Friday, March 5, 2010

Ανακάμπτει η αγορά real estate


Ανακάμπτει η αγορά real estate


Εχοντας ως έναυσμα την αύξηση των συμφωνιών που παρατηρήθηκε στην αγορά ακινήτων στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην επαγγελματική αγορά στέγης γνώρισαν δυναμική εκκίνηση κατά το τρέχον έτος.

Παρ΄ όλα αυτά, οι συναλλαγές παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν στο απόγειο του 2007, αφού συνεχίζονται οι ανησυχίες για την οικονομία.

Πολλές πάντως από τις συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη το τελευταίο έτος ήταν ικανοποιητικές καθώς η αγορά real estate άρχισε να ανακάμπτει, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της WSJ. Πρόκειται όμως για ένα σενάριο που εύκολα θα μπορούσε να ανατραπεί εάν η οικονομία παρουσιάσει στασιμότητα.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε φέτος είναι η εξαγορά του εμπορικού κέντρου Alexa στο Βερολίνο από τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Union Investment Real Estate έναντι 316 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Real Capital Analytics.

Το εμπορικό κέντρο Alexa άνοιξε το Σεπτέμβριο του 2007, τη στιγμή ακριβώς που άρχιζε η χρηματοοικονομική κρίση. Διαθέτει 180 καταστήματα σε πέντε ορόφους σε μία έκταση 43.000 τετρ. μέτρων. Επίσης, η Union αγόρασε μερίδιο 91% στον πορτογαλικό κατασκευαστικό όμιλο Sierra και τη γαλλική εταιρεία ακινήτων Fonciere Euris/Rallye.

Γενικότερα, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αυξήθηκαν 42% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που κατέρρευσε η Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της CB Richard Ellis.

Ωστόσο, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2009, οι επενδύσεις ανήλθαν σε 73 δισ. δολάρια, εξακολουθώντας να είναι κατά 40% μειωμένες από το 2008 και 71% από το απόγειο της αγοράς του 2007.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2009 σηματοδοτήθηκε ωστόσο από επενδύσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Στη Βρετανία, σημειώθηκε αύξηση 64%, με την αξία των επενδύσεων να ανέρχεται στα 15,4 δισ. ευρώ, ενώ μεγάλη ήταν η αύξηση και στη Γερμανία 116% στα 7 δισ. ευρώ. Στη Γαλλία καταγράφηκε αύξηση 102% στα 5 δισ. ευρώ.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα συνεχιστεί αυτή η κεκτημένη ταχύτητα. Στελέχη της CB Richard Ellis επικαλούνται κάποιες ενδείξεις για να στηρίξουν το επιχείρημά τους ότι η επενδυτική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

source: naftemporiki

No comments:

Share |