμό. Ο κλάδος της ψυχαγωγίας, των ειδών νοικοκυριού, των αλκοολούχων ποτών, και όχι μόνο, ενίσχυσαν τον πληθωρισμό.

Αξιωματούχος της ONS δήλωσε πως οι μεγαλύτερες των συνηθισμένων εκπτώσεις το Δεκέμβριο περιόρισαν την πτώση στο γενικό επίπεδο των τιμών τον Ιανουάριο.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |