Friday, March 5, 2010

Ψηφίστηκε το ν/σ για τα νέα μέτρα εντός Βουλής - Χάος στο κέντρο της Αθήνας


Ψηφίστηκε το ν/σ για τα νέα μέτρα εντός Βουλής - Χάος στο κέντρο της Αθήνας

Εκρίθηκε τελικώς από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα, παρά τις εντάσεις που επικράτησαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του. Αποχώρησε από την αίθουσα το ΚΚΕ, ενώ δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Εν τω μεταξύ, εργαζόμενοι είχαν καταλάβει το Εθνικό Τυπογραφείο, προκειμένου να μην τυπωθεί το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα.
«Εμείς σας πολεμάμε καθαρά και όχι με τερτίπια- δεν υπάρχει κάτι για να συζητηθεί» είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ανακοινώνοντας την αποχώρηση του κόμματος από τη συζήτηση. «Για εμάς όποιοι συμφωνούν με το ΠΑΣΟΚ ή διαφωνούν με τα μέτρα έχουν την ίδια ευθύνη» είπε.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι αποδέχθηκε τις πιέσεις που της ασκήθηκαν. «Αποδεχτήκατε ερασιτέχνες να υπερασπιστείτε τη χώρα και τα συμφέροντα των εργαζομένων, αποδειχθήκατε επαγγελματίες στο να εξαπατάτε το λαό» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι «το κόλπο 'για όλα φταίνε οι προηγούμενοι' δεν πιάνει» και ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι το «κλισέ 'μας πιέζουν οι Ευρωπαίοι' είναι πια πολύ φθηνό».

«Τα δώσατε όλα στους κερδοσκόπους. Η ΝΔ προκάλεσε πολλά δεινά στην Ελλάδα, εσείς την αποτελειώσατε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου έκανε επίθεση στα κόμματα της Αριστεράς.

Για τη στάση του ΚΚΕ είπε ότι αντί να πηγαίνουν στα χαρακώματα, περιχαρακώνονται σε μία ανέξοδη επιχειρηματολογία και ιδεολογία.

«Αναρωτιέμαι εάν χαίρεται το ΚΚΕ γι' αυτή την κατάσταση. 'Μεγάλη αναταραχή, ωραία κατάσταση' όπως έλεγε ο Μάο Τσε Τουνγκ» δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν θυμάμαι το ΠΑΜΕ να απέκλεισε το υπουργείο όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα. Ή όταν γίνονταν οι προσλήψεις να πήγε στο υπουργείο Εσωτερικών για να αποκλείσει τον υπουργό».

Χάος στην Αθήνα

Ενταση σημειώθηκε στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή στο Σύνταγμα, καθώς σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από τη Βουλή. Μετά από εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθήθηκαν σχεδόν όλοι οι διαδηλωτές από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και από το προαύλιο της Βουλής, ενώ κατέβηκαν από τη Βουλή περίπου πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ και κατέλαβαν το χώρο. Διαδηλωτές τραυμάτισαν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλο, ενώ προσπαθούσε να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Αναλυτικότερα, χάος δημιουργήθηκε έξω από τη Βουλή, όπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν, ν'ανοίξουν πανό απ' έξω, στο περιστύλιο, αλλά δεν τα κατάφεραν. Κι άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν κατόπιν ν'ανέβουν πάνω από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αλλά ούτε αυτό κατορθώθηκε, καθώς κατέφθασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έριξαν δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές πέταξαν καφέδες, νερά και πέτρες και τους χτύπησαν με τα κοντάρια από τις σημαίες.

Οι Εύζωνες φυγαδεύτηκαν, ενώ ο βουλευτής κ. Μ. Γλέζος, δέχθηκε επίθεση με δακρυγόνα από τα ΜΑΤ καθώς πλησίαζε να μιλήσει με κάποιους διαδηλωτές.

Επίθεση από διαδηλωτές δέχθηκε έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. Με το σύνθημα ''Εργατοπατέρες αλήτες'' η ομάδα των περίπου δέκα διαδηλωτών στην αρχή και όχλου κατόπιν, τον γρονθοκόπησαν. Ο κ. Παναγόπουλος μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής, ενώ διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Εν τω μεταξύ, εργαζόμενοι του υπουργείου Εσωτερικών κατέλαβαν το Εθνικό Τυπογραφείο, προκειμένου να μην τυπωθεί το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα. Κλειστή παρέμεινε και η Πανεπιστημίου από τους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής, που έχουν καταλάβει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

source: reporter.gr

Μικρά κέρδη για το χρυσό


Μικρά κέρδη για το χρυσό

Ελαφρώς υψηλότερα έκλεισαν τα συμβόλαια του χρυσού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, καθώς η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ, οδήγησε τους επενδυτές στην ανάληψη μεγαλύτερου βαθμού κινδύνου τοποθετήσεις, συμπεριλαμβανομένων μετοχών και εμπορευμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά μόλις 0,2%, κλείνοντας στα 1.135,20 δολάρια η ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας ο χρυσός υποχώρησε κατά 0,9%. Μικρή ήταν η άνοδος και για το χαλκό, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 3,42 δολάρια, ενώ η πλατίνα υποχώρησε κατά 4,50 δολάρια στα 1.579,10 δολάρια. Άνοδο 0,3% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Βρετανία κατά το μήνα Φεβρουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση ανήλθε κατά 4,1%. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τιμές παραγωγού, εξαιρουμένων αυτών των τροφίμων, ποτών, καπνών και πετρελαίου, σημείωσαν άνοδο 0,3% σε μηνιαία και 2,9% σε ετήσια βάση. Αυξημένες κατά 4,3% εμφανίστηκαν οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, κατά το μήνα Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ εμφάνισαν αύξηση 19,6% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, που έκαναν λόγο για άνοδο 1,3%.

source: reporter.gr

Οριστικό «nein» Μερκελ σε οικονομική ενίσχυση- Κοινό μέτωπο για την πάταξη της κερδοσκοπίας


Οριστικό «nein» Μερκελ σε οικονομική ενίσχυση- Κοινό μέτωπο για την πάταξη της κερδοσκοπίας

Στήριξη, αλληλεγγύη και μεταφορά εμπειρίας είναι αυτά που αποκόμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μερκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η Γερμανία θα στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα της, αλλά και να ανακοπούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος της Ελλάδας και της ευρωζώνης. «Θέλουμε τη σταθερότητα του ευρώ και θα παλέψουμε μαζί γι' αυτό», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Μάλιστα, ανέφερε ότι η χώρας της είναι έτοιμη να παράσχει την εμπειρία της σε τομείς ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής. Και οι δύο τόνισαν εμφατικά ότι η Αθήνα ζήτησε μόνο πολιτική στήριξη και όχι οικονομική.



Αποκλείεται το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, χαρακτήρισε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης "σκληρά και αξιόπιστα".
Η Γερμανίδα καγκελάριος συνεχάρη την Ελλάδα για τα ουσιαστικά μέτρα που έλαβε, προκειμένου να αμβλύνει το έλλειμμά της και τόνισε πως γίνεται «τιτάνια προσπάθεια».

Στη συνέχεια είπε ότι η Γερμανία θα παρακολουθήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα, ότι, αν χρειαστεί, το Βερολίνο θα τονίσει τη σπουδαιότητα της σταθερότητας του ευρώ και σε αυτό το σημείο επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική στήριξη.

Για τους κερδοσκόπους είπε ότι δεν μπορεί να αφήνονται ελεύθεροι και ότι σε επαφή με την Κομισιόν θα γίνει προσπάθεια να ελεγχθούν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το θέμα δεν είναι τεχνικά έυκολο, γι' αυτό η πολιτική θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση Ελλάδας και Γερμανίας για συνεργασία σε διάφορους τομείς, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, έκανε αναφορά στην καλή σχέση των δύο λαών και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την εμβάθυνση αυτή της σχέσης.

Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα και η Γερμανία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση πολλών κοινών προβλημάτων τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανέφερε τους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, της πολιτικής προστασίας, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, της μετανάστευσης και τους ασύλου, καθώς και του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ακόμη, ο Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω ανάμειξης του ΔΝΤ, λέγοντας πως τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι θέμα της ευρωζώνης. «Όπως είπα και την Τετάρτη, τα μέτρα είναι ισχυρά και σκληρά. Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης σαφώς ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι «είχαμε δίκιο όταν είπαμε στις 11 Φεβρουαρίου στο πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε συντονισμένη και αποφασιστική δράση αν χρειαστεί. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup είχει δηλώσει στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για να πρέπει να περιμένουμε ότι θα χρειαστούν τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση της Ελλάδας,''. ''Η Ελλάδα παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξυγίανσης. Δεν περιμένω ότι θα καταστεί αναγκαία η βοήθεια από το εξωτερικό. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί,'' είπε.

source: reporter.gr

Στα μαλακά ο Χριστοφοράκος από τη γερμανική δικαιοσύνη


Στα μαλακά ο Χριστοφοράκος από τη γερμανική δικαιοσύνη

Στα μαλακά πέτυχε να πέσει ο πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάδος Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς εξασφάλισε το δεδικασμένο που προσδοκούσε από το Πρωτοδικείο του Μονάχου και μάλιστα με ποινή ανώδυνη για τον ίδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας". Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, την Τετάρτη, το γερμανικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο Μιχάλης Χριστοφοράκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 μηνών με αναστολή για το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία σε βάρος της Siemens.

.
Το αδίκημα αυτό είναι πλημμέλημα και αφορά τη διακινδύνευση χρημάτων της Siemens, εξαιτίας της διαχείρισής τους εκτός προϋπολογισμού, αφού αυτά διακινούνταν από το παραλογιστήριο και από το πλέγμα των εταιρειών που είχε στηθεί για τις δωροδοκίες. Κάτι τελείως διαφορετικό από την εν Ελλάδι απιστία.

Σύμφωνα πάντα με την "Ε", το ενδιαφέρον αυτής της απόφασης έγκειται στο γεγονός ότι η εισαγγελία, το δικαστήριο και ο Χριστοφοράκος «τα βρήκαν» γρήγορα και αθόρυβα, για το καλό όλων, της Siemens συμπεριλαμβανομένης

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αμετάβλητη στο 9,7% η ανεργία το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Αμετάβλητη στο 9,7% η ανεργία το Φεβρουάριο

Η αμερικανική οικονομία έχασε λιγότερες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 9,7% παρά τις ανησυχίες για τον αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση από τις άσχημες καιρικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, η αμερικανική οικονομία έχασε 36.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για απώλειες 75.000 θέσεων εργασίας λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Ιανουάριο έδειξαν απώλειες 26.000 θέσεων εργασίας, από την αρχική εκτίμηση για απώλειες 20.000 θέσεων εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 9,7% τον περασμένο μήνα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μικρή άνοδο του δείκτη στο 9,8%.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έδειξαν επίσης άνοδο των μέσων ωριαίων αποδοχών στα 18,93 δολ. από 18,90 δολ. τον Ιανουάριο. Η μέση εργάσιμη εβδομάδα υποχώρησε κατά 0,2 ώρες στις 33,1 ώρες.

source: capital.gr

AIG: Σχεδιάζει την πώληση του 14% της Transatlantic


AIG: Σχεδιάζει την πώληση του 14% της Transatlantic

Η American International Group Inc. (AIG) σχεδιάζει να πουλήσει το ποσοστό του 14% που κατέχει στην αντασφαλιστική Transatlantic Holdings Inc. μέσω της θυγατρικής της American Home Assurance Co.

Η διάθεση του μεριδίου εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της AIG για την πώληση δραστηριοτήτων και συμμετοχών προκειμένου να αποπληρώσει τα κεφάλαια που έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Η American Home πούλησε τα δύο τρίτα της Transatlantic στα μέσα του 2009, ενώ μειώνει σταθερά από τότε το μερίδιο της.

source: capital.gr

Σε ξένους το 77% της χθεσινής έκδοσης του ομολόγου

Σε ξένους το 77% της χθεσινής έκδοσης του ομολόγου

Σε ξένους επενδυτές «πέρασε» το 77% της χθεσινής έκδοσης του 10ετούς ομολόγου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, η ζήτηση από την Ελλάδα υπήρξε ισχυρή, αλλά αποφασίστηκε να περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 25%.

Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα διατέθηκε το 23% της έκδοσης, ακολούθησε η Μ. Βρετανία με ποσοστό 20%, η Γερμανία με 14%, η Ασία με 8%, ενώ σημαντικό ποσοστό (7,5%) «απορροφήθηκε» και από τη Γαλλία.

Ως προς τους επενδυτές, το 39% ήταν διαχειριστές κεφαλαίων, το 24,5% τραπεζικά ιδρύματα, το 24,5% ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμία, το 7% κεντρικές τράπεζες και το 2,5% ιδιωτικές τράπεζες και ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου θα διατεθεί και σε ιδιώτες, στο διάστημα από την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 μέχρι και την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010.

source: capital.gr

"Παγώνουν" περιουσιακά στοιχεία του Π. Ψωμιάδη


"Παγώνουν" περιουσιακά στοιχεία του Π. Ψωμιάδη

Προσωρινή διαταγή με την οποία παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Παναγιώτη Ψωμιάδη, μελών της οικογενείας του και εταιρειών συμφερόντων του εξέδωσε το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών μετά από αίτημα επενδυτών που έχασαν χρήματα μετά το λουκέτο της «Ασπίς Πρόνοια».

Το δικαστήριο διατάσσει να μην μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση της οικογένειας Ψωμιάδη μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αίτηση κάτι που θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα.

source: capital.gr

Η Αμερική χάνει το στέμμα της καινοτομίας από την Ισλανδία

Η Αμερική χάνει το στέμμα της καινοτομίας από την Ισλανδία

Κάποτε, στην πραγματικότητα μόλις πέρυσι, οι ΗΠΑ ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής της καινοτομίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση από το INSEAD και την Συνομοσπονδία της Ινδικής Βιομηχανίας. Στη μελέτη του τρέχοντος έτους, η Αμερική πέφτει στην 11η θέση. Ίσως ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το νέο νούμερο ένα: η Ισλανδία.

Ο Soumitra Dutta, ένας καθηγητής επιχειρήσεων και τεχνολογίας στο INSEAD, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα, θεωρεί πως η κατάταξη δείχνει ότι, το μέγεθος μιας χώρας μετράει. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση ισχύει πως όσο μικρότερο είναι ένα κράτος τόσο το καλύτερο.

Ο καθηγητής μου λέει πως η εύκολη πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά εξακολουθεί να βοηθά τους καινοτόμους να επωφεληθούν από τις εφευρέσεις τους. Θα ήταν το iPod ή το iPhone τόσο μεγάλες επιτυχίες αν η Apple βρίσκονταν στην, ας πούμε, Ισλανδία; Όμως, το Διαδίκτυο μετατρέπει όλο τον κόσμο σε μια μεγάλη αγορά, στην οποία όλοι έχουν πρόσβαση παντού, λέει. Επίσης, φαίνεται ότι οι μικρότερες, ομοιογενείς χώρες μπορούν να ενωθούν για να υποστηρίξουν πολιτικές, θεσμούς και υποδομές που προάγουν την καινοτομία- στον ανεπτυγμένο κόσμο, τουλάχιστον.

Το μέγεθος σίγουρα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην παγκόσμια έκθεση του δείκτη καινοτομίας για το 2010. Η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στην πρώτη δεκάδα είναι η Ολλανδία, με 16,4 εκατομμύρια άτομα. Βρίσκεται στην όγδοη θέση. Πολλά από τα μεγαλύτερα έθνη στον ανεπτυγμένο κόσμο βρίσκονται ακριβώς κάτω από τις ΗΠΑ, τη Ιαπωνία είναι 13η, με τη Βρετανία 14η και τη Γερμανία 16η. Από τους λεγόμενους κολοσσούς BRIC στις αναδυόμενες αγορές, η Κίνα είναι 43η , ακολουθούμενη από την Ινδία (56), τη Ρωσία (64), και τη Βραζιλία (68).

Η φετινή έκθεση, η οποία χρηματοδοτείται από την Canon Ινδίας και η οποία κυκλοφόρησε στις 3 Μαρτίου, αξιολογεί 132 χώρες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ, για τη μέτρηση των εισροών καινοτομίας- πράγματα όπως είναι η εκπαίδευση και το επιχειρηματικό κλίμα, καθώς και εκροές για την ποσοτικοποίηση της επιστημονικής και δημιουργικής προόδου.

Οι ΗΠΑ έπεσαν από το Top 10, διότι δεν παρείχαν αρκετές από τις εισροές αυτών που η μελέτη αποκαλεί «πυλώνες της καινοτομίας.» Κατατάσσεται 22η στο πολιτικό περιβάλλον και 21η στο ρυθμιστικό περιβάλλον. Κατατάσσεται στην 22η στην εκπαίδευση Κ-12, 22η σε υποδομές τεχνολογίας, και 24η στις εξαγωγές και την απασχόληση. «Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια συνεκτική δημόσια ατζέντα,» μου λέει στο τηλέφωνο από την Ινδία ο Dutta.

Έτσι, που παίρνουν την καλύτερη βαθμολογία οι ΗΠΑ; Στην πολυπλοκότητα της αγοράς και των επιχειρήσεων, η οποία περιλαμβάνει την πρόσβαση σε κεφάλαια και το άνοιγμα στον ξένο ανταγωνισμό όπου κατατάσσεται δεύτερη και τρίτη.

Η Ισλανδία, συγκριτικά, βρίσκεται κάτω από τις ΗΠΑ στην πολυπλοκότητα της αγοράς και των επιχειρήσεων. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αναφέρει η έκθεση, δεδομένης της πλήρης κατάρρευσης του τραπεζικού κλάδου της Ισλανδίας. Αλλά περνά τις ΗΠΑ στον τομέα της εκπαίδευσης και των υποδομών. Για παράδειγμα, η Ισλανδία βρίσκεται στην τέταρτη θέση στους κατά κεφαλήν συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Η γενικότερη υποδομή της είναι η καλύτερη του κόσμου.

Εδώ είναι το Top 10, με την κατάταξη του 2009 σε παρένθεση:

1. Ισλανδία (20)
2. Σουηδία (3)
3. Χονγκ Κονγκ (12)
4. Ελβετία (7)
5. Δανία (8)
6. Φινλανδία (13)
7. Σιγκαπούρη (5)
8. Κάτω Χώρες (10)
9. Νέα Ζηλανδία (27)
10. Νορβηγία (14)

source: capital.gr

Γερμανία: Υψηλότερες των εκτιμήσεων οι βιομηχανικές παραγγελίες


Γερμανία: Υψηλότερες των εκτιμήσεων οι βιομηχανικές παραγγελίες


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)—Οι παραγγελίες προς του Γερμανούς βιομήχανους αυξήθηκαν σημαντικά τον Ιανουάριο, λόγω της ενίσχυσης των παραγγελιών εγχώριων πελατών για ακριβά προϊόντα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι συνολικά οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 4,3% σε πραγματικούς εποχιακά αναπροσαρμοσμένους όρους το Δεκέμβριο, ενώ εμφάνισαν αύξηση 19,6% σε ετήσια βάση: μία αύξηση που αντανακλά την ασυνήθιστη πτώση των παραγγελιών κατά το τέλος του έτους 2008, ως άμεση συνέπεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η μηνιαία αύξηση είναι μεγαλύτερη των μέσων εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για αύξηση 1,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones.

Το υπουργείο επίσης αναθεώρησε την προηγούμενη εκτίμηση για τις παραγγελίες του Δεκεμβρίου για να αντικατοπτρίσει την πτώση μόλις 1,6% από το Νοέμβριο, αντί για 2,3% που αρχικά είχε ανακοινώσει. Εξάλλου, αναθεώρησε την ετήσια αύξηση το Δεκέμβριο στο 7,3% από 8,4%.

Οι εγχώριες παραγγελίες, οι οποίες ανέκαμπταν πιο αργά από τις παραγγελίες εξαγωγών στο μεγαλύτερο μέρος του 2009, αυξήθηκαν 7,1% τον Ιανουάριο από το Δεκέμβριο, ενώ οι ξένες παραγγελίες αυξήθηκαν με πιο ρυθμό 1,9%.

Τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες υπόκεινται παραδοσιακά σε σημαντικές αναθεωρήσεις.

source: capital.gr

Βρετανία: Άλμα στις τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο


Βρετανία: Άλμα στις τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο

Την μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα 14 μηνών σημείωσαν οι τιμές στις πύλες των βρετανικών εργοστασίων τον Φεβρουάριο, λόγω της ανόδου των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο 0,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ σημείωσαν άλμα 4,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2009, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τον Ιανουάριο οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,8% σε ετήσια.

Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού -που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων, καπνού και πετρελαϊκών προϊόντων, σημείωσαν άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση και 2,9% σε ετήσια, σημειώνοντας το υψηλότερο ετήσιο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2009.

source: capital.gr

Μέτρα με... ευκολίες πληρωμής


Μέτρα με... ευκολίες πληρωμής


Αναδρομικά από την αρχή του έτους αλλά με «δόσεις ευκολίας» θα πάρει η κυβέρνηση από τους δημόσιους υπαλλήλους το 12% που έκοψε από τα επιδόματά τους. Η διαδικασία παρακράτησης των ποσών που προκύπτουν από τη μείωση για την περίοδο από την 1.1.2010 ως την ημερομηνία ψήφισης του νόμου, έχει ως εξής:

* Εφάπαξ, για ποσά ως 150 ευρώ

* 2 μηνιαίες δόσεις, για ποσά ως 300 ευρώ

* 4 μηνιαίες δόσεις, για ποσά ως 600 ευρώ

* 6 μηνιαίες δόσεις, για ποσά ως 1.000 ευρώ

* 8 μηνιαίες δόσεις, για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος των 2.000 ευρώ μηνιαίως, που χάνει 140 ευρώ μηνιαίως, θα κληθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο να επιστρέψει από την τσέπη του περίπου 630 – 770 ευρώ (για μισθούς τριών ή τεσσάρων μηνών και δώρο Πάσχα που θα έχει ως τότε εισπράξει).

Στην πρώτη περίπτωση (αν η μείωση φανεί τον Απρίλιο) θα δει να του αφαιρούνται συνολικά 455 ευρώ (140+315 ευρώ) και άλλα τόσα το Μάιο. Αυτούς τους δύο μήνες θα εισπράξει μόνο τα 1.545 ευρώ, αντί τα 2.000 που υπολόγιζε.

Στη δεύτερη περίπτωση, θα δει το Μάιο να του αφαιρούνται 337,5 ευρώ επί τέσσερις συνεχόμενους μήνες. Θα ζει δηλαδή με 1.662,5 ευρώ μέχρι το Σεπτέμβριο.

Κάποια επιδόματα όμως γλίτωσαν από τον πέλεκυ του υπουργείου οικονομικών. Εξαιρούνται των περικοπών: οικογενειακά επιδόματα, μεταπτυχιακών σπουδών, κινήτρου απόδοσης, αποφοίτων Εθν. Σχολής Δημ. Διοίκησης, χρόνου υπηρεσίας, εφημεριών, ειδικής απασχόλησης, ειδικών συνθηκών εργασίας, επικίνδυνης εργασίας, αναπηρίας ή κινδύνου, καταδυτικού.

Αναδρομική από 1/1/2010 θα είναι η ισχύς του νόμου σε ό,τι αφορά την περικοπή από 30% σε δώρο Πάσχα-Χριστουγέννων και επίδομα αδείας, που έχει ως αποτέλεσμα να ψαλιδίζεται ο 14ος μισθός κατά 60%.

Αυτό σημαίνει ότι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί... «τσεκουρεμένο» στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τη Βουλή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και σε όσους εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που υπάγονται ή χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο.

Αναδρομικά από 1/1/2010 ισχύει και η περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, 30% στις υπερωρίες και τα έξοδα μετακίνησης, καθώς και η περικοπή 7% στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ.

Οι περικοπές αφορούν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους: από εφοριακούς και δασκάλους μέχρι εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, δήμους και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Αυτό που αλλάζει είναι το είδος της περικοπής. Στο στενό δημόσιο τομέα, μπαίνει ψαλίδι στα επιδόματα ενώ στον ευρύτερο, περικόπτονται οριζόντια όλοι οι μισθοί κατά 7%. Η περικοπή του δώρου Χριστουγέννων, του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας είναι ίδια για όλους, κόβονται κατά 30%. Από μόνο του, αυτό το μέτρο, ισοδυναμεί με την απώλεια των δύο τρίτων ενός μισθού.

Υπολογίζεται ότι η μείωση των αποδοχών ξεκινά από τα 732 ευρώ για χαμηλόμισθο υπάλληλο της κεντρικής διοίκησης και φθάνει τα 6.312 ευρώ τον χρόνο για υψηλόβαθμο δικαστικό.

Παράλληλα υπολογίζεται η πραγματική μείωση των αποδοχών είναι 8% κατά μέσο όρο αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 12%.

Σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης στελέχη της ΑΔΕΔΥ μιλούν για απώλειες μεταξύ 20% και 30%.

source: capital.gr

World's Most Admired Companies

http://money.cnn.com/magazines/fortune/mostadmired/2010/snapshots/670.html

source: cnn

Hong Kong’s Economy Overtaken by Shanghai in 2009

Hong Kong’s Economy Overtaken by Shanghai in 2009

March 5 (Bloomberg) -- Shanghai’s economy exceeded the size of Hong Kong’s for the first time in at least three decades after stimulus spending helped China skirt the global crisis and lead the world out of recession.

Shanghai’s gross domestic product grew 8.2 percent to the equivalent of $218.3 billion in 2009 compared with a 2.7 percent contraction to $210.7 billion for Hong Kong, according to data compiled by Bloomberg. The preliminary reading on Shanghai was published in January and Hong Kong’s release came last week.

The figures highlight 30 years of free-market policies that have spurred China to become the world’s third-largest economy and its No. 1 exporter. Shanghai’s rise may fan concern in Hong Kong that the mainland city will regain its position as China’s dominant financial center, after surpassing the former British colony as the nation’s biggest port and stock-market operator.

“Hong Kong’s role as the bridge linking China and the West is diminishing due to the further opening up of China,” said Hubert Tse, 36, a partner at law firm Boss & Young in Shanghai, who moved to the city from Hong Kong in 2003. “I’m witnessing history as China continues to power ahead.”

Bloomberg data giving U.S. dollar comparisons for the cities’ economies back to 1981 showed Hong Kong previously leading Shanghai. David Cohen, an economist at Action Economics in Singapore, said “based on those nominal figures, converted at the prevailing rates, it would appear that the Shanghai economy is slightly larger.”

Provincial Data

At the same time, China’s data may have less credibility. Jian Chang, a Hong Kong-based economist at Barclays Capital Asia Ltd., said there are “always doubts and questions,” because provincial numbers fail to tally with national figures.

Both cities have benefited from China’s opening up after then leader Deng Xiaoping began unfettering the Communist Party’s hold on the economy in 1978, following decades of self- imposed isolation under Mao Zedong, the founder of the People’s Republic of China.

Tse, a Hong Kong native, is wagering that Shanghai, the birthplace of HSBC Holdings Plc and American International Group Inc., will regain its prewar role as China’s financial capital. HSBC was co-founded in Hong Kong.

“Shanghai has a population of around 19 million people, which is almost three times that of Hong Kong, and a fast- growing economy, so it is not surprising” that the mainland city’s gross domestic product is now larger, Hong Kong Government Economist Helen Chan said in an e-mail yesterday.

Historical Context

From the late 19th century until communists took rule of the mainland in 1949, Shanghai was “an international city hooked into the world economy” and Hong Kong was only a “colonial outpost,” said Kerrie MacPherson, a University of Hong Kong professor who specializes in urban history. Their positions “reversed after 1949 with the anti-capitalist policies of the newly minted” People’s Republic of China, MacPherson said in an e-mail yesterday.

Hong Kong trounces Shanghai on output per person. The most recent per-capita GDP figures, for 2008, show Hong Kong with $30,977 and Shanghai at $10,713.

Hong Kong’s attractions include a U.K.-based legal system, lower tax rates and the free flow of funds. China hasn’t allowed full convertibility of the yuan, limiting its international use, and Hong Kong itself is serving as a test bed for such transactions.

“It’s very hard for Shanghai or any other cities in China, even in Asia” to replicate the strengths of Hong Kong, Mark Clifford, executive director of the Asia Business Council, said in Hong Kong.

Mainland Rivals

Hong Kong ranked No. 3, compared with Shanghai’s tenth place, in the September Global Financial Centers Index, compiled by consultants Z/Yen Group and based on cities’ attractiveness to financial-services professionals.

“A degree of competition between Hong Kong and other major Chinese cities like Shanghai is bound to exist, and this is natural and indeed healthy,” said Chan, the government economist. “But there is also plenty of room for cooperation between the two cities.”

Hong Kong has helped mainland firms get international listings, while Shanghai has an edge in tapping domestic Chinese funds, the Financial Services and the Treasury Bureau said in a statement yesterday.

Shanghai will let foreign companies list on its stock exchange “as soon as possible,” Mayor Han Zheng said, according to a Feb. 1 report in the Hong Kong Economic Journal.

Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. said yesterday it plans to introduce new products linked to the “increasing internationalization” of the Chinese currency. The city stock market operator aims to tackle “more intense” competition from global and regional exchanges, it said in a statement.

The figures indicate Shanghai’s economy surpassed Hong Kong’s seven years earlier than projected by the government- backed Hong Kong Trade Development Council in a 2001 report.

source: bloomberg

Ποια είναι τα funds που θα καταρρεύσουν εάν η Ελλάδα δεν σωθεί

Ποια είναι τα funds που θα καταρρεύσουν εάν η Ελλάδα δεν σωθεί

Παρά τα νέα και «γενναία» μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, η ελληνική κρίση συνεχίζεται όσο η Γερμανία και η Γαλλία δεν αποφασίζουν για ένα σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές.

Ποιοί είναι λοιπόν οι fund managers και ποια είναιτα funds που διαχειρίζονται και που κινδυνεύουν να τα δουν να παίρνουν τον κατήφορο, σε περίπτωση που η ελληνική κρίση επεκταθεί ακόμμη περισσότερο.

Οι διαχειριστές κ.κ Harold S. Woolley και Preston Stahlτου Old Westbury Real Return fund, έχουν συνολική έκθεση στην Ελλάδα 3,13% σύμφωνα με την Morningstar.

Oι Neill Nuttall και Talib Sheikh, διαχειριστές του JPMorgan Strategic Preservation A, με συνολική έκθεση στην ελληνική αγορά, της τάξης του 3,25%.

Η κα. Karen E. Umland του fund DFA Continental Small Company I, με έκθεση 3,34%.

Οι κύριοι Donald Hodges και Craig Hodges του Hodges , με έκθεση 3,89%.

Οι Richard S. Rosen και Neil T. Eigen του fund RiverSource Partners Small Cap Equity A, που έχει έκθεση στην Ελλάδα 3,89%

Οι Jason Holzer, Shuxin Cao και Borge Endresen του AIM International Small Company A, με 3,94%.

Οι Kenneth S. Leech and Stephen A. Walsh του Western Asset Non-U.S. Opp Bond Inst με 4,32% .

Οι Donald W. Hodges, Craig Hodges, Eric J. Marshall, και Gary Bradshaw του Hodges Small Cap με 4,40%

Οι Gregory M. Melvin και William J. Andrews του McKee International Equity Instl, με έκθεση 4,58%

H κυρία Michelle E. Stevens του RAM Small/Mid Cap A, με 4,8% Η κυρία Michelle E. Stevens πάλι, με το fund RAM Small Cap A αυτή τη φορά, και έκθεση στην Ελλάδα 5,22%

Οι Gordon Crawford, Mark E. Denning και J. Blair Frank του JHT American Global Small Cap Tr Ser II, με 5,33%

Οι Jason Holzer και Borge Endresen με το fund AIM European Small Company A J και έκθεση 6,16%

Και τέλος, οι Gordon Crawford, Mark E. Denning, και J. Blair Frank και το fund που διαχειρίζονται American Funds Global SmallCap HLS IB, το οποίο έχει έκθεση στην Ελλάδα της τάξης του 6,18%, πάντα σύμφωνα με την Morningstar.

source: reporter.gr

Ανακάμπτει η αγορά real estate


Ανακάμπτει η αγορά real estate


Εχοντας ως έναυσμα την αύξηση των συμφωνιών που παρατηρήθηκε στην αγορά ακινήτων στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην επαγγελματική αγορά στέγης γνώρισαν δυναμική εκκίνηση κατά το τρέχον έτος.

Παρ΄ όλα αυτά, οι συναλλαγές παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν στο απόγειο του 2007, αφού συνεχίζονται οι ανησυχίες για την οικονομία.

Πολλές πάντως από τις συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη το τελευταίο έτος ήταν ικανοποιητικές καθώς η αγορά real estate άρχισε να ανακάμπτει, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της WSJ. Πρόκειται όμως για ένα σενάριο που εύκολα θα μπορούσε να ανατραπεί εάν η οικονομία παρουσιάσει στασιμότητα.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε φέτος είναι η εξαγορά του εμπορικού κέντρου Alexa στο Βερολίνο από τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Union Investment Real Estate έναντι 316 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Real Capital Analytics.

Το εμπορικό κέντρο Alexa άνοιξε το Σεπτέμβριο του 2007, τη στιγμή ακριβώς που άρχιζε η χρηματοοικονομική κρίση. Διαθέτει 180 καταστήματα σε πέντε ορόφους σε μία έκταση 43.000 τετρ. μέτρων. Επίσης, η Union αγόρασε μερίδιο 91% στον πορτογαλικό κατασκευαστικό όμιλο Sierra και τη γαλλική εταιρεία ακινήτων Fonciere Euris/Rallye.

Γενικότερα, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αυξήθηκαν 42% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που κατέρρευσε η Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της CB Richard Ellis.

Ωστόσο, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2009, οι επενδύσεις ανήλθαν σε 73 δισ. δολάρια, εξακολουθώντας να είναι κατά 40% μειωμένες από το 2008 και 71% από το απόγειο της αγοράς του 2007.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2009 σηματοδοτήθηκε ωστόσο από επενδύσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Στη Βρετανία, σημειώθηκε αύξηση 64%, με την αξία των επενδύσεων να ανέρχεται στα 15,4 δισ. ευρώ, ενώ μεγάλη ήταν η αύξηση και στη Γερμανία 116% στα 7 δισ. ευρώ. Στη Γαλλία καταγράφηκε αύξηση 102% στα 5 δισ. ευρώ.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα συνεχιστεί αυτή η κεκτημένη ταχύτητα. Στελέχη της CB Richard Ellis επικαλούνται κάποιες ενδείξεις για να στηρίξουν το επιχείρημά τους ότι η επενδυτική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

source: naftemporiki

Κίνα: Πρόθεση για σταθερό γιουάν


Κίνα: Πρόθεση για σταθερό γιουάν

«Θεμελιωδώς σταθερό» θέλει να διατηρήσει η Κίνα το νόμισμά της γιουάν το 2010, συνεχίζοντας παράλληλα να βελτιώνει το σύστημα των ισοτιμιών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το κείμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουέν Ζιαμπάο, ενώπιον του κοινοβουλίου.

Η Εθνική Λαϊκή Συνέλευση, το κοινοβούλιο της Κίνας, αρχίζει σήμερα την ετήσια σύνοδό του, όπου οι τοποθετήσεις εκτιμάται ότι θα επικεντρωθούν στα οικονομικά ζητήματα.

Η έναρξη της συνεδίασης γίνεται με την ομιλία του πρωθυπουργού, Ουέν Ζιαμπάο, που παρουσιάζει «την έκθεση πεπραγμένων της κυβέρνησης» ενώπιον των περίπου 3000 εκπροσώπων του κινεζικού λαού.

source: naftemporiki

Κέρδη 2,2% για το Nikkei


Κέρδη 2,2% για το Nikkei

Πράσινα ταμπλό εμφανίζουν στο σύνολό τους τα ασιατικά χρηματιστήρια, με το Nikkei στη θέση του «οδηγού». Ελπίδες για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της Bank of Japan.

Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε από το γεγονός ότι συνεχίστηκε το ανοδικό σερί της Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να ανακτά θετικό πρόσημο στις συνεδριάσεις του 2010. Ωστόσο πολλοί traders παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς σήμερα αναμένονται τα σημαντικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

«Παρά τις προσδοκίες για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη, οι επενδυτές είναι διαστακτικοί στις κινήσεις τους», σχολίασε στο MarketWatch ο manager της Chuo Securities, Koichi Seki.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε σημαντικά μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei σύμφωνα με το οποίο ενδέχεται η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνία να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των μέτρων διάθεσης κεφαλαίων που εφάρμοσε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο.

«Η πιθανότητα η Bank of Japan να λάβει περαιτέρω μέτρα μέσω της επέκτασης της διάρκειας των δανείων στους έξι μήνες ή ένα χρόνο, είναι μεγάλη στην περίπτωση που το γεν υποτιμηθεί εκ νέου, αν και δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά από αυτή την κίνηση στην αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού», τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής της Mizuho Securities Yasunari Ueno.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific ενισχύεται 0,9% στις 120,78 μονάδες στο Τόκιο.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei σημειώνει άνοδο 2,2% στις 10.368,96 μονάδες, ενώ ο Topix ενισχύεται σε ποσοστό 1,47%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημειώνει άνοδο 0,65%.

Σε θετικό έδαφος και οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας, με τον Shanghai Composite στο +0,19% και τον Shenzhen Composite στο +0,26%. Ο ευρύτερος CSI 300 ενισχύεται σε ποσοστό 0,25%.

Ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν ενισχύεται σε ποσοστό 1,27%. Στη Νότια Κορέα ο Kospi σημειώνει απώλειες 0,91%.

Στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 σημειώνει κέρδη 0,03%, ενώ ο ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με κέρδη 0,35%.
Στην Ινδία ο δείκτης Semsex υποχωρεί κατά 0,05%, ενώ στη Σιγκαπούρη ο Strait Times κινείται στο +0,65%.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Προς έκδοση ομολόγων ύψους 74 δισ. δολαρίων


ΗΠΑ: Προς έκδοση ομολόγων ύψους 74 δισ. δολαρίων

Στην έκδοση ομολόγων ύψους 74 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών ότι θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα. Οι ΗΠΑ θα εκδώσουν 40 δισ. δολάρια 3ετών ομολόγων, 21 δισ. δολάρια 10ετών ομολόγων και 13 δισ. δολάρια 30ετών ομολόγων.

source: reporter.gr

Στις 4/3 τιμολογήθηκε η νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου

Στις 4/3 τιμολογήθηκε η νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου

Στις 4 Μαρτίου 2010 τιμολογήθηκε η νέα κοινοπρακτική έκδοση 10-ετούς ομολόγου αναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 19 Ιουνίου 2020, με τους ακόλουθους όρους :

Εκδότης : Ελληνική Δημοκρατία

Ποσό έκδοσης : 5,0 δις Ευρώ

Λήξη : 19 Ιουνίου 2020

Τοκομερίδιο : 6,25%

Τιμή : 98,942

Περιθώριο : +300 μβ vs mid-swaps, ισοδύναμο με 325,7 μβ

vs DBR 3.25% Ιανουαρίου 2020

Ημερ. Διακανονισμού : 11 Μαρτίου 2010

Κύριοι ανάδοχοι : BARCLAYS CAPITAL, HSBC, NATIONAL BANK OF GREECE, NOMURA, PIRAEUS BANK.

Πιστοληπτική ικανότητα : A2 (Moody’s), ΒΒΒ+ (S&P), ΒΒΒ+ (Fitch), Α+(R&I)

Πολλαπλότητα : 1.000

Προμήθεια : 0,20%


source: reporter.gr

Υποβαθμίζει την Deutsche Bank η Moody's


Υποβαθμίζει την Deutsche Bank η Moody's

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης καταθετικής ικανότητας της Deutsche Bank προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service, σε Aa3 από Aa1, και της οικονομικής σταθερότητας της σε C+ από B προηγουμένως. Η κίνηση αυτή της Moody's ήρθε μετά από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Deutsche Postbank, και την επίπτωση που θα έχει στην κερδοφορία της εταιρείας. Το outlook παρέμεινε σταθερό.

source: reporter.gr

Χωρίς συγκοινωνίες και σχολεία η Αθήνα

Χωρίς συγκοινωνίες και σχολεία η Αθήνα

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, τον Προαστιακό, τον ΟΣΕ, το Τραμ, τα τρόλεϊ, το Μετρό και τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), σε έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010, αντιδρώντας, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση «στη λεηλασία των οικονομικών, εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση με τα νέα βαθιά αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα».

Απεργία κήρυξε για την Παρασκευή και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) για να εκφράσει την αντίθεση του κλάδου «στα πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση».

source: reporter.gr

Μικρές απώλειες για το χρυσό


Μικρές απώλειες για το χρυσό

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, χάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου που περιήλθε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 10,20 δολάρια, κλείνοντας τις συναλλαγές στα 1.133,10 δολάρια η ουγγιά.
Μετά από μία συνεδρίαση διαρκών εναλλαγών προσήμων, το ευρώ υποχώρησε στα 1,3560 δολάρια, από 1,3708 δολάρια που έκλεισε την χθεσινή συνεδρίαση, γεγονός που ενίσχυσε τις ρευστοποιητικές τάσεις για τα μέταλλα. Ο χρυσός από την αρχή του έτους έχει κερδίσει περίπου 8,6%, ενώ το ευρώ έχει χάσει 4,4% απέναντι το δολάριο, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί με τη δημοσιονομική κατάσταση της ευρωζώνης.

source: reporter.gr

Πτωτικά το αργό- Στα 80,21 δολάρια


Πτωτικά το αργό- Στα 80,21 δολάρια

Με απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η σημερινή νευρικότητα στην αγορά συναλλάγματος ανέκοψε τις τοποθετήσεις των επενδυτών στα εμπορεύματα, καθώς οι δύο αγορές αλληλοεπηρεάζονται.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,8%, κλείνοντας τις συναλλαγές στα 80,21 δολάρια το δολάριο.
Μετά από μία συνεδρίαση διαρκών εναλλαγών προσήμων, το ευρώ υποχώρησε στα 1,3560 δολάρια, από 1,3708 δολάρια που έκλεισε την χθεσινή συνεδρίαση, γεγονός που ενίσχυσε τις ρευστοποιητικές τάσεις για τα εμπορεύματα.

Αρνητική ήταν η επίδραση της ανακοίνωσης για ανοδο κατά 6,9% που εμφάνισε η παραγωγικότητα των Αμερικανών κατά το δ’ τρίμηνο, από 6,2% που είχε αρχικά ανακοινωθεί, ενώ στο γ’ τρίμηνο, σημείωσε αύξηση 7,8%, αναθεωρημένη από το αρχικό 7,2%. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για το έτος 2009, η παραγωγικότητα ανήλθε κατά 3,8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά χρόνων. Κατά το β’ τρίμηνο, η παραγωγικότητα ενισχύθηκε κατά 2,5%, ενώ οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 1,3%.

source: reporter.gr
Share |