Tuesday, April 8, 2008

Καλύτερες μέρες στις διεθνείς αγορές αναμένει η JP Morgan

Καλύτερες μέρες στις διεθνείς αγορές αναμένει η JP Morgan

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ μέρες για τα διεθνή χρηματιστήρια αναμένει η JP Morgan, διατηρώντας τη θέση της για αύξηση θέσεων στις παγκόσμιες μετοχικές αγορές.

Ο Οίκος εκτιμά ότι το σενάριο της οικονομικής επιβράδυνσης ή ύφεσης της αμερικάνικης Οικονομίας έχει ήδη αποτιμηθεί πλήρως στις μετοχές, ενώ πιστεύει ότι μία ακόμη μη αναμενόμενη κίνηση από την πλευρά της FED θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τις αγορές.

Στην έκθεση Global Markets Outllok & Strategy, οι αναλυτές της JP Morgan αναφέρουν ότι το σενάριο της ύφεσης στις ΗΠΑ αποτελεί κοινή άποψη, αλλά η αβεβαιότητα για τη διάρκειά της σε συνδυασμό με το άσχημα στοιχεία που ανακοινώνονται ή επίκεινται για την οικονομική δραστηριότητα δείχνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να αλλάξει κανείς πλήρως άποψη και να μιλήσει για ανάκαμψη των αγορών.

Ισχυρότερα οι μετοχές

Οι αναλυτές του οίκου αναμένουν ότι οι μετοχές θα ανακάμψουν πιο ισχυρά από τις πιστωτικές αγορές. «Κοιτάζοντας πίσω στις έξι υφέσεις που έχουν υπάρξει από τη δεκαετία του 1960, βλέπουμε ότι το αμερικάνικο δολάριο ανακάμπτει περίπου στα μισά της ύφεσης.

Επονται οι μετοχές, οι οποίες ανακάμπτουν περίπου ύστερα από τρία τρίμηνα ύφεσης, ενώ οι πιστωτικές αγορές ανακάμπτουν τελευταίες, φτάνοντας στην κορύφωσή τους περίπου στα τέλη της ύφεσης», αναφέρουν.

Οπως λένε, το τυπικό trade που παρατηρείται σε περιόδους ύφεσης όπως η σημερινή, έχει αποτιμηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στην σημερινή εικόνα των αγορών και οι μετοχές ιστορικά έχουν πιάσει πάτο στους 4-6 μήνες πριν το τέλος του κύματος των αρνητικών ειδήσεων. Σημειώνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός μοντέλων αποτίμησης της JPMorgan δίνουν πλέον ξεκάθαρα σήματα «αγορών» μετοχών.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης MSCI διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 10,5, ενώ την τελευταία φορά που άγγιξε αυτό το εξαιρετικά ελκυστικό επίπεδο ήταν το 1991. Επίσης, αναφέρει η JP Morgan, ενώ η κερδοφορία των εισηγμένων στον τρέχοντα επιχειρηματικό κύκλο παραμένει υπό πίεση, ένα σημαντικό μέρος της πρόσφατης κερδοφορίας - ρεκόρ των προηγουμένων τριμήνων παραμένει αλώβητη.

Οι δείκτες στο τέλος του έτους

Οι προβλέψεις που κάνει η JP Morgan για την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών στα τέλη Δεκεμβρίου 2008 είναι οι ακόλουθες: S&P500 στις 1.450 μονάδες (στις 1.368 μονάδες σήμερα με απόδοση - 6,2% από την αρχή του έτους), MSCI Europe στις 1.410 μονάδες (στις 1.375 μονάδες σήμερα με απόδοση - 11,3% από 1/1/2008), MSCI Eurozone στις 216 μονάδες (212 μονάδες σήμερα, απόδοση - 13,5% από 1/1/08) και FTSE 100 [.FTSE] στις 6.400 μονάδες (5.916 μονάδες σήμερα, απόδοση - 8,1% από την αρχή του χρόνου).

Σχετικά με το οικονομικό περιβάλλον, η JP Morgan επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η παγκόσμια οικονομία αντανακλά την υγεία των θεμελιωδών μεγεθών του μη χρηματοοικονομικού τομέα διεθνώς, καθώς και την ισχυρή εγχώρια ζήτηση εκτός ΗΠΑ.

Ωστόσο, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι σωρεύονται σύννεφα καταιγίδας και η παγκόσμια οικονομία θα εξασθενήσει περαιτέρω, καθώς η επίδραση της πιστωτικής αναταραχής, της αδυναμίας στην αγορά κατοικίας και της ανόδου των τιμών ενέργειας βαρύνουν σημαντικά στις αποφάσεις των καταναλωτών για δαπάνη.

Η ύφεση στις ΗΠΑ

Οι προβλέψεις της JP Morgan είναι για ηπιότερη ύφεση στις ΗΠΑ σε σχέση με τις προηγούμενες. Ειδικότερα, εκτιμά ότι το γ΄τρίμηνο 2008 θα φανεί ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας χάρη στα καλύτερα δημοσιονομικά, το ΑΕΠ θα βρεθεί σε θετικό έδαφος, ενώ και οι περισσότερες επιχειρήσεις, χάρη στην αύξηση της ζήτησης, θα έχουν την ευκαιρία να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν ολοκληρώσει τον προηγούμενο χρόνο.

Εκτός ΗΠΑ, η JP Morgan βλέπει τους μεγαλύτερους πτωτικούς κινδύνους σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Για την Ευρώπη βλέπει την ανάπτυξη στο 1% - 1,5% το καλοκαίρι.

Οσο για τη νομισματική πολιτική, η JP Morgan αναμένει ότι η FED θα μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο του δολαρίου, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 1,75% (από 2,25% σήμερα) στις 30 Απριλίου. Οσο για την ΕΚΤ, βλέπει ότι θα μειώσει το επιτόκιο του ευρώ στο 3,75% τον Ιούνιο (από 4% σήμερα) και στο 3,50% τον Σεπτέμβριο του 2008.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |