Tuesday, April 8, 2008

Παράλληλες “τονωτικές ενέσεις” ρευστότητας από Fed, ΕΚΤ

Παράλληλες “τονωτικές ενέσεις” ρευστότητας από Fed, ΕΚΤ


Δύο παράλληλες τονωτικές ενέσεις στο τραπεζικό σύστημα θα πραγματοποιήσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, κεφάλαια σε δολάρια ύψους 50 δισ. δολαρίων μέσω δημοπρασιών καθορισμένης διάρκειας (TAF), θα διοχετεύσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), στο πλαίσιο πίστωσης διάρκειας 28 ημερών με επιτόκιο 2,820%.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως θα διαθέσει κεφάλαια ύψους 15 δισ. δολαρίων, με τους ίδιους όρους όπως και η Fed, ήτοι διάρκειας 28 ημερών με επιτόκιο 2,820%.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα το Ίδρυμα είχε διαθέσει επιπλέον κεφάλαια 5 δισ. ευρώ, μέσω της βασικής δημοπρασίας της.

Υπενθυμίζεται πως η Fed είχε ανακοινώσει από το Δεκέμβριο τα σχέδια της να πραγματοποιεί κατά καιρούς “τονωτικές ενέσεις”, ούτως ώστε να αποφορτίζει τις πιέσεις στις πιστωτικές αγορές.

Πρόκειται για την έκτη κοινή διοχέτευση κεφαλαίων (αποτιμημένων σε δολάρια) από Fed και EKT, καθώς και η δεύτερη που αφορά ποσά άνω των 15 δισ. δολαρίων. Στις προηγούμενες τέσσερις παράλληλες δημοπρασίες η ΕΚΤ είχε διαθέσει 10 δισ. δολάρια.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |