Friday, March 5, 2010

Οριστικό «nein» Μερκελ σε οικονομική ενίσχυση- Κοινό μέτωπο για την πάταξη της κερδοσκοπίας


Οριστικό «nein» Μερκελ σε οικονομική ενίσχυση- Κοινό μέτωπο για την πάταξη της κερδοσκοπίας

Στήριξη, αλληλεγγύη και μεταφορά εμπειρίας είναι αυτά που αποκόμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μερκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η Γερμανία θα στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα της, αλλά και να ανακοπούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος της Ελλάδας και της ευρωζώνης. «Θέλουμε τη σταθερότητα του ευρώ και θα παλέψουμε μαζί γι' αυτό», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Μάλιστα, ανέφερε ότι η χώρας της είναι έτοιμη να παράσχει την εμπειρία της σε τομείς ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής. Και οι δύο τόνισαν εμφατικά ότι η Αθήνα ζήτησε μόνο πολιτική στήριξη και όχι οικονομική.



Αποκλείεται το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, χαρακτήρισε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης "σκληρά και αξιόπιστα".
Η Γερμανίδα καγκελάριος συνεχάρη την Ελλάδα για τα ουσιαστικά μέτρα που έλαβε, προκειμένου να αμβλύνει το έλλειμμά της και τόνισε πως γίνεται «τιτάνια προσπάθεια».

Στη συνέχεια είπε ότι η Γερμανία θα παρακολουθήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα, ότι, αν χρειαστεί, το Βερολίνο θα τονίσει τη σπουδαιότητα της σταθερότητας του ευρώ και σε αυτό το σημείο επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική στήριξη.

Για τους κερδοσκόπους είπε ότι δεν μπορεί να αφήνονται ελεύθεροι και ότι σε επαφή με την Κομισιόν θα γίνει προσπάθεια να ελεγχθούν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το θέμα δεν είναι τεχνικά έυκολο, γι' αυτό η πολιτική θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση Ελλάδας και Γερμανίας για συνεργασία σε διάφορους τομείς, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, έκανε αναφορά στην καλή σχέση των δύο λαών και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την εμβάθυνση αυτή της σχέσης.

Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα και η Γερμανία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση πολλών κοινών προβλημάτων τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανέφερε τους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, της πολιτικής προστασίας, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, της μετανάστευσης και τους ασύλου, καθώς και του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ακόμη, ο Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω ανάμειξης του ΔΝΤ, λέγοντας πως τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι θέμα της ευρωζώνης. «Όπως είπα και την Τετάρτη, τα μέτρα είναι ισχυρά και σκληρά. Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης σαφώς ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι «είχαμε δίκιο όταν είπαμε στις 11 Φεβρουαρίου στο πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε συντονισμένη και αποφασιστική δράση αν χρειαστεί. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup είχει δηλώσει στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για να πρέπει να περιμένουμε ότι θα χρειαστούν τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση της Ελλάδας,''. ''Η Ελλάδα παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξυγίανσης. Δεν περιμένω ότι θα καταστεί αναγκαία η βοήθεια από το εξωτερικό. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί,'' είπε.

source: reporter.gr

No comments:

Share |