Tuesday, February 17, 2009

«Στο χείλος του γκρεμού η βιομηχανία των hedge funds»

«Στο χείλος του γκρεμού η βιομηχανία των hedge funds»

Κατάρρευση της βιομηχανίας των hedge funds «βλέπει» η UBS το 2009 και καταβύθιση της αξίας τους στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου, από το ζενίθ των σχεδόν 2 τρις δολαρίων που άγγιζαν πριν 7 μόλις μήνες. Αυτή η πτώση ύψους 35% και η συρρίκνωση παραπάνω από ένα τρίτο των assets των κερδοσκοπικών κεφαλαίων διεθνώς, αναμένεται λόγω της μείωσης των hedge funds managers λόγω απολύσεων καθώς και στις αλλαγές της στρατηγικής τους μακριά από την μόχλευση, η οποία ήταν και ο ηγέτης των στρατηγικών τους τα τελευταία χρόνια.

Οπως τονίζει ο κ. Timothy Bell, διευθυντής της αγοράς των hedge funds στην UBS, θα δούμε τεράστια μείωση στο ενεργητικό των hedge funds, πολλά λουκέτα και στρατηγικές που δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν σε αυτό το πολύ δύσκολο πια περιβάλλον.

Από τα 1,93 τρις δολάρια στα μέσα του 2008, και τα 1,4 τρις στα τέλη του 2008, η βιομηχανία των επιθετικών κεφαλαίων θα αξίζει περίπου 1,2 τρις δολάρια στα τέλη του φετινού Μαρτίου. Το περασμένο έτος, οι επενδυτές τράπηκαν σε μαζική φυγή από την αγορά των hedge funds παίρνοντας μαζί τους συνολικά 155 δισ. δολάρια, τιμωρώντας έτσι την άλλοτε καυτή asset class η οποία σημείωσε τις χειρότερες αποδόσεις της ιστορίας της.

Σύμφωνα με τον κ. Bell, οι επενδυτές θα επωφεληθούν από αυτήν την συρρίκνωση της βιομηχανίας καθώς θα υπάρχουν λιγότερα κεφάλαια αλλά και καλύτεροι διαχειριστές οι οποίοι θα κυνηγούν τις ευκαιρίες που πιθανώς θα υπάρχουν και θα επικεντρώνονται λιγότερο σε στρατηγικές που βασίζονται σε βαρύ δανεισμό. Οι μακροοικονομικές στρατηγικές των προοπτικών της οικονομίας, τα παράγωγα και οι παραδοσιακές short και long στρατηγικές, είναι αυτές που θα κυριαρχήσουν.

REPORTER.GR

No comments:

Share |