Friday, December 24, 2010

Υψηλό δύο ετών για το αργό, πάνω από τα $91


Υψηλό δύο ετών για το αργό, πάνω από τα $91

Σε νέα υψηλά δύο ετών αναρριχήθηκε στις συναλλαγές της Πέμπτης το αργό ξεπερνώντας και το επίπεδο των 91 δολ. μετά τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 1,03 δολ. ή 1,1% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 91,51 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008.

Η αγορά έκλεισε σήμερα μία ώρα νωρίτερα λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων.

Το θετικό κλίμα διαμόρφωσαν σήμερα τα ικανοποιητικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 3.000 στις 420.000, μέγεθος μεγαλύτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Την ίδια στιγμή η καταναλωτική δαπάνη σημείωσε άνοδο 0,4% το Νοέμβριο, έπειτα από αύξηση 0,7% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 0,3%.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση της δαπάνης σε ποσοστό 0,5% και αύξηση των εισοδημάτων κατά 0,2%.

Μικρές απώλειες ο χρυσός

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης η τιμή του χρυσού καθώς τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αμερικανική οικονομία περιόρισαν την ελκυστικότητα του χρυσού ως εναλλακτική επένδυση.

Το πιο κοντινό συμβόλαιο του Δεκεμβρίου έχασε 6,80 δολ. ή 0,1% στα 1.380,00 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Φεβρουαρίου υποχώρησε 6,90 δολ. για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.380,50 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χαλκός Μαρτίου έχασε 2 cents ή 0,4% κλείνοντας στα 4,26 δολ. η λίβρα. Για την εβδομάδα σημείωσε άνοδο 2,4%. Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και το ασήμι με το συμβόλαιο Μαρτίου να χάνει 5,7 cents στα 29,328 δολ. ανά ογγιά.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Ιανουαρίου έχασε 7,80 δολ. στα 1.723,10 δολ. ενώ το παλλάδιο Μαρτίου κέρδισε 2,95 δολ. στα 758,10 δολ. ανά ουγγιά.


source: capital.gr

Ιρλανδία: Ένεση ρευστότητας 3,7 δισ. στην ΑΙΒ


Ιρλανδία: Ένεση ρευστότητας 3,7 δισ. στην ΑΙΒ

Η Κυβέρνηση της Ιρλανδίας προχώρησε στην εθνικοποίηση της Allied Irish Banks PLC έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, που ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης να της επιτρέψει τη διοχέτευση επιπλέον 3,7 δισ. ευρώ στην τράπεζα.

Η διοχέτευση ρευστότητας από την κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε, για να μπορέσει η ΑΙΒ να καλύψει τις ανάγκες της μέχρι το τέλος του έτους.

source: reporter.gr

Σε Α+ υποβάθμισε την Πορτογαλία η Fitch


Σε Α+ υποβάθμισε την Πορτογαλία η Fitch

Σε Α+ υποβάθμισε την Πορτογαλία ο οίκος αξιολόγησης Fitch καθώς εντείνεται η ανησυχία για την υποτονική οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που συνδέεται με την μείωση της εσωτερικής ζήτησης. Η κατάσταση αυτή θα ενταθεί εξαιτίας των επιπτώσεων του προγράμματος, προβλέπει ο οίκος διατηρώντας αρνητικό το outlook της χώρας.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται επίσης ανησυχία για την ικανότητα της Πορτογαλίας να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων με αποδεκτούς οικονομικούς όρους και ανησυχεί για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις μίας νέας στήριξης των τραπεζών της χώρας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πριν από μερικές ημέρες, ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης κατά μία ή δύο βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, που σήμερα βρίσκεται στο "A1" εξαιτίας των επιπτώσεων του προγράμματος λιτότητας επί του δυναμισμού της πορτογαλικής οικονομίας.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 5,5% στις πωλήσεις νέων κατοικιών το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 5,5% στις πωλήσεις νέων κατοικιών το Νοέμβριο

Αυξήθηκαν 5,5% οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Νοέμβριο του τρέχοντος, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, καθώς η αγορά ακινήτων συνεχίζει να επιδεικνύει μια υποτονική σταθεροποίηση.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν στις 290 χιλιάδες, σε ετήσια βάση, σε σχέση με τις αναθεωρημένες (προς τα κάτω) πωλήσεις των 275 χιλιάδων τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

source: reporter.gr
Share |