Tuesday, April 8, 2008

Σταυράκης: Προβλέψεις για οικονομία

Σταυράκης: Προβλέψεις για οικονομία


Μικρή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται για φέτος λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Στο πλαίσιο χθεσινής διάσκεψης τύπου στην Αθήνα, ο κ. Σταυράκης σημείωσε ότι αναμένεται ο ρυθμός ανάπτυξης να περιοριστεί στο 3,7%, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «και στα επίπεδα αυτά ο ρυθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ για τον ίδιο χρόνο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την ανησυχία του για τη διεθνή οικονομική συγκυρία, τονίζοντας πως «υπάρχει μεγάλη οικονομική επιβράδυνση στην Αμερική, τεχνικά πιθανώς η Αμερική να έχει μπει ήδη σε ύφεση», σε αντίθεση, πρόσθεσε, στην Ευρώπη που προς το παρόν η οικονομία επηρεάστηκε ελάχιστα.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι αν συνεχιστεί αυτή η κρίση στη Αμερική, αν συνεχιστεί η ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου ή τα προβλήματα που εμφανίζονται κατά καιρούς σε ευρωπαϊκές τράπεζες, «υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί η πραγματική οικονομία και αυτό θα μειώσει ελαφρώς τους ρυθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο».

Ερωτηθείς πόσο θωρακισμένη είναι η κυπριακή οικονομία, ο κ. Σταυράκης παραδέχθηκε πως «είναι μικρή, ανοικτή οικονομία, ιδιαίτερα ευάλωτη σε ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό», τονίζοντας, ωστόσο, ότι αναμένεται ελαφρά μείωση γύρω στο 0,3%. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως οι τράπεζες στην Κύπρο δεν έχουν καμία επένδυση σε προϊόντα υψηλού κινδύνου.

Ο πληθωρισμός, σημείωσε ο κ. Σταυράκης, αναμένεται να κυμανθεί περίπου στο 3,5% - 4%, καθώς παρουσιάζεται έξαρση των τιμών σε όλη την Ευρώπη λόγω των πετρελαιοειδών και δημητριακών.

Για το δημοσιονομικό ισοζύγιο, είπε πως το 2008, παρόλο που η οικονομία θα έχει ελαφρά επιβράδυνση, τα δημοσιονομικά θα έχουν πλεόνασμα της τάξης του 0,5%, ενώ το δημόσιο χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ παρουσίασε σημαντική μείωση από 70% στο 59,8% το 2007 και το 2008 θα υπάρξει θεαματική μείωση 11 μονάδων.

Ο κ. Σταυράκης εξήγησε πως «αυτό οφείλεται στο πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά που μειώνει το χρέος, αλλά και σε καλύτερη αξιοποίηση κυβερνητικών στοιχείων ενεργητικού».

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, είπε ότι βρίσκεται στο 3,9%, επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν συνθήκες υπερπλήρους απασχόλησης.

Η κυπριακή οικονομία, είπε ο κ. Σταυράκης, σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην επιχειρηματικότητα του Κύπριου ιδιώτη, υπάρχει κοινωνική συνοχή.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Κύπρο, είπε πως «υπάρχει έμφαση και από αυτή την κυβέρνηση στην προσέλκυση καλών ξένων επενδύσεων».

«Η Κύπρος έχει τον πιο χαμηλό φορολογικό συντελεστή στην Ευρώπη, ταυτόχρονα έχουν συναφθεί μια σειρά συμβάσεων για την αποφυγή διπλής φορολόγησης», είπε και πρόσθεσε πως «η Κύπρος προσελκύει ξένους επιστήμονες, το εκπαιδευτικό σύστημα είναι υψηλού επιπέδου, ενώ υπάρχουν συνθήκες κοινωνικής ειρήνης και συνοχής».

Επίσης, το τραπεζικό σύστημα, είπε, ότι είναι υψηλό και εναρμονισμένο με την ΕΕ, με αποτέλεσμα να είναι εύρωστες, τόσο οι κυπριακές όσο και οι ελληνικές τράπεζες.

Προτεραιότητες

Όσον αφορά τις προτεραιότητες της επόμενης χρονιάς, ο υπουργός δήλωσε ότι «θέλουμε να διατηρήσουμε πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για να μπορούμε να προσελκύουμε ξένες επενδύσεις, θα γίνει προσπάθεια ανακατανομής στις δημόσιες δαπάνες σε όφελος αναπτυξιακών έργων». Υπάρχει προσπάθεια, είπε, για μείωση του διοικητικού βάρους για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς και συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Κυπριακό

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε Έλληνες δημοσιογράφους, ενόψει της σημερινής ομιλίας του στο Συνέδριο του ECONOMIST, o κ. Σταυράκης υπογράμμισε: «Ελπίζω ότι οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ταλάτ θα ευδοκιμήσουν με πολύ θετικά στοιχεία στην οικονομία». Όπως είπε ο κ. Σταυράκης, σύμφωνα με στοιχεία μελετών, μια σωστή και επιτυχημένη επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ όλου του νησιού κατά 20-30-40%, αναλόγως των υποθέσεων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |