Tuesday, February 17, 2009

Πάγωσε η εξωγενής ζήτηση ακινήτων

Πάγωσε η εξωγενής ζήτηση ακινήτων


Τη δραματική μείωση της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων το 2008 αλλά και το κυριολεκτικό πάγωμα των αγορών ξένων στις αρχές του 2009 δείχνουν νέα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Κτηματολόγιο. Τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε η StockWatch, δείχνουν πως η εξωγενής ζήτηση επέστρεψε το 2008 στα επίπεδα του 2005, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τάσεις που παρουσιάζονται φέτος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Πάφο και στην ελεύθερη Αμμόχωστο, όπου η ζήτηση περιορίστηκε το 2008 σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2005. Στις άλλες επαρχίες, οι αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2007, αλλά είναι περισσότερες από αυτές που είχαν γίνει το 2005.

Σύμφωνα με πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο, οι ξένοι απέκτησαν πέρσι 6636 ακίνητα, 41% λιγότερα από ότι το 2007. Η μείωση στη ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρήθηκε σε ολόκληρη την αγορά, όπου προέκυψε μείωση 31%, και ενισχύει την εκτίμηση ότι το πρόβλημα στην κτηματαγορά δημιουργείται κυρίως από την εξωγενή ζήτηση.

Επιπλέον στοιχεία που επεξεργάστηκε η StockWatch δείχνουν όμως ότι και οι Κύπριοι άρχισαν να «τραβούν πίσω» από την αγορά ακινήτων. Η μείωση των πωλητηρίων εγγράφων με κύπριους αγοραστές πλησιάζει το 20%.


Η Πάφος και η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι οι μεγαλύτεροι δέκτες των κραδασμών που δημιουργεί η συρρίκνωση της εξωγενούς ζήτησης. Η ετήσια μείωση των πωλήσεων στην Πάφο ανέρχεται στο 54% και στην Αμμόχωστο στο 48%. Στις υπόλοιπες επαρχίες η μείωση είναι γύρω στο 20%.

Στην Πάφο, όμως, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς παρατηρείται σημαντική μείωση στην εξωγενή ζήτηση, όχι μόνο σε σύγκριση με το «καλό» 2007, που ήταν χρονιά ρεκόρ, αλλά και σύγκριση με το 2005. Η μείωση σε σύγκριση με το 2005 φθάνει το 37%, ενισχύοντας την εντύπωση ότι αρκετοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο στην Πάφο, αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα βιωσιμότητας.

Οι τάσεις που παρατηρούνται το 2009 είναι ακόμα πιο ανησυχητικές, καθώς η εξωγενής ζήτηση φαίνεται να έχει κυριολεκτικά παγώσει. Στην ελεύθερη Κύπρο πωλήθηκαν τον Ιανουάριο μόλις 131 ακίνητα σε αλλοδαπούς. Αν και δεν υπάρχουν απόλυτα συγκρίσιμα στοιχεία για τα υπόλοιπα χρόνια, η μείωση εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη δραματική μείωση στο σύνολο των αγορών ακινήτων (από ξένους και ντόπιους) τον περασμένο μήνα, που όπως έγραψε την περασμένη βδομάδα η StockWatch, έφθασε το 72%.

STOCKWATCH.COM.CY

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=97357

No comments:

Share |