Tuesday, February 17, 2009

Ρουμανία: Σε επίπεδα - ρεκόρ τα τραπεζικά κέρδη το 2008

Ρουμανία: Σε επίπεδα - ρεκόρ τα τραπεζικά κέρδη το 2008

Τα καθαρά κέρδη του τραπεζικού συστήματος της Ρουμανίας το 2008 διαμορφώθηκαν στο επίπεδο ρεκόρ του 1,27 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 67% περίπου σε σχέση με το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στις σχετικές ετήσιες εκθέσεις που υπέβαλαν οι τράπεζες στην Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] της Ρουμανίας.

Η επίδοση αυτή καθορίζει το 2008 ως την καλύτερη χρονιά για τον τραπεζικό τομέα της Ρουμανίας μετά από το 1990, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν τα τραπεζικά ιδρύματα στο πρώτο εξάμηνο του έτους αντιστάθμισαν την κάμψη που ξεκίνησε το φθινόπωρο ως αποτέλεσμα των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο το μεγαλύτερο μερίδιο κερδών απέσπασαν τα ισχυρότερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, όπως η BCR, BRD, CEC και Banca Transilvania. Η κερδοφορία των τραπεζών αυτών υποστηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό και από την πώληση των συμμετοχών τους σε εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα κάθε μία από τις παραπάνω τράπεζες εισέπραξε 62 εκατ. ευρώ από την πώληση του μεριδίου της στην εταιρεία Asiban, ενώ η BCR εισέπραξε άλλα 244 από την πώληση της BCR Asigurari de Viata και του μεριδίου της στην BCR Asigurari και η Banca Transilvania άλλα 90 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής της στην BT Asigurari.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |