Monday, April 7, 2008

ΗΠΑ: Περισσότερα στεγαστικά ομόλογα

ΗΠΑ: Περισσότερα στεγαστικά ομόλογα

ΚΑΘΩΣ η Γερουσία ετοιμάζει το νομοσχέδιο για την προστασία και στήριξη των Αμερικανών δανειοληπτών, οι πολιτείες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε μία συγκεκριμένη διάταξη: αυτή, που θα τους επιτρέπει να εκδώσουν επιπλέον στεγαστικά ομόλογα αξίας 10 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση στεγαστικών προγραμμάτων.

Έως τώρα οι προσπάθειες των πολιτειών να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες κατοικιών να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους είχαν αμελητέα αποτελέσματα. Το νέο νομοσχέδιο όμως θα τους παράσχει πρόσθετα εργαλεία. Παρόλα αυτά θα είναι μάλλον αδύνατη η χρηματοδότηση μεγάλου αριθμού νοικοκυριών, που έχουν λάβει ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου (supbrime).

Οι πολιτείες προς το παρόν έχουν τη δυνατότητα να πωλούν στεγαστικά μη φορολογήσιμα ομόλογα για να χρηματοδοτήσουν τους αγοραστές πρώτης κατοικίας και όσους αγοράζουν κατοικίες σε υπανάπτυκτες περιοχές. Η προτεινόμενη νομοθεσία θα επιτρέψει στις πολιτείες να εκδώσουν περισσότερα στεγαστικά ομόλογα και να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για τη στήριξη νοικοκυριών, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους, με κριτήρια εισοδηματικά.

Ήδη εννέα πολιτείες, μεταξύ των οποίων το Οχάιο, το Μέριλαντ, η Νέα Υόρκη και το Ιλινόις, έχουν προωθήσει προγράμματα για τη στήριξη των νοικοκυριών, που έχουν λάβει subprime στεγαστικά δάνεια και έρχονται αντιμέτωπα με προς τα πάνω αναπροσαρμογή του επιτοκίου τους. Στόχος τους είναι να αποτρέψουν μία έκρηξη στις κατασχέσεις κατοικιών.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα προγράμματα αυτά δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι όσοι βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στα προγράμματα. Ορισμένοι έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν μεγάλο αριθμό δόσεων, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις νοικοκυριών, των οποίων το χρέος ξεπερνά την αξία της κατοικίας τους. Από την άλλη οι πιο «υγιείς» δανειολήπτες δεν στρέφονται στα προγράμματα των πολιτειών, αφού προτιμούν άλλα όπως αυτό της Ομοσπονδιακής Αρχής Στέγασης.

Οι προβλέψεις του νέου νομοσχέδιου αναμένεται να δώσουν στα προγράμματα των πολιτειών, αυτό που κυρίως τους λείπει: Περισσότερη ευελιξία. Ακόμη και αν οι προσδοκίες αυτές για το νομοσχέδιο επιβεβαιωθούν, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι εκδόσεις στεγαστικών ομολόγων και τα προγράμματα χρηματοδότησης αγοραστών πρώτης κατοικίας δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα στις κλυδωνιζόμενες αμερικανικές αγορές πίστης και στέγης. Συνιστούν πρόσθετο εργαλείο και όχι πανάκεια.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |