Monday, April 7, 2008

ΗΠΑ: Περισσότερα στεγαστικά ομόλογα

ΗΠΑ: Περισσότερα στεγαστικά ομόλογα

ΚΑΘΩΣ η Γερουσία ετοιμάζει το νομοσχέδιο για την προστασία και στήριξη των Αμερικανών δανειοληπτών, οι πολιτείες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε μία συγκεκριμένη διάταξη: αυτή, που θα τους επιτρέπει να εκδώσουν επιπλέον στεγαστικά ομόλογα αξίας 10 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση στεγαστικών προγραμμάτων.

Έως τώρα οι προσπάθειες των πολιτειών να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες κατοικιών να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους είχαν αμελητέα αποτελέσματα. Το νέο νομοσχέδιο όμως θα τους παράσχει πρόσθετα εργαλεία. Παρόλα αυτά θα είναι μάλλον αδύνατη η χρηματοδότηση μεγάλου αριθμού νοικοκυριών, που έχουν λάβει ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου (supbrime).

Οι πολιτείες προς το παρόν έχουν τη δυνατότητα να πωλούν στεγαστικά μη φορολογήσιμα ομόλογα για να χρηματοδοτήσουν τους αγοραστές πρώτης κατοικίας και όσους αγοράζουν κατοικίες σε υπανάπτυκτες περιοχές. Η προτεινόμενη νομοθεσία θα επιτρέψει στις πολιτείες να εκδώσουν περισσότερα στεγαστικά ομόλογα και να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για τη στήριξη νοικοκυριών, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους, με κριτήρια εισοδηματικά.

Ήδη εννέα πολιτείες, μεταξύ των οποίων το Οχάιο, το Μέριλαντ, η Νέα Υόρκη και το Ιλινόις, έχουν προωθήσει προγράμματα για τη στήριξη των νοικοκυριών, που έχουν λάβει subprime στεγαστικά δάνεια και έρχονται αντιμέτωπα με προς τα πάνω αναπροσαρμογή του επιτοκίου τους. Στόχος τους είναι να αποτρέψουν μία έκρηξη στις κατασχέσεις κατοικιών.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα προγράμματα αυτά δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι όσοι βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στα προγράμματα. Ορισμένοι έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν μεγάλο αριθμό δόσεων, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις νοικοκυριών, των οποίων το χρέος ξεπερνά την αξία της κατοικίας τους. Από την άλλη οι πιο «υγιείς» δανειολήπτες δεν στρέφονται στα προγράμματα των πολιτειών, αφού προτιμούν άλλα όπως αυτό της Ομοσπονδιακής Αρχής Στέγασης.

Οι προβλέψεις του νέου νομοσχέδιου αναμένεται να δώσουν στα προγράμματα των πολιτειών, αυτό που κυρίως τους λείπει: Περισσότερη ευελιξία. Ακόμη και αν οι προσδοκίες αυτές για το νομοσχέδιο επιβεβαιωθούν, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι εκδόσεις στεγαστικών ομολόγων και τα προγράμματα χρηματοδότησης αγοραστών πρώτης κατοικίας δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα στις κλυδωνιζόμενες αμερικανικές αγορές πίστης και στέγης. Συνιστούν πρόσθετο εργαλείο και όχι πανάκεια.

NAFTEMPORIKI

Μια ανάσα από τα 109 δολάρια το αργό

Μια ανάσα από τα 109 δολάρια το αργό

Σημαντική κερδοφορία κατέγραψε σήμερα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς φαίνεται πως πολλοί επενδυτές στράφηκαν στα εμπορεύματα προκειμένου να επιτύχουν μεγαλύτερες επιστροφές κερδών, καθώς πιθανολογείται ότι θα καταγραφεί υποχώρηση στα πετρελαϊκά αποθέματα. Τα εμπορεύματα καθίστανται επίσης ιδανικό επενδυτικό καταφύγιο από τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Το συμβόλαιο του αργού παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε κατά 2,54 δολάρια, ή 2,39% στα 108,77 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε ξεπεράσει και τα 109 δολάρια το βαρέλι . Κέρδη της τάξεως του 2,04% κατέγραψε και το πετρέλαιο τύπου brent, το οποίο βρέθηκε στα 106,94 δολάρια ανά βαρέλι.

Nα σημειωθεί ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ είχαν το Μάρτιο μειωμένη παραγωγή κατά 0,3%, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, καθώς η παραγωγή στη Νιγηρία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.

Επίσης, νέο ρεκόρ κατέρριψε σήμερα ενδοσυνεδριακά η τιμή της βενζίνης που βρέθηκε στα 2,7978 δολάρια ανά γαλόνι, ενώ τελικά διαμορφώθηκε στα 2,783 δολάρια με κέρδη 2,63 σεντ, ή 1%.


REPORTER.GR

Κίνα: «Πράσινο φως» για επενδύσεις εγχώριων τραπεζών στη Wall Street

Κίνα: «Πράσινο φως» για επενδύσεις εγχώριων τραπεζών στη Wall Street

ΟΙ τραπεζικές και χρηματιστηριακές αρχές της Κίνας και των ΗΠΑ υπέγραψαν τη Δευτέρα συμφωνία, η οποία ανοίγει το δρόμο για την αγορά μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων, εισηγμένων στα αμερικανικά χρηματιστήρια, από τις κινεζικές τράπεζες.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη από την Αρχή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και τη Ρυθμιστική Αρχή Τραπεζών της Κίνας (CBRC), σηματοδοτεί την περαιτέρω επέκταση του προγράμματος πιστοποιημένων εγχώριων θεσμικών επενδυτών (QDII) και προσθέτει τις ΗΠΑ στη λίστα των χωρών, με τις οποίες το Πεκίνο έχει συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες – όπως η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και η Βρετανία.

NAFTEMPORIKI

Ξεκίνησε η δίκη κατά της Deutsche Telekom

Ξεκίνησε η δίκη κατά της Deutsche Telekom

ΞΕΚΙΝΗΣΕ σήμερα στη Φρανκφούρτη η μεγαλύτερη δίκη στην οικονομική ιστορία της Γερμανίας, η οποία φέρει τον όμιλο τηλεπικοινωνιών Deutsche Teleκom αντιμέτωπο με 16.000 δυσαρεστημένους μετόχους.

Η δίκη θα πραγματοποιηθεί, με την εφαρμογή για πρώτη φορά ενός νέου νόμου, ο οποίος εισάγει τις «ομαδικές προσφυγές», όπως γίνεται στις ΗΠΑ.

Η Deutsche Telekom κατηγορείται για κακή αποτίμηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της πριν εισαγάγει στο Χρηματιστήριο ένα μέρος του κεφαλαίου της, το 1999.

Το Φεβρουάριο του 2001, ο όμιλος υποχρεώθηκε να υποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό την αξία της ακίνητης περιουσίας του, οδηγώντας σε μεγάλη πτώση τη μετοχή του και προκαλώντας απώλειες εκατομμυρίων στους μετόχους. Οι μέτοχοι που προσφεύγουν εναντίον της εταιρείας ζητούν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Χάρη στο νέο νόμο, οι μέτοχοι της εταιρείας θα εκπροσωπηθούν στη δίκη από έναν εξ αυτών, στην προκειμένη περίπτωση έναν συνταξιούχο από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Σημειώνεται ότι ο νόμος ψηφίσθηκε το 2005, ειδικά για τις ανάγκες αυτής της υπόθεσης που, με το μέγεθός της, απειλούσε με κατάρρευση τα γερμανικά δικαστήρια. Οι πρώτες προσφυγές είχαν κατατεθεί το 2001 και πολύ σύντομα είχαν γίνει χιλιάδες.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Απρόσμενη άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο

Γερμανία: Απρόσμενη άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο

ΑΥΞΗΜΕΝΗ κατά 0,4%, σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, εμφανίζεται η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωση της εν λόγω παραγωγής κατά 0,5%. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο η παραγωγή είχε ενισχυθεί κατά 1,4%.

NAFTEMPORIKI

Yahoo: Χαμηλότερη από την αξία της εταιρείας η προσφορά της Microsoft

Yahoo: Χαμηλότερη από την αξία της εταιρείας η προσφορά της Microsoft

Η προσφορά της Microsoft είναι πολύ πιο χαμηλή από την αξία της εταιρείας μας, επανέλαβε σήμερα η διοίκηση της Yahoo, απαντώντας στις πρόσφατες απειλές του αμερικανικού κολοσσού λογισμικού ότι θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την προσφορά του.

Σύμφωνα με τη Yahoo, την άποψη αυτή συμμερίζονται τόσο η διοίκηση της εταιρείας όσο και ένα μεγάλο μέρος της μετοχικής της βάσης.

«Μετά την πτώση στην αξία της δικής σας μετοχής, η αξία της προσφοράς σας σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλότερη σε σχέση με την ημέρα που την είχατε καταθέσει», σημειώνουν ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος της Yahoo σε επιστολή τους προς τον CEO της Microsoft Στιβ Μπάλμερ.

Επισημαίνουν, παρόλα αυτά, πως δεν είναι αντίθετοι σε μια συμφωνία της εταιρείας τους με την Microsoft.

NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

ΧΑΚ

FTSE/CySE 20
1143.20 ( 3.78%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3312.86 ( 3.89%)

Όγκος: € 7,845,594

---

FTSE 100 INDEX 6,014.80 67.70 1.14% 11:35
CAC 40 INDEX 4,944.60 43.72 0.89% 12:10
DAX INDEX 6,821.03 57.64 0.85%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,612.43 3.01 0.02%
S&P 500 INDEX 1,372.54 2.14 0.16%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,364.83 -6.15 -0.26%

TO ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

2:00 PM
FOMC Minutes
Federal Reserve Bank

Λιγότεροι άνεργοι το Μάρτιο

Λιγότεροι άνεργοι το Μάρτιο

Μείωση παρατηρήθηκε το Μάρτιο του 2008 στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων περιορίστηκε σε 12.194 πρόσωπα σε σύγκριση με 12.986 το Μάρτιο του 2007, δηλαδή παρατηρήθηκε μείωση 792 προσώπων. Η μείωση σημειώθηκε κυρίως στους τομείς της μεταποίησης, των μεταφορών και του εμπορίου.

Οι άνεργοι από τις δραστηριότητες των μεταποιητικών βιομηχανιών περιορίστηκαν στους 1.156 έναντι 1.419 πέρσι. Οι άνεργοι από τον τομέα των μεταφορών από 724 περιορίστηκαν σε 501, ενώ οι άνεργοι από την κατηγορία του χονδρικού-λιανικού εμπορίου περιορίστηκαν στους 1.996 έναντι 2.168 το Μάρτιο του 2007.

Όσον αφορά την επαγγελματική κατηγορία των ανέργων, την πρώτη θέση είχαν οι καθαριστές, κλητήρες και ανειδίκευτοι εργάτες, καθώς ανήλθαν στους 3.252. Ακολούθησαν οι υπάλληλοι υπηρεσιών - πωλητές (2.693), οι γραφείς – δακτυλογράφοι – ταμίες (1.598) και οι τεχνικοί βοηθοί (1.105).

Μείωση σε σχέση με Φεβρουάριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, το Μάρτιο του 2008 σε σχέση με το Φεβρουάριο του ίδιου έτους παρατηρείται μείωση 1.086 στον αριθμό των ανέργων. Η μείωση σημειώθηκε κυρίως στους τομείς των ξενοδοχείων και εστιατορίων, της δημόσιας διοίκησης και του εμπορίου.

STOCKWATCH.COM.CY

Αύξηση του κατώτατου ορίου μισθού

Αύξηση του κατώτατου ορίου μισθού

Αύξηση του κατώτατου μισθού αποφάσισε το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα εν μέσω διαφωνιών των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. Το όριο του κατώτατου μισθού καθορίζεται από €698,82 (£409) σε €743 (£435), δηλαδή σημειώνεται αύξηση της τάξης του 6,35%. Σχετική πρόταση θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Στη συνεδρίαση του εργατικού συμβουλίου συζητήθηκαν κάποια εναρμονιστικά πλαίσια τα οποία αφορούν την ασφάλεια και υγεία στους τόπους εργασίας όπως επίσης και το θέμα της ίσης μεταχείρισης και ίσης αμοιβής ανδρών και γυναικών.

STOCKWATCH.COM.CY

Fitch: Thumbs up για κυπριακές τράπεζες

Fitch: Thumbs up για κυπριακές τράπεζες

Καλές θεωρεί τις προοπτικές των κυπριακών τραπεζών το 2008 ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί η παρατεταμένη διεθνής χρηματοοικονομική κρίση. Σε έκθεση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, ο οίκος διατυπώνει την άποψη ότι, παρά το πιο δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, η λειτουργική απόδοση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών, Marfin Popular, Τρ. Κύπρου και Ελληνική, θα συνεχίσει να είναι ικανοποιητική, υποστηριζόμενη από την καλή οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο, την ανάπτυξη της λιανικής τραπεζικής, αλλά και τη σωστή διαχείριση του κοστολογίου. «Οι προοπτικές των τριών τραπεζών αναμένεται να είναι ουσιαστικά θετικές το 2008», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρεται, παρόλο που η κερδοφορία των τραπεζών το 2007 δεν επηρεάστηκε άμεσα από τη διεθνή κρίση των sub-prime δανείων, εντούτοις «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις αγορές δημιουργεί προκλήσεις για τις τράπεζες να πετύχουν ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα στο μέλλον».

Κλειδί για τις διοικήσεις των τραπεζών, τονίζουν οι Fitch, είναι η διατήρηση των πηγών εσόδων λόγω της αλλαγής στις διεθνείς οικονομικές συνθήκες, της αυστηρότερης πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας για κάμψη της πιστωτικής επέκτασης, αλλά και του εντεινόμενου ανταγωνισμού που ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις στα επιτοκιακά τους περιθώρια.

«Οι κυπριακές τράπεζες χρειάζεται ακόμη να συνεχίσουν την πολιτική αναδιάρθρωσής τους για να διατηρήσουν την καλή απόδοση των δεικτών εξόδων προς έσοδα και να επεκτείνουν τις δευτερογενείς υπηρεσίες για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια», σημειώνεται.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το 2007 οι τρεις τράπεζες συνέχισαν να καταγράφουν βελτιώσεις στη λειτουργική τους κερδοφορία και τη διαχείριση του κόστους λόγω της διατήρησης του καλού οικονομικού περιβάλλοντος, την ισχυρή δανειακή ανάπτυξη και τη βελτίωση του κόστους διοίκησης. «Η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών υποβοηθήθηκε επίσης από τη συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση και τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού που είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των επισφαλειών, επιτρέποντας στις τράπεζες να έχουν καλό εσωτερικό κεφάλαιο», τονίζεται.

Σύμφωνα με τους Fitch, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι ικανοποιητική σε σχέση με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. «Παρόλη τη γρήγορη δανειακή ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου τους, στο τέλος του 2007 ο δείκτης πρωτογενούς κεφαλαίου προς συνολικό ενεργητικό παρέμεινε στο καλό επίπεδο του 7,3% (2006: 7,1%), κυρίως λόγω της δυνατής εισροής εσωτερικού κεφαλαίου», αναφέρουν οι Fitch, οι οποίοι τονίζουν ότι η συνεχιζόμενη δανειακή επέκταση ίσως ασκήσει πιέσεις στους δείκτες κεφαλαίων εάν οι τράπεζες δεν μπορέσουν να διατηρήσουν ψηλά επίπεδα δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου».

«Παρά την κρίση στις χρηματαγορές, η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών παραμένει ικανοποιητική. Τέλος του 2007 τα δάνεια τους αντιπροσώπευσαν το 73% των καταθέσεων τους. Επιπρόσθετα, από το 2005 κάποιες τράπεζες έχουν διαφοροποιήσει τις πηγές κεφαλαίου τους, εκδίδοντας ομολογιακά δάνεια για να βελτιώσουν περαιτέρω τη κεφαλαιακή τους θέση», καταλήγει ο διεθνής οίκος.

STOCKWATCH.COM.CY

H AΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,450.23 157.01 1.18%
HANG SENG INDEX 24,511.10 246.47 1.02%
CSI 300 INDEX 3,845.82 195.12 5.34%

ANOΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ +0,5%.

Στη Novartis το 25% της Alcon

Στη Novartis το 25% της Alcon

ΤΟ ποσό των 11 δισ. δολαρίων συμφώνησε να καταβάλει η Novartis για την εξαγορά ποσοστού 25% στη μεγαλύτερη εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων για τα μάτια Alcon της Nestle Στόχος της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας είναι να ενισχύσει τη θέση της σε μια αγορά, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 25 δισ. δολάρια.

Η συμφωνία των δύο εταιρειών προβλέπει την option απόκτησης επιπλέον ποσοστού 52% έναντι περίπου 28 δισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε η Novartis τη Δευτέρα.

Η τρίτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία της Ευρώπης αναμένεται να καταβάλει 143,18 δολάρια για κάθε μετοχή της Alcon. Η εξαγορά του πρώτου 25% προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2008.

Παράλληλα, η Novartis έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει άλλο ένα 52% στην καθορισμένη τιμή των 181 δολαρίων ανά μετοχή στο διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 2010 και του Ιουλίου του 2011.

Η πώληση της Alcon εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή της Nestle για τη χρήση 2008. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα αξιοποιήσει τα έσοδα για την μείωση του χρέους της αλλά και για να «στηρίξει τις ευκαιρίες κερδοφόρου ανάπτυξης» στους τομείς της διατροφής, υγείας και ευεξίας.

NAFTEMPORIKI
Share |