Tuesday, February 17, 2009

Moody’s: Ενδεχόμενο υποβάθμισης τραπεζών λόγω έκθεσης στην Αν. Ευρώπη

Moody’s: Ενδεχόμενο υποβάθμισης τραπεζών λόγω έκθεσης στην Αν. Ευρώπη

Μεγάλη είναι η πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των αυστριακών, σουηδικών και άλλων τραπεζών που διατηρούν θυγατρικές στην Ανατολική Ευρώπη καθώς η οικονομία της περιοχής επιδεινώνεται με γοργούς ρυθμούς, αναφέρει η Υπηρεσία Επενδυτών της Moody’s.

Οι τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι θυγατρικές μεγάλων τραπεζικών κολοσσών όπως οι Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG και Swedbank AB, είναι πιθανό να δεχθούν ισχυρές «πιέσεις υποβάθμισης» με αντίκτυπο στις μητρικές τους, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης που δόθηκε σήμερα στο φως της δημοσιότητας.

«Η ύφεση στην Ανατολική Ευρώπη θα είναι ακόμη πιο σφοδρή εξαιτίας του μεγάλου βαθμού εξάρτησης πολλών χωρών από τις ροές κεφαλαίων από τις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης», υποστηρίζουν οι αναλυτές της Moody’s.

Ως εκ τούτου, οι τράπεζες της δυτικής Ευρώπης ενδέχεται να γίνουν επιλεκτικές ως προς την υποστήριξη που θα παρέχουν στις θυγατρικές τους, ενώ «οι τράπεζες στις χώρες που σχετίζονται με υψηλότερο συστημικό κίνδυνο ίσως δεν λάβουν την ίδια υποστήριξη», σύμφωνα με την έκθεση.

Επιπλέον, οι δυτικές κυβερνήσεις είναι πιθανό να επιβάλουν κανονισμούς προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες που λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις δεν θα στηρίζουν τις θυγατρικές τους στην αλλοδαπή, επισημαίνει η Moody’s. Η μείωση της στήριξης προς τις θυγατρικές, ωστόσο, ενδέχεται να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη της αγοράς προς τη μητρική.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |