Tuesday, February 17, 2009

Αγορά: Αυξάνεται η προσφορά μετοχών στην Ευρώπη

Αγορά: Αυξάνεται η προσφορά μετοχών στην Ευρώπη

Αύξηση καταγράφει για πρώτη φορά από το 2005 η προσφορά μετοχών στην Ευρώπη, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση αναγκάζει τις εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια από μετόχους. Σύμφωνα με την Goldman Sachs οι επιχειρήσεις της γηραιάς ηπείρου αναμένεται να αντλήσουν φέτος κεφάλαια ύψους 300 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης μετοχών.

Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν τότε, για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές δεν θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις μετοχών. Αναλυτές τονίζουν ότι όταν αυξάνεται η προσφορά μετοχών συνήθως ακολουθεί και αύξηση των μετοχικών τιμών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg τρεις ευρωπαϊκοί όμιλοι, η Xstrata η Cookson και η SEB ΑΒ είδαν φέτος τη μετοχή τους να ενισχύεται 20%, μετά την απόφασή τους να αντλήσουν ρευστό από έκδοση μετοχών.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Royal Bank of Scotland, το 72% περίπου 390 ευρωπαϊκών εταιρειών, που προέβησαν σε εκδόσεις δικαιωμάτων την τελευταία δεκαετία, είδαν την τιμή της μετοχή τους να ενισχύεται σε ορίζοντα εξαμήνου.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |